Élettársi kapcsolat megszűnése


Lajos83 # 2020.04.08. 14:53

Tisztelt fórumozók,

2017 szeptemberében véget vetettem egy nem bejegyzett élettársi kapcsolatnak.
Volt párom másfél nap alatt eldöntötte, hogy elköltözik a 2008-ban közösen CHF hitelre vásárolt családi házunkból.
Ennek 1/2-1/2 arányában vagyunk tulajdonosai. A hitelügyletekben(két hitel, egyik CHF alapú, azóta átalakított lakáshitel, a másik szintén az ingatlanra terhelt szabadfelh. hitel) egyetemleges adóstársam.
Elköltözése óta nem fizeti a hitelek törlesztőrészleteit.
A hitelek törlesztőszámlájaként az ő tulajdonában lévő"közös" folyószámlánk lett megnevezve a szerződésben, és az okiratban.
Az én fizetésem egy ideig erre a számlára érkezett, akkor még rendelkezőként voltam nyilvántartva a folyószámlán.
Neki jövedelme nem érkezett a számlára, mivel másik banknál újat nyitott.
Egy ideig így fizettem egyedül a törlesztőket, aztán eltávolított a számláról, mint rendelkezőt, azóta folyamatos késlekedésben kerülő úton technikai számlára történő befizetéssel teljesítem a törlesztéseket.
A ház egy részében én maradtam, nem használom az egészet, bár nem nagy alapterületű.
Történt kísérlet az értékesítésre, de a felkínált vételár, a vevőktől, akiket ő hozott, 7 millió forinttal elmaradt az akkor éppen esedékes tőketartozás összegétől, ezért nem járultam hozzá az eladáshoz.
Kérdéseim:

  • FMH alapját képezheti-e az általam megfizetett törlesztőrészletek összegének fele?
  • Ha ellentmond az FMH-nak, és perre kerül az ügy, hivatkozhat-e arra, hogy azért nem akar fizetni, mert én meghiúsítottam az adásvételt?
  • Illetve ezáltal születhet-e olyan ítélet, hogy nem kell kifizetnie számomra azokat az összegeket?
  • Előtörlesztéssel éltem, cafeteria formájában, adómentes béren kívüli juttatásom részeként OTP AD-LAK rendszeren keresztül. Ennek az összegnek felét is követelhetem tőle?

Összességében tapasztalatotok szerint mire számíthatok? Ellent fog mondani, és perre kerül a dolog? Ez esetben mennyi idő alatt zajlik le egy ilyen per?
Üdvözlettel:
L.

drbjozsef # 2019.08.11. 07:15

Alattad lévő hozzászólás?

MrGuba # 2019.08.11. 01:20

Szeretném megkérdezni hogy milyen jogom van 9 év élettársi viszony után ha hazudtak nekem meg csaltak és a két közös kutyáról lemondva elküldtek. A kellemetlen az hogy a tartalékaim is el költöttem javarészt az egyik kutyus orvosi kezelésére. A kilenc év alatt a parkettát kivéve mindent lecseréltünk felujjítottunk. A lakás egyedül az ő tulajdonában van. Azt mondta vigyék amit akarok. De nekem nyilván készpénzre van szükségem hogy 0-ról kezdjek mindent a két kutyával. Van bármilyen jogi vagy nem jogi lehetőségem arra hogy pénzt kapjak tőle?

drbjozsef # 2019.06.05. 07:15

Laki1,

Milyen jogai vannak a 40+ éves élettársi viszony alapján pl. a lakáshoz, lakhatáshoz egyéb vagyonhoz (neki nincs semmilyen önálló tulajdona)? Igényt tarthat valamilyen összegre az élettárstól?

Ha az élettársi életközösség megszakad, akkor az élettársaknak el kell számolniuk a vagyonszaporulattal, főszabály szerint a hozzájárulásuk arányában.
Ha a 40+ év alatt szereztek vagyont, akkor abból járhat, vagy ha csináltak nagyobb beruházást a lakáson, abból lehet megtérítési igénye. De ez elég bonyolult, és a konkrét körülmények ismerete nélkül nem mondható sokkal több, mint hogy : "járhat".

Ha az élettárs nem akarja visszafogadni, visszaengedni a lakásba (mert örül a szabadságának), amikor az egészsége helyrejönne, mit tehetünk?
Befogadjátok.

Laki1 # 2019.06.04. 20:08

80 éves Édesapám 40+ éve tartó élettársi (nincs róla dokumentum) az elmúlt 2-3 évben megromlott. Az élettársa tulajdonában lévő lakásban lakik, és bizonyos összeggel havonta hozzájárul a rezsihez. 2 hónapja infarktusa volt, még mindig kórházban van, és valószínűleg nem is megy vissza a lakásba az egészségi állapota miatt, hanem idősek otthonában vagy más ápolási intézménybe kerül. Tehát nem önszántából hagyta el, költözik el a lakásból, hanem a megromlott egészségi állapota miatt. Milyen jogai vannak a 40+ éves élettársi viszony alapján pl. a lakáshoz, lakhatáshoz egyéb vagyonhoz (neki nincs semmilyen önálló tulajdona)? Igényt tarthat valamilyen összegre az élettárstól? Ha az élettárs nem akarja visszafogadni, visszaengedni a lakásba (mert örül a szabadságának), amikor az egészsége helyrejönne, mit tehetünk? Köszönöm.

drbjozsef # 2019.04.30. 15:23

Bea,

Ezek szerint ha a kijelolt határidőre nem hagyja el a lakást jogosan cserélek zárat.

Nem jól érted. A jogszerű az, ha a jogszerű felszólításra határidőben elhagyja az ingatlant. De, ha a felmondás jogszerűségén vita van, akkor annak eldöntése bíróságra tartozik. Ez esetben annak döntéséig a felmondásod nem hatályosulhat - hiszen lehet, hogy neki lesz igaza. Addig a fennálló állapot önhatalmúlag nem változtatható meg.

Egyszóval neked kell lakáskiürítési pert indítanod, és ott bizonyítani, hogy jogszerűen mondtál fel neki.

Bea8207 # 2019.04.30. 14:57

Dr Gombklai Éva írását idézem:
Ilyen esetben gyakorlatilag szívességi lakáshasználatról van szó, az élettársi jogviszony pedig annak hosszától függetlenül nem keletkeztet semmi többletjogosultságot annál, mintha egy teljesen idegent jogosítana fel a tulajdonos arra, hogy a lakásában élhessen.

Ez azt jelenti, hogy 15 napos határidővel a szívességi lakáshasználat felmondható, ennek megtörténte esetén a volt élettársnak az ingatlant el kell hagynia. Kivételes esetben kérelemre a bíróság a volt élettársat feljogosíthatja a másik élettárs kizárólagos jogcíme alapján közösen használt lakás további használatára, ha az életközösség legalább egy évig fennállt, és az élettársak kapcsolatából származó kiskorú gyermek lakáshasználati jogának biztosítása érdekében ez indokolt.

Ahhoz tehát, hogy a volt élettárs annak ellenére a másik fél lakásában maradhasson, hogy a kapcsolat már véget ért, az szükséges, hogy a bíróság az ő kérelmére erre feljogosítsa, ami csak akkor következhet be, ha a legalább 1 éves élettársi kapcsolatból gyermek is született, és az ő lakhatásának biztosítása érdekében ez szükséges.

Ezek szerint ha a kijelolt határidőre nem hagyja el a lakást jogosan cserélek zárat. Ezt maximum a gyermekelhelyezes után vetozhatja meg ha a bírósági végzés öt jogosítja fel a felügyeleti jogok gyakorlására s nem tud megfelelő lakhatast biztosítani gyermekeink számára. Jól értelmezem?

ObudaFan # 2019.04.29. 12:59

Felajánlani fel lehet, de nem kell, hogy elfogadja.
Nem zárhatod ki. Vagy megegyeztek a lakáshasználatról, vagy bíróságtól kell döntést kérni.

Bea8207 # 2019.04.26. 16:37

Köszönöm. Akkor a lakásfelújítás neki járó részét felajálhatom eszközökben is? Közmunkabérből nem hiszem, hogy záros határidőn belül ki tudnék neki fizetni kB 400000 forintot. Amennyiben a felszólításban szereplő hataridőt nem tartja be lecserélhetem a zárat? Van jogom kizárni a házamból? Persze a gyerekeket nem zárom el előle. Bármikor elviheti őket pár órára.

ObudaFan # 2019.04.26. 15:47

Bea8207

Hogv el kell-e felezni a felújítás összegét, az attól függ, hogy miből volt finanszírozva. Ha közös vagyonból (és ide tartozik bármelyik fél együttélés alatti keresménye is), akkor igen, ha különvagyonból, akkor nem.
A lakáshasználat ismét más kérdés. Azt megalapozhatja, ha esetleg olyan mértékű lett volna a felújítás, ami tulajdont keletkeztet (nem úgy tűnik), de az is, ha a közös kiskorú gyermeket esetleg nála helyezik el és nincs hova mennie.

Bea8207 # 2019.04.25. 07:01

Köszönőm szépen a választ. Esetleg a többi kérdésemben is tudna segíteni?

lajcsó # 2019.04.25. 06:29

Minden számít! Csak az a kérdés, hogy milyen súllyal.

Bea8207 # 2019.04.24. 18:07

Kedves ügyvédek!
Lehet, hogy hasonló kérdések már felmerültek a fórumban, s önök meg is válaszolták azokat, de nem tudom kiolvasni konkrétan az én ügyemhez mérvadókat. A vagyonmegosztással kapcsolatban jól értelmeztem a jogszabályokat? Amennyiben gyermekelhelyezési per lesz számít-e az ő jobb jövedelmi viszonya vagy az én lakáshelyzetem vagy csak a pszihológiai tesztet és az életvitelünket veszi számításba a bíróság?Segítsenek kérem.

Bea8207 # 2019.04.24. 10:49

Kedves Fórumozók és Jogi szakemberek!
Segítséget szeretnék kérni élettársi kapcsolat megszűnésével kapcsolatos jogaimról, kötelezettségeimről,lehetőségeimről.
Nevelőszülőknél nevelkedtem, ezért az állam támogatta a lakásvásárlásomat. Miután megvettem a házat szépen berendeztem. Ezután ismerkedtem meg a jelenlegi élettársammal.17 éve vagyunk együtt, született két kisfiunk. Közben a lakásba berendeztünk egy fűrdőszobát, cseréltünk három ablakot,lepadlóztuk a szobákat és különböző berendezési tárgyakat vásároltunk. Az ő fizetéséből éltünk, én a gyerekekkel voltam otthon. Mióta a kicsi betöltötte a harmadik életévét közfoglalkoztatott vagyok, én kapom a családi pótlékot s én veszem igénybe a családi adókedvezményt is. Pár éve nagyon megromlott a kapcsolatunk, előfordult, hogy kezet is emelt rám. Én tűrtem, mert csak a gyerekekre gondoltam, hogy rendes családi körülmények közt tudjanak felnőni.Sajnos a helyzet nem változott. Igaz kezet az utóbbi két évben nem emelt rám, de parancsolgatott és próbált irányítgatni. Pár hónappal ezelőtt már nem bírtam tovább, s közöltem vele, hogy érzelmeim elmúltak, s a továbbiakban nem kívánok vele együtt élni.Ezt mintha nem is neki mondtam volna semmi reakciót nem váltott ki belőle. Két héttel ezelőtt írásban szólítottam fel arra, hogy az 1/1 tulajdonomban lévő családi házamat hagyja el és keressen albérletet. Ő a gyerekekre hivatkozva azt mondta nem megy el, ne is álmodjak ilyenekről. aztán pár nap múlva újra feljött a téma s elkezdett követelőzni, hogy addig tuti nem megy sehova,amíg a lakásfelújításra fordított összeget meg a szülői házának értékesítéséből származó 1,2 millió forintott ki nem fizetem neki, plussz a közös berendezések felét adjam át neki. Az örökséget közösen feléltük a mindennapi kiadásokra mert akkor neki sem volt munkája. Semmi jelenleg meglévő vagyontárgyra nem lett fordítva.A lakásfelújításra fordított összeg értéknövelő hatását tudomásom szerint el kell felezni mert a törvény a gyermeket nevelő anyák védelmében ezt előírja.A felszólító levelemben adott határidő hamarosan letelik. Milyen jogszerű eszközökhöz folyamodhatok, hogy ne kelljen elviselnem minden hétvégén a veszekedéseket s ne lakjon a házamban. Ráadásul a gyerekek is látják, hallják ezt, amit már nagyon szeretnék elkerülni. Segítségüket köszönöm.

drbjozsef # 2018.05.10. 11:52

A MOKK.hu oldalon meg tudod nézni ki az illetékes közjegyző, a haláleset napja és az utolsó lakóhely kell hozzá.
Hívd fel, és kérdezd meg, eljutott-e már bármi hozzá.

Kérjétek el a halotti anyakönyvi kivonatot, ha nem adja, kérjetek egyet egy Kormányhivatalban.
http://kormanyablak.hu/…2/ANYKV00010

A lelépési pénze semmivel nem korrelál. Ez egy szabad megállapodás közöttetek. De ha igényekkel lépne fel, az, mint írtam is, rengeteg körülménytől függ. Azt írtad, hogy sok évig élettársak voltak. Akkor a jövedelme arányában járHAT neki a megtakarításokból, az ingatlanból, mindenből. Ezeket önálló vagyonszerzőként, de élettársi együttélés alatt szerezték. Bíróságon akár 30 évre visszamenőleg is lehet piszmogni a jövedelmekkel, kiadásokkal, meg mindenfélével. Erre nincs válasz. Annyit kell adnotok, amennyiért elmegy. Ha sokmilliót akar - márpedig, ha valahol lakni akar, akkor az is kevés lesz -, akkor nektek kell mérlegelni, hogy inkább neki adjátok, vagy befektetitek egy perbe, ami évekig eltart, és esetleg meg is ítélnek neki egy csomó pénzt.

Editkee # 2018.05.10. 11:02

Bocsánat egy utolsó kérdés, mivel a fél ház már eleve a mi nevünkön volt a testvéremmel, mint apai örökség a másik fele édesanyám nevén így a felajánlott összegnek a ház értékéhez vagy a kincstárjegyen levő pénz értékéhez vagy az otthon végzett kókányolásokhoz kell arányosnak lenni ?

Bocsánat de hál istennek még nem volt ilyenben részem, remélem nem is lesz soha többet !

Köszönettel:

Editkee

Editkee # 2018.05.10. 10:39

2 hete halt meg édesanyám még nem beszéltünk a közjegyzővel csak a hagyatéki osztályon egy ügyintézővel,a mi címünk egyeztetése végett, mert mi nem vidéken vagyunk ahol édesanyám lakott, illetve hogy mi vagyunk a tesómmal a legközelebbi hozzátartozók nem pedig az élettárs aki a kórházba bediktálta magát, még a temetést intézőnek is saját magát íratta be holott minden számlát én fizettem az én nevem szerepel rajta, ő még azt sem tudta milyen temetést szeretett volna anyukám beírattatta a hamvasztást holott koporsóst kért édesanyám.

Köszönöm akkor ez a bűncselekményes dolog majd észretéríti azt hiszem !

Tisztelettel köszönöm a segítségét!

Editkee

drbjozsef # 2018.05.10. 09:55

(Egyébként, ha bejelentettétek a közjegyzőnek a számlát szabályosan a hagyatékba, akkor rég zárolnia kellett volna. Bejelentettétek?)

drbjozsef # 2018.05.10. 09:54

Szóljatok a közjegyzőnek, hogy van ez a számla, és zároltassa. Tőle nem kell az anyakönyvi kivonat ("hagyatéki eljárásban érintett szerv útján").

Elméletileg a közjegyző a halál napja szerinti számlaegyenleget kéri le, az kerül be a hagyatékba (ha aznap vette volna le a pénzt, az után már futhattatok volna). Jelezhetitek neki, hogy a meghatalmazott pénzt vett le róla, ez kerüljön bele majd a tárgyalási jegyzőkönyvbe, és a végzésbe is. Nektek kell majd visszakövetelnetek. Felszólítással, fizetési meghagyással, perrel.

Egyébként ez is egy jó pont nektek, mert ezzel is szorongathatjátok, hogy ez bűncselekmény volt.

Editkee # 2018.05.10. 09:24

Mire reggel feleszméltünk felvett pénzt, már szóltunk a kincstárnak csak sajnos nála van a halotti anyakönyvi kivonat, mert az özvegyihez kellett neki, így semmi hivatalos okirat kivéve temetési számla nincs nálunk.

Ilyenkor mit tehetünk ?

Rendőrség vagy polgári per?

A közjegyző kikérheti a számla előzményt, hogy mennyi volt rajta vagy csak azt zároltathatja ?

Köszönöm !!!!!

drbjozsef # 2018.05.10. 09:18

Egyébként, a haláleset után erre nincs joga, az már a hagyatékhoz tartozik, ha mégis fel tud venni pénzt, visszakövetelhetitek.

drbjozsef # 2018.05.10. 09:16

Ha hitelt érdemlően (a Számlatulajdonos elhalálozásának tényét csak halotti anyakönyvi kivonattal, illetve jogerős hagyatékátadó végzéssel, vagy a hagyatéki eljárásban érintett szerv útján lehet igazolni) a Kincstár tudomására jut, hogy a Számlatulajdonos elhalálozott, az elhunyt számlája zárolásra kerül, valamint az elhunyt által adott meghatalmazás automatikusan hatályát veszti.

Bejelentettétek az államkincstárnál a halálesetet?
Ha nem, tegyétek meg. Ha igen, elvileg nem fog tudni felvenni pénzt.

Editkee # 2018.05.10. 08:04

Tisztelt DrBJózsef!

Nagyon köszönöm gyors válaszát !!!

Sajnos ma reggel újabb dolog jutott a tudomásunkra:
bejelentkezett a Magyar Államkincstárhoz pénzt felvenni a kincstártakarékjegyről ugyanis neki is van meghatalmazása.

A temetés költségei címen mondta ezt nekünk holott mi fizettünk mindent a mi nevünkön vannak a temetési számlák.

Az Államkincstár nem zárolja ilyenkor a pénzt illetve ez nem bűncselekmény?
Ezt polgári perben tudjuk csak visszaperelni ?

Előre is köszönöm válaszát, fáradozását !!!!!

Editkee

drbjozsef # 2018.05.09. 18:16

Ha ő nem kéri, akkor a közjegyző őt nem hívja, ő nem örökös. Ha bejelentkezik, mint érdekelt, akkor idézik őt is.

Szerintem nektek egymás között kell megegyezni, nincs értelme hogy bevonjátok a hagyatékiba, ha ő nem ébred. Így is, úgy is perelhet, de a jogerős hagyatéki után már rosszabb pozícióból, mert elindíthatjátok a kirakását, hiszen bejegyzett tulajdonosok lesztek.

Ha halaszást kér a hagyatékin, ha húzza a bíróságon, simán belefuthat a november 15-én kezdődő kilakoltatási moratóriumba, sőt, ha vitatja az összegeket, akár 2-3 évig is elpereskedhettek.

Habár a hagyatéki is általában jó fél év, kicsi az esélyetek, hogy jövő április előtt kirakjátok, ha nem akar menni.

Nem kell beadni sehova a megegyezést. Kiköltözik, akárhova, másnap kézbe kapja a megegyezett összeget. Ha nem bíztok egymásban, lehet ügyvéd, vagy közjegyző (bárhol, a hagyatékitól függetlenül) előtt aláírni megállapodást, összeget letétbe rakni neki előre.

Amivel lehet puhítani : előbb utóbb ki fogjátok rakni, de akkor már pénz nélkül. Ráadásul, amint tulajdonosok lesztek, és nem hajlandó kiköltözni, jogosultak lesztek lakáshasználati díjat szedni tőle, tehát még neki kellene fizetni. Ha nem fizet, zálogjogotok lesz a tárgyain, és el is szállíthatjátok (TV, hűtő, meg mikro nélkül szar lesz az élet).

Cserébe, ő meg nem fog fizetni semmit, és felhalmozza a közüzemi tartozásokat. Ki meg nem kapcsoltathatjátok, mert birtokvédelmet kér és kap is amíg vita van. Ezért kellene megegyeznetek és békével elmennie. Esetleg rá kell venni, hogy ha ott lakik, vegye nevére a mérőórákat, akkor az is az ő tartozása lesz. Ti meg később visszavehetitek, bár ez is nagy macera, mert szeretnek a szolgáltatók kötözködni, hogy nem kötnek szerződést, amíg a fogyasztási helyen tartozás van, pedig másik fogyasztótól van.

Egyszóval nem lesz könnyű.

Editkee # 2018.05.09. 15:18

Nagyon szépen köszönöm a részletes magyarázatot !!!!

Igen mi is meg szeretnénk vele egyezni, de ő nem akar elmenni még ha fizetünk neki akkor sem.Onnan akar meghalni,elmondása szerint.
Ezért félő ez az egész.

Ha a hagyatéki előtt sikerülne vele mégis megegyezni akkor ügyvéd előtt írunk egy hivatalos okiratot, hogy mennyit kap és nincs további követelése azt el kell a közjegyzőnek fogadni vagy akkor is behívják a hagyatékira ?

Köszönettel:
Edit