gyerektartásdíj


Crumlin # 2019.12.16. 19:24

Immaculata

Én is így gondolnám, hogy az egyösszegű gyerektartásnak is a gondviselő a jogosultja, de korábbi bejegyzésekben többen is határozottan állították itt a fórumban, hogy a több évre előre egy összegben megváltott tartásdíj gyámhatósági számlára megy (és onnan vehet föl belőle a gondviselő havonta?!? - ezt már akkor sem értettem), a gondviselő szülő nem rendelkezhet vele saját belátása szerint.

Immaculata # 2019.12.16. 19:11

A gondviselő szülő kapja a gyermektartást. A kiskorú tartásra szorul, a tartást havi rendszerességgel kell biztosítani, a számlán gyűjtött pénzből nem tud sem enni, sem melegedni.

Crumlin # 2019.12.16. 17:21

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Ügyvédünk szerint gyámhatósági számlára a kiskorú gyermek által ajándékba kapott/örökölt összeg kerül, az egyösszegű (több évre előre kifizetett) gyermektartás NEM, hiszen azt az édesanya (gondviselő) kapja és nem a kiskorú gyermek. Ez szerintetek is így van? Mert egymásnak ellentmondó információkat, véleményeket olvasok. Kérem aki ebben jártas, írja meg álláspontját vagy esetleg segítsen egy forrás belinkelésével, ahol részletes információt találhatok ezzel kapcsolatban. Előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2019.12.02. 05:04

Marica45

Ismételten be perelhet e gyermektartásdíj megszüntetése miatt?

Ha a gyerek már nem jár nappali tagozatos iskolába, akkor egészen biztosan gyerektartás sem jár utána szerintem, bár én csak laikus fórumozó vagyok. Annál, hogy nem látogatta az apuka a gyerekét, már csak az etikátlanabb, ha a telhetetlen anyuka a nappali tagozatos iskola befejezése után továbbra is szívesen fogadja a gyerektartást és „elfelejti” ezt közölni az apával. Ebben az esetben már valószínűleg nem lennél „pergyőztes”.

Marica45 # 2019.12.01. 16:26

Köszönöm szépen a gyors választ!
Mivel nem vagyok járatos ez ügyben,nem tudtam ezért kérdeztem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.30. 13:24

Igen. Igen. De szerintem ezt te tudod magadtól. Akkor pedig már csak az a kérdés, miért kérdezel.

Marica45 # 2019.11.30. 05:37

Kedves Szakértô!
13 éve a gyermeket nem látogató apuka,ügyvédi felszólító levelet küldött nekem.Azzal kapcsolatban hogy nyilatkozzam jár e a gyermek nappali tagozatos iskolában.
/20 éves/
Kötelességem válaszolni az ügyvédi levélre?
Egyszer már be perelt gyermektartásdíj csökkentés miatt ott per győztes lettem.
Ismételten be perelhet e gyermektartásdíj megszüntetése miatt?
Előre is köszönöm a választ!

E.Sz.K # 2019.11.28. 23:31

Kedves Szakértô!

Férjem előző házasságából született gyermeke után 2017.szeptembere óta havi 45.000 Ft gyerektartást fizet. A per lezárulta után köttetett a mi házasságunk, és született egy gyermekünk. 2 éven belül tervezünk még egy gyermeket. A per óta férjem munkahelyet váltott ahol a bejelentett fizetése csökkent. Jövőre saját otthont vásárolunk, mely 50-50%os tulajdonrészben lesz köztünk (nem hitelből).

A kérdésem a következő: amikor a kistestvér megszületik, beadhatjuk e tartásdíj csökkentésére irányuló kérelmet arra hivatkozva, hogy a férjem jövedelme csökkent ill. időközben az új házasságából 2 gyermeke van? Számít az én bevételem? Mennyire számít, hogy jövőre “házrész” lesz a férjem nevén, ez negatívan befolyásolhatja a döntést vagy inkább az lesz a mérvadó, hogy 1 helyett már 3 gyerekről kell gondoskodnia?

Köszönöm!

sz.agota # 2019.11.28. 19:07

Kedves Jogifórum Szakértők!
Volt élettársammal írásban megállapodtunk gyermektartásdíjban, havi fix összeget fizetne részemre. Szeretnék erről bírósági végzést is, mert tartok attól, hogy nem mindig gondolja majd így és a egy “sima” papírral nem tudok mit kezdeni alkalmasint.
Amennyiben peren kívül szeretnénk ezt megoldani és egyezségi megállapodas keretein belül idézéssel mennénk a bíróság előtt megállapodni, akkor lesz talán leghamarabb egy bírósági végzésem.
Kérdésem: van-e olyan megoldás, hogy a konkrét megállapodasunkat (magán okirat) küldöm be a bíróságnak jóváhagyásra és úgy kapok végzést erről, hogy kimaradhat a személyes megjelenés (idézés). Volt élettársam mellesleg vállalja a fizetésből való levonást ebben a megállapodásban! De szeretném, ha ezt a bíróság megerősítené, nehogy később “meggondolja” magát. Köszönöm előre is a választ!

fifi12 # 2019.11.27. 17:15

Tisztelt drbjozsef!

A nagykorú gyermek a gyermektartásra jogosult szülőtől külön, másik városban, másik állandó lakcímen él életvitelszerűen.

szazsa # 2019.11.27. 11:44

Azt elfelejtettem írni, hogy nem tudnak tiltani tőle semmit, mert időközben vállalkozó lett...

szazsa # 2019.11.27. 11:42

Nem olyan nagy összeg végül is, mert most már csak egy fiam után köteles fizetni 25 ezer forintot. De Anno is amíg a másik kettő egyetemista lett, amit utánuk kaptam mindig átutaltam nekik. Hiszen albiban, koleszban, nagyinál itt ott laktak. Kristóf is koleszos, persze sokat jár haza, mert itt tuti van kaja. Hiányzik neki ez az összeg nagyon.
A felgyűlt tartozás része így rendeződik, hál' istennek, de komoly a gyanúm az évek tapasztalatai alapján, h ez mögé bújva próbál megszabadulni a további kötelezettségétől.
Csak sajnos egy 19 éves fiú kárára, aki a saját gyermeke. :(

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.27. 09:05

Rossz belegondolni, mi lenne, ha nem "röviden" fogalmaznál.

El tudod mondani érthetően, hogy mekkora összegű (hány havi) hátraléka van az adósnak, és ez hogy alakulhatott ki, ha a korábbi hátralékot kifizette, az esedékest meg tiltják tőle?

szazsa # 2019.11.27. 08:55

Kedves Jogászok!
Egy kérdést szeretnék feltenni. Hova fordulhatok a problémámmal, ahol érdemben foglalkoznak vele?
Az alaphelyzet mára leegyszerűsödött, mindenesetre elöljáróban le szeretném írni, hogy a válásomkor az első bíróság, miután a bíróság nyomozása megtévesztés jeleit fedezte fel, egyből munkehelyi levonással állapította meg a gyermektartást. Az évek során a volt férjem mindent elkövetett, hogy kibújjon a kötelezettségei alól, ezt nem részletezném, mert még holnap után is írnék, Önök pedig olvashatnának.
Tegnapelőtt megfogalmaztam egy levelet a helyi bíróságnak (kisvárosban élek, volt férjem 150 km-re Bp-en) Kicsit könnyebb most ezt a levelet ide bemásolnom, ezzel ismertetném a helyzetet. Íme:

Tisztelt Bíróság!

Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy vizsgálják ki és intézkedjenek gyermektartási ügyemben.
A jelenleg folyó végrehajtási eljárással a fő problémám az, hogy 2019 augusztusától a folyamatos gyermektartás folyósítása megszűnt, holott jogosult vagyok igényem fenntartására.
Mára a 2013 óta tartó végrehajtási ügy szerencsére nem olyan bonyolult, mint ahogyan az, az elmúlt években látszott. 2019 augusztus 7.-én a volt férjem, (adós) személyesen megkereste a végrehajtót, a végső árverezés előtt, és megállapodást kötött vele. Tisztázták a pontos tartozást, kifizette a végrehajtási eljárás költségeit és részletfizetést kért. Erre engedélyt kapott, s az elmaradt gyermektartás részleteit a megállapodás szerint fizeti is.
Azonban a végrehajtó és adós is úgy fogalmazott a megállapodásban: „Elmaradt és folyamatos gyermektartási ügy”. A megfogalmazás nem helyén való, és azt a következményt vonhatja maga után, hogy így a jogosan járó folyamatos gyermektartástól elesek, a hátralék teljes kifizetése után, mivel a végrehajtó sikeres behajtásként lezárja az ügyet.
Többször jeleztem a problémámat a végrehajtó felé, több formában. Írtam emailt, levelet postai úton, a telefont vagy nem veszik fel, vagy foglaltat jelez. Az őszi szünetben kerítettem rá alkalmat, hogy személyesen felkeressem az irodáját, majd mire fogadtak ügyfél fogadási idő vége előtt tíz perccel, közölték, hogy nem az általam ismert címen van az ügyfél fogadási irodájuk. Azóta nem tudtam felmenni Budapestre ügyfél fogadási időben. Van egy ügyvédnő, aki pro bono foglalkozik az ügyemmel, mivel sajnos nem tudok költséges ügyvédet fogadni. Ő is írt levelet mind a végrehajtónak, mind adós ügyvédjének, választ egyikünk sem kapott..
(Őszintén megmondom teljesen felháborít, hogy egy nagyon fontos ügyben egy hivatalos szerv ennyire elzárkózhat a kommunikáció minden formájától. Persze ez más téma, bocsánat, hogy eltértem.)
Meglátásom szerint a folyamatos gyermektartás továbbra is jár, mivel gyermekem bár betöltötte a nagykorúságot, azonban továbbra is életpályájára való felkészülése céljából felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton tanul. A törvény szerint 25 éves koráig, ill amíg tanulmányait be nem fejezi jár a gyermektartás.
Nekem sajnos nincsen nagy jöveldelmem. Három fiamat egyedül neveltem fel, mind a három szeretett volna tovább tanulni, de mivel én nem tudtam finanszírozni a költségeket, a gyermektartás pedig nagyon akadozva érkezett be a családi konyhára, a két nagyobb kiesett a felsőoktatásból. A középső fiam 2 év spórolás után most újra elkezdte saját erőből. Nagyon szeretnénk, hogy a legkisebb fiam zökkenőmentesen folytathassa a tanulmányait. Nehéz egyetemet választott és szorgalmasan tanul.
Kérem tisztelt bíróság, segítsenek, hogy ügyvédi fondorlattal ne tudjon a volt férjem megfosztani - rajtam keresztül a fiamat - a nekünk járó folyamatos gyermektartástól.

Mielőtt bevinném a bíróságra, elküldtem az ügyvédnek, hogy szte jó-e ez így. Azt írta vissza, hogy Jónek jó, csak nem fognak foglalkozni vele. Ha a rendőrségre sétálok be azzal, hogy augusztus óta nem kapok gyerektartást, (ezt az utat is megjártuk) szintén nem fognak foglalkozni vele, hiszen érkezik havi szinten utalás. Igaz, hogy ez az elmaradás, nem a folyamatos igény szerinti megítélt gyerektartás.

Még mindig kérdésekkel vagok tele. Teljesen tanácstalanul kérdezem, hova fordulhatok?

Köszönöm, ha ilyen hosszút elolvasnak és válaszolnak.

drbjozsef # 2019.11.27. 05:29

fifi12,

Ennyire nem értek hozzá, de logikusan amíg a szülő háztartásában él, és a törvényi feltételek fennállnak (tanulás, kapcsolattarás, etc), addig a szülőnek jár a gyermektartás.

Ha saját háztartást vezet a gyermek, akkor értelemszerűen nem is jár már a szülőnek.

fifi12 # 2019.11.26. 19:20

Tisztelt drbjozsef!

Van-e arra lehetőség, hogy nagykorú, egyetemista gyermekem után fizetett gyermektartás rokontartássá változtatását kérhessem a bíróságtól?

SAJU12 # 2019.11.26. 16:11

Köszönöm szépen válaszát

drbjozsef # 2019.11.26. 14:09

SAJU12,

Van értelme. A gyerektartásdíj legfontosabb szempontja a gyerek szükséglete, minden más csak kiegészíti ezt (felek jövedelme, vagyona, egyéb kötelezettsége, stb).

Ha a gyermekekkel kapcsolatos kiadások igazolhatóan és jelentősen növekedtek, és azok indokoltak, akkor lehet helye a gyerektartás felemelésének.

SAJU12 # 2019.11.26. 13:41

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni a következőkben:Párom elvált,s volt felesége 2 közös gyermeküket nem kívánta tovább nevelni, szülői felügyeleti jogáról lemondott, ekkora már el is költözött a párjával külföldre.100 fontnak megfelelő gyermektartást vállalt,ami kb most 35-36 ezer Ft 2 gyermekére. Időközben nekünk született 2 közös gyermekünk is, így 4 gyermeket nevelünk közösen. A nagyok középiskolások, kiadások jelentősen megnőttek azóta, bérletek bejárás, egyiküknek koli stb.Én jelenleg gyeden vagyok,az én keresetem sem túl sok. A volt feleség jelenlegi élettársa is gyerektartást fizet egy gyermeke után, ugyanennyit, mint ő 2 gyermekére összesen. Tudomásom szerint keresetük átszámítva 1,3-1,5 millió Ft.
Párom szerint semmi értelme már megpróbálni emeltetni a gyerektartáson.véleményt szeretnék kérni erről, előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.12. 16:03

Crumlin, egymás közt azt csináltok, amit akartok. (Ha aztán a nav szerint mégis csak ajándék volt, akkor lehet vele vitatkozni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.12. 16:02

Nem. (De a valódi apától talán követelheti a vélt apa.)

Ildi78 # 2019.09.12. 11:08

Tisztelt fórumozók!
A kérdésem az lenne, hogy apai védelem megdöntése után vissza kell e fizetni az addigi gyerektartást, ha kiderül, hogy nem ő volt a vér szerinti apa? Erre van e valami jogszabály? Köszönöm.

Crumlin # 2019.09.11. 17:10

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. A következő kérdéseim lennének: hogyan történik a gyermektartás egyösszegű megfizetése? Lehet-e egyösszegű gyermektartást fizetni úgy, hogy én mint édesanya szabadon rendelkezhessek vele, ne kelljen minden lépéshez a gyámhatóság engedélye? (Édesapa is így kívánja.) Ha nem lehetséges, akkor mi módon kaphatnám meg ezt az összeget az édesapától úgy, hogy ne kelljen ajándékozási illetéket fizetnünk, hiszen azt a gyermekünktől vennénk el? A válási végzésben nem szerepel a gyermekünk, mert a hivatalos válásunk után jött világra. Ezáltal sem gyermekelhelyezésről, sem gyermektartásról bírósági ítélet nem született, minden szóbeli megegyezés alapján történt. Az édesapával jó viszonyt ápolunk, nincsen bizalmatlanság, közös a cél. Előre is köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.06.14. 05:26

darázsg,

A határozatot kiadó bíróságnál kérheted a gyermektartás végrehajtását, legfeljebb 6 hónapra visszamenőleg. Ha a behajtás lehetetlen, akkor kérheted az állam általi megelőlegezését.

darázsg # 2019.06.13. 21:45

Tisztelt Hozzáértők!
2012-es bírósági határozat alapján 3 gyermek után megítélt gyermektartás ( akkori minimálbér alapján) összesen 33.000 Ft, tehát gyermekenként 11,000.- volt. A volt férjem hol fizette, hol nem, végül 2018 óta lecsökkentette összesen havi 21.000 Ft- ra (7000.-/ gyerek) minden előjel nélkűl . A bírósági végzés alapján egyoldalúan nem csökkenthették volna. Volt anyósom elmondása alapján betegsége miatt nem tud dolgozni( masszív alkohol beteg ), ezért alkalmi munkavállalói státuszba került át munkahelyén. Jelenleg hónapok óta semmit sem fizet, kapcsolatot nem tart. Milyen lehetőségeim vannak? Előre is köszönöm a válaszokat