Hagyaték


luck-666 # 2021.09.13. 14:10

Sziasztok
Van egy számunkra bonyolult hagyaték.
Megpróbálom röviden leírni:
A nagypapám meghalt 1984-ben és volt sok örökös : ház fele a nagymamáé, a többi a 9 gyereké lett, de 3 örökös kivételével az egyik örökösé lett a többiek része, mivel ő lakott a szüleivel és gondozta őket. Közben 2 meghaltak azok közül ,akik az apai részt . Az egyik helyen 2 gyerek megtartották, í gy megörökölték.
A másik helyen van a gond. Ott 3 gyerek van, de Kanadában éltek és élnek most is és az apai rész még mindig az eredeti örökös nevén van a tulajdoni lapon.
Azóta elhunyt már a nagymama és utána az őt gondozó is.
Az lenne a kérdés, hogy az 1 apai résszel rendelkező elhunyt hagyatékát hol és hogy lehet elintézni?

Köszönöm, ha valaki tudná ,hogy merre induljanak intézni a 30 évvel ezelőtt elmaradt hagyatéki ügyet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.12. 06:51

szerintem nem minősül ajándékozásnak, és ezért így meg sem támadható.
Azért minősülhet az úgy. Ha az adós örökös egy tojást kap, a másik meg a tyúkfarmot, pl.

Sombokor # 2021.09.12. 05:51

@jakkat

"..., hogy ha jól tudom, akkor az ingatlan rá eső hányadára be lesz jegyezve, rajta lesz a tulajdoni lapon."

A hagyatéki eljárás keretében nem történik ilyen. Senki nem értesíti az eljárásban azokat, akiknek az örökös tartozik, és senkinek nem is kell tudnia róla a hagyatéki eljárásban résztvevők közül, mivel ennek semmi köze a hagyatéki eljáráshoz.
Majd ha az ingatlan ténylegesen az örökös tulajdonába kerül (a hagyatéki eljárás jogerős lezárulta után), akkor rámozdulhat egy végrehajtó, ha a tudomására jut. Feltéve, hogy a tartozásai már végrehajtási fázisban vannak.

jakkat # 2021.09.12. 02:07

drbjozsef:

  • A hagyatékhoz olyan szinten szerintem köze van az egyik örökös tartozásának(rengeteg, leginkább szolgáltatóknál felhalmozott és ha minden igaz, végrehajtó/behajtó cégnek átadott tartozása van) , hogy ha jól tudom, akkor az ingatlan rá eső hányadára be lesz jegyezve, rajta lesz a tulajdoni lapon.
  • Az osztályos egyezség nem minősülhet fedezetelvonó ügyletnek? Mert pl. úgy egyeznek meg, hogy a tartozással rendelkező örökös átengedi az ingatlanból a részét a nem tartozónak, aki mondjuk ezt meghálálva ad neki egy fotelt?
  • A tartozásokat halmozó ha szerez bejelentett munkát, azt is megtudja a követelő. Az öröklésről nem kap értesítést? Vagy ez csak pénzmozgásnál van, ha mondjuk nem születik osztályos egyezség, és később eladják az ingatlant?

Örökösök közt történne az egyezség, kizárólag a hagyatékról, így szerintem sem számítana ajándékozásnak.

drbjozsef # 2021.09.11. 19:42

jakkat,

A hagyatéki tárgyaláson a tartozás létezése (lehet, hogy elévült) és összege kiderül?
Mármint, hogy egy örökös tartozik valakinek, aminek amúgy semmi köze a hagyatékhoz? Az biztos nem, ha ő nem reklámozza. Vagy van valami köze az eljáráshoz?

Osztályos egyezséget köthet olyan örökös, akinek van tartozása (behajtó cégnél)?
Persze. Nem tilos az.

Vagy automatikusan rárakja a cég a tartozását a törvényesen neki járó hagyatéki részre?
Automatikusan semmiképpen, hiszen honnan tudná, hogy örököl az adós? Amúgy ha a hagyatéki eljárás keretei között juttatsz valakinek az örökségből, az általában jogilag ajándékozás, és az megtámadható, ha a jogosult tudomására jut, akkor a megajándékozottól is követelheti az ajándékot, mert ez fedezetelvonó ügyletnek minősül. Viszont ezzel szemben ha az biztosan osztályos egyezségként kerül bele a hagyatékiba, az szerintem nem minősül ajándékozásnak, és ezért így meg sem támadható.

jakkat # 2021.09.11. 18:33

Sziasztok!

  • Osztályos egyezséget köthet olyan örökös, akinek van tartozása (behajtó cégnél)?
  • Vagy automatikusan rárakja a cég a tartozását a törvényesen neki járó hagyatéki részre?
  • A hagyatéki tárgyaláson a tartozás létezése (lehet, hogy elévült) és összege kiderül?

Köszönöm, ha tudtok segíteni ebben, fontos lenne tudni.

drbjozsef # 2021.09.07. 16:10

Irodakukac20,

Igen, így. Nem számít, hogy nem zárult le az első hagyatéki, majd megvárja a második, hogy lezáruljon.
Gyereké az 1/2 rész (kivéve az utolsó közösen lakott lakásnak a férj tulajdonában lévő része, mert az teljesen a gyereké), a többi a feleségé (plusz az előbbin a haszonélvezet, de az a halálával meg is szűnt). Ha ez lezárult, akkor a feleség részét az ő örökösei kapják, végakarat hiányában a törvényes rend szerint.

Önmagában azért, mert a feleség is meghal a jogerős hagyatéki vége előtt, attól még nem kap a részéből a férj gyermeke.

Irodakukac20 # 2021.09.07. 14:11

A házaspárnak nincs közös gyermeke, a férjnek van. A férj meghal, a hagyatéki eljárás még nem zárul le, (nincs átadva a hagyaték) de közben a feleség is elhuny. Ilyen esetben hogy zajlik az öröklés? A gyermek kapja a 1/2 részt, a feleséget megillető 1/2 rész pedig megy a feleség felkutatott rokonainak? Vagy a gyermekre száll a férj örökségének egésze?

drbjozsef # 2021.08.31. 17:30

david1111,

A kérdésem az volna, hogy a tartozás el tud évülni?
Igen.Elég csekély eséllyel, az OTP nem hülye.

Elévülést követően értékesíthetem az ingatlant, aminek vételára az enyém lesz?
Akkor igen, ha biztosan elévült - de ezt a kötelezett nem tudhatja soha biztosra, csak akkor, ha végrehajtás indult, és Vht.41.§ után végrehajtás megszüntetése iránti perben is melletted dönt a bíróság. Addig elég kockázatos.

Vagy egyszer csak az elévülési idő közeledtével ( ha van elévülési idő) az OTP megkeres majd a kiegyenlítéssel kapcsolatban, én pedig úgymond átnyújtom számukra az örökölt ingatlant?
Ez a szabályos. Elsősorban a hagyaték tárgyaival felelsz a hagyatéki tartozásért, ha megvan, akkor felajánlod a jogosultnak, hogy elégítse ki magát belőle, vegye át, oszt kész. Mert a hagyatéki tartozásért, főszabály szerint, ha jóhiszeműen jársz el, akkor csak a hagyatéki vagyon értékéig felelsz.

Ha esetleg el tudnám adni az ingatlant mondjuk 1M Ft-ért, akkor az OTP joggal követelheti rajtam a 700eFt-t?
Igen. A hagyaték tárgya illeti meg őt a Ptk. szerint, ha eladod, akkor annak értékét meg kell kapja. Ha csak 200ezerért adod el, de a jogouslt perre viszi, és a bíróság szerint 800ezret ért volna, akkor a saját vagyonodból is ki kell fizetned a különbözetet.

david1111 # 2021.08.31. 13:29

Tisztelt Hozzáértők!

Édesapám révén örököltöm egy kb. 400eFt értékű ingatlant. Emellett rám hagyott még 700eFt értékű OTP Faktoringos tartozást. A hagyatéki eljárást most hagyjuk, fiatal voltam, nem tartottuk a kapcsolatot és meg sem jelentem a hagyatéki tárgyaláson, így én lettem a hivatalos örökös. Amikor ezt megtudtam már a fellebbezési időszak is lejárt, szóval ténylegesen enyém lett az ingatlan és a tartozás is. A kérdésem az volna, hogy a tartozás el tud évülni? Elévülést követően értékesíthetem az ingatlant, aminek vételára az enyém lesz? Vagy egyszer csak az elévülési idő közeledtével ( ha van elévülési idő) az OTP megkeres majd a kiegyenlítéssel kapcsolatban, én pedig úgymond átnyújtom számukra az örökölt ingatlant? Ha esetleg el tudnám adni az ingatlant mondjuk 1M Ft-ért, akkor az OTP joggal követelheti rajtam a 700eFt-t?

Köszönöm előre is a segítő válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.03. 13:56

+1 Jó napod van, doktor. ;)

drbjozsef # 2021.08.03. 13:01

Ha van vagyon a hagyatékban, akkor ne.

Ha a hatóságok más okosat nem hajlandóak tanácsolni, tenni, akkor én beballagnék a rendőrségre, és bejelenteném, hogy ellopták, és feljelentést tennék.
(már feltéve, hogy a "nincs meg" azt jelenti, hogy az örökhagyó életében eltűnt (eladta, elajándékozta, feldarabolta, megette), és mivel elhunyt, nem tudod megkérdezni merre hol van.)
Bekamuznék nekik bármit, amit kérdeznek. (hol volt, mikor láttam, mittudomén).
Ha megvan a rendőrségi határozat, ki lehet véglegesen vonni a forgalomból, és utána megszüntetni a kötelezőjét is (ha volt).

De talán wers olvtárs tud okosabbat is mondani, a kormányhivatal bugyraiban járatosabb.

Smidi56 # 2021.08.03. 12:36

Szép Napot mindenkinek! Örököltem egy gépkocsit, amiről nem lehet tudni, hogy hol van, van e egyáltalán. Az okmányiroda nemtud semmit tenni, de a Belügyminisztérium sem tud róla semmit. A közjegyző szerint nem lehet törölni a hagyatékból. Az egyetlen lehetőségem, hogy lemondok az örökségemről? Az tényleg nagyon durva lenne. A választ előre is nagyon megköszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.02. 18:39

Pardon. Köszönöm.

Kogeza # 2021.08.02. 15:49

"Ha az, amit a jogosult örökölt eléri a közös költség mértékét, további igénye nem lehet."

Tudom, hogy elírás, de csak hogy meg ne zavarodjon valamely nem jogász forumozó:

Nem közös költség, hanem kötelesrész :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.02. 15:28

Nem pont úgy.
Ha a hagyaték 100 és volt egy ajándék tíz éven belül másik 100 értékben, akkor a köteles rész alapja 200. Ha a jogosult másodmagával örökös, akkor a köteles része (200/2)/3. Ha a jutója ezt elérte, akkor ki van elégítve.

Irodakukac20 # 2021.08.02. 14:31

Akkor csak hogy jól értem-e laikusként...
Ha 100 forintos a hagyaték, ennek felét örökli az örökös, tehát 50 forint értékben. Anno, ha az elhunyt egy 100 forintos ingatlant ajándékozott, akkor annak a harmadára, 33 forintra tarthatna igényt, mint kötelesrész, de mivel az örökség eléri/meghaladja ezt az összeget, ezért az ajándékból már nem kérhet?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.02. 14:14

Ha az, amit a jogosult örökölt eléri a közös költség mértékét, további igénye nem lehet.
(Ez egyrészt eléggé magától értetődő, másrészt expressis verbis is benne van a Ptk.-ban; mégis eltévesztik néha még jogászok is.)

Irodakukac20 # 2021.08.02. 13:38

Kötelesrész jár az egyéb örökölt dolgokon felül is, amennyiben mondjuk egy ingatlant 10 éven belül ajándékozott el az elhunyt? Ezt a hagyatéki tárgyaláson vagy azt megelőzően kell jelezni?

drbjozsef # 2021.08.02. 12:05

Irodakukac20,

A halálesetet be kell jelenteni a banknak. Az elhunyt bankszámláját zárolják. Ha ez nem történik meg, a haláleset napját követő időszakra a felette rendelkezni jogosultnak el kell számolnia a költéseivel, mert a hagyatékba a haláleset napján érvényes számla egyenleg kerül be. (Ha aznap költöttek róla, akkor az bukó, kivéve, ha a szokásostól eltérő, jelentős mértékű). Ha esetleg közös bankszámla (már nem sok van), akkor az egyenleg felét zárolják automatikusan.
A halál előtti tíz évben juttatott ajándék beleszámít a kötelesrész alapjába - de az nem jár, azt kérni kell.

Irodakukac20 # 2021.08.02. 10:40

Tisztelt Fórumozók!
A hagyatéki eljárás még nem zárult le. Az elhunytnak földjei és bankszámlája volt, amiről a közjegyző kért is kimutatást. Lehetséges-e, hogy az özvegy a rendelkezésre álló összeget a tárgyalásig elkölti, úgymond saját fenntartásra (ápolás, gyógyszerek, kezelések) és az a többi örökösnek már nem számít majd bele a hagyatékába? Amennyiben özvegyen kívűl a gyermek is örököl, a korábban az elhunyt által elajándékozott ingatlan kötelesrészére is igényt tarthat vagy akkor már nem?

Köszönettel!

drbjozsef # 2021.06.19. 18:44

kieg : látra szóló betét már nem nagyon van, ha volt bankszámlája, értékpapírja, ezek elsősorban úgy kerülnek be a hagyatékba, ha szintén bejelentik (az ingatlan és a gépjármű nyilvántartást kérdezik le legfeljebb hivatalból). Kérdezd meg a közjegyzőt, elvileg meg lehet kérni, hogy több banktól is kérjen be nyilatkozatot az elhunyt ügyfél volt-e. De MINDENHONNAN (ezer bank, biztosító, brókercég, vagyonkezelő, miegymás van) nem fog tudni ő sem. Vagy előkerül, vagy nem. Ha egyszer véletlenül igen, akkor majd legfeljebb egy póthagyatéki eljárást kell indítani rá.

drbjozsef # 2021.06.19. 18:41

Timea13,

  1. Hivatalból nem tudnak ezzel tenni semmit. Ingóság az kerül a hagyatékba, amit az érdekeltek bejelentenek. Nem kutatja fel senki. El kell keserítselek : ilyenkor sajnos az a gyakorlat, hogy aki kapja marja. Ha valaki fel is szólalna ez ellen (például az eltűnt bútorok, vagyontárgyak, készpénz, bármi), annak kell bizonyítani, hogy a tárgy létezik (!), az az elhunyté volt (!!), és hogy azt XY vitte el, akitől követeli (!!!). Esélytelen. Időben kellett volna vele törődni, megbeszélni, előre gondoskodni.
  2. Ez az ingatlan most - még nem hivatalosan a jogerős hagyatéki végzésig - osztatlan közös tulajdonnak számít. Az egyik "tulajdonos", beengedett oda lakni valakit, ami ellen nem szólaltatok fel, hallgatólagosan beleegyeztetek, tehát visszamenőleg semmilyen igényetek nem lehet. Ha most írtok egy tértivevényes levelet, hogy megvonjátok tőlük a szívességi lakáshasználatot, költözzenek ki, és ezt nem teszik meg határidőben, akkor onnantól követelhetsz (és a többiek is) a részeddel arányos többlethasználati díjat, amit ha nem fizet meg, fizetési felszólítással, fizetési meghagyással, vagy végső esetben perrel érvényesíthetsz.
Timea13 # 2021.06.19. 17:50

Kedves Mindenki???? kérdésem lenne: keresztanyám meghalt februarban???? egyedul élt, gyereke nem volt. 4 testvére lett az örököse, köztük anyukám. Most kaptuk meg a levelet a hivatalbol a hagyatékkal kapcsolatban, de csak a csaladi ház szerepel rajta, mint ismertté vált vagyontárgy. 8 napon belül kell jelenteni ha tudomásunk van valamiról.
Ezzel kapcsolatos a kérdéseim:
1.; keresztanyámnak voltak földjei a helyi tsz-ben, ékszerei illetve több mint egy éve korházi apolásra szorult és ez idö alatt tudtunkkal a posta nem adta ki a nyugdiját( bankszámlája nem volt, a postára érkezett a nyugdija. viszont mindig volt megtakaritott pénze, egész életében, szóval azt gondolom betétkönyve is van, de nem tudjuk hol)
A ház teljesen butorozott volt, errol sincs szo a hagyateki levélben.
Konkrétan nem tudjuk ezeknek a hollétét, hogy jelentsem le? Az ékszereket soha nem vette le, több fenykép van rola, de évekkel ezelötti… Utana tudnak ezeknek nézni hivatalból? Én hiába érdeklödöm, nekem nem adnak információt…
2. Edesanyam az egyik örökös és még 3 másik testvér is. A legfiatalabb fiu testver lakik pár utcányira, nála vannak/voltak a kulcsok. Keresztanyam 2020 marciusban kerult korhazban, erre ez a fiutestver 2020 majusában beköltöztette a lányát és a csaladját a házba. Azt mondtak, ennek a fiutestvérnek( vagyis az apjának) fizet albérleti dijat. A mai napog bent laknak a házban, holott miután a keresztanyám meghalt, jeleztük ezt a hivatalban és kértük, hogy zárják le az ingatlant a hagyateki targyalas lezajlasaig- ez nem történt meg. Használják a butorokat és csak remeljuk, hogy fizetik a számlákat.
Mit tehetünk? Visszamenöleg berleti penzt kérhetünk? Nem tudom bizonyitani, hogy miota laknak ott, csak par telefonbeszelgetésünk volt…
Köszönöm a segitseget

drbjozsef # 2021.05.19. 12:14

Ki lakik az ingatlanban? Ha nem te, és van birtokosa, akkor nem kell (fogsz) kulcsot kapni.

Feltételezem egy osztatlan közös tulajdonban szereztél 14/28 eszmei hányadot, vagyis 1/2-t. Olvasgass az osztatlan közös tulajdonról, sok dolog úgy tűnik nem világos előtted...