Közbeszerzésről érthetően - fókuszban az elektronikus közbeszerzés | Budapest, 2019. április 4. csütörtök | Regisztráljon most!

Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Az apa jogai

drbjozsef #   2019.02.24. 19:58

Amennyiben a kisbaba születési anyakönyvi kivonatába nem került apa bejegyzésre (mert nem tett senki apai elismerő nyilatkozatot és nem is áll házasságban az anya), úgy a baba hároméves koráig az anya kérheti képzelt apa bejegyzését. A gyermek hároméves kora után, amennyiben az anya addig nem kérte, a gyámhivatal hivatalból fog képzelt apát bejegyezni a gyermeknek.

Ezt minden bizonnyal megelőzhetitek egy örökbefogadással.

Sőt, akár apai nyilatkozatot is tehet az élettársad, és akkor is bejegyzik.

Most az igazi - biológiai - apának a beleegyezése nem kell. Ha szeretné (akármikor a későbbiekben) apaként elismertetni magát, akkor neki kell majd pert indítania.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kriszta08 # e-mail 2019.02.24. 17:34

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nincsen bejegyzett apa így gondolom nincs szükség semmiféle intézkedésre az igazi apa részéről!?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.23. 23:31

Valakit csak beírtak apának.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszta08 # e-mail 2019.02.23. 17:28

Tisztelt Kovàcs Béla Sándor!
A gyermek anyakönyvi kivonatában nem szerepel apa,ezt elfelejtettem mondani!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.23. 09:57

Az örökbefogadással a korábban anyakönyvezett apa apa szülői jogai - és kötelezettségei - megszűnnek. De az örökbefogadáshoz épp ezért kell a korábban anyakönyvezett apa beleegyezése is.

www.kbs-ugyved.hu

Kriszta08 # e-mail 2019.02.23. 02:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az élettársam a nevére venné a gyermeket.Ezesetben az igazi apa minden joga is megszünne és a későbbiekben sem tarthat igényt a gyermekre!?

Zsdad # e-mail 2019.02.18. 12:39

Kedves Béla!

Önnek is köszönöm szépen a választ.
Szülői alkalmasságitól kezdve mindent bevetek, hogy lássa a bíró miért is szeretném nálam a gyermekem életét, nevelését folytatni.
Kellemes napot

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.16. 15:12

Azt hiszem, rigoz nem rakta össze a két kérdést. Ha a per tárgya a szülői felügyelet gyakorlásának a megváltoztatása, és még viszontkeresetként sem támadja senki az apaság vélelmét, akkor egy rokonsági fokra vonatkozó szakvélemény (legyen az DNS-vizsgálat) nem osz, nem szoroz. Vagy ha mégis, akkor az a felperes, vélelmezett apának nem kedvez.
(Ha viszontkeresetként előterjesztették az apaság vélelmének a megdöntését, azt egy ilyen szakvélemény valóban eldöntheti. De kapcsolattartásra - immár tartásdíjfizetési kötelezettség nélkül - szerintem az apa még akkor is igényt tarthat.)

www.kbs-ugyved.hu

Zsdad # e-mail 2019.02.16. 13:41

Tisztelt rigoz!

Köszönöm a választ.
Akkor majd a bíróságon meglátom, hogy az adott bíró milyen beállítottságú :)
Köszönettel
István

rigoz # e-mail 2019.02.15. 19:07

Tisztelt Zsdad!

Ha csak nem volt közvetlen tanúja a fogantatás alapjául vélmezhetően azolgáló aktusnak, akkkr perdöntően.

Zsdad # e-mail 2019.02.15. 17:34

Tiszteletem!

A kérdésem, hogy egy külső, hozzáértő szerint mekkora eséllyel indul neki egy elhelyezés újratárgyalásának egy egyedülálló apa, illetve mennyire befolyásolja a bírói döntést, egy negatív DNS minta. Tudom, a részletek ismerete nélkül nem lehet rendes választ adni egy ilyen kérdésre.
Köszönöm
István

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.02.14. 13:46

Mi a kérdés?

www.kbs-ugyved.hu

Zsdad # e-mail 2019.02.14. 13:03

Tiszteletem!

Olyan kérdésem lenne, hogy:

  • Volt élettársammal lett egy közös gyermekünk, akinek két éves korában a kapcsolat annyira megromlott, hogy szétváltak útjaink
  • Én továbbra is tartottam a gyermekemmel a kapcsolatot. Amíg nem lett saját albérlet, minden vasárnap egész nap, hétköznap délutánonként annyiszor mentem érte, ahányszor csak a munkám engedte. Az anya saját bevallása szerint sokszor többet láttam ekkor is, mint ő. A szünetekben sokat volt nálam, néha egész hónapot.
  • Azóta két élettársa volt, a mostanival házasságra is léptek, jelenleg gyermeket is várnak.
  • Az új pár színrelépése óta drasztikusan leromlott a kommunikáció. Volt, hogy az anya, volt, hogy az új férj bántalmazták is fiamat. Verbális, és fizikai téren is.
  • Feljelentést tettem, sajnos mind a rendőrség, mind a gyermekvédelem tanú hiányában megszüntették az eljárást, a részletes feljegyzéseim semmit sem segítettek.
  • Pozitív, hogy azóta a bántalmazás megszűnt fiam szerint. Verbálisan még szokott kapni, de azokat csak ideig-óráig veszi magára.
  • Amennyiben szeretném végre az elhelyezést újratárgyalni, milyen lépéseket tehetnék a biztosabb döntésért?
  • Sajnos három éve aláírtam, hogy ő legyen a kizárólag felügyeleti jog élvezője, de ez sem segített a kapcsolat normalizálásán.
  • Illetve amennyiben lenne egy DNS vizsgálat eredménye, ami alátámasztja, hogy a fiam fizikailag nem az enyém, vissza üthet-e ez a tárgyaláson? Csak gyerektartás alatt majdnem három milliót fizettem már neki.

Előre is köszönök minden nemű segítséget.
István

drbjozsef #   2019.01.11. 09:50

Arra értettem, hogy igaza van, amit nekem írt. Bár ha jobban meggondolom mégse az, egyáltalán nem az az apa, akinek a DNS-e a gyerekben van. Az az apa, aki felneveli és gondoskodik róla apaként, a DNS-től függetlenül.

Mondjuk itt ez pont ő.

Csak a papírmunka nincs elvégezve, ez jogos. De ha megnézed, azért ez nem annyira ritka, a jogviták 98% a lepapírozás hiányából fakad. Sok ügyvédnek nem lenne munkája, ha az emberek körültekintőbbek lennének az ügyeikben...

Minden bizonnyal volt jobb dolga is a gyerek mellett, mint papírozgatni. De igazad van, mulasztott.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.11. 07:51

Egyébként igazad van

Keserű ez a szőlő. A gyermek nem 5 napos, nem is 5 hetes, még csak nem is 5 hónapos. Elmúlt 5 éves. Az anyakönyvi kivonat meg szerinte hiányos.

drbjozsef #   2019.01.11. 07:36

Bikalakat,

Mondom : "jog szerint"

Egyébként igazad van. De ne ringasd magad abba a tévhitbe, hogy számít az igazság a jogban.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2019.01.11. 01:49

Az anyakönyvi kivonat nem utiokmány. Viszont azzal lehet kérni. Amennyiben te nem szerepelsz rajta, az anya nélküled simán kérhet okmányt, gyanítom, meg is tette.

Bikalakat # e-mail 2019.01.11. 00:40

Kedves József, az apa az, akinek a DNS-e a gyerekben benne van. Ha nem került rá az anyakönyvi kivonatra, az jogsértés. Mondom ezt én, mint laikus.

Kedves Béla Sándor, elméletileg a jog kellene hogy megakadályozza, hogy külföldre költözzön, illetve a gyámügy. Azért is kacifántos a kérdés, mert az anyakönyvi kivonat alapján tartanák fel a határon pl, ami ugye jelen pillanatban egy hiányos okmány. Kérdés, hogy hogyan szedjem rendbe, ha jogom van rá....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.10. 13:45

Bikalakat, én nem ezt mondtam, ezt te mondod.
Én azt mondtam: „Nem fogod tudni megakadályozni, hogy külföldre költözzön.

Azt hittem, ezt szeretnéd tudni, és nem a jogsi szabályozás részleteire vagy kíváncsi. Azt keresd a szakirodalomban.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.01.10. 12:03

A jog védi az apát.

A jog szerint az apa az, aki a gyermek anyakönyvi kivonatában az "apa" című rubrikában szerepel.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Bikalakat # e-mail 2019.01.10. 10:30

Kedves Béla Sándor!

Köszönöm a választ, bár nem igazán kimerítő.
Igaz volna, hogy az anya az apa beleegyezése nélkül külföldre viheti a gyermeket kénye kedve szerint, annak ellenére, hogy a gyermek egész életében magyar környezetben, az apa csaldjának a társaságában élt, magyar anyanyelvű, stb? Semmilyen jog nem védi a gyereket és az apát?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.09. 22:55

Nem fogod tudni megakadályozni, hogy külföldre költözzön.

www.kbs-ugyved.hu

Bikalakat # e-mail 2019.01.09. 22:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A következő helyzetben vagyok.
Volt párom magyarul nem beszélő román állampolgár, kb. 5 évet velem élt Magyarországon, megszakításokkal. Most 5 éves gyerekünket együtt neveltük, itt jár óvodába.
A gyerek előtt együtt voltunk szintén Magyarországon, de a szülés előtt nem sokkal keletkezett konfliktusunk miatt ő hazatért, és a gyermeket ott szülte meg. Így a gyermek anyakönyvi kivonatára sem kerültem rá, az apa rublikája üres. Ez után kb. fél évvel visszajöttek hozzám, azóta itt tartózkodnak Magyarországon. Egy éve külön költözött, de még mindig jó viszonyt ápoltunk, közel laktunk egymáshoz, sok közös programot is csináltunk.
Nemrég azomban megismert egy másik férfit, akivel nemsokára külföldre (Hollandia) költözést terveznek.

Szeretném a gyerek anyakönyvét tisztába rakni, az itthoni anyakönyyvvezető szerint ennek az volna a módja, hogy először a román hatóságoknál kell kezdeményezni az apa bevezetését, és utána az alapján lehet a magyart kiállítani, illetve a magyar állampolgárságot megszerezni. Kihez kell fordulni, ha az anya nem hajlandó ebben együttműködni? Gyámhivatal? Bíróság?

A gyermek, mint mondtam, itt nőtt fől, itt kezdődött el az iskoláztatása, az én családomhoz fűzi szoros viszony (nagyszűlő), ugyan nem haragos a viszony, de az anyja nagyon eltökéltnek tűnik, és félek, hogy messzire viszi a gyermekemet. Jól remélem, hogy hogy nem dönthet egyedül ilyen kérdésekben? Hogy kell elindulni ahhoz, hogy a jogaimat érvényesíteni tudjam?
Ügyvédet keressek fel, gyámhítóságot? Mi a leggyorsabb eset, milyen lefolyásra, nehézségekre, végkifejletre számíthatok?

Köszönettel

ObudaFan # e-mail 2015.08.26. 15:29

brigitta1986

Hogy mennyi az esélye, azt senki nem fogja innen megmondani, mivel így, a fórumon keresztül egyikőtök gyermeknevelési képessége sem ítélhető meg. Mindenesetre ha tudod igazolni, hogy a gyermeket idáig te nevelted, akkor nyilvánvalóan jobban az esélyid, mint neki.
Ha a hangfelvétel a perben releváns tényt igazol, akkor felhasználható.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

ObudaFan # e-mail 2015.08.26. 15:27

Természetesen arra azért jó az esély, hogy amennyiben sürgősen bírósághoz fordulsz és ideiglenes intézkedést kérsz, legalább a kapcsolattartásod normálisan rendezve lesz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/