Válás, vagyonmegosztás


ObudaFan # 2015.10.20. 15:17

A házastársak utolsó közös lakóhelye esetén amíg a bíróság enm dönt a lakáshasználatról, addig mindkét házastársnak joga van ott lakni, a tulajdoni viszonyoktól függetlenül. A birtokvédelem egébként is pusztán a birtoklás tényén alapul, viszont itt ráadásul magánlaksértés is a zárcsere, erre van kúriai gyakorlat.
A Legfelsőbb Bíróság a BH1992. 634. sz. határozatában kimondta, hogy mindaddig, amíg a bontóperben a házastársi lakáshasználat nem rendeződik, mindkét házastársnak joga van a lakás használatára, s így birtokvédelmet is igényelhet. A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. Törvény (továbbiakban: Csjt.) 31/B. § (1) értelmében ha a lakásban a házastársak egyikőjük vagy mindkettőjük tulajdonjoga vagy bérleti joga alapján laknak, a házasság felbontása esetén - kérelemre - a bíróság dönt a lakás használata felől. A BH1999. 349. sz. döntés pedig kimondja, hogy a lakást jogszerűen használó tulajdonos is megvalósíthatja a magánlaksértést, ha a zárat lecserélve a lakás használatára úgyszintén feljogosított volt házastársát megakadályozza abban, hogy a lakásba bejussanak, a magánlaksértés tényállásszerűségéhez megkívánt erőszak dolog elleni erőszakkal is megvalósulhat, amelynek fogalomkörébe az új zár felszerelése is beletartozik.

Bori Bori # 2015.10.19. 16:13

Nem a közös gyerek révén van joga, hanem mert életvitelszerűen ott lakott, függetlenül attól, hogy be volt-e jelentve vagy sem. A birtokvédelem jogos.

mamamacoka # 2015.10.19. 15:08

Obuda Fan, ezt nem értem, a lakás nem közös tulajdonuk, úgy lakott ott, hogy nem volt bejelentve sem, akkor a "birtokvédelem " hogy vonatkozik rá ? persze az butaság, hogy nem tette adta ki a cuccait, de mitől magánlaksértés, hogy kizárta ? megszüntette vele az életközösséget, bizonyára jól elkülöníthető, hogy melyik tárgy az övé, vagy mit vettek közösen, de nem értem, hogy mit kell kijelenteni ? és miért ? és miért épp annak a félnek, aki csak úgy ott élt, de nem volt tulajdonos, sem állandóra vagy tartózkodásilag bejelentve ? nem gondolnám, hogy erre a közös gyerek révén lenne joga...

ObudaFan # 2015.10.19. 13:06

Homca

Ha nem nyilvánítottad ki, hogy véglegesen kiköltözöl, akkor jogod van ott lakni és az, hogy lecserélte a zárat, nem enged be, bűncseklekmény (magánlaksértés vétsége), ami miatt 30 napon belül feljelentéssel élhetsz. Emellett a jegyzőtől birtokvédelmet is kérhetsz.

Öregmagyar # 2015.10.19. 12:12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Folyamatban lévő válóper alatt állok. Új ingatlant szándékozom vásárolni új párommal, akivel még nem vagyunk házasok, sem bejelentett élettársi kapcsolatunk nincs. Válóperünkben ítélet még nincs, tehát jogilag házas vagyok.
Kérdésem: a vásárolni kívánt ingatlan házastársammal közös tulajdon lesz-e?
Tisztelettel: Öregmagyar

Homca # 2015.10.17. 15:44

Jó napot.

Segítséget szeretnék kérni önöktől.
Másfél éve vagyok házas. Van egy 2 éves fiúnk. A feleségem lakásában laktam 3-4 éve Pár hónapja megromlott a házasságunk. Egy veszekedés után én eljöttem a lakásból egy pár ruhadarabbal. Két nap múlva már nem tudtam bemenni mert lecserélte a zárat. Mindenem még ott van a lakásban. 2-3 naponta engedi a gyerek láthatását. A kérdésem az lenne, hogy jogom van a lakásban laknom amíg hazasok vagyunk? Vagy esetleg neki van igaza? Nem vagyok oda bejelentve.

Előre is köszönöm a választ.

Homoki Krisztián

iboly4 # 2015.10.14. 20:37

Kedves pohicop!

Kérlek, olvasd figyelmesebben, mielőtt ilyeneket leírsz.

Pontosan leírtam, hogy múlt héten a közös házhoz rendelt 2 teherautót(szomszéd szólt, hogy menjek gyorsan) és kipakolta azt. Még a radiátorokat, teljes konyhát, csillárokat is leszerelte és elvitte. Vagyis addig -állítása szerint- ott lakott(ténylegesen a barátnőjénél lakott, csak a láthatásokra vitte oda a gyerekeket és néha megjelent), ő használta a közműveket. (én 2013 tavaszán eljöttem a házból a gyerekekkel, azóta egy napot sem voltam ott, ezt bejelentettem mindenhol, hivatalos volt a dolog)

Közműveket felhívtam, ha nem egyenlítem ki a tartozást, leszerelik az órákat (gáz, villany, víz) és kiadják behajtócégnek a tartozást, amit végül a házra terhelnek. És természetesen, akkor nem lehet fűteni, tönkremegy a ház. Már van egy szolgáltató, aki ki is adta végrehatónak a tartozást...

Pl internetet nem lehet lemondani, amíg nincs kiegyenlítve a tartozás vagyis gyűlik és kamatozik a hátralék + végrehajtási ktg, ha abba a szakaszba ér.

Hiába ő tartozik, ha a közös házra terhelik rá és az megy tönkre.
Persze, tudom ápolni, karbantartani, csak éppen nekem anyagilag ez nem tudom, hogy fér bele. 2 ház rezsije... 4 gyereket nevelek egyedül. Egy apától, mielőtt megkérdeznéd. Arról nem is szólva, ha bármikor bemehet, hogy tönkretegyen valamit(kertben pl kivágta a fálat, sövényt, gyerekek játszóterét tönkretette), elhozzon dolgokat, hiszen ott helyben nem tudom bizonyítani, hogy azt utólag pótoltam, akkor hogyan invesztáljak nyugodtan bele?

Lassan, az szerinted mit jelent? 3 éve tart a per, még gyerekelhelyezés sincs. Szerinted mikorra várható a vége?

Közös érdek nincs.A ház neki nem számít, csak egy pont, ahol engem tud bántani (nem jó szó, de jelenleg nem jut eszembe jobb) Úgy tűnik, neki az az érdeke, hogy engem kikészítsen és aláírjam azt, amivel engem gyakorlatilag kisemmiz . Eszközben nem válogat.

Nem tudom, olvastad-e, hogy megvárta, amíg felvettem 30 évre hitelt, családi segítséggel és gyakorlatilag most, mikor 2 hét múlva tudnunk költözni az albérletből, meglépte ezt. A közüzemi tartozásokból arra következtetek, hogy hónapok óta tervezte. Kezdetektől kértem, hogy hadd menjek vissza a gyerekekkel, de nem ment abba bele, hogy ő nem jön oda/nem mondott le a lakáshasználatról. A bíróság pedig azt végzést houzta, hogy a per jelenlegi szakaszában nem látja indokoltnak a kizárólagos lakáshasználatot, egyik félnek sem. Ugyanis ő is kérte.

Ügyvédet fizetem. Csak most ismét a nem akarom elhinni, hogy semmit nem lehet tenni.

pohicop # 2015.10.13. 21:07

Most ott lakik vagy sem? Ha ott lakik tud felhalmozni tartozást. Ha nem lakik ott akkor nem tud felhalmozni tartozást. Ha ő a felhasználó, a közművel szerződő fél, akkor ő tartozik, az ő tartozásai nőnek. Ha nincs megállapítva kizárólagos használat akkor meg tudod ápolni, karban tartani a házat és környékét, hiszen még közös vagyon. Mindkettőtök érdeke az értékmegóvás és talán kötelességetek is.....

Bonyolult ez. Ügyvédet bízz meg. Fizesd meg. Aztán rendeződnek a dolgok, ha lassan is....

iboly4 # 2015.10.13. 18:40

KEdves ObudaFan,

értem én, de addig mi lesz a házzal, rezsivel?

Vagy ez nem jogi probléma?Nincs erre jogszerű megoldás?

Ninvcs kitűzve köveztkező tárgyalás még. És ha azt nyilatkozza, nem költözött el, akkor mit lehet tenni?
(ahogy 3 évig azt hajtogatta, hogy ő életvitelszerűen ott lakik, holott nem, mait tanukkal igazoltam)

Ma kiderült, hogy 5 hónapja egyik közművet sem fizette, nem kevés tartozást halmozott fel. Ezeket nekem rendezni kell, nagyon gyorsan, ha nem akarom, hogy elvigyék a gázórát, villanyórát. Van olyan tartozás, ami már végrehajtási eljárás alatt van.

Tényleg hagyni kell tönkremenni egy 35 M-os házat, ha az egyik fél nem együttműködő?

Én 2 rezsit nem tudok fizetni évekig.

ObudaFan # 2015.10.13. 17:25

Szerintem azért előbb a bíróság előtt nyilatkoztasd arról, hogy valóban elköltözött-e.

Zizzy # 2015.10.13. 11:31

Tisztelt Jogászok!

Mi a teendő a következő ügyben:

Feleség még a válóper előtt elvitte a férj autóját, ami a férfi nevén van. Minden autóval kapcsolatos költséget a férjnek kell rendeznie. Megegyezniük nem sikerült, a nő sem átíratni, sem megvenni nem akarja az autót, visszaadni sem szeretné, napi használatban van nála.Szóba sem akarja hozni a témát, lehetetlen egyezkedni vele. Ilyenkor milyen lehetőségek vannak jogilag? Hogyan szerezhető vissza vagy ruházható át a tulajdonjog hivatalosan?
Köszönöm a választ.

iboly4 # 2015.10.13. 03:31

A következő kérdéssel fordulok hozzátok.

Mint említettem, a férjem kipakolta a közös házunkkat, teljesen. Gondolom, innentől kezdve a rezsit sem fogja fizetni, viszont van ami az ő nevén maradt. Már maga a 2 ház fenntartása is nehéz nekem, de ez mondjuk legyen az én gondom, alapdíjra visszaállítva működhet a dolog.

Ebből nekem gondot a legnagyobb gondot , abból, ami az ő nevén van, a gáz okozza . Általánydíjas a számlázás, vagyis havi 25e körül van. Én átállítani nem tudom - mivel az ő nevén van- ha befizetem, de csak temperáló fűtés megy, akkor jövőre csak ő veheti fel a túlfizetést. És ez a jobbik eset, ha eljut hozzám a csekk.... Ha nem, be sem tudom fizetni, és kikapcsolják a gázt, lefagy a ház (padlófűtés, nem tudom leengedni a vizet... ) Erre tudtok valmilyen megoldást?

A beszéljem meg a másik féllel sajnios nem működik, a ház állagromlása nem érdekli, sőt..
Egyezzen bele, hogy az én nevemre kerül - erről annyit, hogy 3 éve, amióta válunk, nem egyezik bele abba, hogy megszüntessük a közös bankszámlánkat - amin azóta 0 ft van, viszont 160.000 hitelkeret, tehát én fizetem a havidíjat, hiszen ha nem, a 160e ft-ig (+kamatok) engedik minuszba menni a számlát, majd kiadják behajtócégnek. Bank nem szűnteti meg a másik fél nélkül, csak ha van jogerős végzés a válásról...

A másik kérdésem az lenne, hogy azzal, hogy ő így távozott, milyen jogaim lettek. Gondolom, ez megfelel a visszatérés szándéka nélküli elköltözésnek.
Itt elsősorban arra gondolok, cseréltethetek-e zárat, azt lesz-e joga feltöretni. Ezt azért kérdezem, mert többen jelentkeztekl, hogy kivennék a házat albérletbe.
Én nem gondoltam pénzért kiadni (az csak problémát jelent nekem, adózni kell, másik fél...), viszont van egy ismerős család, akinek szívesen odaadnám, ha fizetik a rezsit, rendben tartják a kertet és rendberakják, ami az elmült években a férjem hagyott tönkremenni.

Ezt jogilag megtehetem? Ki lehet valahogy védeni, hogy odamenjen, kipakolja a házat, cirkuszoljon?

Kérlek,

Nefertiti020 # 2015.10.10. 14:28

Rendben,koszonom az eddigi segítséget is. Megpróbáljuk megszerezni a papírokat es utana majd irok. Koszonom megegyszer, Obudafan!

ObudaFan # 2015.10.10. 07:17

Én ilyet nem írtam. Meg kellene nézni az ügy iratait.

Nefertiti020 # 2015.10.09. 19:55

A párom mar 5 évre kapott tartózkodási engedélyt es azt hosszabbították meg most 10 évre. Ha jol értelmezem,amit irt,akkor nem vehetik el ezt az engedélyt!?

ObudaFan # 2015.10.09. 12:18

A BÁH-ban meg tudja nézni.

A nemzeti letelepedési engedélyt az idegenrendészeti hatóság visszavonhatja, ha családi kapcsolatra tekintettel kiadott engedély esetén a házasság az engedély kézhezvételétől számított három éven belül nem a házastárs halála miatt szűnt meg, kivéve, ha a harmadik országbeli állampolgár már négy éve letelepedettként vagy bevándoroltként Magyarország területén tartózkodik.

Nefertiti020 # 2015.10.08. 17:30

Kedves Obudafan!

A párom sajnos nem tudja jelenleg megnézni a papírt,mert a feleségnel van. Tudna valamit irni esetleg arról az esetről amennyiben család alapján kapta a 10 eves letelepedési engedélyt? Előre is koszonom!

iboly4 # 2015.10.08. 17:26

Kedves Obudafan,

persze, majd a vagyonjogi perben... Csak mikor lesz, hiszen 2013 február óta még gyeremekelhelyezés sincs.
Addig mosolyogva kell néznem - mert ha bármi jelenetet rendeznék, azonnal beadná a bíróságra, hogy idegbeteg, beszámíthahatlan vagyok, nem feltételezés, kialadás, veszekedés nélkül is ez az álláspontja....- , ahogy gyakorlailag kisemmiz minket, mindent elvisz (gyerekek összes bútorát, játékát, 2 mélyhűtőt, még a kutyaházat is feltette a teherautóra, nyilván 2 hetente szombaton 9-től vasárnap 18-ig majd nála használhatják, ha ugyan felkerül a pincéből, ahova a holminkat tette) és nem lehet tenni semmit?

Ügyvéd javasolta a rendőrt - így lett hivatalos nyoma, hogy ő vitte ela dolgokat. Tanút is javasolt, és fényképet, hogy mit vitt el. Ezek megvannak, csak éppen ettől a vagyonmegosztás végéig a saját dolgaimhoz nem férek hozzá és a ház így gyakorlatilag lakhatatlan. (Nyilván, lehet mindent pótolni, nem kevés pénzért, de közös lakáshasználat esetén akkor jön be, amikor kedve tartja) Gondolom, lesz majd egy beadvány és ennyi. Eddig is adtunk be beadványt, elég kevés eredménnyel (láthatás, ideigl. tartásdíj). Félreértések elkerülése végett, nem "ellenem" született döntés, hanem nem született semmilyen döntés, arra hivatkozva, hogy a per jelenlegi szakaszában nem indokolt a szabályozás.
Külön vagyonjogi pert is beadtam tavaly, bírónő nem hajlandó külön tárgyalni, félretette, majd szépen sorban (gyerekelhelyezés, gyerektartás, láthatás, ingóság (cég is az, éljen...) válás kimondása, majd ingatlan...
Ha esetleg van valakinek bármilyen használható ötlete, nagyon örülnék neki, mert jelenleg teljesen kiszolgáltatottnak érzem magam és nem akarom elhinni, hogy mindent lehet.

ObudaFan # 2015.10.08. 10:27

Majd a vaguonjogi perben. Mivel kozos vagyonrol van szo, nem jogszerutlen, hogy elvitte.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.10.08. 09:57

Ügyvéded mit mond?

iboly4 # 2015.10.08. 05:59

Az már csak hab a tortán, hogy a földszint szinte teljes berendezését az én szüleim fizették. Erről nyilván anyukám, öcsém tud nyilatkozni, de mint tegnap kiderült, a szomszéd is emlékszi rá....

iboly4 # 2015.10.08. 05:58

Segítséget szeretnék kérni.
Válóper van folyamatban köztünk,lassan 3 éve tart, 4 kiskorú gyerek. Volt egy súlyos testi sértés, ami átment könnyű testi sértésbe, bírósái szakaszban van az is.

Én a gyerekekkel albérletben, közös ház üresen áll, bekamerázva a másik fél által, ő a barátnőjénél lakik. Kértem kizárólagos lakáshasználatot, de mivel a STS nem állt meg, csak a KTS és"bár értékfelperest és a gyermekeket is attrocitácok, ez nem elégésges a per jelenlegi szakaszban a kizárólagos lakáshasználat megítéléséhez" (idézet a bírói határozatból)

Egy 2013-as ideiglenes intézkedés van (gyerektartás+láthatás), azóta semmi érdemi nem történt.Tehát még gyerekelhelyezés sincs.

A másik fél érdeke minél jobban elhúzni az ügyet, hiszen addig ő garázdálkodik a közös vagyonnal (minden számlát kiűrített, közös cégek vannak, annak a vagyonával is jelenleg ő rendelkezik,konkrétan lenullázta , házat eddig arra használta, hogy láthatásra odavitte a gyerekeket)

Nyár eleje óta nem fizette a rezsit, holott amikor énn eljöttem, írásban vállalta, hogy ő fizeti, hiszen végig azt állította, ő lakik ott. Sorban jöttek a felszólítások, fizetési behajtások. (Bíróságon sikerült bizonytani, hogy nem lakik ott életvitelszerűen, de semmire nem mentem vele)

Tegnap a férjem a közös házből mindent elvitt. Szomszéd szólt, hogy 2 teherautó áll a ház előtt, menjek gyorsan.
Kértem rendőri segítséget, vittem tanút, majd a rendőr a kapun sem jött be - házastásri vita... vér nem folyik- tanukkal lefényképeztem, ahogy mindent a 2 kocsira pakolnak (még a radiátorti is leszerelte, csillárokat, konyhabútort, mindent), kivéve ami nem fért fel, - gondolom, azért majd visszamegy. Mondván, ebből minden az övé. És a végén közölte, hogy na, most már visszaköltözhetsz.
Megnéztem hova mennek a kocsik- kölcsönkapott egy családi házat-, majd megtudtam, hogy a lebontott konyhát, gépeket, stb.... a pincébe tették, mivel nem volot hely, hiszen berendezett házba mennek (költöztető cég emberei mondták).

Lehet ezzel valamit kezdeni? Vagy majd a vagyonmegosztásnál (kb 6-8 év múlva) a bírónő vagy figyelembe veszi, vagy nem?

Ami a dologban a legszebb, hogy a nyáron családi segítséggel - öcsém és édesanyám vett fel hitelt- sikerült végre venni 1 kis házat, hogy már ne kelljen albérletezni, mivel az kb a teljes gyerektartást felemésztette. Tehát a nagyvonalú már visszaköltözhetsz...

moncsi1978 # 2015.10.07. 18:04

Kedves ObudaFan,még egy kérdés felmerült bennem.
A hitelt az én számlámról vonják. Eddig odaadta a férjem.
Most úgy tűnik már nem fogja.
A fizetésem 150.000. A hitel 110.000.
Ha új számlát nyitok másik banknál, és odautaltatom a fizetésem, azzal szerződésszegést követek el? Az milyen következményekkel járna?
Ha nem gond és megynitom az új számlát, akkor nyilván megkeresik a munkáltatómat és úgy vonják le a pénzt.
Mintha régebben olvastam volna olyat, hogy ilyen esetben csak a fizetés 33, vagy 50%-át inkasszózhatják... igaz ez?

Köszönöm!

moncsi1978 # 2015.10.07. 17:59

A férjem azért nem fogadja el az ajánlatomat, mert szerinte "otthagyom őt a szarban" a hitel miatt. Havi 110.000 Ft még kb 10 évig.
Ha ez nem lenne, akkor lakást kellene bérelnie és mivel autószerelő, műhelyt is. Ez sejthető, hogy többe jönne ki és a "végén", 10 év múlva, még az övé se lenne.

ObudaFan # 2015.10.07. 15:52

A hatarozatban, amit a BAH hozott. Ha nem hoztak formalis hatarozatot, akkor leginkabb a kerelemben.