Hagyaték


drbjozsef # 2024.01.18. 19:22

Hát így nem tudok segíteni.

Attila1968 # 2024.01.18. 17:34

Pápán az egyik közjegyzőtől kapta a feleségem a jogerős hagyatéki végzést, aminek eredeti példánya a testvérénél van. Az örökhagyó után a feleségem és a testvére fele-fele arányban örökölt egy lakóingatlant, amire létrejött az osztályos egyezség.
Ennek eredményeként a feleségem testvére a hátrahagyott lakóingatlant örökségként 1/1 tulajdonnal vette át, amit az illetékes Földhivatalban 1/1 tulajdon arányban kizárólag az Ő nevére jegyeztek be. Ebben az esetben is érvényes a közbenső jogszerzés az ingatlan 1/2 arányú részére ill. a követeléskezelő kezdeményezhet a tartozás kifizetése céljából végrehajtást a feleségem jelenlegi vagyonán?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2024.01.18. 15:56

Attila1968,

Végre. Ez is valami. Eddig, ugye, nem ezt írtad.
Szóval osztályos egyezség. Akkor viszont megint kérdeznem kell előbb. Ha ez így van, akkor szükségképpen VALAMIT a feleségednek is örökölnie kellett. Az osztályos egyezség egyik feltétele, hogy az örökséget tetszőlegesen oszthatják meg egymás között az örököstársak, de csak úgy, hogy mindeki örököl valamit. Mi az örökrésze a feleségednek?
Megjegyzem : mint örökös, hogy-hogy nincs eredeti, jogerős hagyatéki végzésetek? Azt kellett kapnotok.

Attila1968 # 2024.01.18. 15:02

Valóban a PONTATLAN fogalmazás félrevezető!
Sajnos egy rossz minőségű elektronikus másolat van a birtokunkban a hagyatéki végzésben ,de abban világosan szerepel, hogy

  • XY közjegyző átadja osztályos egyezség alapján az örökhagyó tulajdonát képező ingatlant öröklés jogcímén 1/1 arányban Z ( sogornőm ) részére 1/1 arányban!

Ebben az esetben is jogszerűen jöhet a végrehajtó a feleségemtől behajtani az örökhagyó tartozását?
Így is fennáll a közbenső jogszerzés vagy ráijesztésként használja a jogi fogalmat a követeléskezelő?

Köszönöm a válasz előre is!

drbjozsef # 2024.01.18. 13:32

Attila1968

hagyatéki végzésben benne szerepel az ingatlan 1/2 :1/2 arányú öröklése a 2 testvér által és feleségem lemondása a saját 1/2 ingatlan örökség részéről ,

Nem véletlenül emeltem ki a PONTOSAN szót. Ugyanis amit leírtál, az nem lehetséges. Itt minden szónak jelentősége lehet.
De ez esetben attól tartok, hogy igen, jogosan kezelik őt egyetemleges adósként. Ugyanis ha nem utasította vissza az öröklést, akkor öröklés jogcímen örökös, és ezért jogutód lett, míg a testvére feltehetőleg ajándékozás jogcímen szerzi meg a feleséged részét, és csak a sajátját öröklés jogcímen. Olyan,hogy "lemondás" szerintem nem szerepel a hagyatéki végzésben, ilyet nem írt bele a közjegyző, az ugyanis egy teljesen más jogintézmény, az örökhagyónak még az életében lehetséges.
A pontos szöveg kellene.

De a fentiek alapján a követeléskezelő jó eséllyel jogosan tekinti örökösnek a feleségedet, ezért az elhunyt jogutódjának, akivel szemben nemcsak a Ptk.7:96.§(1) első mondata, de a második is alkalmazható : a feleséged elajándékozta az örökséget, ezért a hagyatéki tartozásokért a saját vagyonával is felel.

Attila1968 # 2024.01.18. 13:10

Az ingatlan örökség 1/2 részét a feleségem nem utasította vissza, a hagyatéki végzésben benne szerepel az ingatlan 1/2 :1/2 arányú öröklése a 2 testvér által és feleségem lemondása a saját 1/2 ingatlan örökség részéről , valamint az, hogy ennek eredményeként a feleségem testvére 1/1 arányban örökli az ingatlant!
Ennek ellenére is indíthat a követelés kezelő végrehajtási eljárást a tartozás kifizettetése céljából a feleség ellen, úgy hogy nincs az ingatlan örökség a birtokában. Készpénz egyéb ingóság öröklése nem szerepel a hagyatéki végzésben!

Köszönöm előre a további válaszokat és az eddig kapottakat is!

osztap # 2024.01.18. 09:37

A valóságban az történt, hogy vagy osztályos egyezségként adta át a hagyatékot a közjegyző, vagy a feleséged közbenső tulajdonszerzésével, jogilag ajándékozással szerezte meg a sógorod az ingatlant.
Az is lehet, hogy a feleség visszautasította az örököséget, és ezért a testvére örökölt mindent. HA ez a helyzet, AKKOR a feleség tényleg nem tartozik semmivel. Ezért kéne a kérdezőnek elolvasni, hogy pontosan mi is van a hagyatékátadó végzésben.
Ha visszautasítás történt, és a kölcsönadó közjegyzői fizetési meghagyást adat ki a feleség ellen, akkor annak az abban leírtak szerint ellent kell mondani. Ha perre megy a kölcsönadó, el fogja veszíteni.

drbjozsef # 2024.01.18. 07:14

Attila1968

Mit javasolnak (tok) megoldásként hosszú évekig tartó pereskedést, verőemberek bevetését nem tartjuk járható útnak.

Ilyen peremfeltételek mellett egyetlen lehetőségetek maradt : kifizetitek a tartozást.
Aztán azt persze követelhetitek ti a sógorodtól a pénzt. Persze, ha itt sem akartok pereskedni, akkor marad a szépen kérés, aztán pedig veszteségként leírás.

Sajnos a követeléskezelőnek igaza van. A helyzet az, hogy jogilag NINCS olyan, hogy "lemondasz valakinek a javára". A valóságban az történt, hogy vagy osztályos egyezségként adta át a hagyatékot a közjegyző, vagy a feleséged közbenső tulajdonszerzésével, jogilag ajándékozással szerezte meg a sógorod az ingatlant. Mind a kettő butaság volt, mert a feleséged így is jogutódja lett az elhunytnak, ezért egyetemleges fizetési kötelezettség terheli. Persze, szerencsére csak korlátok között :

Ptk.7:96.§ (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és azok hasznaival felel a hitelezőknek. Ha a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ha pénzt nem örökölt a feleséged, akkor esetleg hivatkozhat erre a követeléskezelőnek : a hagyaték tárgyai nincsenek a birtokában (ez is függ attól még, hogy PONTOSAN mi is van abban a hagytéki végzésben), de ha felel is az elhunyt tartozásaiért, akkor legfeljebb azzal, amit örökölt (volna), vagyis az ingatlannal. Kérje, hogy abból elégítse ki magát a követeléskezelő. Indítsanak végrehajtást a testvér ellen, és árverezzék az örökölt lakást, ha máshogy nem megy.

Attila1968 # 2024.01.17. 22:56

Tisztelt Fórumtagok!

Feleségem a testvérével fele-fele arányban örökölt egy 32 millió Ft értékű ingatlant és vele együtt egy 332.05- Ft tartozást, ami az örökhagyó által részben visszafizetett személyi kölcsönből ered. A kölcsönt az örökhagyó nevében a feleségem testvére a saját javára vette fel, Feleségem a testvére javára a hagyatéki tárgyaláson lemondott az 1/2 arányban örökölt ingatlan örökségéről a kölcsönadó intézmény követelés kezelője mégis egyetemlegesen követeli tőle és az immáron 1/1 ingatlan örökös tulajdonos testvérétől a tartozás megfizetését. . A követeléskezelő közbenső jogszerzés miatt azaz az ingatlan örökléséről való lemondást nem fogadja el a feleségem részéről indokként a tartozás kifizetésének elutasítását! Folyamatosan bombázzák levelekkel és csekkekkel a fennálló tartozás megfizetése érdekében. Feleségem testvére természetesen nem tartja magára nézve kötelezőnek a tartozás kifizetésének, még úgy sem, hogy 1/1 arányban örökölte meg az ingatlant, aminek értéke a többszöröse a fennálló tartozásnak! Mit javasolnak (tok) megoldásként hosszú évekig tartó pereskedést, verőemberek bevetését nem tartjuk járható útnak. Minden javaslatot előre köszönök! Üdvözlettel, Attila

drbjozsef # 2024.01.15. 11:25

Szerintem a kezébe, vagy a pultra is kifizetik. Nem kell alá okiratot tenni.

Majordomus # 2024.01.14. 21:45

Csak okiratokra fizetik ki.

kocsisk # 2024.01.14. 19:58

drbjozsef
Köszönöm szépen a válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.14. 14:56

A nyugdíjpénztár is pénzintézet, és amiről írsz, az is halálesetre szóló rendelkezés.

drbjozsef # 2024.01.14. 12:52

Haláleseti rendelkezést folyószámlához lehet tenni külön.

A magánnyugdíjpénztárnál a kedvezményezett az, aki egy igényléssel és egy halotti anyakönyvi kivonattal rendelkezhet az összeg felett. (a törvényi definíció szerint ez "haláleseti kedvezményezett", de utána minden passzusban csak kedvezményezett szerepel.)

1993. évi XCVI. törvény 16/A.§

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.14. 12:23

Vagy.

kocsisk # 2024.01.14. 11:31

A halálesetről szóló rendelkezés a magánnyugdíj pénztári szerződés része, vagy az egy külön okirat?

kocsisk # 2024.01.14. 11:13

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm. Na erről sajnos fogalmam sincs, csak egy kedvezményezett menő az amire emlékszem, hogy ki lett töltve. De akkor nem egyértelmű, ilyen esetben, hogy mit takar a kedvezményezett ha jól értem

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.14. 11:09

Ha van halálesetre szóló rendelkezés, akkor a pénzintézetnél kezelt összeg nem tartozik a hagyatékba.

kocsisk # 2024.01.14. 11:08

Sziasztok,

Ha édesanyámnak van egy magánynyugdíj pénztári megtakarításom, amin meg kellett adni kedvezményezettet, és amikor meghalok, akkor a kedvezményezett automatikusan megkapja a magánnyugdíjtól a pénzt (nyilván kérelem, stb) vagy ez is a hagyatéki eljárás részét képezi, és szétosztódik? Vagy ha nem is osztódik, ilyen esetben le kell zárulnia a hagyatékinak, és csak utána tudja kikérni a kedvezményezett?
Köszönöm előre is a válaszaitokat

Voranna # 2024.01.12. 10:26

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
A bankszámla természetesen a hagyatéki leltárba be lett jelentve, mellékeltem az utolsó kivonatot is (ami már a halál után készült).
A banknál próbálkoztam, de azt mondták, hogy nem adnak ki infót.
A közjegyző is elhajtott, hogy a banki igazolást veszi alapul.
Azért akadtam ki, hogy ha nem lesz benne a hagyatékátadó végzésben a bank, akkor miért állna utólag szóba velem, és itt már nem egy filléres tételröl van szó.
Az, hogy nem is ági örökös, a betett idézet szerint egyértelmű, de láttam a közjegyző neki írt emailes válaszát, hogy idézést fog kapni a hagyatéki tárgyalásra.
Ami a válaszotokból kiderült az, hogy a közjegyző ezek szerint nem áll a helyzet magaslatán, jobban járok, ha ügyvédet fogadok.
Még egszer köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2024.01.12. 07:33

Szerinted ha a Lánchidat vagy a koronát bejelenti, azt is beleveszik, és átadják neki?

Nem is ez a célom.
Azért ha bankszámlaszámmal bejelentem, csak utánakérdez a közjegyző mégegyszer talán. (Lehet, más volt a gond a lekérdezésnél, mondjuk a számlanyitás óta változott az elhunyt neve). Legyen nyoma, hogy léteznie kellene. Aztán ha kimarad, de utólag mégis előkerül, akkor a póthagyatéki eljárás költségét például boxolja egymással a közjegyző meg a bank, mert a kettő közül valamelyik hibázott. Én nem, mert bejelentettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.12. 06:30

Én bejelenteném a hagyatéki leltárba.
Hiába.
Szerinted ha a Lánchidat vagy a koronát bejelenti, azt is beleveszik, és átadják neki?

drbjozsef # 2024.01.12. 06:25

Voranna,

Lehet kérvényezni, hogy a hagyatéki végzést elkülönítve kezeljék?
Szerintem nem. Ez nem tanúvédelem. Egyébként a neved, címed, szerepel nyilvántartásban, ami ugyan nem nyilvános, de ha valamilyen hivatkozással érdeket akar érvényesíteni veled szemben, nem olyan nehéz azt megtudnia.
Ne parázz emiatt. Semmi köze se az örökségedhez, se a címedhez. Nem tudod ezt megelőzni, de ne is idegeskedj most emiatt. Majd ha felbukkan.

Tudok valamit tenni most vagy várjam meg a hagyatéki végzést?
Én bejelenteném a hagyatéki leltárba. Legyen benne, hogy te jelezted. Ha mégis a közjegyző/bank téved, neked kell majd póthagyatékival macerázni. Esetleg elmennék a bankba, egy halotti anyakönyvi kivonattal, hogy nézzék meg, most mi van. Adjanak igazolást hogy létezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.12. 05:54

Éppen ezért mit foglalkozik vele a közjegyző? Nem is öröklésben érdekelt. Még csak nem is hagyatéki hitelező.

drbjozsef # 2024.01.12. 05:26

Voranna,

De milyen alapon járna neki ági vagyon? Mire hivatkozik?

Ptk. 7:67. § (1) Ha nem az örökhagyó leszármazója a törvényes örökös, az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ajándékozás útján hárult vagyontárgy ági öröklés alá esik.

Ezzel kezdődik az ági öröklás. Leszármazója vagy az örökhagyónak? Igen. Van akkor ági öröklés? Nincs.