Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.09. 17:27

Ez nem vélemény kérdése. A törvény teljesen egyértelmű: Ptk. 7:75. § "Kötelesrész illeti meg az örökhagyó leszármazóját, házastársát és szülőjét, ha az öröklés megnyílásakor az örökhagyó törvényes örököse vagy végintézkedés hiányában az lenne".

dandangyor # 2023.11.09. 17:03

Kedves Szakértők!

Egy elhunyt személy végrendeleti örököseitől a törvényes örökösök köteles részt követelnek. A törvényes örökös oldalági rokon (elhunyt személy elhunyt szülőjének elhunyt testvérének elhunyt gyermekének a gyermeke, szóval másodunokatestvér). A dolog elvileg egyszerű lenne, gondolnánk, hogy nem jár köteles rész, azonban ügyvéddel beadott egy fellebbezést, és egy másik hagyatéki szakértő ügyvéd is azt mondta, hogy jár neki köteles rész. Vettem a fáradságot és a pénzt 5 különböző ügyvéddel konzultáltam, volt ahol kinevettek, volt ahogy 100 %-ra mondta az ügyvéd, hogy kizárt a köteles rész jogossága. Mi az önök véleménye erről? köszönöm

drbjozsef # 2023.10.28. 18:30

A tanúk és a feljegyzések jó dolgok. Már amire.
Van olyan tanúd, esetleg szerződésed az elhunyttal, ahol az ápolását, gondozását kifejezetten juttatás fejében vállaltad ?
Mert ha nem kérte senki, és nem ígért érte senki semmit, akkor szép dolog a karitatív tevékenység, de azt önkéntes, ingyenes alapon szokás. Utólag kérni? Miért nem kérted az elhunytat, hogy fizessen a munkádért?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.28. 17:22

Cseresznye.

dandangyor # 2023.10.28. 16:28

Tiszelt Szakértők!
Hagyatékkal kapcsolatos kérdésem lenne:
Az elhunyt ápolását, gondozását, ügyeinek intézését láttam el több hónapon keresztül halála előtt. Erről a tényről tanukkal ellátott részletes feljegyzésem van, ami közvetlenül az elhunyt halála után született és több tanu, törvényes örökösök egy része is aláírta, de ez a feljegyzés más okból született, nem ebből a célból.
A törvényes örökösöktől milyen módon kérhetem ezen költségek megtérítését? Békés út kizárt, nem lehet velük tárgyalni, milyen jogi lehetőségek vannak? A hagyatéki tárgyaláson nem adtam be ezt az igényemet, de közben változott a helyzet és be szeretném hajtani rajtuk.

drbjozsef # 2023.09.14. 04:55

Harley Quinn,

Ha először megkapod a hagyatéki végzést, akkor az még nem jogerős. Amikor az lesz, akkor mehetsz azzal intézni a hagyatékot, például a bankba.
Ettől teljesen független, hogy a végzésben szereplő közjegyző által megállapított díjat megfizesd. Ha nem teszed, majd végrehajtatja.

(Megjegyzés : ne lepődj meg, hogy ha bemész a jogerős végzéssel a bankba, akkor nem kapod meg a pénzt rögtön. Több banknál is az a gyakorlat, hogy be kell mutatni a végzést, azonosítanod kell magad, és 2-3 hét múlva vissza kell menni, és akkor utalják át, vagy fizetik ki neked az összeget. Backoffice munkára hivatkoznak, ami szerintem bullshit, de nem nagyon lehet mit tenni.)

Majordomus # 2023.09.13. 20:03

Mondjuk a (jogerős) végzésre már a bank is fzetni fog szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.09.13. 16:27

Nincs ilyen összefüggés.

Harley Quinn # 2023.09.13. 14:16

Köszi, és a hagyatéki eljárás díjának megfizetése után, azonnal lehet a végzéssel menni a bankba levenni a pénzt?

drbjozsef # 2023.08.30. 08:09

A hagyatéki eljárás díját le lehet vonatni a hagyatékból?
Ha esetleg úgy érted, hogy majd a közjegyző molyol ezzel, akkor azért nincs kapcsolat, mert a közjegyző csak papíron adja át a hagyatékot, egy végzéssel, ő abból nem vonhat le semmit. Te mész el a bankba a pénzért - ha van.

drbjozsef # 2023.08.30. 08:06

Harley Quinn,

A hagyatéki eljárás díját le lehet vonatni a hagyatékból?
Ennek nincs értelme. Egyiket kapod, másikat adod, nincs kapcsolat közöttük. Fizetheted abból is ("levonod te"), de a saját zsebedből is. A közjegyzőnek aztán tökmindegy.

Mi történik ha valaki nem fizet időre? Automatikus lemondást jelent?
Dehogy, sőt. Fizetési meghagyással, végrehajtással behajtja a közjegyző. Tekintve, hogy EGYETEMLEGES a közjegyzői díjtartozás, több örökös esetén és bármelyiktől behajthatja az egészet, aztán egymás között játsszák le ahogy akarják az örököstársak.

Illetve mi van akkor ha a hagyatéki eljárás többe kerül, és befizetés után derül ki, mint amennyi maga a hagyaték?
Semmi. Így jártál. Azért az befizetés előtt kiderül, de már a végzés után esetleg, de akkor is általában már késő visszakozni - bár bizonyos feltételek esetén egy fellebbezés és öröklés visszautasítása működhet esetleg.

Harley Quinn # 2023.08.30. 07:58

Tisztelt Jogászok!

A hagyatéki eljárás díját le lehet vonatni a hagyatékból? Mi történik ha valaki nem fizet időre? Automatikus lemondást jelent?
Illetve mi van akkor ha a hagyatéki eljárás többe kerül, és befizetés után derül ki, mint amennyi maga a hagyaték?

drbjozsef # 2023.01.22. 11:18

tmsnmeth80,

Nem nagyon.
Mint magánszemély, eladhatod (és vehetsz is) követelést, ha azt nem üzletszerűen végzed.
Ugyanakkor ha az általad eladott követelést Gipsz Jakab fogja követelni az adósodtól, akkor szerinted mi alapján fogják megállapítani, hogy Gipsz Jakab követelése jogos-e? Igen, bizonyára már te is rájöttél : az engedményezési szerződés (amiben benne vannak az adataid) és persze az eredeti kölcsönszerződés (amiben szintén benne vannak az adataid) alapján. Máshogy nem megy az, és hát ha igényed van, nincs nagyon jogalap arra, hogy ezt titkosan kelljen kezelni.

tmsnmeth80 # 2023.01.22. 01:40

Kedves Szakértők!

Eszembe jutott egy kérdés. A kölcsönszerződésben én vagyok a kölcsönnyújtó és a bácsi a kölcsönfelvevő. A tartozást, hogy lehetne úgy behajtani, hogy a nevem és a címem titkos maradjon az örökös előtt, a hagyatéki tárgyaláson és a Végrehajtónál is? Eladhatom a tartozást, vagy milyen más megoldás létezne arra, hogy az örökös ne tudja meg a nevemet és a címemet? A bácsi (adós) jó ember volt, viszont az örökbefogadott lánya (örökös) egy büntetett előéletű drogos prostituált és nem szeretném, hogy zaklasson engem és a családomat.

tmsnmeth80 # 2023.01.21. 15:16

Kedves Szakértők!

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2023.01.20. 09:47

oligaliga,

Igazad van, köszönöm a javítást.

petrik123 # 2023.01.20. 09:19

drbjozse, nagyon köszönom az utmutatast, megerkeklödöm a NAV-nal is a teendöket.

oligaliga # 2023.01.20. 09:11

Nincs ilyen összegszerű szabály. Ha a tartozás(ok) a végrehajtási eljárással belátható időn belül megtérülhet, mert működik az inkasszó, és folyamatos a térülés a letiltásból, akkor nem árvereznek vagyontárgyat.

Sajnos tavaly december óta van: Vht. 139.§ (9) alapján még becsérték sem állapítható meg. A 304/K.§ (10) bekezdés szerint az összes tartozás összesített tőkekövetelésének kell meghaladnia az 500 ezer forintot ahhoz, hogy becsérék megállapítására, árverés kitűzésére sor kerüljön.

drbjozsef # 2023.01.20. 05:36

A Közjegyzőnek csatolom a kölcsönszerződést. Megkérdezem, hogy eredeti vagy másolat szükséges. Ilyen esetben számomra ingyenes a Közjegyzői eljárás?
Csatolhatod a másolatot, eredetit legfeljebb bemutatni kell. Számodra ingyenes.

Az ingatlant 14,2 millió forintra értékelték fel a hagyatéki leltárban. Mekkora összegű tartozásnak kell lennie, hogy árverésre küldjék?
Ilyen esetben egy végrehajtást kérőnek kell, hogy tartozzon az adós minimum 500 000 forinttal, vagy az is jó, hogy ha több végrehajtás kérőnek tartozik összesen minimum 500 000 forinttal?

Nincs ilyen összegszerű szabály. Ha a tartozás(ok) a végrehajtási eljárással belátható időn belül megtérülhet, mert működik az inkasszó, és folyamatos a térülés a letiltásból, akkor nem árvereznek vagyontárgyat. Ha igaz, hogy nincs elérhető számlája, és feketén dolgozik az adós, vagyis csekély a megtérülés, akkor bármikor kérheti a jogosult, hogy árverezzen a végrehajtó, akár az ingatlant is. Ez alacsony összegű tartozás esetén is működik, hiszen ha nincs mi mást behajtani, az árverés kitűzése már önmagában egy kényszerítő eszköz lehet, ilyenkor szoktak magukhoz kapni az adósok, és gyorsan rendezni az ilyen tartozást.

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 22:09

Ilyen esetben egy végrehajtást kérőnek kell, hogy tartozzon az adós minimum 500 000 forinttal, vagy az is jó, hogy ha több végrehajtás kérőnek tartozik összesen minimum 500 000 forinttal?

Majordomus # 2023.01.19. 20:30

Ha a tulaj az ingatlanban lakik akkor 500 ezer ft felett (legalábbis közös költség pernél igy van).

Attól függ melyik hitelező kéri az árverezést.

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 20:23

Sajnos én azt látom, hogy kénytelen vagyok beállni a sorba a többiek közé. A Közjegyzőnek csatolom a kölcsönszerződést. Megkérdezem, hogy eredeti vagy másolat szükséges. Ilyen esetben számomra ingyenes a Közjegyzői eljárás? Az ingatlant 14,2 millió forintra értékelték fel a hagyatéki leltárban. Mekkora összegű tartozásnak kell lennie, hogy árverésre küldjék?

drbjozsef # 2023.01.19. 20:12

A hagyatéki végzésben ha az örökös nem vitatja a tartozást, akkor az szerintem igen, (ebben a tekintetben legalábbis) közvetlenül végrehajtható okiratnak számít. Ez ilyenkor lényegében "egyezségnek" felel meg a felek között.

És beállhatsz a sorba a többi követelő közé...

tmsnmeth80 # 2023.01.19. 20:02

Ha az elhunyt örököse az igényemet elismeri, akkor valószínűleg nem fog fizetni nekem, csak megfogja ígérni a Közjegyzőnél. Sajnos túl jól ismerem, ő ilyen. Most ugye megfogja örökölni a ház felét majd később a másik a felét.

Ha nem fizet nekem, akkor ezzel a jogerős Közjegyzői hagyatékátadó végzéssel mehetek Bírósági Végrehajtóhoz?

drbjozsef # 2023.01.19. 19:46

... és ne "itt jelezzed" a közjegyzőnek, hiszen elvileg te nem is leszel idézve a hagyatéki tárgyalásra (ha lesz egyáltalán), hanem már most, tértis levélben vagy személyesen nyújtsd be az igényedet.