Gyermektartás, Láthatás


moncsi17 # 2009.05.12. 18:03

Tisztelt nő/ Úr!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy volt egy 4 éves élettársi kapcsolatom amiből van egy 3,5 éves lányom és az apuka minden héten szeretné látni a lányát miközben vissza kell hoznia hétvégén állandóan vesszekedés van. az lenne a kérdésem, hogy addig még a bíróság nem mondja ki a láthatást és a tdíjat addig kötelességem odaadni a gyereket vagy nem? Ilyen esetben mit tudok tenni?

gambler # 2009.05.12. 16:52

sutyo !
Köszönöm a válaszod ! Azt hiszem ezek alapján teljesen korrekt döntés született !

More # 2009.05.12. 16:42

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni, hol kezdjem és mit...
A dolog úgy kezdődött, hogy a barátnőm terhes lett na és én nem álltam mellette(anyagilag sem, sehogy)...
Megszületett a gyermek és egyre többet találkoztunk egyre jobban megszerettük egymást a gyerkőccel.
Innentől kezdődtek el a bajok, amikor az anyuka látta, hogy engem jobban szeret mint őt és hogy én is nagyon szeretem. Pokol lett az élet, igazából nem is éltünk együtt volt egy két próbálkozás de nem jött össze az együttlét. Természetesen "miattam" :)Most ott tartunk, hogy két hónapja nem is láthattam a gyermekem és tudom, ha nem teszem meg a kezdő lépést akkor sosem fogom látni...
Segítséget szeretnék kérni, hogy egyáltalán van-e jogom a láthatásra (a történet elején leírtak miatt), ha esetleg van akkor hol és hol kezdjem ?

Köszönettel: More

_Wasp_ # 2009.05.12. 16:35

Ha megállapítják a tartás elmulasztásának büntetendő tényállását, akkor nagyon leültetik. (előző bcs felfüggesztése megszűnik + hozzácsapják ezt is)

Én azért előtte felhívnám erre a figyelmét jónéhányszor, nagyon határozottan, és tisztáznám vele, hogy nem akarsz rosszat senkinek, de nálad a gyermek érdeke az első, és nem az övé, és a rabkeresményből vont tartás is több mint a semmi.

A gyermekeknek viszont szerintem még egy közepesen rossz anya is jobb, mint az egyáltalán semmilyen, ezt se feledd.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

sutyo # 2009.05.12. 16:28

köszönöm a gyors és pontos választ!

Még egy kérdésem lenne. Neki most a csalás és közokirat hamisítás miatt felfüggesztése van. Ha feljelentem a tdíj elmulasztása miatt, akkor ez súlyosbító dolog neki?

előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.05.12. 16:04

Hogyan hajtható be a min. tartásdíj rajta?

Az elsőfokon eljárt bíróságon végrehajtást kérhetsz, ezen kívül tartás elmulasztása miatt a rendőrségen feljelentést tehetsz.

Mi van akkor, ha nincs kocsim? Akkor jogosan tesz majd feljelentést az ex, hogy nem viszem a benzin kútra a fiúkat (ez egy autópályán lévő kút)?

Mondjuk ezzel előbb is előállhattál volna. Félútig el kell vinni a gyereket, aztán próbáljatok meg legalább arról megegyezni, hogy hol adod át pontosan.

Ha nem fizeti a tdíjat, akkor megtagadhatom a láthatást?

Nem.

Amikor elhoztam a fiúkat, akkor nem adott velük a saját ruháikat. Ezt be tudom hajtani? Van jogi útja?

Persze, pert indíthatsz, ha van kedved ennyiért pert indítani.

sutyo # 2009.05.12. 16:02

Szívesen válaszolok tőmondatokban:

  • 2,5 évvel ezelőtt gondolt egyet és elvitte a fiúkat magával, amíg dolgoztam, nekem nem is szolt róla,
  • talán 2-3 hónapig munkahelye,
  • 6-7 albérletben lakott a 2,5 évben,
  • Nekem kedvező gyermek pszichológiai vélemény;
  • neki rossz környezettanulmány, nekem "KIVÁLÓ",
  • neki kettő bűncselekménye volt az elmúlt 2,5 évben (csalás és közokirat hamisítás),
  • a láthatásokat nem tartotta be,
  • tárgyalásokra nem jött el.

Röviden ennyi.

gambler # 2009.05.12. 15:48

Tiszta szívemből örülök, hogy a példád alapján, van sansza az apának is egy gyermekelhelyezéses perben !
Annyit elárulsz - amennyiben publikus - hogy mi volt a fő ok, ami melletted szólt az anyával szemben ?
Gratulálok a kitartásodhoz, és minden jót a továbbiakban !

sutyo # 2009.05.12. 15:27

Tisztelt Ügyvédnő/úr!

Apa és "közalkalmazott" - ez csak + infó). Kettő hónapja annak, hogy vége lett a 2,5 éves válóperem. Megkaptam jogerősen is a kettő kisfiamat (másod fokon is!. Sajnos az ex nem fizet semmit, mert terhes és nem dolgozik sehol. A láthatás úgy lett szabályozva, hogy a távolság (300km) miatt fél útig kell elvinnem a fiúkat egy benzinkúthoz az autópályán.
Kérdéseim:

  • Hogyan hajtható be a min. tartásdíj rajta?
  • Mi van akkor, ha nincs kocsim? Akkor jogosan tesz majd feljelentést az ex, hogy nem viszem a benzin kútra a fiúkat (ez egy autópályán lévő kút)?
  • Ha nem fizeti a tdíjat, akkor megtagadhatom a láthatást?
  • Amikor elhoztam a fiúkat, akkor nem adott velük a saját ruháikat. Ezt be tudom hajtani? Van jogi útja?

Köszönöm a választ!
(Ui: Komárom-Esztergom megyében van IGAZSÁG!!!! Nincs olyan, hogy ANYA PÁRTI A BÍRÓSÁG!!!!)- ez az én tapasztalatom.....egy könyvet lehetne írni az ügyemből...2,5 év válás..)

ObudaFan # 2009.05.12. 11:07

18. De 16 éves korától gyámhatósági engedéllyel oda költözik, ahova akar, ami azért gyakorlatilag a kapcsolattartást lehetetlenné teszi az ő akarata nélkül.

delphin # 2009.05.12. 09:04

Tisztelt Ügyvédnő!

Csak egy rövid kérdésem lenne. Anno a bírósági végzésben csak a láthatás ténye, ideje volt leírva, stb. Az viszont nincs leszögezve, hogy a végzésben leírt időpontokat a gyermek hány éves koráig kell követni? 14, 16 avagy 18? Gondolom azért ennek van egy korhatára, amikortól a gyermek majd úgy jön-megy, ahogy ráér, ahogy tetszik, s nem kell csak és kizárólag a bírói döntés szerint közlekedni.
Köszönöm:
D

_Wasp_ # 2009.05.08. 16:17

pontosan úgy, mintha a gyermek nem akarna iskolába, orvoshoz menni.

Az alap, hogy odamentek a kapcsolattartás kezdő időpontjára.
Ha a gyermek azt mondja, hogy nem akar menni, akkor kedvesen tudtára adjátok, hogy ez nektek kötelességetek is, de egyébként is szeretnétek, hogy jöjjön, és kéritek az anyát hogy segítsen elmagyarázni a gyermeknek, miért jó és fontos, hogy találkozzon rendszeresen az édesapjával.

Magyarán tökmindegy mit akar a gyermek, elhozzátok.

Ha továbbra sem jön (ez nyilván csak az anya aktív közreműködésével lehet) akkor megemlítitek az anyának, hogy kénytelenek vagytok gyámhatósághoz fordulni. És meg is teszitek.

Szanaszéjjel bírságolják azt az embert, aki a gyermekét el akarja a szülőjétől választani. Idővel még a gyermek nevelésre való alkalmatlanság is megállapításra kerülhet.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judit1967 # 2009.05.08. 11:39

_Wasp_

akkor mostmár csak a hogyan a kérdés :-)

_Wasp_ # 2009.05.08. 11:00

lehet. sőt általában érdemes is.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Judit1967 # 2009.05.08. 10:50

Nos a tanácsot köszönöm, de már a gyámhatóságon is voltunk, ahol is mindenféleképpen egy terápiás megoldást akartak javasolni, amibe mi még csak-csak belementünk volna (természetesen a költségek minket terhelnek), de a párom exfelesége már nem.

Ezért a kérdésem még mindig kérdés: ha a 12 éves gyermek nem akarja látni az apját akkor lehet kötelzni őket arra, hogy a láthatási időben mindenféleképpen találkozzon az apjával, vagy sem?

kalamalyka # 2009.05.07. 07:33

Nem, nem kötheti ki azt, hogy csak az apával legyen. Az apa házatartásában, veled is nyugodtan maradhat, de a nagyszülőknél is. Ez is csak az ellehetetlenítésről szól, nem másról. Én a helyetekben rövidre zárnám a dolgot. SMS-t nem olvasom, és tudatom vele, hogy NEM FOGOM ELOLVASNI.. Telefont felvenném, amennyiben sürgős vészhelyzet van a gyerekkel akkor tárgyalok, egyébként beszélnivalóm NINCS!!! Ha nem engedtek teret ennek a dolognak, hogy irányíthasson,számonkérhessen, akkor le fog szokni. pont. Amíg a gyermeket szépen ellátjátok, addig neki SEMMI KÖZE ahhoz, hogy mi történik nállatok, hová mentek, mit esztek. Beteg az a nő, komolyan mondom.
Nem szabad vele ilyen téren szóba állni. meg kell mondani, ha valami nem tetszik menjen a GYH-ba. Majd ott helyrerakják ne aggódj, kisebb gonduk is nagyobb ennél a kicsinyes nevetséges hozáállásnál.

Itt csak úgy oldódik meg a dolog, ha egyszerűen nem vagytok hajlandóak vele leállni, meghallgani a hülyeségeit, engedni az irányítását.

Domoni # 2009.05.07. 06:37

Kedves kalamalyka!

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, megpróbálunk még a gyámügynál valamit kicsikarni. Sajnos ennek a nőnek nem való gyerek, mert csak zsarolásra használja, és sosem azt nézi mi jó a gyereknek, henm hogy mi nem jó nekünk. Most ezért is küzdünk, mert az apának a nyári szünetben csak 2 hét lett annó megítélve és szeretnénk a felét ami elméletileg jár. Persze ebbe sem akar belemenni az anya, holott tavaly sem volt vele egy hetet sem nyáron, mindig el volt passzolva mamához unokatestvérhez, baráthoz csak ne nálunk legyen. Még azt szeretném kérdezni, hogy ha hosszabb ideig pl. 2 hét nálunk van a gyermek akkor az apát kötelezheti, hogy vegyen ki egész időre szabadságot? Én itthon vagyok velem lenne a gyerek délután meg már a férjem is itthon van 3 órától. Mivel a férjem hivatásos állományban dolgozik nem is engedik el hetekre szabira. Az anya azt is tiltja, hogy az apai nagyszülő vigyázzon rá holott én úgy tudom neki is joga van a szünetben 1 hétre.
Nekem ez nagyon furcsa, mert nálunk a volt férjemmel soha nem volt gond, hol legyen a gyerek és hol van többet, az a lényeg a gyerek is jól érezze magát.
A párom kisfia most is rossz kedvel ment haza, azt mondta jó lett volna, ha most van óraátállítás mert tovább maradhat, meg jó lenne ha még szombat lenne. Szerintem tart az anyjától, mert mikor hazaér elkezdődik a faggatózás mi történt nálunk és utána jönnek a sms-ek a férjem telefonjára, hogy miért ezt evett a gyerek csak vizet ihat mást nem meg ilyenek. A gyereken látszik, hogy teljesen kivan lelkileg amikor haza kell mennie. Nagyon sajnálom, és még csak 9 éves.

Köszönöm a válaszokat.

kalamalyka # 2009.05.07. 05:36

A lényeg éppen az, hogy a kapcsolattartás minőségét befolyásolja ezzel.......csakúgy mint aki megszabja hová mehet és hová nem a gyermek. A cél egyértelműen az irányítás, a hatalom éreztetése, amit úgy gondol az anya, hogy a gyermek jogán a kezében van... Sajnálom ezeket az embereket, jobb volna ha túltennék magukat végre a váláson, és ezt a temérdek energiát amit a kicsinyes bosszúállásra fordítanak, magukra és a gyermekre vetítenék.
A megoldásra nincs reecept, mindenkinél más és más, szerintem okosan valamit ki kellene fundálni, amivel rájön saját gonoszságára. De egy GYH-i figyelmeztetés sokat jelentene, ki kell csikarni......

kalamalyka # 2009.05.07. 05:28

1952. évi IV. törvény
92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani.

Én úgy gondolom, hogy a zavartalan kapcsolattartás alapfeltétele az is, hogy a gyermeket a kapcsolattartás hosszától függően megfelelő ruházattal lássa el a nevelő szülő. Máskülönben a kapcsolattartás minőségét meghatározná azzal, hogy a másik felet rákényszeríti arra, hogy egyből szaladjon a boltba és vegyen pl. egy sapkát vagy pulcsit vagy fürdőruhát ha időjárásváltozás jön. Netalán pótbugyit/gyatyát :) Nonszensz és nevetséges és kicsinyes. Talán ezt kellene megérteteni mindenekelőtt.

sagit # 2009.05.07. 05:22

Kedves Domoni!

Nos az anyának kötelessége felkészíteni a láthatásra a gyermeket mind "testileg" ruha, cuccok, stb ill. lelkileg is. Bár pl ez nálunk sem működik és kénytelenek vagyunk egy minimális ruhatárat nálunk is fentartani a gyerekek számára... A gyh. érdemben nem fog tenni semmit... max figyelmeztet és büntet de ezzel mit értek el?

_Wasp_ # 2009.05.07. 00:43

Ilyenkor papír aláír, gyermek elvisz, gyámhatóságra az anya általi zsarolás bejelent. (aztán ha nem a papír szerint jártok véletlenül el, mi lenne a szankciója, hmm? de a gyámhatósági eljárást célszerű megvárni a keménykedéssel, mert úgy ott látszana rajtatok a jószándék.)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Mókusélet # 2009.05.06. 18:37

Kedves Wasp!
igen sajna a második verzió van.
Ma pl. mire a párom a gyerekért ment egy nyomtatott papír fogadta,leírva,hogy hová viheti a gyereket...vagy aláírod vagy nem láthatod.Ennyi.
Gondoltuk, hogy csak dobálózik a azavakkal,köszi,hogy megerősítetted.
Szomorú,hogy itt tartunk!

Domoni # 2009.05.06. 18:29

kalamalyka 2009.05.06. 18:55

Ott már voltunk más okból is, akkor említettük a ruhát is ott azt mondták, hogy az időjárásnak megfelelően kell öltöztetni és átadni. Akkor mit adok rá ha itt van mert arra már nem telik, hogy őt is ruházzuk. Persze van egy két ruhája de az kevés. Ha rossz idő van nincs olya ruhánk akkor maradjon a lakásban. abban kellene segítség, hogy ezt szabályozza-e valami rendelet. A gyámhatóság meg egy nagy nulla, mert egyáltalán nem a gyerek érdekeit nézik.

kalamalyka # 2009.05.06. 16:56

nem lapon, hanem alapon :)

kalamalyka # 2009.05.06. 16:55

Csökkentést ilyen lapon biztos, hogy nem lehet kérni. Szerintem menjetek be a GYH-ba és panaszoljátok ezt el. Az anyának kötelessége felkészíteni a gyermeket lelkileg is, és amúgy is a láthatásokra. ha "rászólnak" biztosan abbahagyja ezt a hülyeséget.