Hagyaték


drbjozsef # 2024.01.31. 11:07

Anyoca,

Az, de a te szempontodból akkor ez most nem is érdekes.
A te szempontodból egy kérdés van, ami igazán számít elsőre : van vita a gyerekek és közted?
Ha nincs, akkor egy ügyvéddel, és némi költséggel bármi is megoldható közös megegyezéssel.

drbjozsef # 2024.01.31. 06:57

Valóban.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.31. 06:05

az özvegy törvényes örökrésze esetén ági örökösök lehetnek az örökhagyó gyermekei.

De előbb a testvérei. Nem olyan jó ötlet ez.

drbjozsef # 2024.01.31. 05:32

helyettes017,

Hogy egy vagyontárgy a családban maradjon, a legeslegjobb, ha a leszármazóknál marad.

Ptk.
7:67.§ (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.
...
7:68.§ (1) A szülő örökli azokat a vagyontárgyakat, amelyek róla vagy felmenőjéről hárultak az örökhagyóra. A kieső szülő helyén az ő leszármazói örökölnek a törvényes öröklés általános szabályai szerint.

Szerintem az özvegy törvényes örökrésze esetén ági örökösök lehetnek az örökhagyó gyermekei.

Anyoca # 2024.01.30. 20:58

Majordomus.
Legyen igazad, nekem is az tűnik eddig a legjobb megoldásnak.

Majordomus # 2024.01.30. 20:36

Anyoca
a gyerekekkel papírozzátok le ügyvéd előtt amit osztap javasolt.

El fogják fogadni.

Anyoca # 2024.01.29. 22:03

helyettes017,
Ez pontosan mit jelent esetünkben?

Anyoca # 2024.01.29. 22:00

osztap,
Aztaa, hálásan köszönöm! Kimeritő és részletes írás, még fel kell fogni, átrágni, de nekem nagyon nagy segítség, köszönöm! Nem lesz könnyű, de valamelyik megoldásban remélem megtudunk egyezni.

Anyoca # 2024.01.29. 21:55

Majordomus,
Igen, ez tanulságos. Sajnos. Kívánom mindenkinek, hogy ne kerüljön soha ilyen helyzetbe.

helyettes_017 # 2024.01.29. 21:44

"Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, ági öröklésnek van helye...'" tudtommal így kezdődik a Ptk. vonatkozó szakasza.

Még ha az ingatlan adott hányada ági vagyoni jellegű is, az örökhagyó gyermekei pont nem ági örökösök,

Majordomus # 2024.01.29. 21:10

Ebből már lehet írni egy szép családregényt is. De nagyon tanulságos eset.

osztap # 2024.01.29. 20:13

Anyoca,

Forgalmoból kivonás: Nem ismerem a részletes szabályokat, de olvasgasd ezt a cikket, meg a rendelet 101. §-t:
https://das.hu/…ntos-idoben/
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Vagy hívd fel az okmányirodát.

Ezt a számítást minden hagyatékin alkalmazzák a közjegyezők?
Ezt az örökösök és a kötelesrészre jogosultak alkalmazzák. A közjegyző csak átadja a hagyatékot az örökösnek, akár pozitív, akár negatív. A kötelesrésszel csak akkor foglakozik, ha a jogosult az igényét bejelentette.

Már csak ez az adóstársi öröklés amire nem tudom mi lehetne megoldás, hogy azt ne örököljék
Van még egy mód, de ehhez valamennyi bizalom szükséges közted és a gyerekei között, és illeték is lesz. Ekkor a gyerekei (és az ő leszármazóik, ha vannak) mind visszautasítják az örökséget, Te meg elfogadod. A hagyatéki végzés szerint Te leszel a szülői ház 1/4-ének tulajdonosa, a bankhitelnek is csak egyszemélyben leszel adósa. Utána meg nekik ajándékozod a szülői házban levő 1/4 tulajdoni hányadod, ami után a gyerekei 9% illetéket fizetnek. Ez a gyakorlatban történhet közvetlenül a hagyatéki tárgyalás után, a közjegyző megszerkeszti az ajándékozási szerződést, Ti meg mind aláírjátok ott helyben.

Ági vagyon: A gyerekei valóban mondhatják, hogy a szülői ház negyede ági vagyon. Akkor Te mint özvegy nem örökölsz belőle tulajdoni hányadot. DE: az özvegynek haszonélvezeti joga van az ági vagyonon, Ptk. 7:69. §, és a gyerekei és és az özvegy is kérheti a megváltást. Ez inkább macera, az értéket tekintve. És ha a gyerekek elfogadják az örökséget (csak akkor hivatkozhatnak ági vagyonra), akkor öröklik a bankkölcsönt is.

Emellett a gyerekek valószínűleg tudják, hogy ha elfogadják az örökséget (akár hivatkoznak ági vagyonra, akár nem), majd csak Te törleszted a bankkölcsönt, akkor követelheted tőlük, hogy adóstársként a törlesztések felét fizessék meg Neked, legfeljebb az örökségük (a negyed szülői ház) értékéig. Ennek az alapja a Ptk. 6:30. §.

Tehát, két utat látok, egyik sem tökéletes:

  1. A gyerekei elfogadják az örökséget, Te visszautasítod. Ők egyből a szülői ház 1/4-e tulajdonosai lesznek, de kockázatuk, hogy nem engedi ki őket a bank a kölcsönszerződésből, vagy Te követeled a törlesztések felét, a szülői ház 1/4-e értékéig. (Ez utóbbiról Te le tudsz mondani, akár most is, előre, egyoldalú nyilatkozattal).
  2. Te elfogadod az örökséget, a gyerekei visszautasítanak, majd Te nekik ajándékozod a szülői ház 1/4-ét. Ekkor a kockázatuk, hogy Te esetleg meggondolod magad, és nem fogod nekik ajándékozni. Ekkor csak Te felelsz a hitelért. Lesz 9% ajándékozási illeték is a szülői ház 1/4-e után, amit a gyerekei fizetnek. De cserébe véglegesen lezárjátok az ügyet, és mindenki azt kapja, amit eredetileg szerettél volna.
Anyoca # 2024.01.29. 20:01

drbjozsef.
Köszönöm. Azt hogyan kell érteni, hogy "ajándékozással vagy örökléssel szerzett ingatlant az örökhagyó régebben, akkor az ági vagyonként a családban maradhat"
Mit jelent a régebben? 2014 előtt? És a feltételes mód pontosan mit jelent?
Férjem 2020-ban örökölte az apai rész felét az ingatlanban.

drbjozsef # 2024.01.29. 17:17

Anyoca,

A régi (2013 előtti) Ptk szerint házastársként nem örökölted volna az ingatlan tulajdonjogát.
Az új Ptk szerint, főszabályként, a házastárs is örököl egy gyerekrészt az utolsó közösen lakott lakáson kívül mindenben.
De ott van kivételnek az, hogy ha ajándékozással vagy örökléssel szerzett ingatlant az örökhagyó régebben, akkor az ági vagyonként a családban maradhat.

Anyoca # 2024.01.29. 15:21

drbjozsef,
De nem egészen értem. Én pedig úgy tudtam, nekem ahhoz egyáltalán nincs közöm.
Aztán kiderült mégis. Most pedig, hogy mégsem..Kezdek elveszni, akkor hogy is van most ez?

Anyoca # 2024.01.29. 15:02

drbjozsef,
Bár így alakulna. Minél egyszerűbben szeretnénk ezen az egész hercehurcán túl lenni. Itt vagyon szinte nincs is, csak a tetemes adósság.

drbjozsef # 2024.01.29. 14:40

Megjegyzem, ha a gyerekek hivatkoznak az ági öröklésre, akkor Anyoca nem lesz örököse annak az 1/4 ingatlanrésznek, törvényes öröklés (visszautasítás nélkül is) esetén.

Anyoca # 2024.01.29. 13:58

osztap,
Nagyon szépen köszönöm! Mennyi idő lehet a forgalomból kivonás, 1 hónap, 2 hónap vagy pár hét?
Ezt a számítást minden hagyatékin alkalmazzák a közjegyezők?
Már csak ez az adóstársi öröklés amire nem tudom mi lehetne megoldás, hogy azt ne örököljék. Tudom a bankon múlik, és az OTP elég merev, már voltam ez ügyben bent. Azt sem tudom elképzelni, hogy a három gyereket mindőjüket bevonják majd az édesapjuk helyett adóstársnak.
De visszaolvasom és elmentem a legelső posztot, nagyon nagy segítség nekem most ez. Köszönöm!

osztap # 2024.01.29. 13:25

Így végülis még érdemes az autókat átíratni?
Szerintem igen. És egy érvényes szerződés alapján át is fogják írni, késedelemtől, halálesettől függetlenül. Pár tízezres büntetésre, és esetleg rövid időre forgalomból kivonásra számíts a késedelem miatt. Próbáld kimenteni magad, hivatkozva a halálesetre (halotti anyakönyvi kivonattal igazolva).

A szülői ingatlanról: az özvegy főszabály szerint egy gyerekrészt örököl mindenből. De bölcs dolog lehet, hogy nem kéred (visszautasítod az örökséget), főleg, ha nehezen tudnál a többi tulajdonossal megegyezni a kivásárlásodról a szülői házból. Mert egy perben lehet, hogy az ügyvédi díjra sem lenne elég az abból rád jutó érték. A stresszről nem is beszélve.

Anyoca # 2024.01.29. 13:11

osztap,
Köszönöm, így már kezdem érteni.
Így végülis még érdemes az autókat átíratni? Bőven késedelmben vagyok a 15 napos határidővel, ez nem lesz gond? és így egyáltalán még átíraható, hogy elhunyt a férjem, azaz ajándékozó?
Még egy dolgot nem értek. A férjem szülői örökségéhez nekem mi közöm, én úgy tudtam az csak az övé, azt most csak az Ő leszármazottjai örökölhetik. Tényleg nem értem, nekem miért kellene azt örökölnöm. A gyerekeket is azzal nyugtattam idáig, hogy az csak is kizárólag az ő örökségük, tőlem az teljesen független. Az egy nagyszülői örökség végül is. Nem?

osztap # 2024.01.29. 12:51

Mit jelent pontosan ez a számítás, ha negatívak?
A hagyaték tiszta értéke negatív: férjed nettó adósságot hagyott hátra.
A kötelesrész alapja negatív: a kötelesrészre jogosultaknak nem lehet kötelesrész iránti igénye. A kötelesrész értelme az, hogy ne lehessen a törvényes örököst a vagyonból kisemmizni, pl. a halál előtti ajándékozással. De itt nem volt miből. (Tudom, hogy ez elég durván hangzik, de a számok azok, amik.)

Anyoca # 2024.01.29. 12:24

osztap,
Húha.
Nem lehet. A 2. és 3. is negatívra jön ki.
Férjem vagyona:
Szülői ingatlanból résztulajdon: 3.000.000 Ft.
Autók : 3.300.000 Ft
Közös hitel fele: 8.400.000 Ft.
4 örökös (3 gyerek + én)
Mit jelent pontosan ez a számítás, ha negatívak?

osztap # 2024.01.29. 12:05

A kötelesrész akkor érdekes, ha több, mint a törvényes örökség. Azért, egy-egy örökösnél:

  1. Kötelesrész alapja: a férjed örökül hagyott vagyona, mínusz a közös hitel fele, plusz a két elajándékozott autó értéke. Ez lehet negatív szám.
  2. Kötelesrész mértéke: a fenti alap elosztva az örökösök számával (összes gyereke és Te), aztán elosztva hárommal
  3. A törvényes örökség értéke: a férjed vagyona az autók nélkül, mínusz a közös hitel fele, osztva csak az örökösök számával. Ez is lehet negatív.

Ha a 2. pozitív, és nagyobb, mint a 3., akkor lehet a gyerekeinek kötelesrész iránti igénye.
Lehet?

Anyoca # 2024.01.29. 11:41

osztap,
A férjem szülői örökéségéhez azt hittem, nekem semmi közöm. Azt én nem örökölhetem. Nem is szeretném. Az a gyerekei nagyszülői öröksége lesz. Nem? Így is vissza kell utasítanom? Részemről végül is, ami enegm érint örökség, az egyedül csak a 2 autónk, ugye amit nem írattam át. De ha Kovács_Béla_Sándornak igaza van, akkor mindegy is, hogy mostmár átiratom utólag vagy nem, mert így is úgy is 4 felé fog osztódni, vagyis el kell az autókat adni? És osztozni..
Voltam már a bankban (OTP) de sajnos elküldtek azzal, hogy várjuk meg a hagyatékolást, addig nem tudom a férjem helyett a fiamat bevonni. Nem értem miért nem, de ezt mondták.
Az autó átírást így, hogy az ajándékozó elhunyt, a jelenléte nélkül tudom intézni?
Ha Kovács_Béla_Sándornak igaza van, akkor lehet inkább ne is írassam át az autókat és ne is adjam oda az ajándékozási szerződést a közjegyzőnek? Ha így sem, úgy sem tarthatom meg, négy felé kell osztani, akkor felesleges átiratni is a nevemre. Nem?

Anyoca # 2024.01.29. 11:26

Kovács_Béla_Sándor,
Ezt nem értem. Nincs a tulajdonomban a 2 autó. Sajnos nem tudtam átíratni, az okokt leírtam miért, Sajnos :(
Akkor nem a férjem gyerekei az örökösök, és nekem öröklök köteles részt? És miért nem felel a tartozásért a köteles részes örökös, ezt sem értem. Én így is úgy is felelek a tartozásért, hiszen én vagyok az adós. A férjem volt az adóstárs. Nem értem de tényleg. Nem vagyok sajnos jogi szakember. Annyira joghoz értő sem.