gyerektartásdíj


ObudaFan # 2015.04.27. 20:22

k.tamas75

Pert kell indítani a tartásdíj mgszüntetése iránt, máskülönben ha nem az ítélet szerinti jogosultnak fizetsz, végrehajtást kérhet. Kőbe vésett felső határ nincs, de 25 éves kor felett csak nagyon indokolt esetben jár tartásdíj.

ObudaFan # 2015.04.27. 20:20

zso53

a már volt lefoglalás, akkor a végrehajtónál van az ügy, nála kellene érdeklődni. Esetleg a gyermektartás megelőlegezését lehet kérni a gyámhatóságtól, illetve esetleg a tartás elmulasztása miatt feljelentést lehet tenni.

ObudaFan # 2015.04.27. 20:16

fredigabi

Végrehajtást lehet kérni a bíróságtól. A munkáltatót pedig a kezesi felelősségéért lehet perelni, ha nem utalja át a minimumösszeget, de ahhoz is kell a végrehajtás.

fredigabi # 2015.04.26. 08:22

Üdvözlöm!Elvált 3 gyermekes anyuka vagyok ,a bíróságon gyerektartást megítéltek a mindenkori havi nettó jövedelem gyerekekként 15%, de minimum gyerekekként 22000 ft tartásdíjjat.Ez év januárjával bezárólag minden megfelelően lett kiutalva. A volt férjem most kamionsoförnek állt,mert az csak minimálbér (a többi zsebbe megy)ebből levonják a 45% gyerektartást kb 36000ft és részéről el van intézve. Hogyan tudom a megitélt minimum összeget megkapni,vagy a bírósági ítélet ennyire nem jelent semmit.? KÖSZÖNETTELFredigabi

zso53 # 2015.04.20. 15:10

Tisztelt Hozzáértő!

Szeretném kérdezni, hogy hova fordulhat jogorvoslatért az az anyuka akinek öt éve nem sikerül hozzájutni a gyermektartási összeghez? Már bírósági ítélet is született arról, hogy jár Neki. Valamint már lefoglalás is volt egy gépkocsi 240 ezer forint értékben. Sajnos viszont a hivatalos értesítésen kívül még semmi mást nem kapott.
Kérdés: hova kell és milyen formában fordulnia, mi legyen a jogalap meghatározása?
Várom válaszát, köszönettel:Zsó

k.tamas75 # 2015.04.20. 10:11

Elvált vagyok, 19 évesek a fiaim jelenleg is gyerektartást fizetek az exemnek 2009-ben megállapitott mértékben.
Viszont mostanában uj helyzet állt elő ugyanis már egyik fiam se lakik otthon.A gyerektartást és az államtol kapott családi potlékot is az exem veszi fel,és ebböl a fiaim szinte semmit nem kapnak.
A kérdéseim ezért az lenne , hogy megtehetem e hogy egyszerüen csak a gyermekeim számlájára utalok , minden határozat és bejelentés nélkül?Lehet e bajom belőle?
Hogyan lehet elintézni hogy a családi potlékot is a gyerek kapja?
Jelenleg az egyik gyermek a mamámnál lakik, ezért az lenne a jo ha az exem fizetne erre a gyerekre tartásdijat.akár ugy hogy a gyerek kapja, igy azt magára tudná forditani.
A gyerektartás diját meddig vagyok köteles fizetni?Van felső korhatár?
Köszönettek:Tamás

klarianya # 2015.04.20. 07:20

Köszönöm szépen a válaszokat!

ObudaFan # 2015.04.20. 05:40

Az IM Nemzetközi Magánjogi Főosztályához kell fordulni, de ha bemész a helyi gyámhatósághoz, talán ők is segítenek.

klarianya # 2015.04.19. 09:02

Tisztelt ObudaFan!
Mi a menete a végrehajtásnak az Igazságügyi Minisztérium
által?
Sajnos most is azt mondja a volt párom,hogy soha nem fogja kifizetni az elmaradt gyermektartást,hajtsák be rajta,ha tudják!

klarianya # 2015.04.19. 07:31

Köszönöm szépen a válaszokat! Remélem nem lesz szükség a végrehajtásra...!

ObudaFan # 2015.04.19. 06:48

Nem a büntetőügyben született ítéletben kell keresni a hátralék esedékességéről szóló rendelkezést. Annak idején volt egy polgár peres ítéleted, amelyben rendelkeztek a gyermektartásról, abban benne van az egyes részletek esedékessége, az az irányadó. Ha később adtók neki részletfizetési kedvezményt a hátralékra, akkor meg az. A büntetőügyben hozott ítélet nem rendezi újraennek az esedékességét. A bíróság meg nem fogja még egyszer a már megítélt részleteket tárgyalni. A végrehajtást kell végigvinni, szükség esetén az Igazságügyminisztérium segítségével külföldi végrehajtást is.

noilar # 2015.04.18. 19:40

nem lehet hogy a tartás elmulasztása btk ügye volt ez az 5 éves? Amiben azért nem marasztalták el, mert vállalta hogy 24 havi részletben kifizeti a tartozást?

A gyerektartásról már korábban kellett legyen ítélet, azt nem a büntetőügyben hozták, csak mivel a végrehajtás eredménytelen volt ezért kezdték bűnügyként kezelni.

Hiba volt a részletfizetést elfogadni, mert ezzel csusszant ki a bűncselekmény alól?

Nemzetközi fmh és végrehajtás nem működik egy angliában dolgozó embernél?


noilar

klarianya # 2015.04.18. 14:03

Sok furcsaság történt ebben az ügyben...! Először is,hogy több mint 5 évig tartott,mert soha nem jelent meg a tárgyaláson,míg Én mindig ott voltam.
Ha volt néha indok,akkor az betegség volt,máskor egész egyszerűen meg sem jelent.
Másodszor a jelenlegi élettársa kérvényezte,hogy halasszák el a tárgyalást,mert külföldön dolgozik,nem tud haza jönni,csak ekkor és ekkor. A kitűzött tárgyalást elhalasztották,új időpontot tűztek ki áprilisra. Ennek ellenére idézést kaptam,hogy márciusban jelenjek meg a tárgyaláson.Ez volt az első alkalom,hogy mindketten ott voltunk.A tárgyalás elején elmondta a Bírónő,hogy mivel Büntetőügy,és mert már kapott haladékot is,ha itt és most nem fizeti ki a tartozását,elvezetteti.Ekkor engem kiküldtek,hogy meghallgassák Őt is.Mikor behívtak,akkor a Bírónő kérdezte,elfogadom-e,hogy 24 hónap alatt részletekben törlesszen,és hogy most oda adja nekem a rendszeres gyermektartás első részletét.Beleegyeztem,a Bíró előtt lett átadva a számlaszámom is,Ó pedig a tárgyalásról kiszaladt a bankautomatához pénzt felvenni!!!!Aztán mégis oda jutottunk,hogy kérjünk a végrehajtótól elszámolást a tartozásáról! Tehát egyeseknek mégis mindent lehet,annak ellenére,hogy lenyilatkozta,hogy 4 kiskorú gyermeke van,és csak egyről gondoskodik!!Most itt állok egy ítélettel,ami úgy néz ki,nem ér semmit,ha nem hajlandó fizetni,és nem is tehetek jogilag semmit?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 13:39

Nem értem. Büntetőügyben kötöttetek egyezséget? Azt nem lehet.

klarianya # 2015.04.18. 11:13

Azt már kértem,és nem vezetett eredményre,sajnos!
Bocsánat,ha értetlen vagyok,de ha új rendőrségi feljelentést
teszek,akkor nem indul újra az ügy? Én azt gondolnám laikusként,hogy akkor megismétlődik a hercehurca,még ha újabb 5 évbe is telik.Másrészről nem számít súlyosbító körülménynek,hogy ebben az ítéletben már pénzbírságot is kapott,amit ha nem fizet,fegyházba kell vonulnia? Ráadásul ez már büntetőügy volt!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 11:06

Végrehajtást kérsz.

klarianya # 2015.04.18. 10:54

Akkor milyen lehetőségem van,mit tehetek,ha nem hajlandó fizetni?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 10:39

A bíróság nem dönt ugyanabban az ügyben kétszer.

mihályka64 # 2015.04.18. 09:11

tisztelt cím! kérdezni szeretném . fizetek egy gyernekem után tartásdijjat 40 000 forintot rendszeresen. vonja a munka hellyem.ez a bírósági végzés.most kapok a munka hellyemen hó közi ki fizetéssel jutalmat ,és irták a közleményben hogy minden levonás adóság levonásra kerül belölle. kérdezném hogy még egyszer ebbe a hónapban nem vonják le a 40 000 ft.ugye ? mivel fix 40 000 ft az egy havi tartás dijj és azt már le vonta ebbe a hónapban . köszönöm válaszát!!! maradok tisztelettel !

klarianya # 2015.04.18. 08:53

Azért kérdeztem,hogy ebben az esetben van-e értelme
a perújrafelvételnek,mert megfenyegetett,hogy ha újra feljelentem,és elveszítem az ügyet,Ő is ki fogja velem fizettetni az útiköltségét,ahogy nekem is kifizették,aztán ez utólag Őt terheli.Angliában dolgozik,onnan kell hazajönnie a tárgyalásokra.Tehát akkor egyértelmű,hogy egy újabb tárgyalásnál az Én javamra döntene a Bíróság?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.18. 07:33

Mit számít, hogy egy adós elismeri azt a tartozást, amelyről jogerős ítélet van?

klarianya # 2015.04.18. 07:00

A tárgyalás elején a Bíró tanácsára volt,de aztán mint írtam,a volt páromnak eszébe jutott,hogy még sem jogos ez az összeg,mivel kapom a megelőlegezést! A perújrafelvételt azért akarom,mert a volt párom azóta sem ismeri el ezt a tartozást! Azt mondta nekem,hogy Ő ezzel az összeggel nem tartozik,és csak a rendszeresből fog fizetni valamennyit!

lajcsó # 2015.04.18. 06:51

Akkor most volt egyezség vagy nem volt? Mert az írtad, hogy az egyezségben szerepel a részletfizetés. Ha sem az egyezségben sem az ítéletben nem szerepel a részletfizetés akkor egy összegben kell megfizetni a tartozást. Nem értem miért akarsz e miatt perújítást kérni? Hiszen ez a döntés nem neked hátrányos.

klarianya # 2015.04.18. 06:43

Üdv.!
Elnézést,ha rossz helyre írom a kérdésemet!
Még 2009.decemberében indult a bírósági ügyem a volt élettársammal,amiért nem fizetett gyermektartást az akkor 3 hónapos gyermeke után.Akkor meg is ítélte a Bíró a havi 15 ooo forintot az Ő távollétében,mivel nem jelent meg a tárgyaláson sem akkor,sem később.Több mint 5 évig tartott a bírósági hercehurca,mert soha nem jelent meg a tárgyalásokon.Végrehajtani semmit nem lehetett rajta,mert nincs semmi vagyontárgy a nevén,és nem volt bejelentett munkahelye.Most márciusban a tárgyaláson végre megjelent,és a Bíró meg is ítélte részemre az addig felhalmozódott elmaradt gyermektartást,ami 855000 ft,plusz a rendszeres havi gyermektartást.Akkor ott egyezséget kötöttünk,hogy milyen részletekben fizet(ezt a Bíró javasolta),de később a volt párom felvetette,hogy kapom az Állam általi megelőlegezést,így Ő ezzel az összeggel nem tartozik.A megelőlegezést csak 2011.márciustól kapom,tehát ez az összeg addig keletkezett,de a Bíró és az Ügyész azt javasolta,hogy a Végrehajtótól kérjünk elszámolást,hogy pontosan mennyivel is tartozik.Tegnap érkezett meg a hivatalos ítélet postán,amiben csak feltüntették a 855 000 forint tartozást,de nem rendelkeztek arról,hogy ezt milyen részletekben kell törlesztenie.A Végrehajtó 643 000 forintról küldte a tartozást,ennyivel tartozik nekem,a többi az Ő és a Bírósági költség.Az volna a kérdésem,ha nincs szabályozva az elmaradt összeg részletfizetése,és a volt párom nem hajlandó fizetni,akkor kérhetem a perújrafelvételt? Előre is köszönöm a segítséget!

Sammrita # 2015.04.17. 11:48

Meg annak is, hogy most már nem 1+1, hanem 3+1 gyereket kell eltartanod :) Szerintem, (és nem vagyok ügyvéd..:))