Időszakos láthatás


Fabyen82 # 2015.12.30. 10:47

Mi az, hogy a rendőrség nem megy ki egy ilyen hívásra?
Ez a dolguk kb. Nekünk már rengetegszer kellett hívni, és mindig nagyon rendesek voltak, megírják a jegyzőkönyvet, lefényképezik a bírósági papírt, és ennyi. Mindig elmondják, hogy intézkedni nincs joguk (bemenni a gyerekért), de becsöngethetnek, és rögzíthetik a látottakat, sőt, kell is nekik, ezen alapul a gyámhivatali eljárás. Arra kell még figyelni, hogy a bejelentést az elmaradástól számított 30 napon belül lehet megtenni.

mosza (törölt felhasználó) # 2015.12.28. 09:31

..."ha a végzésben nincs határozat"...mi???????

2012. évi C. törvény
Kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása

210. § (1) Aki a hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is önhibájából akadályozza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető az elkövető, ha a kapcsolattartást az elsőfokú ítélet meghozataláig megfelelően biztosítja, és az elmaradt kapcsolattartási formák pótlását megkezdi.

Tündérbogár # 2015.12.28. 07:51

Kedves Respect82,
ha ott voltál és nem adta a gyerekeket, és nem hívtál rendőrt a végzéssel a kezedben akkor nem tehetsz semmit.
Elmehetsz a gyámhatóságra 30 napon belül és jelentheted hogy nem kaptad a gyerekeket, de:

  • hogy bizonyítod hogy valóban ott voltál ha nincs rendóri jegyzőkönyved?
  • másrészt, ha a végzésben nincs határozat a szünet pótlására, akkor nem kell pótolni a szünetet, ha van orvosi igazolás akkor pláne buktad. Van jogszabály, hogy az időszakos kapcsolattartás nem pótolható. (senki sem várhatja el, hogy pl a 2 hetes nyári szünetet pótolja a másik, ha tegyük fel tényleg beteg a gyerek. iskolaidőben ez kivitelezhetetlen)

Ezért is él vissza sok gondozó szülő a szünetek alatti láthatásokkal és meghiúsítja azokat.
Mert nem lehet pótolni....

Respect82 # 2015.12.27. 13:19

Tisztelt Fórumozók!Ítélet szerint gyermekeimmel dec 25. Reggel 09.00től 18.00ig,majd 27èn 09.00től dec 31. 18.00ig lehetnek velem a gyerekek.25èn úgy vettem àt a gyerekeket,hogy a nagynak kapart a torka ezt ott reggel tudtam meg.Az autóban mondta a lànyom,hogy napok óta kapart ès köhög is,de orvosnál nem voltak.Bevittem az ügyeletre ahol vèny nèlküli köptetőt,orr sprayt adtak,torokfertőtlenőt.Mikor visszavittem őket (egèszsèges nap jól voltak ) àtadtam a gyógyszereket elmondtam mit mondott az orvos.1.5 óra múlva jött az üzenet a másik fèltől hogy nem adja a gyerekeket a tèli szünetre mert az orvos nem javasolja az utazást ès már a kicsi is beteg.Megjelentem ma ítélet szerint,mert tudom hogy nem làzasak a a gyerekek;nem fekvőbetegek. Kiderült hogy 25èn a visszavitel után azonnal elvitte az ügyeletre őket ès az ottani orvos megállapította a torokgyulladást.Az ugyeleti lapon nyoma sincs az utazási tiltásnak és ágybanfekvésnek.

Kèrtem;hogy adja ide őket nálunk is pihenhetnek,kezelem őket èn.Be hozzájuk nem engedett ès nem hajlando újra mwgvizsgàltatni őket;javult e az àllapotuk.A gyerekek nagyon vàrtàk a szünetet együtt ès ő is kèrtem a szülőt de nem engedi őket. A rokonaim beszéltek a gyerekekkel, elmondtàk hogy jól vannak,nincs laz;a kicsi nem kapott gyógyszert. Eljöttem gyerekek nèlkül ès nem tudom mit tegyek mert habár az èn láthatáron A másik olyanra hivatkozik hogy betegek ès nem adja őket.Tudnának tanácsot adni?

Sammrita # 2015.12.09. 15:55

A szünet dec. 21 és dec. 31 között van,előtte és utána folyamatos van. Szerintem: december 19-20 apa, dec.26-dec.31. 13 óráig apa(tied a karácsony 1. napja, övé a 2. nap, + még 9 nap a szünet és annak a fele, tehát 4,5+1,a végéhez igazítva, tehát dec 31-hez kell számolni), majd jan. 2-3. apa, majd jan 9-10 apa.
De ha jan 9-10 között nem tudod a gyerek műtétje miatt biztosítani, akkor vagy nem megy a gyerek vagy pótlás. Ezt minden döntéshozó megérti, hogy a műtét fontos és nem lehet azt veszélyeztetni.

Han Solo # 2015.12.09. 15:33

Gyer. 27. §(5)125 Nincs helye folyamatos kapcsolattartásnak

  1. az időszakos kapcsolattartás ideje alatt,
  2. a gyermeket gondozó szülőt megillető, a gyermekkel folyamatosan együtt tölthető időtartam alatt, amelynek mértéke

ba) a kapcsolattartásra jogosultat a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat szerint megillető időszakos kapcsolattartás időtartamát,
bb) ha a kapcsolattartást rendező egyezség, illetve a kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat nem rendelkezik a kapcsolattartásra jogosultat megillető időszakos kapcsolattartás időtartamáról, a két hetet
nem haladhatja meg.
Tehát:

  1. pont szerint, ha a folyamatos kapcsolattartás részben, vagy egészben egybeesik az időszakos kapcsolattartással, akkor nem kérhető az egybeeséssel "elveszett" idő pótlása. De nem jelenti azt, hogy akkor a folyamatos kapcsolattartás teljes, egybeeséssel nem érintett része is törlendő lenne!
  2. pont szerint, nem arról van szó, hogy a gondozó szülőt automatikusan megilleti a kapcsolattartót megillető jog, hanem arról:

ba) ha egyezségben, vagy határozatban van ilyen jog kikötve a gondozó szülő részére is, akkor annak a !!!mértéke!!! nem lehet több, mint amit a kapcsolattartó egyszerre a gyermekkel azonos időszakban együtt tölt.
bb) ha a kapcsolattartót nem illeti meg időszakos kapcsolattartás, akkor nem lehet a gondozó szülő részére meghatározni két hétnél hosszabb egyfolytában együtt tölthető időtartamot.
Tehát: Ha a gondozó szülőnek külön nem JÁR, nincs a részére meghatározva az egyezségben, vagy határozatban, akkor nincs ami alapján azt magáénak követelje abban az esetben, ha az a kapcsolattartó részére folyamatos, vagy időszakos kapcsolattartás jogcímén JÁR.

Han Solo # 2015.12.09. 14:56

Gyer. 29/A. § (4) Az időszakos kapcsolattartás időtartamát a gyermek életkorának és fejlettségének megfelelően kell meghatározni. Tanköteles gyermek esetén a tanítási szünetek időpontjára és tartamára az oktatásért felelős miniszternek a tanév rendjét meghatározó rendeletében foglaltak az irányadók.
Tehát:-"felelős miniszternek a tanév rendjét meghatározó rendeletében foglaltak az irányadók."-

Han Solo # 2015.12.09. 14:51

Ptk.4:181. § [A kapcsolattartás rendezése]
(1) A kapcsolattartásról a házassági vagy a szülői felügyelet rendezése iránti perben a szülők egyezséget köthetnek; egyezségük hiányában a kapcsolattartásról - kérelemre vagy a gyermek érdekében hivatalból - a bíróság dönt. Ha házassági vagy a szülői felügyelet rendezése iránti per nincs folyamatban, a kapcsolattartásról a szülők megegyezésének hiányában a gyámhatóság dönt. A döntés előtt az érdekelteket és az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket meg kell hallgatni.
Tehát:-"Ha házassági vagy a szülői felügyelet rendezése iránti per nincs folyamatban,"-

Tordesillas # 2015.12.09. 07:22

iboly4

Ha január 2-3 az új év első hétvégéje, akkor az az apát illeti, akkor viszont január 9-10 a tiéd.

Han Solo # 2015.12.08. 19:15

iboly4 2015.12.08. 15:04

Semmi gond. Nézzük, mi a helyzet 7 nappal. Annak fele 3.5. Ha az első fele a kapcsolattartóé, akkor a kezdéssel semmi gond. A záró nap "x" órája van meghatározva. Tehát az a 3. utáni feledik nap. Tehát a 4. nap "X"-edik órája.
Ha a második fele "jár", akkor szintén ez a megoldás.

  • A fő szabályokat eddig kétszer leírtam. Ha megint nem jelenik meg, addig küldöm, amíg meg nem fog jelenni.
  • Folyamatban levő ügyben ideiglenes intézkedés van. Ez esetben az ügyben eljáró hatóság az illetékes. Itt sajnos a Bíróság.
Han Solo # 2015.12.08. 19:01

iboly4 2015.12.08. 14:58

Tehát:

  • A szünet hivatalból figyelembe vehető időpontja, az a magyar közlönyben megjelenő hivatalos időpont az adott tanévben, az adott iskolai szünetre.
  • A határozatokban a kezdő nap, illetve a záró nap "x" órája szerepel. Tehát értelmetlen a "félnapozgatás", az órák felezgetése.

A törvény szerint, ha az időszakos kapcsolattartás egybeesik a folyamatos kapcsolattartás idejével, akkor nem lehet pótlás igényével fellépni az egybeeső időtartammal kapcsolatosan. Egészen pontosan ebben az időszakban a folyamatos kapcsolattartás szünetel.

  • Kétnapos ünnepek esetében az egyik napot meg szokták határozni a kapcsolattartó fél számára. A gondozó szülőnek viszont nem. A gondozó szülőé 365 nap, mínusz a kapcsolattartónak meghatározott napok. Ebből az következik, hogy ha a gondozó szülőnek az kettős ünnepnap másik napja is jár mondjuk, időszakos kapcsolattartás jogcímén, akkor a gondozó szülő így járt.
  • A leírásod szerint a bíróság nem döntött az ideiglenes elhelyezésről, de döntött az ideiglenes láthatási rendről. Amivel igen nagy hibát vétett, hiszen mindkettőtöknek meghagyta a felügyeleti jogot. Amivel igazából egy tudat-hasadt állapotot idézett elő.
  • A bíróságtól lehet kérni magyarázatot, illetve ideiglenes intézkedést, hiszen folyamatban levő ügyről van szó. Bár az idő rövidsége miatt a célravezető leginkább a fogadónapon történő személyes megjelenés lenne célravezető, bár nem ismerem az adott bíróság ilyen lehetőségeit.
  • Jegyzőkönyvet kell felvetetni. Kötelességük. Bár erősen amnéziásak lehetnek.
iboly4 # 2015.12.08. 14:04

Közben felmerült egy másik kérdés. Ha páratlan napra jön ki a szünet és a végzésben ez nincs szabályozva, akkor az hogyan számolódik?

Az őszi szünetben ebbe sem kötöttem bele, (ahogy eddig egyszer sem, egyik szünetben sem) és a különélő szülő elvitte előbb a gyerekeket, neki volt mindig +1 napja.

Jelen esetben, mivel ennyire aránytalan a téli szünet leosztása (5 nap velem, 11 vele őszerinte, végzés szerint 6-10), valamint ennyire nem vesz figyelembe semmit, nem biztos, hogy ezt szeretném. Ha nincs szabályozva, mi a főszabály, melyiket kell kezdő napnak tekinteni?
Vagy egyik szünetben így, másikban úgy? (Ehhez szerintem megint csak kellene minimális együttműködés, ami nálunk hiányzik)

iboly4 # 2015.12.08. 13:58

Kedves HanSolo,

nem tudtunk megegyezni.
A végzésben az van hogy egyéb egyezség híján , tehát ha sikerül megegyezni 1-1- adott szünet előtt, akkor az lehetséges, és szerintem kívánatos is volna. Jobban a gyerekek érdekeit figyelembe vevő.

A kérdés az volt, hogyan kell értelmezni a végzést. Mert másként értemlezi az apa, mint én.

A miért nem kérdezzük meg-re egyszerű a válasz, a bíróság hozta az ideiglenes intézkedést. Januárban volt 1 db tárgyalás, azóta semmi. Kitől kérdezzük? Gyámhatóság az illetékes, ott az egyik ügyintéző ezt mind a másik mást, írásba senki nem ad semmit. Ha írásban kérdezek, nem is reagálnak rá. Kitől kérdezzek?

Han Solo # 2015.12.06. 13:31

iboly4
2015.12.06. 14:20

A kérdésem az , hogy, ha egymás között megtudtok egyezni, akkor miért volt szükség ideiglenes intézkedésre?
Aztán, ha már van amit be lehet tartani, akkor azt miért nem tartjátok be?
Aztán, ha már valakivel (ideiglenes intézkedés) megmondattátok a tutit, de mégsem értitek, hát miért is nem kérdezitek meg tőle, hogyan is gondolta?

iboly4 # 2015.12.06. 13:20

Kedves Tordesillas,

köszönöm a választ.

Akkor ezek szerint január 2-3 nam az ő napja a végzés szerint? Mert akkor felajánlanám neki, hogy a 9-10-et cseréljük el erre, plusz megkapná a január 1-t is, így ő több napot kapna, a műtét előtti hétvége meg megoldódna.

A 47. heti eset megtörtént sajnos. Ha gyámhatósági eljárás lesz belőle - márpedig lesz.. - majd megint behívják minimum a nagyokat, mivel ők is ott voltak.

BoriBori, (ez már nem jogi kérdés, de a te válaszod sem volt az)
nem szaros 2 nap, de nem is ez a fontos. Nyilván, be tudná vinni a kórházba. Azonban nem ismeri az orvost, ugyanis hiába kértem és írtam meg neki, mikor megyünk a műtétet megbeszélni, nem jött el velünk. A gyerek se szeretné, ha én nem lennék ott. Élete első műtéti beavatkozása, első olyan kórházi tartozkodása, amikor ott marad egyedül (13 éves múlt), sőt az első, amire emlékezni fog.
Azt sem ajánlotta fel az apja, hogy a műtét előtti-utáni napokban segít. Ugyanis nem csak az a gond, hogy ki viszi be az adott napon a gyereket, mivel van még 3 kisebb. Értelemszerűen nem velük kellene menni senkinek. HA velem vannak, megoldom. Ha vele, ő oldja meg, de a hazahozatal is necces.

Ha csak a 3 kisebbet adom, akkor meg 10-én 18:00-ra haza kell érnem a kórházból, ugyanis csak nekem, csak az én lakhelyemen hajlandó átadni a gyerekeket. (Azt írta a gyerekek átadása sem térben, sem időben nem osztható)
És akkor arról még nem is beszéltem, hogy én is dolgozom, hétközben rohanás van, szerinted 4 gyerekkel egyedül hétközben mennyi szabadidő jut, ami tényleg szabad és nyugalmas? Nekem is a szünetben lenne lehetőségem a gyerekekkel lenni kicsit nyugodtan, ezért is aránytalan az általa vázolt 5 nap nekem, 11 nap neki a téli szünetből leosztás. De ezen túl lehet lépni egyszer, nyilván.

A 2 láthatás közötti időszakban nem jelentkezik hétközben, (szülinapon max egy telefon vagy üzenet), se névnap, se évzáró, se semmi... , oldjam meg én. Cserében, ha vele vannak, akkor álláspontja szerint nekem nincs jogom sehol ott lenni (értsd kosármeccs, koncert, amin fellépnek, családi nap oviban, suliban, ) mivel nekem az ő idejében nincs jogom a gyerekeket még csak látni sem, mert azzal zavarom az ő zavartalan kapcsolattartáshoz való jogát. 4 gyereknél azért jó lenne megoszatni az ilyen jellegú dolgokat, hogy ha egyszerre van fellépés, évzáró, bármi, az egyik szülő ott legyen.
Semmit nem tudsz se rólunk, se a helyzetről, kérlek, ne ítélkezz.

Bori Bori # 2015.12.05. 17:05

Szegény gyerekek, nem válogathatják meg a szüleiket... Ezek a bírósági intézkedések azért születnek, mert a felnőttek nem tudnak viselkedni. Szánalmas.

A gyerekeket engedd láthatásra, ahogy apa kiszámolta, nem lesz ott semmi bajuk. Menj el shoppingolni, fodrászhoz, töröld le a szekrények tetejét. Tényleg szaros 2 napon hadakozol? Csomagold össze a láthatásra a kórházi cuccot is, január 10-én majd beviszi apa a kórházba, ha éppen nála van. Biztos képes rá.

Tordesillas # 2015.12.05. 16:42

Oké. Pp-hez nem értek, utoljára szakvizsgára kukkantottam bele.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 15:02

ez az alapja az ideiglenes intézkedésnek.
Ellenőrizd a Pp.-ben, milyen feltételei vannak az ideiglenes intézkedésnek. Az éppen nem ad rá okot, hogy a szülők között megállapodást feltételeznek.
De ez itt mindegy is, nem ez volt a kérdés.

Tordesillas # 2015.12.05. 14:16

Ami a kérdezőt illeti:

Ha a 47. hét végén tényleg az történt amit leírt, akkor nem jár pótlás az apának érte.

Szerintem az apa egész jól leírta a dolgokat:

december 5-6 jár neki,
december 12-13 nem jár neki,
december 19-20 jár neki.

A kérdezőnél van december 20. este 20 órától december 26. reggel 10. óráig a gyerek, akkor apa elviszi és köteles december 31-én 18.00 óráig anyához visszahozni.

A műtét hétvégéjén szombaton reggel 9 órától az apa elviheti a gyereket, de hozza vissza este 18.00 óráig tekintettel a műtétre. Ha nem hajlandó erre, akkor én oda sem adnám még szombatra sem a gyereket.
Aztán akkor majd pótlásban pótolja ezt a hétvégét az apa.

Tordesillas # 2015.12.05. 13:56

Az új Ptk. hatálybalépése óta nem gyermekelhelyezés van a szülők között, hanem szülői felügyeleti jog rendezése.

Különélő szülőkről van szó, akik a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat, amíg a bíróság másként nem dönt, tehát jelen esetben az apa csak az anya hozzájárulásával írathatja másik iskolába a gyereket.

Ott van még ez a rész is:
4:165. § [A különélő szülők megállapodása a felügyeleti jogok megosztásáról és a közös szülői felügyeletről]

(1) A különélő szülők a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket egymás között megoszthatják, és megállapodhatnak abban is, hogy a szülői felügyeletet az egyikük gyakorolja. A szülők erre irányuló megállapodására utal, ha a gyermek hosszabb ideje háborítatlanul egyikük háztartásában nevelkedik.

Szerintem ezt kell vélelmeznie a bíróságnak is, ez az alapja az ideiglenes intézkedésnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 12:52

Ekkor milyen alapon fizet az egyik szülő a másiknak?
Elég jó ok, hogy a bíróság jogerős, végrehajtható végzésben kötelezte rá?

elfmage999 # 2015.12.05. 10:11

Elviszi a gyereket "láthatásra", és onnantól a gyerek nála van.

Mivel nincs elhelyezve és teljes szülői felügyeleti joga van ezért megteheti, átíratja a saját otthonánál lévő iskolába és csók...

Jogilag megtehető, szóljatok ha nem de kérem indokolni is.

elfmage999 # 2015.12.05. 10:09

Ha nincs elhelyezve a gyerek akkor akármelyik szülőnél lehet. A felügyelet is közös.

Ekkor milyen alapon fizet az egyik szülő a másiknak?
Amikor lehet (lehetséges), hogy pont ott van a gyerek aki fizetni köteles.

Nem érzed a jogi hézagot?

Ugyanez igaz a láthatásra is.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.05. 09:42

és sem a tartásdíj sem a láthatási rend nem él.
Azért ekkora butaságot ne mondj már!

iboly4 # 2015.12.05. 07:28

Pontosan, csak ez a kettő került meghatározásra.

A gyámhatóság amúgy egyik bejelentésre sem tett 2 év alatt semmit, semmilyen ügyben.