Élettárs lakáshasználati joga párja halála után

Péterkirály # 2016.12.13. 14:56

Köszönöm.
Igen, a barátnőm évek óta ott lakik, állandó bejelentett lakcímmel.

ObudaFan # 2016.12.13. 13:53

Ha ő eddig is bent lakott, akkor semmi akadálya, hogy adjon.

Péterkirály # 2016.12.13. 13:25

Köszönöm szépen a gyors választ!

Közben egy újabb probléma is felmerült ezzel kapcsolatban, a barátnőm nappal késő estig dolgozik, és adott nekem egy kulcsot a lakáshoz, hogy amíg ő dolgozik, én bemehessek.

De az anyukája volt élettársa belekötött, hogy csak akkor kaphatok kulcsot, ha ő is beleegyezik, és ő nem egyezik bele, hogy én kulcsot kapjak, és mivel mindketten (barátnőm és a volt élettárs) állandó lakcímmel vannak bejelentkezve a barátnőm elhunyt anyukájának lakásába, csak akkor kaphatok kulcsot, ha mindketten beleegyeznek, hiába fogja barátnőm örökölni a lakást, a hagyatéki után kaphatok csak kulcsot... - állítja ezt az élettárs.

Utánanéztem, de nem találtam sehol konkrét választ arra, hogy a barátnőm adhat-e nekem kulcsot a lakáshoz (amit amúgy is ő fog egyedüli jogon megörökölni a hagyatéki tárgyalás után), vagy a volt élettárs engedélye nélkül addig nem adhat, amíg nincs vége a hagyatéki eljárásnak...

Köszönöm szépen a választ!

Fodor Patrik

ObudaFan # 2016.12.12. 16:52

Ha nincs megegyezés, fizetési meghagyásos, illetve peres eljárásban.

Péterkirály # 2016.12.12. 15:08

Értem, és köszönöm szépen, ez nagyon jó dolog lenne.

Mi az igénylés módja, és hol lehet használati díjat kérni?

ObudaFan # 2016.12.12. 12:52

Szerintem kérhető. Ez olyan, mint a bérleti díj, csak azért nem az, mert nincs bérleti szerződés, amiben az meg lenne állapítva.

Péterkirály # 2016.12.12. 08:08

Viszont a barátnőm is a lakásban lakik, ő a másik, aki állandó lakcímmel be van jelentkezve a lakásba, és ott is lakik. Ebben az esetben is kérhető az élettárstól használati díj?

Köszönöm!

Péterkirály # 2016.12.12. 08:01

Köszönöm szépen a kielégítő választ!

Ez a Használati Díj mit takar?

Köszönettel: Fodor Patrik

ObudaFan # 2016.12.12. 06:04

Az élettársi kapcsolat megszűnése esetén a bíróság a volt élettársat - kérelmére - feljogosíthatja a másik élettárs kizárólagos jogcíme alapján közösen használt lakás további használatára, ha az életközösség legalább egy évig fennállt, és az élettársak kapcsolatából származó kiskorú gyermek lakáshasználati jogának biztosítása érdekében ez indokolt.
A bíróság ezekben az esetekben az adottságainál fogva arra alkalmas lakásnak elsősorban az osztott használatát rendelheti el.
Kivételesen indokolt esetben a bíróság a volt élettársat a másik élettárs kizárólagos tulajdonjoga vagy haszonélvezeti joga alapján használt lakás kizárólagos használatára is feljogosíthatja, ha a lakáshasználatra jogosult közös kiskorú gyermekek legalább egyike feletti szülői felügyeleti jog gyakorlása ezt a volt élettársat illeti meg, és a kiskorú gyermek lakáshasználata másként nem biztosítható.

Közös kiskorú gyermek hiányában nincs ilyen joga az élettársnak, viszont technikailag nehezen képzelhető el, hogy jogi úton sikerülne kirakni a hagyatéki eljárás végéig, egyszerűen azért, mert egy ilyen per hosszabb általában, mint a hagyatéki eljárás, ráadásul a perben a felperesdnek a jogcímét igazolnia kell. Viszont az eltelt időre lehet kérni használati díjat.

Péterkirály # 2016.12.11. 19:57

Kedves Fórumozók!

A barátnőm édesanyja sajnálatos módon nemrégiben elhunyt.
Az Édesanyának van egy saját lakása, amit a barátnőm (egyedüli gyerekként) 100%-ban örököl tőle (jelenleg hagyatéki tárgyalásra várunk).

Az édesanyának az elmúlt 13 évben volt egy élettársa, akivel az édesanya lakásában együtt éltek. Nem voltak bejegyzett élettársi kapcsolatban, viszont az élettárs állandó lakcímmel van bejelentkezve a lakásba. Közös gyermekük nincsen.

A lakásban az élettársnak csak az édesanyával közösen beszerzett ingóságok felére van joga, a lakásra nem, ez már tisztázott.

Az élettárs viszont nem hajlandó elköltözni a lakásból, mert őszerinte; mivel állandó lakcímmel van a lakásba bejelentkezve, ő a hagyatéki tárgyalásig, addig a pontig, amíg hivatalosan is a barátnőm tulajdonába nem kerül a lakás, őt a lakásból nem tehetjük ki.

Most pedig már olyat mondott, hogy "lakhatási jogon" gondolkodik, hogy kérni fog ilyet (ez nem tudom, hogy mit jelent, én csak olyanról tudok, hogy "lakáshasználati jog", ami utóbbit csak akkor igényelhetne az élettársra, ha lett volna a lakásból az élettársnak is része, vagy ha lett volna az édesanyával közös gyerekük, de egyik eset sem áll fenn).

A kérdésem az lenne
hogy az élettárs, ha ilyen lakhatási/lakáshasználati jogra adna be igényt, sikerrel járna-e?
Illetve az, hogy ha erre nincs joga, akkor leghamarabb mikor teheti ki barátnőm az élettársat a lakásból? Csak a hagyatéki tárgyalás után?

Köszönöm szépen azoknak, akik elolvassák, meg akik válaszolnak, hogy időt szakítottak rám.

Tisztelettel:
Fodor Patrik