Hagyaték


gerbera317 # 2020.01.13. 08:15

Az örökséget visszautasítani csak egyben lehet. Nem lehet csak az autót visszautasítani. (De ha lehetne is, azzal az örökös kizárja magát az öröklési rendből, tehát a továbbiakban nem rendelkezhet a visszautasított vagyontárgy sorsáról, hiszen mindenki csak a sajátjáról rendelkezhet; ami csak "majdnem" a sajátja lett, arról nem.) Az egyetlen lehetőség: megörökölni az autót, aztán közös akarattal elajándékozni annak, akinek akarjátok.
Ld. még wers hozzászólását is.

wers # 2020.01.13. 07:56

NKara, személyeskedés nélkül, szerintem Béla válasza jó. (mindenki arról dönthet, ami az övé)

wers # 2020.01.13. 05:31

Kérdésem lenne. A gépjármű nem a házastársak közös tulajdona függetlenül kinek a "nevén van"? (persze házassága alatt szerzettre gondolok)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.12. 19:16

Hát ezt nem az özvegy dönti el.

NKara # 2020.01.12. 19:02

Tisztelt Szakértők!

Az özvegy - a másik két örökös beleegyezésével, akik az elhunyt felnőttkorú gyermekei - szeretné az egyik unokájának juttatni az elhunyt nevén lévő 16 éves személygépkocsit.

A hagyatéki tárgyaláson személyesen meg kell-e jelenni az unokának?

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.11.21. 04:32

M_Erika,

Sajnos esetetekben nem működik. Az osztályos egyezség egyik feltétele, hogy csak az örökösök köthetik egymás között. A másodunokatestvér nem örökös, ezért neki annak keretei között nem juttathatja a férjed az ingatlant.

Sajnos nincs más út, mint kifizetni kétszer az illetéket. Férjednek el kell fogadnia a hagyatékot, és utána odaajándékozhatja bárkinek.

M_Erika # 2019.11.20. 20:54

Kedves Fórumozók, tanácsot szeretnék kérni. Férjem testvére meghalt, végrendelet hiányában a férjem örököl, mivel nem volt más családtagjuk.Két lakásról van szó. Van egy másodunoka testvér akinek szeretné átadni az egyik lakást, hogy segítse. Még nem voltak a közjegyző előtt.
Kérdésem, hogy mi a módja, hogy a fiatalember nevére kerüljön az egyik lakás? Nem szeretnénk mindkét lakásra fizetni az illetéket.Hallottam az osztályos egyezségről, csak nem tudom, hogy ebben az esetben, hogy alkalmazható. Egyébként mind két lakás tehermentes.Köszönöm az információkat.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.19. 10:40

Én kérdezzek?! Nekem nagyjából mindegy, hogy kiderül-e a valós tényállás vagy nem.

patent # 2019.11.19. 09:48

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Ezt a hozzászólást az én bejegyzésemhez tette?
" Ez a tényállás téves. Több ponton is."
Ha igen kérem kérdezzen, hogy esetleg tudjak válasz kapni.
Köszönöm!

wers # 2019.11.19. 06:22

Pontosan tettem fel a kerdest, es pontos valaszt is kaptam ra

A válaszból az következik, hogy az volt a kérdés, hogy kijelentik-e. Akkor jó választ kaptál.

Tenyleg felhivtam 3 kozjegyzot, es mindharom azt mondta, hogy ok hivatalbol nem jelentetnek ki senkit.

Kérni nem is kérnek semmit, kijelenteni főleg nem tudják, de a hagyatéki végzésből küldenek a Kormányhivatalnak egy példányt, majd ők tudják, a törvény szerint hivatalból mit kell tenniük. (ezt írtam elsőre is)

Lederer_Gy # 2019.11.18. 19:00

wers irtam, hogy ki mondta, az ugyintezo bement az osztayvezeto (lehet nem ez a titulusa) irodajaba, aki kijott, majd elmondta, hogy 30 napnak kene lennie, ok 60-at mondanak, de 100-ra szamitsak. Ez a XIII. keruleti kormanyablak, Teve utca.

Tenyleg felhivtam 3 kozjegyzot, es mindharom azt mondta, hogy ok hivatalbol nem jelentetnek ki senkit.

Pontosan tettem fel a kerdest, es pontos valaszt is kaptam ra, minden ugy volt, ahogy leirtam.

De azert ne akadjunk ezen fent, mert nekem meg nem nagyon volt olyan hivatalos ugyintezeshez szerencsem, ahol minden flottul ment volna.

Ma eppen a NAV nem vezettetett at egy jelzalogot egyik tullaprol a masikra, es erre ment ra a napom.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.18. 10:27

Ez a tényállás téves. Több ponton is.

patent # 2019.11.18. 10:01

Üdvözletem!Segítséget szeretnék kérni az alábbi hagyaték-kötelesrész ügyében.A lányom (felnőttkorú) kapott egy levelet egy közjegyzői irodából, hogy részére az elhunyt nagyanyja után hagyatéki tárgyalás lesz, ahova őt mint örököst idézték egy ingatlan kötelesrész ügyben. De a dolog egy kicsit bonyolult. A lányom apjától 25 éve váltunk el, az apa és az ő szülei nem igényelték a kapcsolattartást, a nagyszülőkkel nem is találkozott utána, az apával is kb. ötször. Az apjának született azóta még 3 gyermeke, két különböző anyától, akiket azóta szintén elhagyott. A jelenlegi ingatlan amiről szó van 90%-ban a két utolsó gyermek anyjáé és 10%-ban az elhunyt nagyszülőé. Az apa 2005-ben lemondott az örökségről a kettő ott élő gyermeke javára és így kerültek képbe az unokák. Egyéb örökös nincs. A közjegyző tájékoztatása szerint a nagyszülő 10% tulajdonrésze után jár a kötelesrész az unokák részére. A közjegyző tájékoztatása szerint a köteles rész az örökség fele, tehát a lányom esetében a 10% negyedének a fele. A tulajdoni lap szerint az ingatlan komoly jelzálogjoggal terhelték 2005-ben (27 500 svájci frank),törlő határozat nincs bejegyezve. Az ingatlan jelenlegi értéke ingatlanbecslő szerint 25-27 millió között van. Tehát a 10% negyedének a fele 300-375 ezer forint. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e a kötelesrészre igényt tartani? A kötelesrész kifizetését kérhetjük-e az örökös társaktól a hagyatéki tárgyaláson? A lányom helyett meghatalmazottként milyen meghatalmazással vehetek részt, elég a kézzel írott két tanúval vagy ügyvédi meghatalmazás kell? Vagy hagyja a lányom az egészet és a puszta nem megjelenéssel mondjon le a köteles részről? Köszönöm a segítséget!

wers # 2019.11.18. 05:52

Nyujthatok be a nepesseg nyilvantartoba kerelmet, 100 nap mire jon valasz, de szerintuk el lesz utasitva elbol.

Nem tudom, ezt ki mondta, de már 2016-ban az adatszolgáltatás 15 napos határidős volt, hosszabb biztos nem lett. Nem személyre kell kérned, hanem hatósági igazolást kérjél az lakcímre, hogy mely személyek szerepelnek.

Az elutasítást sem értem, mert tulajdonos vagy. Igaz, hogy nem egyedül, és haszonélvezet is, de nem indok az elutasításra.

Felhivtam 3 kozjegyzot, azt mondtak ez nem igaz, ok ilyet hivatalbol nem tesznek, maximum keresre.

Itt is bibis a történet, valószínűleg valami félreértés van. A hagyatéki végzést megküldik az illetékes kormányhivatalnak, akik ez alapján több eljárást is indíthatnak a különböző osztályokon. A földhivatal, esetleg a gyámügynek is lehet feladata.
A lánykori nevén okmányiroda bejegyzi a törlést a lakcím nyilvántartásba. Ha volt gépjármű is a hagyatékba akkor 15 napon belül az örökösnek kell átíratnia, ha elmulasztja, akkor felszólítja.

Lederer_Gy # 2019.11.17. 22:54

drbjozsef, nagyon koszonom a korrekt es reszletes valaszt. Ez igy teljesen rendben van, nem is akartam a bacsit kirakni soha. Es ha az orokosok eltitkolni nem tudjak, akkor meg is nyugodtam.

Ha el is huzzak a hagyatekit, gondolom a lakas hasznalatert perelhetoek utolag attol a ponttol, hogy a bacsi elhunyt, tehat reszemrol ez is belefer.

Koszonom meg egyszer!

drbjozsef # 2019.11.17. 09:25

Lederer_Gy,

Emiatt biztosan nem kell aggódnod. A közjegyző hivatalból megnéz bizonyos nyilvántartásokat, és ezek közül az első az ingatlannyilvántartás. Ha esetleg az örökösök "elfelejtkeznének" a hagyatéki leltár felvételénél megemlíteni az ingatlant (ami azért igen valószínűtlen, mert azért ez mégiscsak könnyen kideríthető adat, és jóhiszeműen nem igazán lehet elfelejtkezni arról a lakásról, amiben azelőtt az elhunytlakott), akkor is benne lesz a hagyatékban, az egészen biztos.

Mondjuk, ha ilyesféle célja lenne az örökösöknek, akkor a halál után fél-egy évig elhúzhatják a hagyatékit, addig nem kerülnek be a nyilvántartásba, szóval a hetente ellenőrzés elég feleslegesnek tűnik.

Egyébként meg igen, jó eséllyel igaza van az ügyvédnek : ha lakottan vesz valaki ingatlanrészt árverésen, az annak tudatában veszi, hogy az lakott, úgyhogy a jóhiszeműség itt sem igen képzelhető el.

Az örökösök ellen majd indíthatsz közös tulajdon megszüntetését (nyilván legalább egy igazolható vételi ajánlat után).

Lederer_Gy # 2019.11.17. 00:58

Holgyek es Urak segitsegre lenne szuksegem.

Megvettem arveresen egy lakas felet, mely ozvegyi joggal terhelt.
A jogosult egyben az ingatlan masik felenek tulajdonosa is.

A bacsi mar nem lakik az ingatlanban, idosek otthonaban helyezte el a csalad.
Meglatogattam (a szomszed lako tudta hol van), azt mondta a fiaval beszeljem meg a lakas eladasat, o nem akar ebben donteni, neki mar minden mindegy.

A fiaval beszeltem, aki valaszul annyit tett, hogy a bacsit elhelyezte mashol, de azt mar nem tudtam kinyomozni, hogy hol. Telefonra, emailre, hivatalos ugyvedi megkeresesre sem valaszol (a bacsit kerestuk hivatalosan termeszetesen).

Mikor marciusban lattam, mar akkor is eleg rossz borben volt szegeny oreg, talan mar nem is el, de a kerdes, hogy HONNAN FOGOM MEGTUDNI, HOGY ELHUNYT?
Tullapot kerek le havonta, de ott semmi valtozas.

Ha tegyuk fel az orokosok nem emlitik meg az ingatlant a hagyatekban, akkor a bacsi neven marad az 1/2-ed resz, illetve az ozvegyi jog az en reszemen, ok pedig hasznaljak majd a lakast amig akarjak?

  1. Elmentem egy kormanyablakba, azt mondtak arrol nem adhatnak tajekoztatast, hogy meghalt-e valaki, meg akkor sem, ha kozos ingatlanunk van. Nyujthatok be a nepesseg nyilvantartoba kerelmet, 100 nap mire jon valasz, de szerintuk el lesz utasitva elbol. Ezt az osztalyvezeto mondta.
  2. Azt mondtak azt megkerdezhetem, hogy a bacsi be van-e meg jelentve a lakasba, es ha igen, akkor az azt jelenti, hogy el, mert a halala eseten a bejelentett lakcimerol a hagyateki kozjegyzo automatikusan torlolteti az illetekes onkormanyzatnal.

Felhivtam 3 kozjegyzot, azt mondtak ez nem igaz, ok ilyet hivatalbol nem tesznek, maximum keresre.

3. A kozos tulajdon megszuntetese per otletere az ugyvedem azt mondta, hogy a kuria egy 2008as allasfoglalsa szerint: "VII. A közös tulajdon megszüntetése iránti kereset elutasítására kerülhet sor, ha a tulajdonostárs e jogát visszaélésszerűen gyakorolja, továbbá, ha a közös tulajdon megszüntetése az adott körülmények között a másik (többi) tulajdonostárs méltányos érdekeit súlyosan sérti."

Szerinte elutasitanak a pert, mert a bacsi idos es beteg.

A tervem egyebkent is az volt, hogy kivarom amig az orokosoke lesz az ingatlan, de a kerdes tovabbra is az, hogy honnan fogom ezt megtudni,ha az orokosok tegyuk fel nem vetetik fel a hagyatekba az ingatlant?

Elore is koszonom!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.16. 17:07

Erre mintha már válaszoltunk volna egyszer.

Mikes73 # 2019.11.16. 13:26

Tájékoztatást szeretnék kérni!

Édesapám végrendeletet szeretne készíteni. Édesanyám és a feleségem lehet-e tanú? A fiam lenne az örökös. A fiamnak és a két tanúnak milyen személyes adatainak kell szerepelni a végrendeletben? Mindannyian egy lakcímen élünk ez jelent-e akadályt?

oligaliga # 2019.11.16. 11:59

Tudáskutató
drbjozsef

Azért ezt ki kell egészíteni.

  1. A pénzbüntetés végrehajthatósága öt év alatt évül el.
  2. A pénzbüntetés nem örökölhető, mert azt az elkövetővel szemben alkalmazták. Ha volt megítélt polgári jogi igény, az viszont lehet örökölni.
drbjozsef # 2019.11.15. 19:37

Tudáskutató,

Ha elfogadod az örökséget, öröklöd az elhunyt vagyonát, és a vele szemben álló követeléseket is.

Hogy "rá van-e terhelve" az ingatlanra, azt a földhivatalból lekért tulajdoni lapon megnézheted. Ha érdekel. De eléggé indifferens kérdés. Ha nincs rajta, akkor is helyt kell állnod érte. Ha nem kerül a hagyatékba, még akkor is.

Ha ez a pénzbírság (meg a többi követelés ha van) kevesebb, mint a vagyon értéke, fogadd el az örökséget. Ha több, utasítsd vissza. Akkor nem örökölsz semmit, vagyont se, de tartozást se.

Tudáskutató # 2019.11.15. 17:56

Segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben

Édesanyámmal több évtizede óta nem tartottuk a kapcsolatot. Idén nyáron hunyt el. Halála után derült ki, hogy sikkasztás miatti pénzbüntetést szabott ki neki a bíróság évekkel ezelőtt. Ilyen fajta adósságot "örökölhetek-e", illetve honnan tudhatom meg hogy ez rálett-e terhelve az ingatlanra amit várhatóan örökölni fogok.

Válaszukat előre is köszönöm

Lius07 # 2019.11.13. 08:40

Tiszteletm!

Segítséget szeretnék kérni! A történet röviden. Meghalt az apai nagyapám, akinek 2 gyermeke volt. (édesapám és a huga) Édesapám már nem él. A nagypapám 2019.okt.3-án felakasztotta magát. 2018. április hónapban, mint most kiderült eltartási szerződést kötött a lány gyermekével, akié lett az ingatlan része (1/2 tulajdoni hányad).

A kérdésem az lenne, hogy köteles részre igényt tarthatok e? Ptk szerint ha 2 éven belül volt a haláleset akkor igen, vagy rosszul értelmezem? Aki tud, van jogi ismerete az ügyben kérem segítsen nekem! A hagyatéki leltárba az ingatlan nem lett belevéve. Hagyatéki eljárás még nem volt!

Köszönöm a segítséget előre is :)

szeszi50 # 2019.11.12. 12:30

Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.12. 10:47

Nem érted.