Hagyaték


Irodakukac20 # 2021.12.07. 09:44

Hagyatéki tárgyalásra elkísérheti az örököst ügyvéd? Képviselheti is?

Rita # 2021.11.25. 12:54

Igen mert mindenhova kérik és már így is átadta az otp a végrehajtóhoz a tartozást mikor rendezni szeretném.

A közjegyző a napokba nem volt még a postán hogy visszaküldték e a levelet. Holnap egy csak így holnap kell érdeklödnőm. Azt javasolta testvéremnek küldjem el a határozatot és írjon egy levelet hogy látta és lemond a fellebbezési időröl.

Rexor # 2021.11.25. 11:51

drbjozsef: mindenhol kérik a jogerősítő végzést, ha valaki hagyatéki ügyet akar intézni (pl. banknál). Gondolom a kérdezőnek is ezért van rá szüksége.

Rexor # 2021.11.25. 11:49

Miért nem kéritek el a közjegyzőtől közvetlenül?

drbjozsef # 2021.11.25. 11:30

Mennyi idő még ezt a levelet a posta visszaküldi a közjegyzőnek?

Csekély relevanciával bír a kérdés jogi szempontból. Talán a postánál kellene érdeklődni.
Tapasztalat? Hát a Posta egyre furábban működik, szóval lehet az 2-3 hét.

De ha már a jogi relevancia szóba került : ha a testvéred kérte oda, nem vette át, és "nem kereste" jelzéssel megy vissza a közjegyzőhöz, akkor azt azért jó tudni, hogy kézbesítési fikcióval az a végzés jogerőre fog emelkedni.

Rita # 2021.11.25. 09:53

Jó napot! Olyan kérdésem lenne hogy a hagyatéki határozatot kipostázták és a fellebbezési idő lejárt már a hét elején és mindenkinek a héten de kiderült hogy a testvérem a régi címére kérte így nem tudta átvenni. Mennyi idő még ezt a levelet a posta visszaküldi a közjegyzőnek? Édesanyánk volt párjának a címére ment de ő nem tud a levélről semmit.

drbjozsef # 2021.11.23. 12:10

ciriket,

Az lenne a kérdésem,hogy nekem ez mennyibe kerülne az ajándék elfogadása (illeték,adózás)
Attól függ, ki neked a többi örökös. Egyenesági rokon, házastárs, testvér öröklés és ajándékozás jogcímen illetékmentesen szerez. Mindenki mástól lakóingatlan 9%, minden más 18%.

Aki visszautasít, az kiesik az öröklésből, ha van leszármazója, az lép a helyére. Ők is visszautasíthatnak, természetesen (ha kiskorú, akkor a gyámhivatal engedélyével, ha 1 Ft is ér az örökség, akkor nemigen járulnak hozzá). Ha mindenki visszautasít, a Magyar Állam örököl.

Valakinek a JAVÁRA nem lehet visszautasítani. Fogadják el az örökséget, csak akkor tudják neked ajándékozni.

ciriket # 2021.11.23. 11:38

Abban szeretnék segítséget kérni,hogy most lesz a testvérem hagyatéki tárgyalása van 9 külterület és egy vályog ház.(AZ EGÉSZ ÉRTÉKRE 1.000000 Ft-ra lett becsülve)Vagyunk 9-en. Jelen pillanatban úgy néz ki hogy 4 testvérem visszautasítaná,és átadná nekem ajándékozás címén a részüket.Az lenne a kérdésem,hogy nekem ez mennyibe kerülne az ajándék elfogadása (illeték,adózás).Csak,hogy megéri e elfogadnom vagy többe kerül a leves mint a fús.Ha nem fogadom el,én sem és a többi örökös sem akkor mit tudnak tenni rajtuk marad,vagy a gyerekeikre száll át?Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.11.18. 05:59

KBS,

Mit kevertem mivel?
Hagyatéki hitelezői igénynél nálam pont ez volt a menet. Ilyen címen igényelt, és a közjegyzői is így hívta fel a perindításra, aztán a per már valóban nem azon a néven futott...

Rita # 2021.11.17. 17:25

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 16:27

A doktor összekeverte a hagyatéki hitelezői igényt azzal, amikor valaki tulajdonosként tart igényt egyes dolgokra, állítva, hogy azok nem is tartoznak a hagyatékba.
Szerencsére ettől még a válasznak az a része jó volt, hogy a hagyatéki hitelező nem kapja meg a vagyontárgyat a hagyatéki eljárásban. (Ha valóban hagyatéki hitelező, akkor később, perben sem.)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.11.17. 16:21

Közjegyzőt akartál írni.

Hogy mit tud csinálni? Vár.

Rita # 2021.11.17. 15:01

Ezt egy ismerősömnek szeretném megkérdezni hogy 8 napja van kiküldeni a jegyzőnek a hagyatéki határozatot de 16 nappal később se kapta meg. Mit tud csinálni ha a jegyző nem küldi ki ? És nem tartja magát az időpontokhoz?

Rita # 2021.11.17. 15:00

És ha csak a határozatba annyi van hogy hitelező igényt jelentett be de nem is találkozott az örökössel?

drbjozsef # 2021.11.17. 14:38

Rita,

Nem. Ha hagyatéki hitelezői igényt jelent be, akkor - a magyar szabályok szerint - a közjegyző felhívja a feleket a megegyezésre. Akár ott helyben. Ha van megegyezés, aszerint adja át a hagyatékot. Ha nincs, akkor a felek kérelmére adhat időt a megegyezésre, vagy egyből felhívja a hagyatéki hitelezőt, hogy 15 napon belül indítson pert, és ezt utána 8 napon belül igazolja nála. Ha időben elindítja a pert, akkor felfüggeszti az eljárást a per végéig, ha nem indítja el a pert, akkor átadja a hagyatékot az örökösnek az igény figyelembevétele nélkül.

A német szabályokat nem ismerem, de gondolom hasonló lehet. Önhatalmúlag nem intézkedhet, a hagyatékhoz ha nem örökös nincs köze, nem veheti át.

Rita # 2021.11.17. 13:46

Ezt egy ismerősömnek szeretném megkérdezni hogy 8 napja van kiküldeni a jegyzőnek a hagyatéki határozatot de 16 nappal később se kapta meg. Mit tud csinálni ha a jegyző nem küldi ki ? És nem tartja magát az időpontokhoz?

Rita # 2021.11.17. 12:45

Köszönöm ba segítséget. Még egy kérdésem lenne ha a hitelező igényt jelent be akkor ő szerzi meg a vagyont ? Ő is veszi át?

ciriket # 2021.11.16. 14:31

köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2021.11.16. 14:16

ciriket,

Nem kell beírnod. Ha életbiztosításban kedvezményezett van megjelölve, akkor a biztosítási összeg nem a hagyaték része. Tudniuk sem kell róla. Megemlítheted, hogy ne utólag derüljön ki ha nem akarod hogy megromoljon a viszony, de nem kötelező, nincs hozzá közük, nem kell belőle adnod nekik.

Adózásra nem esküszöm meg, de szerintem a magánszemély által kötött és fizetett életbiztosítás (akár kockázati, akár megtakarításos) kedvezményezettje adó és illetékmentesen szerzi azt meg.

Nincs teendőd ezzel.

drbjozsef # 2021.11.16. 13:42

A német autót is akkor nem Németországban kellett volna hagyatéknak feltűntetek?
De. Nem ezt írtam volna? A hagyatéki eljárást az uniós szabályok alapján főszabály szerint abban az országban folytatják le, ahol az elhunyt szokásos tartózkodási helye volt (EU-n belül, nyilván).

Ja, látom elírtad. Akkor igen a válasz, a fentiek szerint a közjegyző ha értesül róla, megszünteti az eljárást. Pláne német autó esetén (magyarországi ingatlannál esetleg lehet joghatósága a közjegyzőnek, de az eu-s direktívák miatt ez sem feltétlenül).

Ha megöröklöm ezt az autót hogy fogok az irataihoz hozzájutni és utána aelintézni hogy a nevemre kerüljön.
Nehezen.
Ez nem jogi kérdés. Egyelőre. Ha lezajlott a hagyatéki és jogerős végzésed van, hogy te örökölted, akkor felszólíthatod a birtokost, hogy adja át a papírokkal együtt. Ha nem adja át, majd akkor lesz jogi ügy esetleg, (Mondjuk célszerű most is felvenni a kapcsolatot, és tisztázni az autó hollétét, jogállását, birtokosát, gyorsabb lehet utána a dolog).

ciriket # 2021.11.16. 13:22

Segítséget szeretnék kérni hagyaték ügyben.Megkaptuk a papírokat a hagyatéki leltárhoz,melyben szerepel,hogy volt e életbiztosítás.Na már most van 10 örökös,de az életbiztosításba én voltam megjelölve mint kedvezményezett,és én már azt fel is vettem.Most nekem azt muszáj beírnom,hogy volt?-és ha letagadom lesz e belőle vmi hátrányom ha útólag kiderül,mert nem szeretnék ebből haragot,és úgy gondolom mivel a nevemen volt nem kell megosztanom.A másik hogy adóköteles e?köszönettel:Ciri

Rita # 2021.11.16. 12:29

Bocsánat elírtam feltüntetni. Magyar hagyaték tartalmazza

Rita # 2021.11.16. 12:27

A német autót is akkor nem Németországban kellett volna hagyatéknak feltűntetek? Ha megöröklöm ezt az autót hogy fogok az irataihoz hozzájutni és utána aelintézni hogy a nevemre kerüljön.

Köszönöm válaszait!!

drbjozsef # 2021.11.16. 12:04

Rita,

Ha mégis megtudom hol van akkor magyar pothagyatékon kérhetem?
Kérni kérheted, ha a szokásos tartózkodási helye Németország volt, akkor a magyar közjegyző meg fogja szüntetni az ügyet. Neked kell akkor Németországban póthagyatékit indítani, az ottani szabályok szerint.

Ha én egyedül fogadom el az örökséget akkor a póthagyatékin lévő hagyatékokat mindenki kérheti?
Kérni mindenki kérhet. Az új vagyonelem esetén egyébként igen, aki visszautasította az eredeti hagyatékot, az itt újra dönthet. A magyar szabályok szerint, magyar eljárásnál. Németországban nem tudom.

Rita # 2021.11.16. 11:13

Ha mégis megtudom hol van akkor magyar pothagyatékon kérhetem? Ha én egyedül fogadom el az örökséget akkor a póthagyatékin lévő hagyatékokat mindenki kérheti?