Hagyaték


david1111 # 2021.02.26. 08:45

drbjozsef,

a hagyatéki végzés alapján az örökölt telek értéke 400.000 ft (valóságban is kb. ennyit érhet), ezen van is 800.000 ft jelzálog. Emellett még hátrahagyott 700.000 ft adósságot. Ez esetben mi szerint kellene eljárnunk? A telket majd viszi a bank, az egyéb adósságok pedig majd elévülnek?

Köszönöm.

wers # 2021.02.26. 08:20

Ja, hogy nem az "elintézni" a cél, főként ha sürgős. Akkor jó úgy is.

drbjozsef # 2021.02.26. 07:18

Intézni-t írtam volna?

wers # 2021.02.26. 06:53

:) benyújtani. Nem intézni. Nagyon nagy a különbség. Nem a kormányablak adja állítja ki. Ők majd továbbítják az anyakövvezetőhöz, hogy állítsa ki. Így biztos nagyon sokáig eltart.

A 30 napos sehogy sem értem. A tulajdonjog változás bejelentése az új tulajdonosnak 15 nap, nincs külön szabály az öröklésre.

A biztosításnál sem értem, mert ott 60-ig él az új biztosítás díjfizetés nélkül.

drbjozsef # 2021.02.26. 06:29

http://kormanyablak.hu/…2/ANYKV00010

Hol intézhetem el?
anyakönyvvezető, hivatásos konzuli tisztviselő
(Kormányablakban is be lehet nyújtani a kérelmet)

wers # 2021.02.26. 06:21

Szerintem azonnal kiadják az anyakönyv kivonatot - de nem tudom hogyan van az ügyfélfogadás. Az helyenként is változó.

wers # 2021.02.26. 06:19

Testvéred a kormányablakban tud igényelni egy újat.

Ha ott lehetne akkor nem kérnék. Anyakönyvet az anyakövvezetőtől.

drbjozsef # 2021.02.26. 06:02

Pammut,

Mivel testvérek vagytok, és tavaly óta testvérek közötti ajándékozás is illetékmentes, ezért az illeték megfizetésének igazolása helyett a mentességet igazoló okiratot kell bemutatni. Esetekben ez mindkettőtök születési anyakönyvi kivonata. Ezt be kell mutatni.

Testvéred a kormányablakban tud igényelni egy újat. Nem tudom mennyi idő alatt. Főleg mostanság.

az új felelősségbiztosítás megkötésétől a 30 nap hamarosan lejár.
Ez valami félreértés. Nem a biztosítás megkötésétől 30 napon belül kell átíratni, hanem a jogerős hagyatéki végzéstől.

Majd esetleg jön wers kolléga, és megmondja a tutit, de lehetséges, hogy az is elég, ha az átírás iránti kérelmet beadjátok, azt befogadják, és akkor a határidő megvan, csak hiánypótlást kérnek.

De ha nem, akkor sincs semmi, a lényeg, hogy a biztosítás meg legyen kötve, ha magával az átírással késtek, nem fognak keresztre feszíteni, legfeljebb valamekkora büntetést kirónak, de az se biztos. (bár az anyakönyv hiánya sajnos nektek felróható hiba)

wers # 2021.02.26. 05:59

Az anyakönyvvezetőtől lehet kérni anyakönyvi kivonatot.

wers # 2021.02.26. 05:56

Elmentem átiratni az autót, vittem minden papírt. Viszont ekkor kérték a születési anyakönyvi kivonatokat. Enyémet is, nővéremét is. Feltétlenül szükséges? Miért?

Ha nem mitatod be, akkor nem igazoltad a illeték mentességet, rokoni/testvéri kapcsolatot. Akkor kifizettetik azt veled.

Pammut # 2021.02.25. 21:07

Lehet rossz helyre írom, kérem ez esetben irányítsanak át a szakértők, köszönöm.
Adott egy örökölt autó, édesapámtól örököltük testvéremmel felesben. (Nem gondoltuk át eléggé, közjegyzői tárgyalásra mód nem volt, mire rádöbbentünk, hogy ez így nem jó, már jogerős volt a hagyatéki végzés.) Az autót át kell íratni, itt Önöktől kaptunk jó tanácsot ehhez, nővérem írt ajándékozási szerződést. Elmentem átiratni az autót, vittem minden papírt. Viszont ekkor kérték a születési anyakönyvi kivonatokat. Enyémet is, nővéremét is. Feltétlenül szükséges? Miért? Eddig semmilyen örökösödési ügy intézéséhez nem kérték. Illetve külön probléma, hogy nővéremnek nincs meg a születési anyakönyvi kivonata, csak a házasságkötésit tudta másolatban elküldeni. Ez jó valamire? Az idő sürget, az új felelősségbiztosítás megkötésétől a 30 nap hamarosan lejár. Kérem adjanak tanácsot, hogyan tudok eljárni. Köszönöm.

drbjozsef # 2021.02.25. 15:59

mindent az egyik gyermek örökölt.

Egyébként ez nem történhetett volna meg, ha a hivatalos iratait rendben átveszi, és érdemben reagál rá. A megküldött hagyatéki végzést megfellebbezhette volna, és ő is visszautasíthatta volna a hagyatékot. Az, hogy most neki kell majd ügyintéznie - jó macerás lesz, pláne, ha nem veszi át esetleg a hivatalos küldeményeit -, az eléggé neki felróható, és a saját gondatlanságából fakad.

drbjozsef # 2021.02.25. 12:04

david1111,

Ezerszer le lett írva : az örökös az örökhagyó tartozásaiért legfeljebb az örökrésze értékéig, elsősorban a hagyaték tárgyaival felel. Ha több különböző tartozás is van, és a hagyaték tárgyai megoszthatók, akkor szét kell osztani közöttük. Jóhiszeműen kell eljárjon, ha nem akar bajt magának (=nem odaadni az egészet egy követelőnek).

A saját vagyonával nem felel alapesetben.

Egyébként de, kellett volna keresnie őket is.

david1111 # 2021.02.25. 10:54

Még egy kérdés: Mi van ha az örökös nem fizeti meg az adósságot a bank felé? Rá terhelik majd az ingatlanjára (van egy saját ingatlanja)?

david1111 # 2021.02.25. 09:42

Lehet kérni a hagyatéki újra tárgyalását és hogy keressék fel a másik három gyermekét is?

david1111 # 2021.02.25. 09:26

Kedves Hozzáértők!

Másik hagyatékis téma. Egy apának 5 különböző anyától van 1-1-1-1-1 gyermeke. (Korrekt ember) Elhunyt a jóember, az 5 gyermeke közül 2 került a leendő örökös közé, melyből az egyik el se ment a tárgyalásra. A másik lemondott az öröklési jogáról, így mindent az egyik gyermek örökölt. A probléma főleg az, hogy jóval több az adósság, mint a vagyon. Az örökös most szembesült vele, hogy mindent ő "nyert" meg. A többi testvért mért nem kereste fel a közjegyző? Akkor most minden adósság az ő nyakába szakadt? Mit lehet tenni ez ellen?

Köszönöm.

david1111 # 2021.02.17. 07:45

Köszönöm szépen!
Így van ahogy írtátok, megnéztem. A tárgyaláson hagyatéki végzést kaptam, majd nemrég postán egy levelet, melyben írják, hogy jogerőre emelkedett.
Még egyszer köszönöm.

Szomorú örökös # 2021.02.16. 16:36

david1111

Hagyatéki tárgyalás megtörtént, a közjegyző adott is egy papírt amin szerepeltek a különböző tételek. Pár héttel később jött egy levél, hogy az akkor kiadott határozat jogerőre emelkedett.

Ahogy drbjozsef is írta, nagy valószínűséggel először egy hagyatéki végzést kaptál, majd utána a következő levélben a jogerőre emelkedést jelző papírt. Ez a kettő így együtt jelzi, hogy érvényes jogerős hagyatéki végzés van a kezedben.

drbjozsef # 2021.02.16. 13:11

"adott egy papírt" ?

Azért ezt érezned kéne, hogy nem nagy segítség.

Az egy határozat volt?

Egyébként valszeg igen, a kettő együtt, most mi is így kaptuk nemrég, az első egy rendes végzés, a második levél meg csak jogerősítés. Nem volt tárgyalás se, mindkettő postán jött.

david1111 # 2021.02.16. 13:07

Kedves Hozzáértők!

Hagyatéki végzéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Hagyatéki tárgyalás megtörtént, a közjegyző adott is egy papírt amin szerepeltek a különböző tételek. Pár héttel később jött egy levél, hogy az akkor kiadott határozat jogerőre emelkedett. Akkor most ennek a két papírnak a kombinációja jogerős hagyatéki végzésnek minősül vagy fognak még küldeni egy összesítő levelet?

Köszönöm előre is.

drbjozsef # 2021.02.01. 07:08

hájaskacsa,

Nincs jó megoldás. Több okból sem.

Először is, egyáltalán nem biztos, hogy örökölni fog. Ha egy csöpp esze van, és nem akar neked fizetni, akkor elintézi a szülővel vagy akár a testvéreivel is, hogy ne legyen örökös. Mondjuk még az öreg életében a testvéreinek ajándékozza az ingatlant, akár a többi vagyont is. Vagy eladja. Életében még azt csinál vele amit akar.

Ha örökölne is, akár vissza is utasíthatja a hagyatékot, akár osztályos egyezséggel juttathatja a testvéreinek a részét. Mindkettő minden bizonnyal megtámadható bíróságon is akár, de hosszadalmas és költséges lesz.

Ajándékozás esetén könnyű fedezetelvonásos ügyletnek minősíteni, de ha eladja mielőtt tudomást szereznél az öröklésről, akkor jóhiszemű harmadik fél visszterhes szerzését már nem tudod megtámadni.

Szóval jó megoldás nincs. A tulajdoni lapot nézegetheted, de mire bejegyzik az adósodat, már fél-egy éve meghalt az öreg, a hagyatéki eljárás nem gyors, és eddigre már tovább is passzolhatja akár.

Nem tudsz előre bejegyezni semmit egy várható örökségre.

A végrehajtás ilyen : ha nincs mit végrehajtani az adóson, mert se vagyona, se jövedelme, akkora hitelező így jár.

Ha az adósnak megfelel ez az állapot, vagy elég ügyes, hogy elrejtse azt, akkor nem nagyon tudsz mit tenni.

Nekem legalábbis nincs jó ötletem.

Lyonee # 2021.01.31. 14:39

http://www.drszekely.hu/…agi-orokles/

Az ági öröklésnek négy együttes törvényi feltétele van:

az örökhagyó a vagyonáról nem végrendelkezett (tehát a törvényes öröklési rend érvényesül);
az örökhagyónak nincs leszármazója (azaz vele a családi ág megszakad);
a hagyatékon belül az örökhagyó által szerzett (szerzeményi) vagyon mellett van ági vagyon is;
van ági örökös, aki az ági vagyonra igényt tart.

hájaskacsa # 2021.01.31. 10:34

Üdv mindenkinek!

A problémám a következő. Van egy adósom, vele szemben jogerős ítéletek alapján áll fenn elég jelentős követelésem. (Személyiségi jogi pereket nyertem meg, 7 számjegyű komoly sérelemdíjjal.) Az adós nem fizetett önként, így természetesen megindítottam a végrehajtást. Azonban a helyezt az, hogy ingatlanja, gépjárműve, megtakartása nincs, a rendszeres legális jövedelme pedig nagyon alacsony, alkalmi munkákból éldegél. Szóval megőszülök, amíg ebből apránként kifizetne majd 3 millió forintot, ráadásul a bíróság kiszabott rá rendbírságot is, így még csak első sem vagyok a sorban.

Viszont azt tudom, hogy idős apja után előbb-utóbb örökölni fog egy igen értékes ingatlant, testvéreivel együtt. Gondolom, a követelésemet a tulajdonrészért járó pénzből érvényesíteni tudnám. Vagy legalább bejegyeztetni. Csakhogy honnan tudom, hogy mikor lesz hagyatéki. Nem leshetem évekig a gyászhíreket, meg nem is biztos, hogy abban szerepel a papa. Ha később értesülök, addig lehet, hogy a testvérek kifizetik, esetleg eladják a közös tulajdont, felnyalja a készpénzt és akkor már megint esélyem sincs, hogy egyösszegben a pénzemhez jussak.

Létezik valami bevett, _gyakorlataban_ is alkalmazható módszer? Mit tehetnék? Be lehet jelenteni egy követelést a terültileg illetékes közjegyzőnél _majd bekövetkező_ hagyatéki igényre? Aligha... Hiszen én nem hagyatéki hitelező vagyok, nekem nem az örökhagyó tartozik, hanem a kedves örökös. Tudok valamit tenni egyáltalán, vagy az adós nem létező jóhiszeműségére vagyok bízva és várjak? (A végrehajtási eljárás folyamatban van, mint mondtam.)

Minden tanácsot, ötletet előre is köszönök.

B.Trixi # 2021.01.27. 13:32

Köszönöm, Világos. Kellenek a házassági és egyéb szerződések

drbjozsef # 2021.01.27. 13:01

B.Trixi,

Az van, amit alattad leírtam.

Ha ági vagyon, akkor nem örököl belőle a házastárs. Akár ingatlan, akár ingóság. (Haszonélvezetet az ági vagyonba tartozó ingatlanon is kaphat, ha az volt az utolsó közös lakása az elhunyttal)

Ha nem ági vagyon, akkor a törvényes öröklés szerint örököl belőle : egy gyerek mellett az utolsó közösen lakott lakáson és berendezési tárgyain csak haszonélvezetet, minden másból 50% részt.

Öröklésnél nincs "különvagyon". (Olyan, hogy "magánvagyon" meg pláne.)