Hagyaték


szeszi50 # 2019.11.12. 09:31

Köszönöm a segítséget.
Mivel nem ügyvéd és nem jogász vagyok ezért kérdezek.
Az állag megőrzése ezek szerint ha semmilyen módon nem tudok a többi örökössel megegyezni hosszú évekig az én dolgom egyedül. 80km lejarni, a hatalmas kertet és mellette lévő szántót rendezni, es a házat fizetni a számlákat ők pedig már elnézést röhögnek a markukba. Ez egy kis falu a ház értéke ha van 2,5millio (hagyatékin 1,9m lett beirva). Érdekes ez a jog őket semmi felelősség nem terheli, pereskedjek majd. Eladni nem lehet ott áll a sok ennél jobb állapotú üres ház, rendezni muszáj szomszéd feljelent a gazos földekért, senkit nem találsz még pénzért sem, hogy rendezze. Telefont nem veszi fel a többi örökös, hagyatékin nem jelennek meg valószínű az ügyvédem levelére sem fognak reagálni. Temetésen kijelentették az sem érdekli őket ha összedől a ház és ott tesznek keresztbe ahol tudnak a végrendelet miatt.
Mindenesetre köszönöm a válaszodat.

szeszi50 # 2019.11.11. 09:04

Kérem a segítségeteket.
Most volt a hagyatéki, rendkívül bunkó volt a közjegyző.
Nem fogadta el az örökségről való lemondásom azzal indokolta két ügyben nem képviselhet a lányom. Teljeskörűen eljárhat helyettem, és a lemondásról is vitte a papírt. Újabb tárgyalást tűzött ki ahol mindkettőnknek jelen kell lenni.
Kérdésekre semmire nem tudott felelni sőt azt mondta ha felújítom azon az értéken kell majd kifizetnem az örökösöket nem a mostanin ez semmit nem jelent, hogy most mennyit írtak ők be!
Mindenre azt mondta nem tudja ez nem az ő dolga menjünk ügyvédhez.
Ja, és a legszebb, hogy azt mondta ezt megtámadhatják az örökösök, hogy én lemondok az örökségről.
Úgy beszélt a lányommal, hogy felháborító mintha bármi köze lenne bármihez is. Többször rakerdezet akkor kéri a teljes örökséget biztos?
Kérem szíves válaszokat főleg a ház értékével kapcsolatban milyen értéken kell kifizetni a tobbieket.
Ügyvédhez elfogok menni a következő hagyatéki előtt sőt valószínű ügyvéddel megyünk majd.
Köszönöm.

paja_a_papaja # 2019.11.10. 20:47

drbjozsef,

OK, köszönöm a kimerítő tájékoztatást!

Ott a 10 pont! :)

Üdvözlettel:
Paja

szeszi50 # 2019.11.08. 15:27

Lemaradt, a felújítási költségeket nem akarom tőlük kérni. Semmit nem akarok tőlük mint megszabadulni. Kifizetni ami jár nekik. Csak félő nem mennek bele az első levélben írtak miatt. Ebben az esetben pert kell ha jól értem indítani?

szeszi50 # 2019.11.08. 15:19

Nagyon köszönöm a gyors valaszokat. Testvérem hagyatéki tárgyalása már lezajlott.
A ház értékénél az nem világos, hogy:édesapám halálakor édesanyám nem fizetett ki bennünket nem is kértük.
Ott ugye örököltünk 1/4,1/4reszt. végrendelkezett a javamra a saját részéről miért nem az akkori érték után kell kifizetnem őket? Tehát edesapam halálakor felbecsült értéken. Hiszen most mindent rám hagyott a saját részét illetve jár az 1/4 is edesapam utan ha jól tudom.
Az öröklésről lemondásom lányom javara mit tartalmazon konkrétan. Interneten csak öröklés visszautasításról találtam forma nyomtatványt.
A hagyatékin nem tudok részt venni lányom képvisel már másodszor erről írtunk meghatalmazást amit közjegyző elfogadott. Külön kitérjünk e az utolsó havi nyugdíjra? Vagy ebben az esetben ha lemondok azt is ő örökli.
Egyébként mehet neki az is csak kell e erről külön nyilatkozni. Temetést én álltam viszont lányom rengeteget segített anyukának imádták egymast. Ezért szeretném neki adni az örökséget.
Köszönöm.

drbjozsef # 2019.11.08. 14:12

Amit nem tudok, tulajdonilapon szerepelni fognak? Vagy nem?
Persze, sőt nyilván már szerepelnek, amit apjuktól örököltek.

A házat megtartom teljes felújítás szükséges. Ha nem egyeznek bele ,hogy kifizessem őket mikori házértéket kell majd figyelembe venni évek múlva Édesapám halála, anyukám halála, vagy a jövőbeni felújított érték majd?

Édesanyád halálakori érték alapján.

Ha elakarom adni, esetleg építeni hozzá kell e az engedélyük?
Építéshez nem ártana, eladáshoz nem kell, mármint a saját részedet tudod eladni, nekik lesz rá elővásárlási joguk, de a beleegyezésük nem kell. De ki venné meg így?

Ha most lemondok a nagykorú lányom javára a hagyatékin bejegyezhető-e haszonélvezet javamra?
Tulajdonképpen igen, el kell mondani a közjegyzőnek, de ez egy külön ügylet, nem mondhatsz le róla, nekiajándékozhatod a haszonélvezeted fenntartásával, lehet ezt egy okiratban rendezni.

Ha most nem lehet bejegyezni haszonélvezetet később kell e a többiek beleegyezése?
A saját részedre nem. Az ő részükre meg persze kellene.

Muszáj minden felújításról számla feléjük majd egyszer a jövőben?
A felújítás nehezen számolható el. Az értéknövelő beruházások esetleg, de sima felújítás költsége macerás, hiszen nem kérték ők azt, nem akarták, ha te kifizeted, a te bajod.

drbjozsef # 2019.11.08. 14:07

szeszi50,

Ha minden igaz most édesanyádé volt a fele, a 1/4-1/4 része meg a tied a testvéreddel.

Igen, rá fognak kerülni a tulajdoni lapra a testvéred gyermekei. Hiszen örököltek.

Minden bizonnyal tied maradt 1/4 rész, a három gyereké pedig 1/12-1/12-1/12 rész.

A testvéred hagyatéki eljárása már lezárult?

Meg kellene nézned egy tulajdoni lapot, ügyfélkapuval évi 2 db ingyenes, betekintés a földhivatalba szintén.

Most anyukád után megkapod az 1/4 részt, az esetleges köteles részt, ha kérik, pénzben kell kifizetned. Ezt nyilván a mostani érték után fogják megállapítani.

Ha ki akarod őket vásárolni, azt is a mostani érték alapján kell.

Érdemes felújítás előtt megegyezni, mert utána nehezen fogod tudni behajtani rajtuk azt a költséget.

Ha nem tudok megegyezni, bírósághoz fordulhatsz közös tulajdon megszüntetése iránt. Ekkor szakértő által meghatározott érték alapján (ezért sem érdemes felújítani előtte) kell a rájuk eső részt kifizetned nekik.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.08. 14:03

Ki szerepeljen egy tulajdoni lapon, ha a tulajdonos nem?

szeszi50 # 2019.11.08. 13:48

Kérem szíves segítségeteket, hétfőn lesz a hagyatéki.
Röviden: szülői ház édesapám 23eve meghalt, ketten voltunk testvéremmel és édesanyám. Testvérem tavaly meghalt helyébe a három gyereke lépett be az öröklésbe. Anyukám végrendelkezett a javamra utána,én ápoltam, most ő is meghalt. Azt értem, hogy az apai részre továbbra is jogosultak és az anyai köteles részére is ez valami minimális összeg.
Amit nem tudok, tulajdonilapon szerepelni fognak? Vagy nem?
A házat megtartom teljes felújítás szükséges. Ha nem egyeznek bele ,hogy kifizessem őket mikori házértéket kell majd figyelembe venni évek múlva Édesapám halála, anyukám halála, vagy a jövőbeni felújított érték majd?
Ha elakarom adni, esetleg építeni hozzá kell e az engedélyük?
Ha most lemondok a nagykorú lányom javára a hagyatékin bejegyezhető-e haszonélvezet javamra?
Ha most nem lehet bejegyezni haszonélvezetet később kell e a többiek beleegyezése?
Muszáj minden felújításról számla feléjük majd egyszer a jövőben?
Mivel az első hagyatékin nem jelentek meg békés megegyezésre nem számíthatok. Azt hiszik én beszéltem rá anyut a végrendeletre holott kifejezett kérése volt mivel évek óta nem latogatták. Most is lányommal rendezünk mindent hétvégeken.
Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2019.11.08. 05:49

Természetesen tudom viselni. De a "még néhány hónap" múlva mi is lesz?

Meglesz a jogerős hagyatéki végzés, közösen megbeszélhetitek mit akartok kezdeni az ingatlannal, ki veszi nevére az órákat például. Aztán ha nincs megegyezés, vagy eladod a részedet, vagy kéred bíróságon a közös tulajdon megszüntetését.

A legolcsóbb és leggyorsabb messze a megegyezés, természetesen.

paja_a_papaja # 2019.11.07. 18:36

drbjozsef,

Köszönöm a még bővebb tájékoztatást!

Igen, mint birtokos, a használattal járó költségeket fizetned kell.

Viszont amit használok (víz, villany, gáz), azt a többi tulajdonos érdekében is teszem, nekem semmi hasznom belőle, sőt, helyettük dolgozom.

ugyanakkor nem látom be, hogy egy lakatlan ingatlannak jelentős fogyasztása keletkezhetne

A ház, a kert karbantartása víz-, villany- és gázfogyasztással jár (fűnyírás [áram], kapálás, metszés, permetezés [permetezőszerek], belső karbantarás [akármi, ami szükséges], majd az ezek utáni fürdés [villany], valamint, hogy a vízrendszer ne fagyjon szét, a gázkazán üzemeltetése télen.
Persze megtehetném, hogy leeresztek minden vizet, majd feltöltöm, amikor újra kitavaszodik, de ez nem igazán életszerű, plusz még az iz pénzbe kerül.

amit nem tudsz viselni még néhány hónapig

Természetesen tudom viselni. De a "még néhány hónap" múlva mi is lesz?

Köszönettel:
Paja

drbjozsef # 2019.11.06. 14:59

paja_a_papaja,

Ha az 1/5 tulajdonrészt örökölted végrendelettel, akkor már tulajdonos vagy, csak nem vagy bejegyezve. A hagyatéki eljárás deklaratív, csak megállapítja, ki az örökös, de az örökös már a halál pillanatától rendelkezhet az örökölt tárgyakkal. A végzés ezt csak hivatalossá teszi.

Igen, mint birtokos, a használattal járó költségeket fizetned kell.

A kiadáshoz, hasznosításhoz kell a tulajdonostársak beleegyezése, de ha nem adják meg, add oda nekik a kulcsot, oszt oldják meg onnantól ők a ház problémáit.

Lakni, lakhatsz ott, ahogy ők is, ez az osztatlan közös tulajdon lényege, amelyik megakadályozza ebben a másikat, attól a kizárt fél használati díjat követelhet.

Ha nővéred nevén voltak a mérőórák, és az ingatlan tekintetében jogutód vagy, akkor lemondhatod. Bár ehhez kérni szokták a jogerős végzést - ugyanakkor nem látom be, hogy egy lakatlan ingatlannak jelentős fogyasztása keletkezhetne, amit nem tudsz viselni még néhány hónapig.

paja_a_papaja # 2019.11.06. 14:42

Kedves drbjozsef,

köszönöm tágabb szemléletedet!

Összefoglalva:
Mivel nálam van a kulcs, én vagyok a birtokos még akkor is, ha nem vagyok a valamikor várható 1/5 rész tulajdonosa sem.

Hasznosíthatnám, vagyis kiadhatnám bérbe a házat, vagy haszonbérbe a kertet, vagy ott lakhatnék a tulajdonosok engedélye nélkül?

Ha fentieket nem tehetem, akkor lemondhatnám a biztosítást, a gáz-, víz- és villanyszolgáltatást?
Viszont ez esetben romlana az épület állaga, elvadulna a kert.

Egy jövőbeni értékesítés tekintetében ez a jelenlegi 4/5 tulajdonosainak sem lehet az érdekük!
(akik eddig még egy kapavágást sem tettek tulajdonuk rendben tartásáért)

drbjozsef # 2019.11.06. 13:59

paja_a_papaja,

Nálad van a kulcs. Te vagy a birtokos, te használhatnád, te hasznosíthatnád - akkor is, ha nem lakik ott senki.

A használattal kapcsolatos költségek ezért téged terhelnek, mint pl. a rezsi költségek. A biztosítást meg annak, aki azt megkötötte (hiszen kár esetén neki fizetnének).

A tulajdonhoz kapcsolódó költségek, mint esetleg az építményadó, azt a a tualjdoni hányad arányában kell fizetni - de ezt úgy is szabja ki a hivatal.

paja_a_papaja # 2019.11.06. 13:46

Kovács_Béla_Sándor:

Nem látom.

Ha annyira értenék a dolgokhoz, mint Te, akkor biztosan látnám, és nem kérdezősködnék itt.

Mindenesetre köszönöm a semmit!

Másvalaki segítene?
Esetleg tanácsadási díj ellenében.
(vagy ezzel kellett volna kezdenem?)

drbjozsef # 2019.11.06. 13:25

Pontim,

Egyébként, ha a termőföldön kívül van bármilyen más hagyaték is, akkor érdemes lenne egy tárgyalásra elmennie a testvéreknek, mert akkor illetékfizetés nélkül, egymással osztályos egyezség keretein belül le tudnák a közjegyző előtt rendezni az ügyet.

drbjozsef # 2019.11.06. 13:24

Mi a teendőjük, ha
még a hagyatéki eljárásban sem akarnak személyesen
megjelenni.

Megbízni egy ügyvédet, vagy meghatalmazni valakit, hogy menjen el a hagyatéki tárgyalásra, és ott képviselje őket.

Az, hogy nem megy oda, és más se intézi helyette a változtatást, az nem fog menni.

drbjozsef # 2019.11.06. 13:22

Pontim,

Annak minősülnek. Közeli hozzátartozók. Egymásnak.

Ha pl. az ajándékozás miatti illeték szempontjából kérdezed, akkor ott nem számít, hogy közeli hozzátartozó, mert ott illetékkedvezmény az egyenes ági rokonok között van. Márpedig a féltestvérek, de még az édestestvérek is, egymásnak nem egyenes ági leszármazói.

Ptk.8:1§(1) 1. közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér;
2. hozzátartozó: a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa;

Pontim # 2019.11.06. 13:17

Pontim korrigálása.
A kèrdèsem az lenne, hogy az elhunyt gyerekei
akik fèltestvèrei egymásnak mièrt nem minősülnek közeli hozzátartozónak?

Pontim # 2019.11.06. 13:08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdésem, hogy öröklés esetén a féltestvér miért nem
számít az elhunyt apa közeli hozzátartozójának? Az elhunyt első házasságából született 3 gyermeke, a második házasságból egy gyermek. Termőföld a hagyaték. A három gyermek
visszautasítaná, illetve oda szeretné ajándékozni a féltestvérüknek az örökségét
mert nem szeretnék a
termőföldet használni, és annak
k semmilyen terhét vállalni. Mi a teendőjük, ha
még a hagyatéki eljárásban sem akarnak személyesen
megjelenni. A kapcsolat a négy testvér között jónak mondható.
A választ előre is köszönöm.
Üdv.Pontim

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.06. 06:39

A kulcs nálam van
Na, látod!

paja_a_papaja # 2019.11.05. 22:48

A házban nem lakik senki.
A kulcs nálam van, mivel másfél éve a feleségem és én tartjuk karban az épületet és gondozzuk a kertet.
Laikus fejjel úgy gondoltam, hogy a „húzza hasznait és viseli terheit” kitétel a haszonélvező halála után megoszlik a többi tulajdonos és az örökös(ök) között.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.05. 17:26

Ki használja az ingatlant? Kinek van hozzá kulcsa?

paja_a_papaja # 2019.11.05. 16:08

Nem kérhetem?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.04. 19:40

Mikortól kérhetem
Lépjünk egyet vissza: kérheted?