Hagyaték


Voranna # 2024.01.11. 20:59

A festmény nem értékes, 30 ezret ér kb. De gondolom a kocsmában lehet venni belőle pár felest.
Tudtam az unokatestvérről, de nem találkoztam vele, senki nem tartotta vele a kapcsolatot az alkoholos, drogos életvitele miatt. Semmi másra nem tarthat igényt, vigye a festményt, hogy haladjon az ügy. Mivel az bizonyíthatóan örökléssel jutott apukámhoz, szerintem jogos is az igénye, ami nem jelenti azt, hogy igazságos is, de ez van.
Csak, mint írtam, nem szeretném, ha tudná, hogy anyukámtól mit örököltem. A közjegyző azt mondta, hogy mindent látni fog a hagyatéki végzésből. Ezt szeretném tudni, hogy lehet-e kérvényezni, hogy ne így legyen.

A bank azért zárolta a számlàt, mert én hülye jogkövető magatartással bejelentettem anyukám halálát. A számla feletti rendelkezès pedig halál után megszűnik.

Majordomus # 2024.01.11. 20:48

Nézz utána a "rokonnak" hogy megfelel e a lenti feltételek mindegyikének.

Majordomus # 2024.01.11. 20:46

Segítségképpen:

Az ági öröklésnek négy együttes törvényi feltétele van:

az örökhagyó a vagyonáról nem végrendelkezett (tehát a törvényes öröklési rend érvényesül);
az örökhagyónak nincs leszármazója (azaz vele a családi ág megszakad);
a hagyatékon belül az örökhagyó által szerzett (szerzeményi) vagyon mellett van ági vagyon is;
van ági örökös, aki az ági vagyonra igényt tart.
Az örökhagyó az ági vagyontárgyáról is szabadon végrendelkezhet, ő döntheti el annak további jogi sorsát. Ha ezt nem tette, akkor a törvényes öröklési rend általános szabályaihoz képest az ági vagyontárgyakra nézve speciális öröklési rend érvényesül. Az általános szabályok szerint leszármazók hiányában vagy az örökhagyó házastársa (bejegyzett élettársa), vagy két szülője, vagy az apai és az anyai ági nagyszülei, dédszülei illetőleg ezek leszármazói (tehát az oldalági rokonok) örökölnek. Az ági öröklés a szülőknek és szülői leszármazóknak (az örökhagyó testvéreinek) a túlélő házastárssal (bejegyzett élettárssal), szembeni, vagy az egyik szülői ágnak a másik szülői ággal szembeni öröklését jelenti.

Ági vagyon
Ági vagyonnak minősül a hagyatékon belül az a vagyontárgy, amelyik az örökhagyóra valamelyik felmenőjéről öröklés vagy ingyenes juttatás útján hárult. Emellett ági vagyon az a vagyontárgy is, amit az örökhagyó a testvérétől vagy testvére leszármazójától örökölt vagy ingyenesen szerzett, feltéve, hogy az adott vagyontárgyat a testvér vagy a testvér leszármazója az örökhagyóval közös felmenőjétől örökölte, vagy ingyenesen kapta (tehát már nála is ági vagyonnak minősült). Egy vagyontárgy ági jellegét annak kell bizonyítania, aki arra ezen a címen öröklési igényt támaszt.

Ági örökösök
Ági örökös elsősorban az a szülő, akinek ágáról (róla vagy felmenőjéről) az ági vagyontárgy az örökhagyóra háramlott. (Mindkét szülő tehát csak akkor, ha az ági vagyontárgyat közösen ajándékozták.) A kiesett szülő helyén leszármazói a törvényes öröklés általános szabályai szerint örökölnek. Ha mind az ági vagyontárgy öröklésére jogosult szülő, mind annak leszármazója kiesett, a nagyszülő; ha ő is kiesett, az örökhagyó távolabbi felmenője örökli azt a vagyontárgyat, amely róla vagy felmenőjéről hárult az örökhagyóra.

Majordomus # 2024.01.11. 20:42

Nem 2 ft-ról van szó. Fordljbügyvédhez aki képvisel az eljárásban és megoldja a gondjaidat.

A közjegyző felé is.
Hogy lehet hogy nem tudsz az unokatestvérről?

Gondolom egyikőtök sem 20 éves,ennyi idő alatt csak kiderültek volna a rokoni kapcsolatok.

Majordomus # 2024.01.11. 20:38

Ne vigye a festményt. Előbb értékeltesd fel. Lehet többet ér mint az örökséged.

A számláról meg vedd fel a pénzt kártyával.
Egyáltalán ki zárolta a számlát,ha a közjegyző nem tud róla?

Voranna # 2024.01.11. 20:23

Tisztelt Szakértők,
az alábbiakban kérném a segítségüket.
Több, mint egy éve meghalt édesapám, majd a hagyatéki eljárás alatt anyukám is. A két ügyet egyesítették. Egyedüli gyerek vagyok, nincs se élő szülője, se testvére az elhunyt szüleimnek. Valahonnan felbukkant egy általam nem ismert unokatestvér (apukámé) és ági vagyonra nyújtott be igényt egy apukám által örökölt festményre. A közjegyző befogadta az igényét. Nem szeretném tovább húzni a hagyatékit, vigye a festményt. Viszont mint kiderült, ez a „rokon” alkohol és drogproblémákkal küzd, nekem pedig van 3 gyerekem. A közjegyző azt mondta, hogy az egyesítés miatt a rokon hagyatéki végzésében is szerepelni fog minden személyes adatom és az anyukám utáni örökségem is, mert egy hagyatéki végzést adnak ki.
Lehet kérvényezni, hogy a hagyatéki végzést elkülönítve kezeljék? Miért kellene látnia, hogy mit örököltem anyukám után, a számlaszámom, lakcímem, és egyéb személyes adatomat? Félek, hogy vissza fog élni az információkkal.
Másik felvetésem. Édesanyám bankja a közjegyzői megkeresésre azt a választ adta, hogy nincs adott ügyfélnek náluk vezetett számlája. Ami nem igaz, hiszen rendelkező voltam a számla felett, pontosan láttam a zárolásáig, hogy milyen összeg van a számlán. Hiába adtam be a közjegyzőnek az utolsó számlakivonatot, azt a választ adta, hogy nem nyomozóhatóság, amit a bank lejelent, azt fogadja el hitelesnek. Tudok valamit tenni most vagy várjam meg a hagyatéki végzést?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Majordomus # 2024.01.04. 20:24

Egyetemleges kötelezettség van a közjegyzői díjra. Kérd el a díjat a tesóktól.

Timcsi0105 # 2024.01.04. 12:09

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban szeretném kérni a mielőbbi segítsegüket:
Nagymamám elhunyt tavaly júliusban. Halála után kiderült, hogy még az ő édesapja után rendezetlen maradt valami szántóföld. Tehát amikor a 1970-es évek végén a dédpapám elhunyt a gyermekei ezt nem rendezték vagy nem tudtak róla. Mivel nagymamámnak sajnos gyermekei már nem élnek így, mint unokák jöhettünk szóba. Ki is lettünk értesítse a hagyatéki tárgyalásról 2023. május). Hugommal elmentünk és részünket felajánlottuk az állam javára. Unokatesóink (már hosszú évek óta nem tartjuk a kapcsolatot) nem jelentek meg írásban jelezték a szándékukat ők is lemondtak az állam javára. Hugommal kifizettük a közjegyzői díjat. Napokban kaptunk mindketten az ügyfélkapura tartozásról szóló levelet. Miszerint állítólag nem rendeztük maradéktalanul a közjegyzői díjat és így 19.000 Ft tartozásunk van és mielőbb rendezzük. Nem értjük, hogy mi lehet ez a tartozás, hiszen ez a föld nincs tulajdonunkban.
Van-e annak valami köze, hogy unokatesóim még nem rendezték a közjegyzői díj kifizetést (hiszen nem voltak ott) és tőlünk akarják beszedni? Hiszen a közjegyző akkor azt mondta, hogy attól, hogy ők nem jelentek meg, nem menti őket fel a kifizetés alól.
Várom mielőbbi válaszukat!
Köszönöm szépen!

FFlower # 2024.01.04. 02:33

Tisztelt Szakértők!

Póthagyatéki eljárással kapcsolatban szeretnénk tisztábban látni.

Póthagyatéki eljárásban az örökösök az örökséget (10eFt alatti érték) visszautasították.

Az egyik örökös a nyilatkozatában az adatszolgáltatás során több vér szerinti leszármazottját 'kifelejtette' a felsorolásból, a többi örökös jelezte ezt, ezért ezek a leszármazottak most idézést kaptak.

Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Ők ugyan nem örökösök, viszont öröklésben érdekeltek.

Az egyikük két évtizede alapos okkal minden kapcsolatot megszakított a teljes rokonsággal, ezért most semmiképpen sem szeretné ha az elérhetőségére vonatkozó adatai a többi örökös és azok leszármazottai előtt ismertté válnának.

Nyílik lehetőség arra, hogy az adatai, ezáltal saját
és családja védelme érdekében azokat az eljárás során kérelmére a Közjegyző zártan kezelje?

Az idézésben személyes megjelenés szerepel, viszont egészségügyi okokból kifolyólag ez nem megoldható.
Természetesen erről a Közjegyzőt értesítjük.
Ebben az esetben lehet elektronikusan is nyilatkozatot küldeni amennyiben szükséges?

Mivel Ő nem örökös, szükséges egyáltalán nyilatkoznia vagy csak az adatait köteles a Közjegyzőnek megküldeni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2023.12.26. 07:32

KovacsM,

A kjö díjat nem úszod meg, ha örökölsz.
Utasítsd vissza az öröklést.

Majordomus # 2023.12.25. 20:42

Majd írd meg hogy döntöttél?

KovacsM # 2023.12.24. 21:49

Köszönöm a válaszokat.
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek.

Majordomus # 2023.12.23. 20:15

Akkor marad az állam.

KovacsM # 2023.12.22. 21:15

Köszönöm a választ, (lehet nem jó helyre írom) ez alapján a kjö díj csak a kiadás.
A külterület 10/29255 rész juttatott ak. a tsz felszámolása után aki nem kérte a kiadást felosztották a maradék táblába, nem használja senki, nem is kell senkinek.

Majordomus # 2023.12.22. 20:43

Mért ajánlod fel az államnak?

Add el valamelyik tulajdonostársnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.22. 06:48

Díjtv. 32/C. § (1) bekezdés v) pont szerint tárgyánál fogva díjmentes a tulajdonosváltozás ingatlan-nyilvántartási bejegyzése hagyatékátadó végzés alapján.

KovacsM # 2023.12.21. 21:05

Jó estét kívánok
A hagyatéki eljárás elején járok.
Jelentéktelen, nyúlfarknyi területek (10 hrsz) rengeteg tulajdonos tarssal. Egy hrsz nagyobbacska amelyre már régebben megeggyeztem aki évek óta használja, de anyukám nem nagyontudott már aláírni.
Pár százezer forint az összes értéke (kb.4,5.)
Ha szerződést megkötnénk az eljárás után, de a tulajdonjog atjegyzese előtt, megúsznám a bejegyzési illetéket? Lehetne, h engem már nem jegyezbe a földhiv.?Ha minden hrsz.utan fizetni kellene a 6000 ft plusz kjö díj a 300 e ft vételárból nem sok marad.
A külterületet ( 0,015 ak osztatlan közös) fellehet ajánlani a Magyar Államnak

Köszönöm a segítő válaszát.

Majordomus # 2023.11.18. 21:39

Egyszerübb ha A tulaj kifizeti a B tulajt a házból.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.18. 09:12

(Egyébként ez egyáltalán nem öröklési kérdés, közömbös, hogy jött létre a közös tulajdon.)

drbjozsef # 2023.11.18. 05:51

erdeklodo123,

Az osztatlan közös tulajdon főszabálya ez :

A tulajdonosok mindegyike jogosult tulajdona használatára, azonban ezt a jogot egyikőjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

Ebből következik, hogy amikor a "B" tulajdonos felszólítja "A" tulajdonost, hogy adjon kulcsot, és csináljon helyet, mert "B" tulajdonos be akar költözni, vagy hasznosítva a tulajdonrészét, bérbe kívánja adni a részét, és ezt "A" tulajdonos megtagadja, akkor ONNANTÓL követelhet a "B" tulajdonos többlethasználati díjat az "A" tulajdonostól. Azelőttre nem. Mert ha önként nem használja a tulajdonát, akkor nem jár neki semmilyen kompenzáció.
Egyik tulajdonos sem tilthatja meg a fentiek alapján a másiknak, hogy beköltözzön, DE ha az egyik - jellemzően : a birtokos tulajdonostárs, tehát aki tényleg ott lakik - MÉGIS megteszi ezt, akkor a fentiek szerint lehet eljárni.
Ha ez se tetszene "B" tulajdonosnak, kérheti "A"-t, hogy vegye meg a részét (vagy adják el az egészet közösen), ha az erre sem hajlandó, bármelyik tulajdonos kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését perben. (és elvileg persze "B" tulajdonos bármikor eladhatja bárkinek a saját részét, nem kell hozzá 'A' beleegyezése, csak elővételi joga van. De egy lakott fél ingatlanrész persze sokkal kevesebbet ér, mint egy beköltözhető fél ingatlanrész)

erdeklodo123 # 2023.11.17. 22:18

Kedves Szakértők!
1/2-1/2 arányú öröklés esetén milyen szabályok vonatkoznak a lakás használatára?
Gondolok itt arra, hogy ha "A" tulajdonos életvitelszerűen a lakásban él, akkor "B" tulajdonos valamilyen módon szedhet-e tőle ezért bérleti díjat?
Megtilthatja-e "B" tulajdonos "A" tulajdonosnak azt, hogy a lakásban éljen?
Továbbá a hagyatéki eljárás előtti időszakra vonatkozóan követelhet-e "B" tulajdonos "A" tulajdonostól visszamenőleg bérleti díjat?
A segítséget előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.11.10. 21:54

Én is...

drbjozsef # 2023.11.10. 09:18

Tegyük hozzá a biztonság kedvéért, hátha a kérdező is gyengeelméjű : a másodunokatestvér nem is házastárs, és nem is szülő.

(Persze, egy másodunokatestvér is lehet valakinek a házastársa, vagy valakinek a szülője, de az, hogy az örökhagyó másodunokatestvére egyben a szülője vagy a házastársa is, az rendkívül ritka. Nem teljesen lehetetlen, a Habsburg dinasztiában mindkettő előfordulhatott, meg ennél cifrábbak is, de én ezt itt azért kizárnám)

Majordomus # 2023.11.09. 20:59

De a másodunokatestvér nem leszármazó...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.09. 17:28

Talán félreérthettél valamit, és nem köteles részi igénye van.