Hagyaték


drbjozsef # 2021.11.16. 04:42

Rita.

A "HOGYAN" az sajnos nem jogi probléma.
Ez ilyen dolog sajnos. Ha nem tartottad a kapcsolatot, ha nem tudod mije volt, nem beszéltél vele erről, akkor így jártál nagyjából. Bármilyen igényed lenne, azt neked kellene bizonyítanod, nemcsak hogy halálakor még megvolt (pénz, ingó, ingatlan), hanem azt is, hogy az az ő tulajdona volt. Ez legfeljebb ingatlannál nem probléma, egyébként lényegében lehetetlen.
Kereshetsz német magánnyomozót például.

Rita # 2021.11.15. 20:29

Még hozzá tenném hogy azt furcsállom hogy a leltárban nincs benne pénzösszeg hagyaték képpen. Pedig nagyon jól keresett és vigyázott rá ( nem pénzhajhász vagyok csak szeretném tudni hogy a felesége mit kezdett mindennel)

Rita # 2021.11.15. 20:17

Sziasztok!
Remélem valaki fog tudni segíteni. Édesapám 30 éve külföldön dolgozott(Németországban) . Pár éve összevesztünk azóta nem volt jó a viszonyunk ezért nem tudom utána Németországban milyen hagyaték maradhatott. HOGYAN tudnék utánajárni? A felesége nem mondta bele a hagyatéki leltárba .
Van az hagyatékában egy német rendszámú autó mi lesz vele a teendő? Biztosítás fizetve volt akkor ha jól tudom annak a biztosítási pénze is jár onnan hogy elhalálozott. ( ha befizette az évre )

orokos # 2021.11.02. 08:21

Sziasztok!
Felmerült anno egy kérés, hogy osszam meg a perem eredményét (talán szomorú örökös és mások részéről). Nem volt végrendelet, az élettárs igényt tartott az örökség egy részére, de az ingatlanból sem volt egyszerű elmozdítani, és elérni, hogy visszatérjen a sajátjába, valószínűleg több milliós kárt okozva nekem. (Rejtélyes módon az elhunyt sem hagyott hátra semmit a bankszámláján.)
A vagyongyarapodás egy részére tartott igényt. Végül több év után a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem bizonyítható, hogy részt vett a vagyongyarapodásban. Nem vagyok jogász, de szerintem is bizonyítani kellett volna a felperes részéről. Nagyon sok áldozatot követelt a per, főleg anyagilag, kaptam egy minimális perköltség-térítést, ami kb. annak a hetede, de még azt sem kaptam meg, állítólag azt is nekem kell elintéznem, hogy ha nem utalják át, akkor megkapjam. (Ezt rosszul választottuk ki, kétféleképpen lehet igényelni.)
Az ügyvédem és én is azt gondoltuk, hogy nincs esély arra, hogy veszítsünk, ő ilyet még nem nagyon látott. A házimunka és hasonló dolgok nem elegendőek a vagyongyarapodáshoz való hozzájáruláshoz. De biztosan vannak speciális esetek, amikor az élettárs is örököl, de ez nem ilyen volt.

wers # 2021.10.14. 04:17

Amennyiben mégiscsak haláleseti a rendelkezés és a bankfiók balf@szkodik keresd a központot pl itt:

https://www.raiffeisen.hu/…-bejelentese

wers # 2021.10.14. 03:51

Ja, hogy kell a jogszabály is... nem hittem, hogy az segít. A bank ismeri. Minden bank honlapján is megtalálható. Olvasd el ezt:

https://alk.mnb.hu/…_2009_06.pdf

Csakhogy nekem van egy halvány sejtésem, hogy a férjed téged megjelölt, mint a számla felett rendelkezőt, de nem haláleseti rendelkezésről nyilatkozott. Nagyon nem mindegy. A számla felett rendelkező a számlatulajdonos életében rendelkezhet a számlával.

Azért jutott eszembe, mert én sem nagyon tudtam megértetni édesanyámmal a különbséget, pedig híresen éles eszű asszony (volt, még most sem panaszkodhat, de hát az idő, na ezen nem segít)

Komolyan nekem kéne bemenni 83 éves nőnek asztalt csapdosni

Ezt próbáljuk megértetni, hogy igen. De 10.04-én már javasoltam, hogy kísérjen el valaki. Ott helyben tisztázzátok, hogy miért nem fizetnek. Személyesen kell ezt intézni.

Szomorú örökös # 2021.10.13. 18:05

csuporka

Sajnos önöktől sem kaptam érdemleges választ

Tévedsz! Már az elején drbjozsef megadta 2021. szeptember 25-én 12.29-kor a korrekt választ. Utána más se történt, hogy október 1-jén és 3-án újra és újra beírtad, miszerint a bank még mindig nem fizet. Majd ma jött ismét a méltatlankodásod. Alapból azt nem értem, hogy egy fórumtól - még ha Jogi Fórum is a neve - mit is vártál igazán? Azt, hogy majd helyetted bemennek a bankba és balhéznak? Ha úgy gondolod, hogy nem úgy intézkednek veled szemben a banknál és te már nem tudod elintézni egyedül, akkor fogadj egy hús-vér ügyvédet és bízd meg a lebonyolítással. Nyilván egy kis pénzt ő elvisz belőle, de a bank az ő közbenjárására lehet kicsit engedékenyebb lesz és kiadja a megtakarításodat. De a lényeg: A FÓRUM HELYETTED NEM FOGJA ELVÉGEZNI AZT A FELADATOT, AMI RÁD VÁR.

csuporka # 2021.10.13. 15:28

Csuporka
Sajnos még semmi csak hitegetnek hogy hamarosan megkeres a munkatárs
Sajnos önöktől sem kaptam érdemleges választ Komolyan nekem kéne bemenni 83 éves nőnek asztalt csapdosni Jogállamban ez valahogy szabályozva van.
Szerettem volna kapni önöktől érvényes jogszabályt , előírást kapni.
Mikor alakult ez a fórum, beléptem és Nagy Zoltán korrekt válaszai segítettek. Most is a verekedésen kívül segítőkész ötleteket várok.
Tisztelettel

wers # 2021.10.05. 06:18

Csuporka!

Én is kíváncsi lennék, mit, mire vár a bank. A hagyatéki végzést nem nagyon értem, mert az a hagyatékról rendelkezik. A banki haláleseti rendelkezés (egyik) lényege, hogy be sem kerül a számla összege a hagyatékba - éppen a bank közlése alapján.

Tehát a bank azt akarja megtudni a hagyatéki végzésből amit ő közöl???

drbjozsef # 2021.10.05. 05:23

Kedves Csuporka,

Ha Ön nem intézkedik, senki sem fog, úgyhogy ha nem érzi magában az erőt, keressen egy agilis rokont, ismerőst, aki elkíséri önt a bankba, és hajlandó ordibálni ott, ha arra van szükség. Nem lesz, ha szépen kérik a fiókvezetőt, ha ő sem intézkedik, akkor se menjenek el, amíg a fiókvezető nem hajlandó felhívni a bank központi jogi osztályát, és megkérdezni hogy mit kellene csinálnia. Ehhez csak igazolvány, és egy halotti anyakönyvi kivonat kell.
Ha így sem hajlandóak, akkor se menjenek el addig, amíg ezt pöcsétes papírral le nem írják Önöknek, hogy nem fizetik ki. Na azzal majd lehet jogorvoslatot, kártérítést, kamatot, miegymást igényelni.

csuporka # 2021.10.05. 03:48

Csuporka
Bocsánat 83 éves nőnemű egyed vagyok nem is akartam elküldeni ezeket a bejegyzéseket de a laptopom sem fogad szó Kilépek hogy ne bosszantsam önöket

Szomorú örökös # 2021.10.04. 15:37

drbjozsef

De kétnaponta beírni, hogy még mindig nem fizetnek...

Igen, ezt én is furcsálltam. Valahogy a kérdező azt képzelhette, ez egy ingyenes jogsegély és itt a beírására valaki majd helyette intézkedik. Hát nem kicsit tévedett. :-O

wers

Épp elvesztette a férjét. Gyanítom nincs nagy rutinja, mit hogyan kell intézni.

Én ezt megértem, de akkor sem egy jogi fórumtól kell elvárni, hogy majd megteszik helyette. Itt max. jó tanácsot kaphat, mást nem.

drbjozsef # 2021.10.04. 12:12

Bocsánat az erősért. Én kérek elnézést.

Leírtuk lépésről lépésre mit kell csinálni. Menjen akkor olyannal, aki veri az asztalt, ha valaki nem érzi magában az erőt vagy a késztetést. De kétnaponta beírni, hogy még mindig nem fizetnek...

wers # 2021.10.04. 11:28

Aki balfaszkodik, az magára vessen

Néha rádcsodálkozom József!

Épp elvesztette a férjét. Gyanítom nincs nagy rutinja, mit hogyan kell intézni. Főként banki rendelkezésnél. Miért várod el?
A példa azt mutatja, hogy a bankban sem tudják.

drbjozsef # 2021.10.04. 06:01

csuporka,

Kénytelen voltam kölcsön kérni a hibájuk miatt. Kérhetem a kártérítést? Jogosan?

Nem. Aki balfaszkodik, az magára vessen. Leráztak?

wers # 2021.10.04. 04:00

csuporka, nem nagyon értem.
Írásban kérted? Halotti anyakönyvi kivonattal?

Ha írásban kéred, írásban kell válaszolniuk.

Én panasszal élnék a nemzeti banknál végső esetben (bár mintha már ott tartanál). Ugye olvastad drbjozsef tanácsát?

Nem jogi, csak jó tanács, talán akad valaki melletted, aki el tud kísérni és "rádönti az asztalt" az aktakukacokra helyetted.

csuporka # 2021.10.03. 08:15
Csuporka Még mindig a Gödöllői Raiffeisen Bank nem adja ide a megspórolt pénzünket. Kiderítettem, hogy a Banknak van előírása " Elhunyt ügyfelekkel kapcsolatos pdf.-amelyben világosan le van írva, hogy hagyatékátadó végzést vagy öröklési bizonyítványt a kedvezményezetttől nem kér a Bank
  • Kénytelen voltam kölcsön kérni a hibájuk miatt. Kérhetem a kártérítést? Jogosan?
csuporka # 2021.10.01. 12:38

Raiffeisen Bank gödöllői fiókja már két hónapja visszatartja a betétünk kifizetését

wers # 2021.09.28. 04:23

A másik lépcsőház. :)

Persze, így már értem. Messze van az iroda, közelebb kell költözni :D

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 11:29

OFF
Ha az eddigi helyen keresed, megtalálod. A másik lépcsőház. :)
Az időpontot még egyeztetjük.
ON

wers # 2021.09.27. 10:32

Persze, ha megtudom az új címet :))

wers # 2021.09.27. 10:31

:) majd meglátogatlak

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 10:24

Bármikor.
OFF
Költözünk! Már az iroda.
ON

wers # 2021.09.27. 10:16

Köszönöm Béla!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 10:07

Annak sincs. A köteles rész iránti igénynek viszont öt év az elévülési ideje. (És az általános elévülési szabályokat kell rá alkalmazni a megszakítás, a nyugvás, stb tekintetében.)