gyerektartásdíj


ObudaFan # 2015.07.12. 12:39

Láthatásra milyen végrehajtást lehet kérni, hogy egyáltalán ne láthassa?

Ilyet nem. A gyermektartás végrehajtása nem erről szól.

Ha a gyerektartásra új pert indít akkor én kérhetem az előző határozattól visszamenőleg a gyerektartást amit megállapítottak, vagy csak az új tárgyalástól kezdve?

Az új per a korábban lejárt tartásdíj-részleteket nem érinti, azok ettől még végrehajthatóak.

Betty3 # 2015.07.12. 11:14

Még egy kérdésem lenne. Ha a gyerektartásra új pert indít akkor én kérhetem az előző határozattól visszamenőleg a gyerektartást amit megállapítottak, vagy csak az új tárgyalástól kezdve? Ez is csak időhúzás lehet hogy nem jött el a tárgyalásra. Köszönöm

Betty3 # 2015.07.12. 11:10

Köszönöm a választ. Hát igen csak én most itt vártam hétvégén mert jönnie kellett volna, és nem is szólt előtte. Láthatásra milyen végrehajtást lehet kérni, hogy egyáltalán ne láthassa?

ObudaFan # 2015.07.12. 06:31

A különélő szülőnek nem csak joga, hanem kötelezettsége is a gyermekkel való kapcsolattartás. Ha nem él vele, a gyámhatóságtól lehet végrehajtást kérni.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2015.07.11. 15:36

Ha kaptál a végrehajtótól értesítést, hogy nem tudja a tartásdíjat behajtani, akkor próbáld meg a gyermektartásdíj állam általi megelőlegezését kérni a gyámhivataltól.

Tartásdíj mérséklése iránt indíthat pert.

Ha nem ment, akkor nem ment. Nem élt a láthatási jogával. Ha beteg a gyermek, akkor a következő hétvégén pótolható lenne.

Betty3 # 2015.07.11. 12:03

Nekem olyan kérdésem lenne hogy a tartásdíj fizetéséről 2014.szeptemberében megkaptam a jogerős határozatot. Azóta talán 2x kaptam valamennyi pénzt. Már a végrehajtó is kiküldte a nemleges választ hogy nem lehet levonni sehonnan. A párom most kezd kapálózni és ügyvédet fogadni hogy megtámadják a tavalyi határozatot. Eddig el sem jött a tárgylásra. Lehetséges ez így még utólag? Eddig úgy írták 15 nap a fellebbezés.
A másik kérdésem a láthatás úgy lett meg állapítva hogy páros hétvégén itt nálam láthatja a fiát, mi most nyaralásból jöttünk haza és ma már nem jött. Ilyenkor mi a teendő? Vagy ha beteg a kisfiú akkor is köteles lesz majd elvinni? Köszönöm a választ?

ObudaFan # 2015.07.08. 16:14

sziszike13

Onkent is teljesithet, vagy birosag elott kothettek egyezseget es akkor letiltast is kerhetsz.

ObudaFan # 2015.07.08. 16:14

sziszike13

Onkent is teljesithet, vagy birosag elott kothettek egyezseget es akkor letiltast is kerhetsz.

ObudaFan # 2015.07.08. 16:11

Apa50

Most megint azt kerdezed, hogy egyezseggel lehet-e. Egyezseggel, tehat ha te a merseklesrol megegyezel a masik szulovel, akkor termeszetesen biztosan lehet.

ObudaFan # 2015.07.08. 16:11

Apa50

Most megint azt kerdezed, hogy egyezseggel lehet-e. Egyezseggel, tehat ha te a merseklesrol megegyezel a masik szulovel, akkor termeszetesen biztosan lehet.

sziszike13 # 2015.07.08. 12:03

Üdvözlöm!Egy kérdésem lenne gyermek tartásdíj ügyében.Mi a volt férjemmel 2008-ban elváltunk,a két gyermekemet nálam helyezték el.A váláskor mi költöztünk el a lakásbol,pedig közösen vettük, de nem volt a nevem feltüntetve a tulajdoni lapon.Én vettem hitelre egy ingatlant,ebbe élünk most hárman.A gyerektartást ö 2008-2010 közötti idöszakban nem tudta fizetni,mivel nem volt munkahelye,de megegyeztünk szóban, hogy amint tud,fizetni fog.2010-ben elhelyezkedet dolgozni,és innentöl utalva lett a biróság által megállapitot összeg.Mivel a fiam már befejezte az iskolát 2013-ban,mi megállapodtunk abban hogy az elmaradt tartásdíjat fizeti addig mig a fiam a 21.évet be nem tölti.Ez most lesz 2015.09.08-án.Viszont nemrégen a munkahelyét megkereste a Vérehajtó,valamilyen letiltás miatt,és a Céget perrel fenyegette meg, ha nem szüntetik meg a gyerektartás lefogását, hogy ö letilthason a fizetéséböl.Kérdezném hogy ilyenkor mi a teendö,mert még ott van a másik gyerek, aki halmozottan beteg,és igy én nem tudok elmenni dolgozni, mert otthon ápolom öt.Ezért mi akkoriban erröl is egyeséget kötötünk,szintén szóban, hagy amint letelik a gyerektartésfizetésének határideje, ö az én részemre asszonytartási dijat fog biztositani.Kérdésem,hogy erre van-e lehetöség, és hogy hol kellene ezt intézni, és kinek kell beadni, és hová a kérvényt?Válaszát elöre is köszönöm!Tisztelettel!


Egy kérdésem lenne.Egy ismerösöm 3 napja eladót egy 35.éves autot.A vevö eljött,de ki nem probálta,csak a belsejét,és a motort meg a kerekeket ellen

Apa50 # 2015.07.08. 06:31

Tulajdonképpen azt szeretném, hogy odakerüljön a támogatásom (a tar.dijam) ahol ténylegesen szükséges és felhasználásra kerül. Ha gyerek több napot (szünetek esetén szinte az egész nyarat) tölt az anyja volt barátjánál, mint odahaza az anyjával, és az anyja semmilyen hozzájárulást (erre semmi sem kötelezi)nem ad ennek az illetőnek, akkor jó lenne ezt hivatalos formába önteni. Én kétfelé nem tudok fizetni.

6)Tehát ha hivatalosan is nyilatkozna az illető , a gyerekemmel együtt a valós helyzetről a bíróság előtt, egy újabb egyezségben, akkor lenne esély arra, hogy a gyerekem kapná meg a tar.díjamat (vagy legalább is) nagyobb hányadát?

Sem a gyerekemet, sem az illetőt nem akarnám személyesen a bíróság előtt megjelentetni (elég ha én küzdök..), ezért is kérdeztem, hogy mindez egy hivatalos nyilatkozattal megoldható?

ObudaFan # 2015.07.07. 16:24

Akkor szerintem a gyereknek kellene kernie.
Egyezsegben mindent lehet. Biztosan ezt akartad kerdezni? Egyebkent szerintem il,en helyzetben egyezseg hijan is meg lehet pro alni merseklest kerni a birosagtol.

ObudaFan # 2015.07.07. 16:24

Akkor szerintem a gyereknek kellene kernie.
Egyezsegben mindent lehet. Biztosan ezt akartad kerdezni? Egyebkent szerintem il,en helyzetben egyezseg hijan is meg lehet pro alni merseklest kerni a birosagtol.

Apa50 # 2015.07.07. 12:46

Bocsánat, de még egy lehetőségről kérnék véleményt. A korábbi 4)-es kérdésem kapcsán:
4)A gyerek ugyanakkor a volt nejem, volt barátjánál lakik, szinte életvitelszerűen 7 napból 5-t ott tartózkodik. Volna-e arra lehetőség, hogy mérlegelje a biróság a tar.díj csökkentését /megosztását egy újabb egyességben, abban az esetben, ha a fent említett illető (akinél a gyerek tartózkodik) nyilatkozna arról,hogy a gyereket (mennyi ideje, éve, heti/havi szinten..)tarja el, neveli, anélkül hogy bárminemű hozzájárulást kapna az anyától (mint a tar.djra egyébként jogosult személytől)? Lenne esetleg csökkentés, vagy megosztás?

Tudom, hogy a 4) eredeti kérdésére kaptam már választ, de ez egy picit talán eltérő felvetés volt.

Még egyszer köszönöm a segítséget!

Apa50

Apa50 # 2015.07.07. 11:35

Köszönöm a válaszokat!!
Már csak egy utolsó kérdéskör, a számomra igen "fura"helyzetből adódóan:
az 5/1 .nél, ha a gyerekem, -a korábban említett- volt nejem, volt barátjához költözik, /aki természetesen nagykorú, de nem rokon, (ilyen értelemben) nem hozzátartozó/ és ő tartja el a gyereket a saját háztartásában, akkor neki kellene bírósági eljárás keretében kérnie a tartásdjat -gondolom-. mindkét szülőtől? Volna erre jogosultsága, mivel nem hozzátartozó?
5/1/1 Vagy ebben az esetben célszerűbb ha gyermek kéri mindezt, mindkét szülőtől?

ObudaFan # 2015.07.06. 17:56

5.1. Amennyiben a gyermeket a továbbiakban nem tartja el az édesanyja a saját háztartásában, akkor erre hivatkozva az édesanyával szemben lehet kérni a tartásdíj megszütetését. Amennyiben ez után a gyermek, vagy az a nagykorú hozzátartozó, aki eltartja a gyermeket a saját háztartásában, atrtásdíjat kér, ezt egy külön eljárásban teheti meg.
5.2. Természetesen ez peres eljárás, és z anya is védekezhet, leginkább gpróbálhatja igazolni, hogy továbbra is ő tartja el a gyermeket.
5.3. Ha nem az édesanya tartja el saját háztartásában gyermeket, akkor amennyiben a gyemek a tartásra rászorul és m érdemtelen, ő pedig a tartásra képes - akkor tartásdíj fizetésére kötelezhető.
5.4. Akkor keresetet iíthatsz tarásdíj iránt a gerek édsanyja ellen.
5.5. Nem.

Apa50 # 2015.07.06. 12:25

5/3) Illetve a gyerek elköltözése esetén, akár az anyát is kötelezhetik tart.díj fizetésére, hiszen ebben az esetben már más/saját háztartásában él a gyermek?
5/4) Amennyiben hozzám költözik, akkor az anya részére -újabb eljárás keretében vagy újabb szülők közötti megegyezéssel- megállapítják a fizetendő tart.dijat?
5/5) Van még egy kiskorú fiam, aki után fizetek. Ha a lányom hozzám öltözik, akkor nem jár automatikusan (kölcsönös, oda-visszafizetés elvén) a fiam után járó tart.díj fizetésének törlése? Hiszen az anyának akár kisebb mértékű tar.díjat is megállapíthatnak, ugye?

Köszönettel!
Apa50

Apa50 # 2015.07.06. 11:41

Rendben, köszönöm!
Az előző 5) kérdésemhez:
5/1) Amennyiben a gyermek lakcímváltozással elköltözik, akkor a bírósághoz kell benyújtanom egy kérvényt, amiben kérelmezem -fenti indokok alapján- az összeg meghatározása mellett, hogy a tartásdíjra jogosult személye megváltozott?
5/2) Ebben az esetben újabb tárgyalás is szükséges, és az anyának (eredeti jogosult) is lehet beleszólása, esetleg véto joga?

Köszönettel!

Apa50

Immaculata # 2015.07.06. 10:29
  1. Mindaddig köteles vagy, ameddig a bíróság az ellenkezőjéről nem dönt. Ne keverd össze a családi pótlékkal.
  2. A felkészülési időre is jár a tartás. Értsd úgy, hogy ha idén nem vennék fel és közben eljár tanárhoz felkészítőre és jövőre újra felvételizik, a bíróság folyamatosnak ítéli meg a tanulmányt.
  3. igen.
  4. Nem.
  5. Újabb egyezségben.
Apa50 # 2015.07.06. 07:35

Tisztelt Ügyvédek, Fórumozók!
A következőkben kérnék tanácsot ill. megerősítést. A gyermekem 19 éves, idén érettségizett, július végén dől el felvették-e az egyetemre. jelenleg nem dolgozik. Kérdéseim:

  1. Köteles vagyok-e a július hónapra tart.dijat fizetni? (tudtommal nem)
  2. Amennyiben bármilyen módon tovább tanul, pl. felveszik az egyetemre(vagy OKJ-s, szakképzés stb.) akkor a júliusi tart.díjat az augusztusival együtt (visszamenőleg) gondolom fizethetem? De ha csak hónapokkal később kezdi meg tanulmányait, akkor csakis attól a hónaptól vagyok köteles fizetni?
  3. Ha nem tanul tovább,kérvényeznem kell.e a bíróságon a tar.díj fizetés megszüntetését (utalok, nem vonják le) ha a váláskor a szülők megegyezését hagyták jóvá?

4)A gyerek ugyanakkor a volt nejem, volt barátjánál lakik, szinte életvitelszerűen 7 napból 5-t ott tartózkodik. Megoszthatom-e ennek arányában (2/7 és 5/7) a tart.díjat az anyja és a gyerek között?

  1. Van -e arra mód, hogy ebben az esetben a tart.dijat a gyermekem kapja pl. ha elköltözik ehhez a "nevelőapához" vagy hozzám, lakcímet változtat stb. ?

Köszönettel!
Apa50

ObudaFan # 2015.07.05. 21:54

A rendőrséges feljelentéssel csak az a baj, hogy megteszem, majd lezárják az ügyet egy nagy semmivel, mivel nem tudnak Mo-on semmit se tenni...

Kifogásokat lehet keresni, de mivel ebben az eljárásban végső soron akkor kerülheti el a negatív következményeket, ha fizet, ezért tud hatékony lenni egy ilyen eljárás. Nem biztos, hogy rögtön az első eljárás lesz hatékony, de minden újabb elmaradás esetén lehet újabb feljelentést tenni.

szabademail # 2015.07.02. 17:10

Köszönöm a választ. A rendőrséges feljelentéssel csak az a baj, hogy megteszem, majd lezárják az ügyet egy nagy semmivel, mivel nem tudnak Mo-on semmit se tenni...
Akkor ha jól értem Ausztriában kell megkeresnem a helyileg illetékes bíróságot?

ObudaFan # 2015.07.02. 13:10

Auszriában kell végrehajtást kérni a magyar ítéletre.
De megpróbálhatsz a gyámhatóságtól is kérni előlegezést.
És tartás elmulasztása miatt feljelentést is tehetsz a rendőrségen.

szabademail # 2015.07.02. 02:31

Kedves fórumosok!

Segítségeteket szeretném kérni gyerektartásdíj behajtással kapcsolatban. Két gyermekem után kb. 5-6 éve nem kaptam semmit. Volt férjemnek fél évente úgy munkahelye van, jelenleg Bécsben. Most éppen tudom is a munkahelyének a nevét és a lakásának a címét. Magyarországon nincs semmi bejelentett vagyontárgya, se kakása, se kocsija. Ennyi év után most untam meg hogy semmit nem kapok, próbálkoztam még anno végrehajtással amíg Magyarországon volt munkahelye, de nem sok eredménnyel...
Kérdésem az lenne, hogy tudok-e Magyarországról végrehajtást kérni, vagy esetleg keressem meg a céget egy levéllel mellékelve a bírósági végzést, hátha.... Bár gondolom ők meg csak hivatalos letiltást tehetnek....
Arról már nem is beszélnék, hogy a két gyermekre 30 ezer forintot állapítottak meg még az ókorban :-), ami ugye tudjuk kb. mire elég.De ezzel is úgy voltam, hogy nem kérem a növelését, hisz itt Mo-on a bíró csak azt látná, hogy egy csóró senki, közben Bécsben milliókat keres :-(
Vagyis a kérdésem összefoglalva az, hogy merre induljak először, aminek van is minimális esélye...