Hagyaték


B.Trixi # 2021.01.27. 12:14

Úgy értettem, az 50% egy gyerekrész. Vagy csak haszonélvezet, ha bent laktak az egyik ingatlanban?

B.Trixi # 2021.01.27. 12:01

drbjozsef
csak kérdezek.
Ha az elhunythoz öröklés utján kerültek az ingatlanok, akkor az magánvagyon, vagy ha szerzett és az özvegy nem tudja igazolni hogy hozzájárult a vételi költséghez, akkor is magánvagyon ugye? Ekkor jár neki 50%, miután egy leszármazó van?

drbjozsef # 2021.01.27. 06:15

(Az, hogy esetleg ezen ingatlanok a házastársak viszonyában különvagyonnak számítottak volna - de a leírásodból még ez sem biztos, hiszen a házasság előtti esetleges együttélés miatti vagyonközösség alapján ez egyáltalán nem evidens -, az _önmagában_ az öröklés szempontjából nem számít. Egyszerűbben : ha azt a két ingatlant vásárolta az elhunyt, a saját, együttélés előtti vagyonából, vagy az életközösség előtt vette, az nem ági vagyon, nem öröklődik eltérően a többi vagyontárgytól.)

drbjozsef # 2021.01.27. 05:39

Juzsi,

Ha az 1982-ben és 1997-ben "szerzett" ingatlanokat az elhunyt a felmenőjéről örökölte vagy felmenő ajándékozta neki (esetleg igazolhatóan ő adta rá a pénzt), akkor az ági öröklés alá esik. Ez esetben a házastárs nem örököl belőle (de az utolsó közös lakóhelyen és annak berendezési tárgyain holtig tartó haszonélvezetet kaphat).

Ez nem automatikus, az érintettnek hivatkoznia kell a vagyontárgy ági jellegére.

Az utolsó közös lakásból amúgy sem örököl a házastárs (csak a fenti haszonélvezetet kapja), ha nem ági vagyon a másik/többi ingatlan, akkor abból egy "gyerkrészt" kap : ha csak egy leszármazója volt az elhunytnak, akkor 50-50%. És igen, ezt innentől az ő leszármazó(i) örökli(k) majd.

Juzsi # 2021.01.26. 23:13

Segítséget szeretnék kérni törvényes öröklés szabályairól. Elhunyt tulajdonjogot szerzett 1982 évben egy ingatlanon, majd 1997 évben egy másik ingatlanon. Egy saját gyermekkel rendelkezik. Majd 2000 évben házasságot kötött az új férjével. 2020 évben elhunyt és a túlélő házastárs igényt tart a korábban megszerzett ingatlanokon. Ezt nem csak a gyerek örökölné? És ha tulajdonjogot szerez ezt majd megörökli az Ő előző házasságából származó gyereke?

Szomorú örökös # 2021.01.26. 12:02

B.Trixi

Én nem vagyok jogász, de azért kupálódtam ki ebből a témából, mert nálam is volt anyukámnak egy élettársa, aki sajnos rosszindulatú emberek által eléggé irányítható haszonélvező is volt, és akivel én is küzdöttem. Nálunk special egy csomó porcelán szobor (nipp) landolt általa a piacon, mert eladta őket, annyira nem tisztelte anyukám kizárólagos vagyonát. Akkor sikerült megállítani, amikor zárat cseréltem és később egy rokona felnyitották a szemét, hogy nem én vagyok a rossz ember, hanem akivel barátkozik.

B.Trixi # 2021.01.26. 10:43

Wers
Munkácsy sajnos nincs. Jól sejted, most akar hozzájutni amihez csak lehet. Remélem,a jogi tanácsadójára nem hallgat, ha az javasolja a közös tulajdon megszüntetését. Nem hiszem, hogy meg meri lépni. Túl nagy lenne az ára, mert akkor eltartási szerződést kötök az ingatlanrészemre és a további kétharmadomra. Két éven túl aztán semmit nem támadhat meg.

wers # 2021.01.26. 10:20

Haszonélvezeti jog miért ne illetne meg a használati tárgyon? Úgy fogalmaz, mintha egy db tárgy vagy alapvető használati tárgy lenne vagy régiség. A kettő egyben nem?

Persze Munkácsy a falon nem az.

De majd jön ügyvéd, aki okosabb mint én.

(Szóval a lányodnak már van jogi tanácsadója. Nem akarok vészjósló lenni, de hajszál választ el attól, hogy a lányod kezdeményezze a közös tulajdon megszüntetését. Sejtésem, hogy ő most akarja élvezni az örökségét)

B.Trixi # 2021.01.26. 10:16

Szomorú örökös
Bocsánatkérés elfogadva. Sajnos akkor keletkezett a feszültség, amikor gyerekem szembesült vele, hogy az ingatlanon kívüli össz értéknek nem az egyharmadát viheti. Rosszul értelmezte a jogszabályt, figyelmen kívül hagyta a házastársi 50%-ot. Hmm...

B.Trixi # 2021.01.26. 10:04

Köszönöm Wers.
A lányom jogi tanácsadója sajnos mást mondott neki, ő úgy fogalmazott, "az alapvető használati tárgyak igen, a régiségek nem".

Szomorú örökös # 2021.01.26. 10:00

B.Trixi

Én szerintem nem azt írtam, amit állítasz rolam. Inkább azt, hogy a gyerek érezheti veled kapcsolatban ezt, mert erőszakosan ki akarod paterolni onnan és az ő kihagyásával szeretnéd hasznosítani. holott most ő szabályosan él ott. Lehet még kellene próbálni vele a békésebb hangnemet, mert ott akkor is ő egy jogokkal rendelkező tulajdonos, akárcsak te.

Nem akartalak bántani, bocsánat, ha félre érthető voltam.

wers # 2021.01.26. 09:54

erre is olvashattál választ, de idemásolom neked:

2013. évi V. törvény
7:58. § [Házastárs öröklése leszármazó mellett]
(1) Az örökhagyó házastársát leszármazó örökös mellett megilleti
. a) a holtig tartó haszonélvezeti jog az örökhagyóval közösen lakott lakáson és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakon; és [...]

B.Trixi # 2021.01.26. 09:49

A harmadik kérdésem megválaszolatlan maradt. Tudom erre a legnehezebb a válasz.
Azok a régiségnek számító, de folyamatos használatban lévő tárgyak pl. bútor, szétosztásra kell hogy kerüljenek, vagy a haszonélvezet tárgykörébe tartoznak? Itt meg kell jegyeznem a Szomorú örökös számomra bántó megjegyzését, hogy ki akarnám semmizni a gyerekemet. A kérdésből talán kiderül, hogy nem éppen én vagyok az.

B.Trixi # 2021.01.26. 09:38

Köszönöm a válaszokat.
Három kérdést tettem fel:
Indító kérdés:Hogyan hasznosíthatom az ingatlant a haszonélvezeti jogommal, ha bennt lakik egy tulajdonos.
Megkaptam a választ.
A következő kérdésem volt, hogy a haszonélvezeti jogommal élhetek e egyedül az ingatlanban. Itt, ha döcögősen is de megkaptam a választ.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 19:12

B.Trixi

A bemásolt használati jogon azt értettem, hogy kizárólag egydül, nyugalomban élhessek az otthonomban, semmi mást.

Te így kezdted: „Mit tud tenni az özvegy abban az esetben, ha bérbe szeretné adni az ingatlant...?

Ha egyedül és nyugalomban szeretnél élni az otthonodban, akkor várd meg, míg visszamegy és ne is akard bérbe adni.

B.Trixi # 2021.01.25. 18:51

Szomorú örökös!
Amit leírtál, mindent tudok a bérbeadással kapcsolatban. Egyébként ez nagyon extrém dolog lenne Nem valószínű, hogy valaha is létrejön ilyen ügylet. A bemásolt használati jogon azt értettem, hogy kizárólag egydül, nyugalomban élhessek az otthonomban, semmi mást.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 18:16

B.Trixi

A használat azt jelenti, hogy kizárólag te laksz benne és nem pedig egy vadidegennek bérbe adod. Ilyen egyszerű. Egyébként itt a hivatalos törvény is róla:

4:174. § (3) A felek eltérő rendelkezése hiányában nincs szükség a tulajdonos előzetes hozzájárulására a birtoklás, a használat és a hasznok szedése joga gyakorlásának átengedéséhez. Ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni, ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 18:10

B.Trixi

Most már több jogi oldalt is megnéztem és mindenhol azt írják, hogy a haszonélvezőnek kizárólagos joga van a használatra a tulajdonossal szemben.

Akkor HASZNÁLD! De ha hasznosítani - special kiadni bérbe - szeretnéd, akkor már nem hagyhatod ki belőle a tulajdonost. A használat nem egyenlő a hasznosítással.

No és ezt a részt elolvastad-de már?

A haszonélvező, amennyiben az ingatlant nem maga kívánja használni, a haszonélvezeti jogának gyakorlását akár ingyenesen, akár ellenérték fejében átengedheti valaki másnak. Ha az átengedés ingyenes, akkor nem korlátozható, tehát a haszonélvező bárkit választhat, bárkivel megállapodhat a haszonélvezeti jog ingyenes átengedéséről. Ha azonban az átengedésből pénzt is szeretne látni, akkor már köteles előzőleg értesítést küldeni a tulajdonosnak arról, hogy kinek és mennyiért szeretné az ingatlan haszonélvezetét átengedni. Ha pedig a tulajdonos azt mondja, hogy ennyi pénzért inkább ő használná az ingatlant, akkor a haszonélvező köteles azt a tulajdonosnak átengedni, természetesen az előre kikötött ellenérték fejében.

Te bérbe akarod adni, tehát ha ezt nem ingyenesen teszed - miért is tennéd - akkor köteles vagy erről értesíteni a társtulajdonost.

Azt sem tartanám jó ötletnek, hogy látszólag „ingyenesen” engedsz be oda valakit, mert ha kiderül, hogy ő fizet érte, akkor még nagyobbat bukhatsz a történeten (pl. feljelent a NAV-nál és adócsalásért fognak felelősségre vonni).

Mit nem lehet ezen megérteni???

B.Trixi # 2021.01.25. 17:48

Könyörgöm! Ezek csak kérdések, hogy tisztában legyek a jogaimmal! NEM SZÁNDÉK!!!
Most már több jogi oldalt is megnéztem és mindenhol azt írják, hogy a haszonélvezőnek kizárólagos joga van a használatra a tulajdonossal szemben.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 17:43

KBS

Igaz, elnézést, félreérthetően és rosszul fogalmaztam.
Hasznosításra is jogosult, de amennyiben bérbe akarja adni, abból a társtulajdonost nem hagyhatja ki. Csak akkor kiadható harmadik személynek, ha arra a társtulajdonos nem tart igényt.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.25. 17:31

De. A haszonélvező a hasznosításra is jogosult.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 17:25

B.Trixi

haszonélvező függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos, élete végéig kizárólagosan is jogosult használni az adott ingatlant, ha így döntene.

Így van! Használni és nem hasznosítani.
Te utóbbit szeretnéd, abból pedig őt nem hagyhatod ki.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 17:21

B.Trixi

A haszonélvezet a birtoklás és használat szempontjából erősebb jog a tulajdoni jognál, ez azt jelenti, hogy a haszonélvező függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos, élete végéig kizárólagosan is jogosult használni az adott ingatlant, ha így döntene.

Ez még nem változtat azon, hogy ő is társtulajdonos, tehát a haszonélvezeti jog nem szünteti meg az ő tulajdonjogát. Jelenleg ő is az ingatlanban él, ott van az állandó lakcíme, tehát kirakni, fiktiváltatni a címét nem áll módodban, mert simán birtokvédelemmel élhet a jegyzőnél, ahogy írtam.

Sőt ha ő ugyanazon feltételekkel hajlandó bérleti díjat fizetni, mint amennyit egy külső személytől kérnél, akkor bizony neki erre előjoga van, nem adhatod ki másnak. Szóval ne úgy kezeld, mint egy teljesen vadidegent, hiszen ő joggal ragaszkodik az édesapja örökségéhez. Lehet azt érzi, hogy ki akarod teljesen semmizni.

B.Trixi # 2021.01.25. 17:08

Ezt találtam egy ügyvéd tanácsadó oldalán:
A haszonélvezet a birtoklás és használat szempontjából erősebb jog a tulajdoni jognál, ez azt jelenti, hogy a haszonélvező függetlenül attól, hogy ki a tulajdonos, élete végéig kizárólagosan is jogosult használni az adott ingatlant, ha így döntene.
A probléma melegágya a további vagyon, aminek a fele alapból az enyém a másik fele három részre osztódik /két gyerekem van/ A problémás gyerek rosszul értelmezte a jogot, azt gondolta, hogy a 100% vagyon osztódik három részre. Ebből adódik felém való, egyre kibírhatatlanabb viselkedése.

Szomorú örökös # 2021.01.25. 16:28

B.Trixi

Ha a pandémia után visszahívják a munkahelyére Nagy Britanniába, és nem fog a lakcíméről kijelentkezni, mintahogy tizenegy éven keresztül nem tette, a későbbiekben jogosan használhatja azt az ingatlant, amin nekem teljes haszonélvezetem van?

Sőt, még drbjozsef által ajánlott zárcsere és a lakcím-fiktiválás is befigyelhet egyből, ha már nem tartózkodik életvitelszerűen, addig viszont nem teheted meg, mert birtokvédelmet fog kérni és téged meg is büntethet a jegyző ezért. Nem beszélve arról, hogy ő mint társtulajdonos akár időnként ellenőrizheti is az ingatlan állapotát veled történő előzetes egyeztetés után. És vica-verza ha az ingatlanon komolyabb javítás-felújítás-átalakítás történik, akkor azt is le kell vele egyeztetned, mert abból neki is ki kell vennie anyagilag a részét - persze nem a napi működési költségekből, mert azokat neked kell haszonélvezőként fizetni. Sőt az sem jó ötlet, hogy mindent majd saját költségen csináltatsz meg, aztán meg jogot formálsz az ő tulajdonrészére is cserébe.

Az már más kérdés, hogy a fiktiválást be kéne-e vállalni, mert bármelyik oldalról is nézzük, ő is tulajdonos marad az ingatlanban, csak te nem akarod úgy kezelni őt és lehet ezért van részéről az ellenkezés. Attól, hogy neked özvegyi haszonélvezeted van, neki még ugyanúgy megvan a tulajdona az ingatlanban és pl. nélküle még csak el sem adhatod, max. a saját részedet. Szóval ha jó indulattal tanácsolhatom, tartsd tiszteletben az ő tulajdonrészét, ne kizárólag saját tulajdonodként bánj az ingatlannal, mint ha ő nem is létezne, hanem fogadd el, hogy ő a te tulajdonostársad ott, ugyanis az ő édesapjáé volt a másik fele az ingatlannak, amit ő törvényesen örökölt.

Ha viszont mindenáron sajátodként akarod kezelni, akkor beszéld meg vele, hogy megvásárlod az ő ingatlanrészét és akkor máris azt csinálsz vele, amit akarsz. Ez lenne talán a legjobb megoldás. Ugyanis ha túl sokat háborúzol vele, akkor a végén akár ő fog közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítani és ott neked is komoly költségeid lesznek, mivel ott a felek a tulajdonrészük arányában fizetik a perköltséget.