Válás, vagyonmegosztás


Timici70 # 2016.08.17. 06:03

Én vagyok a haszonélvező a lányom a tulaj :)

ObudaFan # 2016.08.16. 18:11

Ha behajtjak rajtad, de tudod igazolni, hogy ugy allapodtatok meg, hogy ez az o tartozása, perben kovetelheted tole annak a megtérítését, amit a bank rajtad hajtott be.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.16. 15:15

Nem akarok kötekedni (illetve lehet, hogy mégis), de a "saját lakásod" hogy lehet a lányodé?

Timici70 # 2016.08.16. 13:52

Segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy felvettem a saját lakásomra a volt élettársamnak hitelt. A neve sehol sem szerepel, csak a lányomé, hiszen az övé a lakás. Miután szétmentünk az élettársammal, úgy döntött bosszúból nem fizeti tovább. 5 évet fizetett hátra van még 15 év. Mit tudok tenni? Papír nincs róla, csak egy email, amiben megemlíti, hogy meglátja januártól fizeti e..... augusztus van.
Nagyon köszönöm a választ!

Kan1969 # 2015.12.30. 19:03

Jó napot
Segítséget szeretnék kérni, 21-év házasság után elváltunk. A volt feleségem együtt lakik velünk én árulom a házat ő nem hajlandó semmit tenni a ház eladásával kapcsolatba. A ingatlanközvetítői díjat nekem kell e kifizetni ha csak a adásvételi szerződést írja alá és ki lehet e a gyerekekkel költözni a lakásból mert elviselhetetlen amit csinál lesz e hátrányunk belőle. Előre is köszönöm a válaszát.

ObudaFan # 2015.12.29. 07:24

Bibike2012

A bankot nem lehet erre kötelezni. Viszont ha a bank tőled hajtja be a hitelt, az ingatlanból kielégítést nyerhetsz.

Bibike2012 # 2015.12.27. 13:05

Jó napot kívánok.A kérdésem az lenne,hogy elváltam.A volt férjemmel van egy közös jelzáloghitelem.A bíróságon váláskor úgy egyeztünk meg,hogy ő fizeti tovább a teljes hitelt és övé marad a ház.Le van írva,hogy én lemondok a házról ő pedig kivesz a közös hitelből.Én lemondtam a ház feléről a javára,mert a CSOK-hoz nem lehet lakástulajdonom.De ő még nem vett ki a közös hitelből.Én adóstárs vagyok és a jelzálog az ő édesanyja nagy értékű háza.Azt mondja nem tud kivenni belőlle mert az ő fizetése nem bírja el a törlesztőrészletet.Kérdésem lehet e kötelezni,hogy kivegyen a hitelből.Van e mód ha ügyvédhez fordulok,hogy kötelező legyen neki kiengedni a hitelkötelékből?Ha véletlenül nem fizeti először az én fizetésemhez nyulnak és csak akkor árverezik az anyukája házát ha tőllem nem tudják levonni?Választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2015.12.04. 13:17

A bérleti jog ellenértéke a különvagyonod, az abból vett lakás is a különvagyonod volt. Ugyanakkor a felújítással abban valószínűleg keletkezett közös vagyoni hányad, így meg kell nézni, hogy milyen mértékű volt az az értéknövekmény, ami a felújítással keletkezett. Így lehet meghatározni, hogy annak a 8M-s mértéknek mekkora része a különvagyonod, mekkora része közös vagyon. Ezt követően a 12M-s vételárból a további 3M is közös vagyon, valamint vélhetően a másik megvett ingatlan is közös vagyon.
Ilyen arányok mellett kell elszámolni.
Ugyanakkor lehet jelentősége annak, hogy a gyermekeket ki neveli, ugyanis ő lakáshasználatra mindenképpen jogosult lesz, másrészt annak a lakásnak a vonatkozásában, ahol ő lakik a gyerekkel, a másik fél csak a részben lakott forgalmi értéken kérheti megváltani/beszámítani a saját részét.

jprincess # 2015.12.04. 10:48

Tisztelt jogifórum!
Az alábbi a helyzet:
13 évvel ezelőtt egy önkormányzati bérleményem volt, mikor összekerültünk későbbi férjemmel. 3 és fél millióért vettem a bérleti jogot, ezt eladtuk (a férjem intézte) hét és fél millióért. Ennek egy részéből, négy millió forintból vettünk egy lakást, felújítottuk, és nyolc-kilenc millióért adtuk el. Újabb lakást vettünk, 12 millióért, kb. 3 millió ft hitellel, ami most márciusban jár le. Tavaly vettünk közösen egy másik lakást is, 8 millió ft + 2 millió hitelből. Jelenleg a férjem ez utóbbiban lakik, melynek értéke ugye kb. 10 millió, én a két gyerekünkkel a másik, kb. 17-18 milliót érő lakásban. Kérdésem, hogy mire tarthat igényt? Ez összefügg-e azzal, kinek a felügyelete alatt lesznek a gyerekek?

ObudaFan # 2015.12.01. 18:48

A tulajdoni lap kelleni fog, a bérleti szerződés csatolása vonatkozásában kérni kell a bíróságot, hogy erre őt hívja fel.
Az ingók kiadása iránt külön pert lehet indítani.

Macska6 # 2015.11.29. 15:41

Tisztelt Tanácsadó!

Válás előtt vagyunk. Egy év házasság után elhagytam a férjem gyermekemmel,aki neki nem gyereke.
Nekem van saját lakásom 10 éve,ő önkormányzati lakásban lakott, ez volt az utolsó lakhelyünk. Bérleti szerződése neki van az önkormányzattal, de a bíróság tőlem várja a tulajdonlapot, vagy bérleti szerződést. Ezt nem tudom benyújtani,illetve nem szeretném ha nem muszály,mert hiányos a HRSZ és cím alapján úgyis csak az látszik a tulajdonlapon,hogy az önkormányzat 1/1-es tulajdona ez a lakóudvar. Ezt a Földhivataltól tudom,természetesen.
Érthetetlen módon nem tüntetnek fel lakásokat, így egyéb HRSZ sincs,mintha nem is lenne ott lakás.Egy ilyen hiányos tulajdonlapért nem szívesen adnék ki 6200 Ft-ot,pláne,hogy alperes lakik ebben az önkormányzati lakásban,ő tud benyújtani bérleti szerződést,amin adatok is vannak. Kérdésem,hogy ha én nem viszem a tulajdonlapot,és nyilván bérleti szerződést se tudok felmutatni,akkor nem tud továbblépni az ügy?
Mennyire fontos ez? Én el akarok válni, a férjem nem biztos, mert haragszik rám,és mert sokáig próbálkozott a visszaszerzéssel,pedig egyértelműen megmondtam,hogy nem kívánom folytatni vele.Megkeserítette az életünket, több esély nincs.Csak azért írom,mert nem volt 3.személy az ügyben,egyszerűen boldogtalan volt a kapcsolat.
Azt gondolnám,hogy sima ügy lenne ez a válás,mert nincs gyerek és nincs vagyon (én legalább is nem tartok igényt semmire,és remélem ő se).Mégis milyen buktatókkal kell számolni ha a másik fél esetleg nem akar válni?

Még egy kérdés:
Hónapok óta nem ad esélyt arra, hogy odamenjek a lakásba és elhozzam az ottmaradt bútorainkat,személyes tárgyainkat. Színleg segítőkész volt,és elhozott egy-két csomagot,de azt is azért,hogy minél tovább kapcsolatban maradjon velem. Mióta megkapta az idézést, nem keres,pedig tudhatta,hogy ez lesz.Gyakorlatilag lehetetlen megkapnom a gyerek és saját cuccaimat.
Ha a bíróság fel is szólítja, ő nem enged be senkit a lakásába, még a szállítókat se,pláne engem válás után,és nemérdeke,hogy összepakolja a könyveimet,bútoraimat, gyerek cuccait.Akkor hogyan juthatok hozzájuk?
A válaszokat köszönöm.


Macsek

ObudaFan # 2015.11.20. 15:03

Vstrom650

Nem vált közös vagyonná és nincs ilyen törvény, de a lent írt állításaid bizonyítása téged terhel.

Vstrom650 # 2015.11.18. 18:03

Tisztelt Tanácsadók!

Válás előtt vagyunk, kérdések merültek fel a vagyonmegosztásnál. Nekem házasság előtt volt egy lakásom, részben szülői segítségből, a többi saját erőből. Valamint volt egy motorkerékpár is. Házasság után a motort és a lakást is eladtam, ezekből közösen vettünk a jelenlegi házat.
A kérdés az hogy ezáltal közös vagyonná vált-e, vagy ház eladásakor hivatkozhatok-e arra, hogy házasság előtti vagyontárgy értékéből vettem, azaz többet tettem bele mint a feleségem.

Valamint van-e olyan törvény, hogy 5 év házasság, vagy 5 év együttélés után minden közös vagyonná válik?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.17. 14:54

Az, hogy 50-50% lett bejegyezve, nem jelent feltétlenül ajándékozást, mert a közös vagyona utalás csak kifejezett jognyilatkozattal valósul meg.
A lakásból távozni kényszerülő házastárs lakáshasználati jog ellenértékére igényt tarthat.

robag93 # 2015.11.16. 18:40

Kedves fórumozók!

Szüleim 25 éves házasok és sajnos odáig jutott a helyzet, hogy válás lesz, igyekeznek megegyezni peren kívül, de nem annyira sikerül. Az egyik fél el fog költözni másik országba, és majdhogynem mindent vinni akar.
Van egy családi házunk, ahol jelenleg élünk 6-an, 3-an vagyunk testvérek, illetve egy nagyszülő, aki gondozásra szorul. Korábban egy másik családi házban éltünk, amit eladtunk, amiért cserébe kaptunk 2 lakást és 2M forintot. Ebben a családi házban 2/11-ed külön vagyona volt egyik szülőmnek, a maradék közös vagyonból volt finanszírozva, tehát elméletileg a két lakás és a 2M forint kb. 60%-ban ezt a felet illeti, jól gondolom?
A jelenlegi családi házunk döntően egy öröklött vagyonból épült, ami ugye külön vagyon. Viszont a földhivatalnál (vagy az adásvételin, nem tudom itt pontosan melyik a helyt álló) 50-50% arányban vannak a szüleim feltüntetve, ami ugye azt jelenti, hogy ajándékozás történt. Ezek után jogos-e az eredeti külön vagyonra hivatkozni esetleg megtámadni ezt az ajándékozást, hiszen a házasságtörés főleg miatta történt! Jól gondolom, hogy ekkor nem tudná visszavonni az ajándékozást ezáltal a jelenlegi családi ház értéke 50-50%-ban lenne megállapítva?
Az elhelyezésünk nyilvánvalóan a jelenlegi családi házban lenne megoldva, ha kizárólagos használati jogot ítél meg a biróság a másik fél igényelheti ennek a megtérítését?

Elnézést, ha kissé kisze-kusza és az sem lepődnék meg, ha jogilag egyáltalán nem lenne helytálló írás. Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.11. 17:21

jelszo

Egyrészről lakáshasználati jog ellenértéke járni fog a feleségnek, ha ki kell költöznie, vagy elképzelhető, hogy eleve csak lakottan lehet az ingatlant értékesíteni. Másrészről attól, hogy az ingatlan-nyilvántartás szerint 1/1 a tulajdonjog, a valóságos arányok eltérhetnek. Ennek a megítéléséhez nem elegendő annyi információ, amit leírtál.
Pereskedni meg akkor kell, ha nem tudtok megegyezni.

jelszo # 2015.11.11. 14:00

Segítségeteket kérem!
A jelenlegi élettársam még nem vált el kb. egy éve költözött el 1/1 tulajdonban lévő házából, ahol a felesége lakik egy nagykorú gyerekkel. Még házasok, és a házat a párom vitte a házasságba (22 éve) csak azóta bővítettek rajta.
El szeretné adni a házat, kérdésem hogy házasság alatt ha eladja az ingatlant mennyi pénz jár a feleségnek. Mi van ha nem ad neki semmit. Pereskedni-e kell? ( persze ezt szeretetnénk elkerülni)

Köszönöm válaszotokat, nagyon szeretem a fórumot, nagyon tanulságos eseteket talál az ember:)
Köszönet a jogászoknak és minden képzett válaszadónak!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.08. 22:38

Az ajándék különvagyon. (De ha egymás között ügyleteltek a házastársak, akkor nem ilyen egyszerű a dolog.)

csokibaba # 2015.11.08. 22:35

Tisztelt Tanácsadók!
Haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan eladásra kerül. A haszonélvezeti jog ingyenesen lett alapítva, a tulajdonos által.
A kapott haszonélvezeti jog ellenértéke bele számít a házastársi közös vagyonba, vagy külön vagyonnak minősül?

Homca # 2015.10.22. 21:10

Mamamacoka.
Csak azért kérdeztem mert mint irtam, hogy mindenem ott van ide bele tarzozik a zoknitól az útlevélig minden. Ha azonnal szükségem lenne bármire de nem jutok hozzá. Csak időpont egyeztetés után ha valamikor ráér a feleségem. Remélem kielégítő volt a válasz.

Homca # 2015.10.22. 21:10

Köszönöm szépen a válaszokat.

mamamacoka # 2015.10.22. 07:44

igaz ObudaFan, - bocs, elsiklottam fölötte, tényleg, még egyszer elolvastam ;

ObudaFan # 2015.10.21. 15:48

A peldaban hazassagrol volt szo.

mamamacoka # 2015.10.20. 17:10

elhiszem, hogy jogszabály szerint ez így van, de mint a példában van, válás esetén bizonyára jó is ez a törvény, de ez csak egy "kapcsolat" még akkor is, ha van közös gyermek, és ebben az esetben igazságtalan helyzetet hoz létre a törvényes út, tudom, hogy a törvények nem minden esetben tűnnek igazságosnak, emberileg nem is értem, miért akar visszamenni - csak azért hogy megmutassa neki, hogy nem olyan könnyű megszabadulni egy nem kívánt kapcsolttól?

pohicop # 2015.10.20. 15:43

Hallgassatok Obudafanra. Jól mondja. Teljesen jól. Saját bőrömön tapasztaltam. Ez a valóság. Bármennyire is erőltetettnek tűnik egy zárcserét erőszaknak venni. Annak veszik. A birtokvédelem is megáll, a magánlaksértés bcs is. Nem jó móka. Ki kell várni a bíróság döntését a lakáshasználatról. Nincs mese.

Persze, kellemetlen. Nálam is rongáltak, engem is zaklattak, de a zárcsere miatt én kaptam az ügyben mégis a "dádá"-t.

Nem éri meg.....bár millió érvet lehetne felsorolni, hogy ez egy hülye szabály bizonyos esetekben, főleg mikor a másik fél nem is akar ott lakni, csak idegesíteni jár haza, stb...ettől függetlenül így van.