Örökölt tartozás végrehajtása


Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.15. 11:39

Nézd, leállhatsz itt ironizálni, adhatod a sértődöttet. De egy dolgot tarts szem előtt: te vagy az, akinek kérdése van, te szeretnél választ kapni. Másképpen mondva: te kérsz szívességet, neked fontos a dolog.
Ugye, érted?

Blanka90 # 2020.08.15. 11:16

Kedves gerbera317!

Melyik része nem sült ki? Igyekeztem minden részletre kitérni, mi ezzel a gond? Kérdőjelek jelzik a kérdéseket, bár nem tudom, hogy miféle keretrendszer van, ami értelmesnek minősíti az itt feltett kérdéseket. Segítenél megkeresni? Ez ér?

gerbera317 # 2020.08.15. 10:55

Ezeket láttam. Én az _értelmes_ kérdést hiányolom.

alfateam # 2020.08.15. 08:20

Hogyne volna három is!

Ebben az esetben tényleg 2023-ig hitelképtelen vagyok emiatt, mikor semmi más negatív információm nincs? Lekértem a KHR-t, még várom. Ha esetleg tényleg rajta lesz passzív státuszban, tehetek valamit, hogy lekerüljön hamarabb?

gerbera317 # 2020.08.14. 22:58

Ennyi sületlenséget összehordani, hogy aztán egy értelmes kérdést se tegyél fel hozzá...

Blanka90 # 2020.08.14. 20:40

Üdv!

Örökölt tartozással kapcsolatban lenne kérdésem.
Édesapám 2006-ban felvett egy áruhitelt, 256ezer Ft tőketartozással. Nem fizette, 2012-ben elhunyt.

Örököltünk egy vidéki kis házat hárman, testvérek. Ebbe be volt jelezve a tartozás, szerepelt a tulajdonlapon is. A hagyatéki tárgyaláson mondták, hogy 256.000 Ft, és ajánlották hogy fogadjuk el, mert a ház többet ér, ha el akarjuk adni, akkor majd kifizetjük ezt a tartozást. Alá is írtuk. Az eladásra csak később került sor, 2018-ban.

Addig semmiféle levelet nem kaptunk a követelésekkel kapcsolatban, szóval mindenki azt mondta, hogy majd amikor eladjuk akkor az előlegből kifizetjük, még bőven diákok voltunk (hárman testvérek)

Amikor eladásra került, akkor derült ki, hogy a tartozás azóta 1.200.000 Ft, így igazából meg sem érte az egész, de már lemondani nem tudtuk az örökséget. Vidéki parasztház.

Ezután bementünk, ahol továbbra is az apám nevén volt a tartozás, és jeleztem, hogy én vagyok az egyik örökös. Írtunk egy méltányossági kérelmet, hogy a tartozás nem a miénk eredetileg, még nem vagyunk keresők, és kaptunk is engedményt a kamatokból. Összesen 800.000 Ft körül fizettünk be egy összegben, nagyon sok segítséggel, plusz a földhivatali illeték, illetve a behajócégnek még párszor tízezer forint.

Ebben az esetben ránk, mind a hármunkra is vonatkozik, hogy a KHR-ből 5 évig nem törölnek le minket? Illetve mind a hármunkat? Soha senki nem küldött olyan papírt, hogy ki mekkora részét örökölte a tartozásnak. Végig apám nevén futott a dolog, mikor bementem, hogy én vagyok az örökös, igaz évekkel később is, akkor vették fel először az adatainkat, és rá 3-4 hétre befizettük a kedvezményes összeget. Nem is volt lehetőségem arra, hogy én egyedül az én részemet kifizessem..

Ebben az esetben tényleg 2023-ig hitelképtelen vagyok emiatt, mikor semmi más negatív információm nincs? Lekértem a KHR-t, még várom. Ha esetleg tényleg rajta lesz passzív státuszban, tehetek valamit, hogy lekerüljön hamarabb?

Az egész ügyletből úgy jöttünk ki a rengeteg macera miatt, hogy fejenként jó, ha 50ezer forintot örököltünk.. meg 5 év negatív KHR-t.. valószínűleg...

Előre is köszönöm a segítséget!

Mylord79 # 2020.01.22. 14:09

Azt hiszem megint el kell majd küldeni levélben a nemleges nyilatkozatot illetve a halotti anakönyvi kivonatot immár 3-szor!

Az ügyintéző azt mondja lezárják anyukám számláját, ehhez képest hetente küldik elhunyt anyukám részére a felszólitó leveleket...Közben meg rápakolgatják a kamatot...

Nem értem, az egyik ezt mondja a többi meg küldi a felszólitó leveleket tovább??

Aniko2020 # 2020.01.10. 20:53

drbjozsef
Nagyon szépen köszönöm a segítséget így már minden tiszta.

drbjozsef # 2020.01.10. 20:48

Aniko2020,

Az örökösök, mint az örökhagyó jogutódjai, a helyébe lépnek a szerződésben. (A törvény erejénél fogva, nincs ehhez szükség új szerződésre, vagy ilyesmire).

Tehát ha fizetitek a törlesztést továbbra is, akkor nem követelheti a tartozást egy összegben. Ha nem fizetitek időben, és a szerződés szerinti bizonyos idejű késedelembe estek (általában max. 3 hónap), a bank jogosult felmondani a szerződés, és egyben követelni a teljes hátralévő tartozást. De amíg fizetve van, nem szokták ezt csinálni, nekik is az a jó, ha szépen, a szerződés szerint fizettek.

Ha el akarjátok adni az ingatlant, de a hitel(ek)nek van köze az ingatlanhoz (jelzálog mert lakáshitel, vagy valami más tartozás végrehajtási joga bejegyezve), akkor ez azért nem lesz olyan egyszerű, és kell majd hozzá a bank engedélye. Minden bizonnyal meg lehet vele egyezni, megfelelő (borsos) előtörlesztési díjért cserébe biztos felmondható a szerződés. Végrehajtás esetén már nem ennyire egyszerű a helyzet, elsősorban a jogosulttal kell megegyezni, és a vh költségeit is kifizetni, jutalékostul.

Első körben nézzétek meg az ingatlan tulajdoni lapját, van-e rá valami teher bejegyzve. Ügyfélkapuval évente két teljes tullap ingyen lekérhető online.

(Ha ikerház, közös tulajdonban, akkor még a tulajdonostárs is elővételi jogosult valszeg)

drbjozsef # 2020.01.10. 20:42

Aniko2020,

hogy arra nincs lehetőségünk a testvéremmel, hogy édesanyámnak ajándékoznánk az örökös részünket? Ha van ennek van költsége?

Dehogy nincs. A vagyon részét. De akkor a hiteleket a saját vagyonotokból kell kifizetnetek. Gondolom nem erre gondolsz.

Ha lefogadtad a hagyatékot, vagyonostul hitelestül, akkor a vagyonnal azt csinálsz amit akarsz, de a hitelekért helyt kell állnod. Ha elajándékozod a vagyont, attól még a tartozást ki kell fizetni.

Aniko2020 # 2020.01.10. 19:40

drbjozsef
Eszembe jutott egy olyan is lehet hülyeség de hátha nem. A házat majd el szeretnénk adni, és ha a ház eladásig a hiteleket fizetnék. ( a ház eladás után vissza fizetnénk egybe). Mert azt hallottam hogy ilyenkor a bankok egybe szokták vissza követelni a hitelt és ha így csinálnánk anyagilag jobban megoldható lenne.

Aniko2020 # 2020.01.10. 19:32

Kedves drbjozsef
Köszönöm szépen. Viszont még lenne egy olyan kérdésem, hogy arra nincs lehetőségünk a testvéremmel, hogy édesanyámnak ajándékoznánk az örökös részünket? Ha van ennek van költsége?

drbjozsef # 2020.01.10. 19:14

Aniko2020,

Az örökségből nem lehet mazsolázni.

Vagy egyben visszautasítod, és akkor nem örökölsz semmit, se vagyont, se tartozást, vagy elfogadod, és akkor megöröklöd a vagyont is és a tartozásokat is.

Ha várhatóan a tartozások összege több mint a hagyaték pozitív vagyona, akkor érdemes visszautasítani. Akkor rajtad nem fognak követelni semmit.

Érdemes tudni, hogy egyfelől az elhunyt édesapátok jogutódjaiként minden tartozását öröklitek, azokat is, amelyek valamilyen okból nem kerülnek be a hagyatékba, tehát ha később kerülnek elő, akár évekkel később is, akkor is ki kell fizetnetek. Viszont másfelől a törvény szerint tartozásokért - elsősorban a hagyaték tárgyaival, de ha azok már nincsenek meg, saját vagyonotokkal is felelve - CSAK AZ ÖRÖKSÉG ÉRTÉKÉIG feleltek. Tehát nem veszthettek az öröklésen, ha több a tartozás (vagy később kerül elő), és a hagyatéki vagyont már kifizettétek az eddigi hitelekre, akkor a továbbit már nem kell, a hitelezők azt elbukják.

A fentiek miatt érdemes a tartozásokat is bejelentenetek az önkormányzatnál a hagyatéki ügyintézőnek (ahol édesapád utolsó lakcíme volt), mert ami nem kerül bele, az is előbb-utóbb elő fog kerülni, ha a jogosult megpróbálja behajtani, és kiderül, hogy édesapád elhunyt, csak addigra már lehet, hogy az ötszörösére duzzadva a késedelmi kamatok miatt.

Amiről tudtok, azt jelentsétek be, vagyont is, tartozásokat is.

Aniko2020 # 2020.01.10. 18:35

Tisztelt Jogi Fórum!
Elég összetett a problémám. Elhunyt édesapám, és Én és a testvérem vagyunk az örökösök. Meg fogjuk örökölni édesapám házat, ami 50-50 %-ban az övé és a nagybátyjájé. (iker ház). Illetve több hitele is volt édesapámnak. Olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám elkerülni, hogy a hiteleket megörököljem? Esetleg ha édesanyámnak ajándékoznánk az örökös részünket? Vagy ilyet nem lehetséges? Illetve a hagyatéki tárgyalás még nem volt, a hiteleket nekünk kell mondani, hogy van vagy ők ezeket is tudják? Köszönöm szépen előre is.

drbjozsef # 2020.01.03. 21:37

Mylord79,

Esetleg, ha már a tartozásról tudsz, akkor írhatsz egy (tértis) levelet a banknak, csatolva az igazolásod egy másolatát, és a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, leírva, hogy édesanyád elhunyt, vagyon nem maradt utána, hagyatéki tárgyalás nem volt (így hagyatéki végzés sincs), tartozását kéretik törölni, kéred tájékoztatásod szíves tudomásulvételét, keltmintfent.

drbjozsef # 2020.01.03. 20:58

Mylord79,

Ez esetben nincs teendőd.

Ha szükséged lenne rá valamiért (igazolni az öröklési rendet), kérhetsz a közjegyzőtől öröklési bizonyítványt. Ez egyben igazolja azt is, hogy nem volt hagyatéki eljárás, nem volt a hagyatékban vagyon.

Ha a bank megkeresne, vagy elég lesz bemutatnod neki ezt az önkormányzati igazolást, vagy ha erőltetik, ki kell kérned az öröklési bizonyítványt, és azt bemutatni.

Vagyont nem örököltél, így az elhunyt tartozásai sem terhelnek.

Mylord79 # 2020.01.03. 20:42

Üdv! Hagyatéki tárgyalás nem lesz, mert mivel nincs örökség meg semmi, nemleges nyilatkozatot kellett kitöltenem az önkormányzatnál.
Vagyona, ingatlana pénze semmilye sincs, csak ez a banki tartozás. A nemleges nyilatkozatról egy másolatot, valamint az önkormányzat igazolását kaptam hogy anyukám ügyében semmilyen hagyatéki eljárás nem folyik, mivel semmilyen vagyona nincsen, tehát hagyatékit se tudnak lefolytatni.

drbjozsef # 2020.01.03. 20:28

Mylord79,

A semmilyen felelősség nem teljesen igaz, főleg, ha nem elég okosan szervezitek a dolgot. De egyébként lényegében igen, főszabály szerint (!) az örökös csak az örökölt vagyon erejéig felel az örökölt tartozásokért. Ha nincs vagyon az örökségben, akkor nem kell állnotok a követeléseket sem.

Ha jól értem, még nem volt hagyatéki tárgyalás - lesz egyáltalán? Ha nincs vagyona az örökhagyónak, akkor hagyatéki eljárást sem szoktak tartani. Az illetékes közjegyzőt megnézheted a MOKK.hu oldalon, és ott megkérdezheted.

(Ha mégis lenne hagyatéki tárgyalás, akkor a legcélszerűbb visszautasítani (!) az öröklést, ez esetben nem leszel örökös, ha más nincs, végső esetben az állam örököl. De a tartozástól így is megszabadulsz.)

Mylord79 # 2020.01.03. 20:01

Tisztelt Jogi Fórum! Édesanyám nemrég elhalálozott, vagyona nem volt, ingatlana pénze stb semmije sem. Nemleges nyilatkozatot töltöttem ki az önkormányzatról ők adtak nekem igazolást erről.

Az a helyzet ugyanis hogy anyukám után sajnos csak egy bankszámla hitelkeret tartozás maradt, amit örökség hiányában nem tudunk és nem is szeretnénk átvállalni. Éppen ezért ma bevittem a nemleges nyilatkozatot a Bankba, ahol anyukám tartozik, lemásolták stb.

Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban hogy igaz e az hogy az örökös, örökség híján semmilyen felelőséggel nem tartozik a tartozások ügyében? Vagyis nem hajthatják be rajtam anyukám adósságát ha jól tudom. Nem szeretnék semmit a véletlenre bízni, igy várom mielőbbi válaszukat hogy mire számithatok.

drbjozsef # 2019.07.18. 08:12

biztos10,

Sajnos nemigen tehettek már semmit.

Amikor kitaláltátok, hogy megúsznátok ezt a kezesség dolgot, akkor kellett volna felkeresni egy ügyvédet, vagy legalább kérdezni, mert meg lehetett volna oldani - de már nem lehet.

A közjegyzőnek nem dolga a jogi tanácsadás. Ezért ha azt mondtátok neki, hogy a testvéretek javára lemondtok az örökségről, azt neki akkor így kell bejegyeznie. Vagyis hogy elfogadjátok az örökséget, és a testvéreteknek ajándékozzátok a vagyon részét. Ezzel sajnos megörököltétek a tartozásokat is.

Ha előre kérdeztek, elmondhattuk volna, hogy lemondani az örökségről csak az örökhagyó életében lehet. Amit Ti szerettetek volna, az az örökség visszautasítása. Ilyenkor nem örököltök, se vagyon, se tartozást. Csakhogy ilyet nem lehet valaki "javára". Ha valaki javára akarsz "lemondani" annak a jogi formája az ajándékozás.

Pláne pech, hogy ha mint testvérek örököltetek, és minden örökös visszautasítja a hagyatékot a húgod kivételével, akkor mindent ő is örökölt volna. Pont ahogy akartátok, csakhogy ezt így is kellett volna előadni a hagyatéki tárgyaláson.

Most már megörököltétek a tartozást is, pontosabban a szüleitek jogutódjaként a kezességet. Ily módon behajthatják rajtatok a tartozást, akár egyikőtökön is az egészet ha a húgod nem tudna fizetni - annyi korláttal, hogy csak az örökölt vagyonrész erejéig követelhetik. Amit azóta sajnos elajándékoztatok, de ez a bankot nem érdekli. Persze, utólag, mint kezes, követelheted a húgodtól a helyette esetlegesen kifizetett pénz, végső esetben perben.

A legtöbb, amit tehettek, hogy megbeszélitek a húgoddal, hogy fizesse a hitelt, szóljon ha gondja van, ne hagyjátok hogy késedelembe essen, ellenőrizzétek, hogy fizeti, és segítsetek neki ha kell, hogy a bank ne mondja fel a szerződést. Mert akkor tényleg bajba kerülhettek. Aztán idővel elrendezitek a dolgot egymás között. Minden más nagyságrendekkel többe fog kerülni mindannyiótoknak...

biztos10 # 2019.07.17. 15:02

Érdeklődnék! Tavaly elhunyt édesanyám és édesapám mivel édesanyámék kezesek voltak egy kölcsönnél amit a húgom vett fel azért,hogy ne örököljük meg a kezességet a húgom számára a hagyatéki tárgyaláson le mondtunk az örökségről és ajándékként jegyezték be. Abban a tudatban voltunk,hogy le mondtunk örökségről . Erre az Otp -töl kaptunk egy levelet ,hogy azért az adósságot meg örököltük és adástársként be akar jegyezni. A húgom amit örökölt ingatlant fedezi tartozás értékét és semmiféle képen adóstársként nem szeretnék szerepelni.Tudnak-e abba segíteni ,hogy ez érdekébe tehetek -e valamit.Válaszokat előre is köszönöm!!!

Vadsuhanc # 2019.01.23. 15:56

Ha csak az ingatlan az örökség akkor a hagyatéki eljárásban foglalt - örökölt - ingatlanrész értékének megfelelő összeggel tartozol a tartozás megfizetésére.

kataraider # 2019.01.23. 15:51

Tisztelt Fórumozók !

Olyan kérdéssel fordulnék önökhöz , hogy testvéremmel örököltünk a szüleink után egy ingatlant , sajnos elég sok tartozást jegyeztek be a hagyatéki után , és több végrehajtó is van ,összesen 6 követelés , több bank (rokon kezese volt a szülő ),önkormányzat , az összes tartozás több mint a ház értéke , már árverésről is van szó. Az a kérdésem hogy ugye az egyik végrehajtó a 6 közül árverésre fogja vinni a házat és meg is veszi valaki, akkor mi van a többi tartozással.
Szétosztják és kifizetődik az összes tartozás + a kamatai ami a tulajdonlapon van,vagy ha elárverezik a házat tőlem vonhatnak e vagy foglalhatnak e esetleg valamit. Segítségüket előre is köszönöm.

gerbera317 # 2017.04.18. 17:04

Nemzeti Vagyonkezelő panaszolja a gyakorlatot
Mese. Városi legenda. Rémhír. Hazugság. Tévedés. Mindegy minek nevezzük. Ha most nem telefonról írnék, másolnám ide a NET-törvény szövegét, mely szerint az eszközkezelő által megfizetett vételáron felüli követelést a jelzálogjogosult köteles elengedni.

drbjozsef # 2017.04.18. 09:10

Hülyeség. Miért kellene engedniük? Kit érdekel, mit akar a bank, az állammal szemben is ugyanúgy járhatnak el, mint egy egyszerű természetes személy örökössel szemben : a hagyaték erejéig, leginkább azon tárgyain, végrehajthatja az örököst, megszerezheti az ingatlant, aztán azt csinál vele, amit akar. Ha kevesebbet ér, mint a hitel, így járt.

Nem lehet-e, hogy esetleg a Vagyonkezelő nem szeretné a hitelt, de szeretné az ingatlant? Na, pont ez is olyan, hogy nem érdekel senkit, a hagyaték tárgyait viheti a hitelező, és kész.