Az apa jogai


Coooler # 2015.04.22. 06:03

Tisztelt Fórumtársak és Szakértők!

Engem is utolért a válás mint annyi férfit, ezért szeretnék választ kapni néhány kérdésre.
Papíron sosem voltunk házasok, a vagyoni rész már meg van oldva, viszont hátra van még a gyermekelhelyezés a bíróságon, ezzel van (lesz) a sok probléma.

  1. Az anya majdnem 300 km-re költözött a gyerekekkel nem sokkal a szakítás után, amivel kvázi elvágta a normális kapcsolattartás lehetőségét. Egyszerű alkalmazottként gyerektartás és önfenntartás után biztosra vehető, hogy csak kb 1-2 havonta fogom tudni összekaparni a húszezres útiköltséget. Van valamilyen bírói gyakorlat ami képes erre megoldást találni, vagy az anya tényleg elválaszthat így a gyerekeimtől? (Még korábban jártam ügyvédnél és ő azt mondta, hogy a távollévő szülő kötelessége állni az útiköltséget.)
  2. Az anya kijelentette, hogy a gyerekeket én láthatáson nem vihetem el a megyéből, ennek van valóságalapja?
  3. Az is elhangzott, hogy csak az ő jelenlétében történhet a láthatás, igaz ez?
  4. Ha a láthatást akadályozza (nem nyit ajtót, nem adja oda a gyerekeket), akkor követelhetem tőle az útiköltséget?
  5. A nagyszülőknek érvényesíthető láthatási jog, amennyiben az anya tiltja a gyerekeket tőlük ( nyilvánvalóan a megromlott kapcsolat miatt)?
  6. Biztosítható jogi úton a távoli kapcsolattartás (telefon-videochat) lehetősége, ha az anya nem teremti meg a feltételeket (telefon mindig kikapcsolva, kamerája nincsen)?
  7. Van bármilyen gyakorlat annak szankcionálására, hogy az anya ellenem neveli a gyerekeket? Itt konkrétan arra gondolok hogy az anya közölte hogy a gyerekek utálnak engem (4 és 1 évesek), ne is próbálkozzak.
  8. Lesz beleszólásom a gyerekek taníttatásával kapcsolatos döntésekbe, vagy csak a kész tényeket fogadhatom el?

Nagyjából ennyi lenne mert ezek a kérdések mind felmerültek sajnos. Előrebocsátom hogy a gyerekek nem nálam lesznek elhelyezve (se a lakhatás se a több műszakos munkarendem miatt). Nem akarok kibújni a gyerektartás alól sem, nem akarok keresztbe tenni az anyának sem, ami fordítva sajnos nem mondható el. Az egészből a legfontosabbnak a láthatás akadályozását tartom a nagy távolsággal. Nem venném nagyon érzelgősre a figurát, de én játszottam a gyerekekkel és velem érezték a legjobban magukat, ezért teljes badarság az hogy utálnak. Azt viszont elég nehéz elfogadni, hogy évente a legjobb esetben talán tízszer ha látom majd őket, mert az egyszerűen kevés. Vannak a (nagyon) távol lévő apáknak tényleges jogai, vagy fogadjam el hogy a gyerekeimnek idővel nem leszek több, mint egy néha felbukkanó nagybácsi?

Köszönöm a figyelmet.

ObudaFan # 2015.04.22. 14:53
  1. Az új Ptk. szerint már megosztható ez a költség.
  2. Aligha van.
  3. Csak ha a gyerek még nagyon kicsi (az 1 évesnél ez még egy ideig azért sanszos), vagy valamiért tartani kell attól, hogy a gyereket veszélyezteted.
  4. A gyámhatóságon lehet kérni a kapcsolattartás végrehajtását és az okozott költség megtéríttetését.
  5. Igen.
  6. Igen, a joggyakorlat egyre inkább elismeri ezt.
  7. Egyrészt alapja lehet annak, hogy a gyerekeket nálad helyezzék el, másrészt súlyos esetben kiskorú veszélyeztetése miatti büntetőeljárásnak is alapja lehet.
  8. Abba elvileg lesz.
Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.22. 15:00

3. És akkor sem annyira az anya jelenlétében, hanem inkább ún. segített kapcsolattartással. Azt viszont már akkor is el szokták rendelni, ha a gyermek és a különélő szülő között nincs szoros kapcsolat, nem ismeri a gyerek a szülőt, idegenkedik tőle a gyerek stb.
5. De csak a különélő szülő kapcsolattartása terhére.

OOpie # 2015.04.23. 11:03

Köszönöm szépen a gyors válaszadást!
Azért ragaszkodik a felügyelt láthatáshoz, mert én programokat szerveznék nekik (játszóház, balatoni nyaralás, látogatás a nagymamáéknál) ő pedig ezt nem akarja, főleg a nagymamás részt az említett ellentétek miatt. Az anyám szeretné ha elmennénk közösen nyaralni, hogy ne csak a négy fal között legyenek mindig a gyerekek. Amikor ezt meghallotta az ex, kategorikusan megtiltotta, és ekkor hangzott el az ominózus "úgysem vihetem el a megyéből" mondat.

Eszti08 # 2015.04.23. 13:03

Tisztelt Jogi Fórum!
3 éve nincs láőthatás, mit csináljak?
Tegyek feljelentést, de határozat sincs?
Hova menjek?

Köszönettel:
E

ObudaFan # 2015.04.23. 16:31

Eszti08

Ha még szabályozva sincs a kapcsolattartás, akkor a szabályozását kell kérni, ha már szabályozva avn, akor a végrehajtását. Mindkét esetben fordulj a gyámhatósághoz.

Eszti08 # 2015.04.24. 05:30

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ, de éppen a gyhiv. az aki nem hoz szabályozást. Tudják, hogy nincs szabályozva, már 3 éve, mert direkt nem szabályozták.
Most én akármit csinálok, ennyi év után ha nem fognak menni a gyerekek, akkor még engem fognak megbüntetni?
Ez nem lenne jó megoldás.
Más lehetzőség nincsen?

Köszönettel:
E

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.24. 08:16

A szabályozást bíróságtól kell kérni.

ennyi év után ha nem fognak menni a gyerekek, akkor még engem fognak megbüntetni?
Igen. Ha iskolába nem mennek, akkor is téged bírságolnak.

Ez nem lenne jó megoldás.
Más lehetzőség nincsen?

De. Elismered, hogy nem vagy képes fegyelmezni, nevelni őket, és a szülői felügyeleti jogot átengeded annak, aki képes azt eredményesen gyakorolni.

ObudaFan # 2015.04.24. 14:03

Ez a főszabály, de azért valamelyes jelentősége van annak is, hogy milyen idősek a gyerekek.

kissbetti86 # 2015.05.02. 14:33

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Sajnos par napja el kellett hagynom a párom a 1,5 éves gyermekunkkel es haza költöztünk a szuleinkhez,szétváltak utjaink.A végső kiváltó ok,es minden probléma oka a családja,nem is o,a mi kapcsolatunkkal nem volt gond.viszont após házában,laktunk,ami egy udvaron van az o hazukkal,es ennek eredménye az volt,hogy mindenki ugy gondolta,szabad atjarasa van,reggel este akármikor,sot Emellett beleszólása az életünkbe,es a hatunk mogott pedig addig kavartak a kavarni valót,mig szetmartak minket,mert mindig civakodrunk miattuk.Sajnos párom annyira befolyásolható es tutyi mutyi,hogy egyaltalan nem volt hajlandó onnan elköltözni,pedig itt,ahol mi most lakunk,mar saját hazunk lett volna.par napja az o keresztanyja,nagynénje Bejött oda,es a gyermekem Füle hallatára ordítozott velem,fenyegetett,hogy megpifoz,de ezt csak,kinevettem volna,viszont elkezdett fenyegetozni,hogy ha én,onnan elhozom a gyereket,ugyis elperelik tolem,mert majd rám fogjak,hogy iszok,vagy valamit,de nékik jo ugyvedjuk van es megoldják.ettol sem felnek,mert párommal ellentétben nekem par héten belül saját hazám lesz,tanar vagyok véglegesített szerződéssel egy közeli Gimnáziumban,Nemhogy bem iszok,de nem is dohányzom,meg a házból is alig teszem ki a lábam,nincs felnivalom.viszont ezek utan nem akarom engedni,hogy a gyereket majd a lathatasok alkalmával innen elvigyék.meg amugy is kicsi,ok szo szerint enni bem tudnak neki adni,Max táblás csokit nyoolnbi a kezébe.nem beszelve arrol,hogy ilyen emberek közé nem engedem,mert hiaba az aoja meg a nagyanyja vinne el,aki ugyancsak hasonlo beállítottságú,mint a fent említett nagynéni,de az agresszív nagynéni is ott lenne,én viszont ezt nem vagyok hajlandó engedni.lehetoseg van e arra,hogy csak itt láthassa az Apja es a nagyszülők es nem vihetik el oda?oszinten szol a nagyon féltem a gyereket.egyebkent én a gyerektartasra sem tartok igényt,nem vagyunk rászorulva sem,meg nem akarok tole semmit.igy van e lehetőségem szabályokat hozni?vagy ha a bíróságon azzal ervelek,hogy agresszívak es ben tudjak gondját viselni a gyereknek stb akkor kérhetem,hogy oda nem,vihetik?mert a nagyszülők meg itt nem hajlandók megnezni a gyereket...szivem szerint valahogy kerelmezbem,hogy az én nevemre kerüljön a gyerek az apa amugy sem akarta It soha,de most a,jogaikkal vagdaljozni nagyon tudnak.nagyon felek,hogy baja esik a gyereknek náluk,amire sajnos nagyon nagy az esély.mit tehetek kérem segítsenek!!!!köszönöm

ObudaFan # 2015.05.03. 17:29

Egyrészt még arról sincs döntés, hogy kinél lesz elhelyezve a gyerek, másrészt ha nálad is lesz elhelyezve, ez még elég kevés lesz ahhoz, hogy az apja ne vihesse el kapcsolattartásra.

Roniné # 2015.05.26. 17:29

Tisztelt Fórum!

Lassan másfél éve szakítottunk a most 6 éves kislányom anyjával. Neki is van új párja (igaz, titokban egy családos fickóval) és nekem is. Én jöttem el az anya lakásából, a gyermek nála lett elhelyezve. A legelejétől kezdve fizetem a 20.000 Ft-os gyerektartást, pedig 6 órás minimálbérért dolgozom és a rehab ellátásomat is bármikor elvehetik, ugyanis hallássérült vagyok. Az anya bosszúból folyamatosan fenyeget, hamis vádakkal feljelentett rendőrségen, de visszavonta. A gyerekkel zsarol, nem láthatom a gyereket. Pl. most 3 hete nem láttam, mert nyíltan megtiltotta és kijelentette hogy nincs béke. Gyámhivatalhoz fordultam, mert nem volt szabályozva a láthatás. Kiderült, hogy fizetnem kellene a jeltolmácsot, ami minimum 50.000 Ft és a további esetleges mediációs költségeket is nekem kell fizetni. Új életet kellett kezdenem és segítséggel lakás vettem, amit lassacskán felújítok, így nincs keretem kifizetni ezeket a költségeket. Az értesítő levél eközben kiment az anyának, hogy tárgyalásra idéznek be minket. Erre ismét rendőrségi eljárást akar indíttatni ellenem és ismét tudtomra adta hogy nem láthatom a lányom. A kislányom nagyon vár, nagyon jó a kapcsolatunk, szeretjük egymást. Sokszor rácáfolt az anya állításaira is miszerint nem akar velem találkozót a gyerek, nem szeret, stb. A lányomnak gyakran hiányzom, de az anya többször lerázza őt mondvacsinált okokkal. Pl. hasonlóakat mond, hogy apának más fontosabb, mint te kislányom. A születésnapján megkíséreltem kamerán a felköszöntést, nem sikerült. Szándékosan nem keresett vissza az anyja, majd a kislányomnak azt állította, hogy apa nem szeret, paraszt, mert nem köszöntött fel. Ilyen és hasonló, rengetek eset van.
A gyámhivatal segítőkész volt, a bírósági keresetet ajánlották, ahol kérhetek költségmentességet.

  1. Mennyire biztos, hogy megkapom a költségmentességet?
  2. Az anya fenyeget, sakkban tart, zsarol, és a gyerekemet sem láthatom. Azzal fenyeget, hogy korábban megvertem és emiatt feljelent. Soha nem vertem meg, az ő fizikai támadásai elől védtem magam, így maximum dulakodtunk és ebből szerzett ütési nyomokat. Egy ilyen esetnél tanúim is vannak.

Ilyenkor mit tehetek? Feljelenthetem hamis vádakkal? Jogaim sértésével?

Köszönöm a segítségét!

ObudaFan # 2015.05.28. 20:26

Roniné

1. Ha a fél jövedelme (munkabére, nyugdíja, egyéb rendszeres pénzbeli juttatása) nem haladja meg a munkaviszony alapján megállapított öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, vagyona pedig - a szokásos életszükségleti és berendezési tárgyakon felül - nincs, részére költségmentességet kell engedélyezni. Költségmentességben kell részesíteni - jövedelmi és vagyoni helyzetének vizsgálata nélkül - azt a felet is, aki aktív korúak ellátására jogosult, vagy aktív korúak ellátására jogosult, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti közeli hozzátartozójával él közös háztartásban.

Kivételesen költségmentességet lehet engedélyezni akkor is, ha a fenti feltételek nem állnak fenn, de a bíróság a fél egyéb körülményeinek figyelembevételével megállapítja, hogy a fél létfenntartása veszélyeztetett.

2. Ha hamis feljelentést tesz ellened, akkor természetesen elköveti a hamis vádat, de azért az, hogy dulakodtatok valami alapot adhat ennek a vádnak adott esetben, legalábbis annyit, hogy nem lesz könnyű megállapítani, hogy ki mond igazat.

végrehajtó1 # 2015.05.29. 09:03

Roniné

A jeltolmácsot a hivatalnak kell állnia.nem neked.
Valamint azt tudsz kérni a sinosz.hu honlapon is.

Te is feljelentheted kiskorú veszélyeztetése miatt mert nem biztosítja a gyermek számára az apa kapcsolatot.
Ne hagyd magad zsarolni állj a lábadra...

kovikevin # 2015.05.30. 13:24

Jó napot.Az lenne a kérdésem,hogy egy apának milyen jogai vannak a 3 hónapos fiával.Anyuka elvitte a babát,most ügyvéd előtt akar aláíratni egy papírt,hogy apuka fizessen havi 30 ezret,és két hetente láthatja a babát.

Roniné # 2015.06.01. 20:10

Tisztelt Obuda Fan és Végrehajtó 1!

Köszönöm a válaszokat!

Jeltolmács ügyében a gyámos és az egyik tolmács is konzultált, állítólag a Ket. kimondja, hogy kapcsolattartás ügyében mindent az ügyfél fizet...hiába a jelnyelvi törvény. Így visszavontuk a kérelmet. Az anya közben a bíróságon járt és kérte a kapcsolattartás rendezését, állítólag szeptember körül lesz a tárgyalás erről.

Én szeretném megszüntetni ezt a "lelkiterrort", amit csinál. Nagyon zavarja a mindennapjaimat, az új párom is kikészült tőle. Fölényeskedik. Az iskolaválasztásból kizárt, egyedül döntött. Övé a szülői f.jog, de ebbe nekem is lehetett volna beleszólásom. Szerettem volna ott lenni. Az ovis ballagás időpontját nem mondta meg, pedig megígérte, majd hazudott az időponttal kapcsolatban többször is, amikor rákérdeztem. Hetente több alkalommal háborog nekem, ellentmondásosan viselkedik. Többször tiltja, hogy lássam a gyereket, majd azzal ordibálja le a fejem, hogy rohadék apa vagyok, mert soha nem látogatom. Csak akkor akarja engedni a láthatást, ha éppen le akarja passzolni gyereket mikor ő nem ér rá. Többször kezdeményeztük a békét, de ő folytatja az ellenséges, tiszteletlen és zavaros viselkedését. Több alkalommal is kijelentette, hogy ő nem fordul tisztelettel énfelém és a családom felé. Aki látni akarja a gyereket az szóljon neki, talán megengedi, amúgy meg nincs szüksége senkire, nem érdekli senki, nem keres senkit, örüljünk, hogy láthatjuk. Ilyen és hasonló dolgok. Mi a párommal és a családommal békét szeretnénk.

Hogyan tudnám ezt a "leloterrort" (nem tudom már minek nevezni ezt) megszüntetni hivatalos úton? Bíróságra menjek? Milyen keresettel?

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2015.06.02. 18:15

Bógtól kellene kérni a szülői felügyelet és a kapcsolattartás szabályozását.

Roniné # 2015.06.05. 10:29

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm a választ!
Az anya több alkalommal elismerte, hogy egyoldalúan neveli a kislányunkat, vagyis ellenem és a családom ellen neveli. Ott tartunk, hogy a szüleimmel már nem is hajlandó a kislányom beszélni, fényképet készíteni, levegőnek nézi őket, stb., pedig a szüleim a kislányom születése óta nagyon sok mindenben támogatta a nevelkedését. Az anya célja, hogy tőlem is így eltávolodjon a gyerek, és ennek érdekében az új barátját forszírozza új apukának (ő beszélhet vele, találkozhat vele, nevelő magatartást tanúsíthat vele szemben, stb)
Ha tudom bizonyítani, hogy egyoldalúan neveli a gyermeket, akkor ezzel fordulhatok a bíróságra?

Köszönöm!

Mea1 # 2015.06.05. 17:39

Tisztelt Fórum!

Az alábbi szituációval kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Családomban külföldön (EU) élő magyar házaspár külön költözött. 1 közös gyermekük van.
Anyuka szeretne másik városba költözni, az Apukának minden lehetőséget megadva a gyermek láthatására, akár minden hétvégén el is vinné hozzá.
Az apuka nem egyezik bele, hogy elköltözzenek másik városba.
A kérdés az, hogy ezen körülmények függvényében milyen jogai vannak az Apukának?

Abban az esetben milyen jogai lennének, ha az Apuka időközben úgy dönt, visszaköltözik Magyarországra?
Egyelőre még nem váltak el a szülők.

Köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2015.06.05. 18:39

Roniné

Ezek szerint már van per, tehát abban is előterjesztheted viszontkeresetként.

Roniné # 2015.06.06. 07:05

ObudaFan,

Rendben, köszönöm szépen!

Mea1 # 2015.06.06. 07:16

Tisztlet Business Law!

Írországban élnek. Egyelőre még nem váltak el, mert ahhoz haza kellene jönni intézkedni. Emiatt a gyermek láthatása is közös megegyezéssel zajlik jelenleg.
Az Anyuka azt szeretné tudni, hogy az apukának jogában áll-e megtiltani, hogy az Anyuka es a gyermek egy másik ír városba költözzön.

Továbbá, ha az apuka esetleg úgy dönt, hogy visszaköltözik Magyarországra es még se válás, sem gyermekrlhelyezési per nem volt, ilyen esetben kénytelen lenne-e az Anyuka es közös gyermekük is htazaköltözni Magyarországra?

Köszönöm a válaszokat!

Roniné # 2015.06.07. 18:26

Tisztelt ObudaFan, Hozzáértők!

A mi ügyünk tovább bonyolódik. Az anya beadta a bíróságra a keresetet kapcsolattartás rendezése ügyében. Most nevetve közölte velem, hogy az ügyvédjétől kapok levelet és fizetnem kell. Korábban, amikor a gyámnál voltunk, ott azt mondták, hogy előzetesen nem kell fizetnem, hanem a bíróságon az ügy végén lesz téma a költségtérítés, ahol megkaphatom a költségmentességet (abban az esetben, ha én indítom a pert). Az anya a kapcsolatunk alatt is tervezte, hogy - az ő fogalmazása szerint - "gyilkos" ügyvédet fogad fel ellenem, és fizethetek. Én nem tudok több 10.000 Ft-ot megfizetni.
Nekem miért kell fizetnem? Tényleg köteles vagyok befizetni a csekket, amit az ügyvédje által ígért? Azért fizessek én, hogy a törvényben leírt jogaimmal élhessek? Ezt nem értem.

Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.08. 03:33

A költségmentesség nem terjed ki a pervesztes fél által a pernyertes félnek fizetendő perköltségre.

ObudaFan # 2015.06.08. 13:34

Roniné

Ha pert vesztesz, akkor a bíróság az ítéletében meg fogja állapítani, hogy az anya ügyvédi munkadíjára mekkora összeget kell megfizetned.