Nemzetközi válás


tbali0524 # 2014.10.27. 23:30

Köszönöm!
Ezek szerint UK bíróság az illetékes.
Tudom, hogy "vakon" ez buta kérdés, de tipikusan mi várható gyermekelhelyezés, láthatóság, vagyonmegosztás, tartásdíj szempontból?
Pl. kell-e attól tartani, hogy a gyermekeket az apának férjnek ítélik, csak azért mert a jelenlegi és múltbeli jövedelmi helyzete lényegesen jobb mint az anyának? Mi a helyzet a láthatósággal ha az anya Angliában marad és mi he Magyarországra visszaköltözik?

ObudaFan # 2014.10.20. 18:09

A házasság felbontásával, különválással vagy a házasság érvénytelenítésével kapcsolatos ügyekben annak a tagállamnak a bíróságai rendelkeznek joghatósággal,

  1. amelynek területén:
  • a házastársak szokásos tartózkodási hellyel rendelkeznek, vagy
  • a házastársak legutóbb szokásos tartózkodási hellyel rendelkeztek, amennyiben egyikük még mindig ott tartózkodik, vagy
  • az alperes szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
  • közös kérelem esetén a házastársak egyike szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, vagy
  • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, ha a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább egy évig ott tartózkodott, vagy
  • a kérelmező szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik, amennyiben a kérelem benyújtását közvetlenül megelőzően legalább hat hónapig ott tartózkodott, és vagy az adott tagállam állampolgára, vagy az Egyesült Királyság és Írország esetében ott van a „domicile”-ja (lakóhelye);
  1. amelynek mindkét házastárs állampolgára, illetve az Egyesült Királyság és Írország esetében mindkét házastárs ott rendelkezik „domicile”-lal (lakóhellyel)
tbali0524 # 2014.10.19. 17:58

Külföldön élő közeli ismerősöm részére szeretnék érdeklődni, vajon egy esetleges válás esetén mire számíthat (még nincs beadva válóper, reméljük nem is lesz.)

  • Egyáltalán: melyik ország joga irányadó, mely bíróság illetékes?
  • Mi várható gyermekelhelyezés, láthatóság, vagyonmegosztás, tartásdíj szempontból?

A helyzet röviden:
Magyar feleség, brit állampolgár férj, 8 éve házasodtak össze Magyarországon (a férj is pár évet itt élt). Három kisgyermek 2-7 év közötti, Magyarországon születtek (gondolom alapból kettős állampolgárok), a család 1 éve Angliában él. Jövedelme csak az apának van (de saját kisvállalkozás, így nem havi fix).

Köszönettel.

ObudaFan # 2014.10.06. 11:44

Keresetet kell indítani a bíróságon és meg kell jelölni az idézhető címét. Ha az idézés számára hivatalos küldeményként kézbesíthető, akkor el tudtok válni úgy is, ha nem jelenik meg, de egyértelműen egyszerűbb lenne, ha mégis megjelenne. A házassági anyakönyvi kivonatot kellene csatolni eredetiben és a hiteles magyar fordítást, vagy amilyen iratod a honosítás során keletkezett, eredetiben. 30.000 ft illetéket le kell róni, és alighanem fordítási költséged is lesz.

szabiphoto # 2014.10.05. 13:04

A segitsegeteket szeretnem kerni,

Del afrikai felesegemmel a bahamakon hazasodtunk ossze (mindketten hajon dolgoztunk)a kinti hazassag kotes anyakonyvezve lett itt magyarorszagon is. A felesegem csak del afrikai allampolgar, kozos gyermekunk es vagyonunk nincsen. Sajnos egeszsegugyi okokbol itt ragadtam es kozben a viszonyunk megromlott.
O kulfoldon tartozkodik es mar nem jon vissza magyarorszagra.

  • Mi a menete a valasnak ebben a helyzetben es kb mennyi idot vesz igenybe az eljaras?
  • Az nem baj hogy o nem akar megjelenni itt a birosagon?
  • milyen dokumentumokra van szukseg?

Valaszaitokat elore is koszonom!

szabiphoto # 2014.10.05. 13:02

A segitsegeteket szeretnem kerni,

Del afrikai felesegemmel a bahamakon hazasodtunk ossze (mindketten hajon dolgoztunk)a kinti hazassag kotes anyakonyvezve lett itt magyarorszagon is. A felesegem csak del afrikai allampolgar, kozos gyermekunk es vagyonunk nincsen. Sajnos egeszsegugyi okokbol itt ragadtam es kozben a viszonyunk megromlott. O kulfoldon tartozkodik es mar nem jon vissza magyarorszagra.

  • Mi a menete a valasnak ebben a helyzetben es kb mennyi idot vesz igenybe az eljaras?
  • Az nem baj hogy o nem aqkar megjelenni itt a birosagon?
  • milyen dokumentumokra van szukseg?

Valaszaitokat elore is koszonom!

ObudaFan # 2014.10.03. 14:00

papszi18

Szeretném tudni, jogom lenne-e a válás kimondásáig a lakásban tartózkodni?

Igen. Kérj a jegyzőtől birtokvédelmet.

Ha a történtek miatt albérletbe kényszerülök lakni, a válóperben kérhetem-e, hogy térítse meg számomra a válás kimondásáig keletkezett kiadásaimat?

Szerintem igen.

És arra is szeretnék választ kapni, ha ő örökölt , de azt a házasságunk alatt eladja, az közös vagyonnak számít-e ?

Amit örökölt, az a különvagyona.

papszi18 # 2014.10.03. 07:02

Tisztelt fórumozók !
Segítségeteket szeretném kérni ! legyen kedves, aki tud érdemben válaszolni, írjon nekem választ! Eléggé kacifántos történet !
A párommal 5-éve élünk egymással és 3-éve házasok vagyunk. Kirakott a lakásból ami az ő tulajdona és zárat cserélt a cuccaimat meg kirakta a pincébe. Szeretném tudni, jogom lenne-e a válás kimondásáig a lakásban tartózkodni? Ha a történtek miatt albérletbe kényszerülök lakni, a válóperben kérhetem-e, hogy térítse meg számomra a válás kimondásáig keletkezett kiadásaimat? És arra is szeretnék választ kapni, ha ő örökölt , de azt a házasságunk alatt eladja, az közös vagyonnak számít-e ?

ObudaFan # 2014.07.19. 14:28

Ha kint volt az utolsó közös lakóhely, akkor Magyarországon csak akkor indíthat pert az anyuka, ha legalább 6 hónapja itt él.

Sherlock # 2014.07.17. 10:14

Magyarországon olcsóbb (de ha nem foglalkozik vele, akkor legalább többé-kevésbé gördülékenyen fog menni), de ez elég hosszú procedúra lesz, csak az idézés el fog vinni legalább 4 hónapot-fél évet.

cincimóki # 2014.07.17. 09:47

Sziasztok!

Az alábbiakban kérem szíves segítségeteket.

Barátnőm Londonban kötött házasságot Algír barátjával.
Egy gyermekük született Londonban, aki kettős Magyar-Algír állampolgár lett.
Házasság megromlott, hazaköltözött a gyermekkel.
Viszonyuk az elmúlt két évben nagyon megromlott, gyermekről anyagilag az utóbbi hónapokban nem gondoskodik (gyermek két éves), nem keresi sem telefonon sem személyesen. Most már ott tart a dolog, hogy nem veszi fel a telefont és elköltözött ismeretlen helyre, egyedül munkahelye ismert, már amennyiben még ott dolgozik...

Véleményetekre lennék kíváncsi, hogy válást, gyermekelhelyezést ,felügyeletet hol érdemes intézni, és hol olcsóbb?
Mire figyeljünk?
Félünk, hogy ha most le is lép de egyszer megjelenik, hogy most viszi a gyereket, mert jogai vannak, vannak, lesznek akkor is ha lesz..ja őket? Anyagilag hogy lehet tőle gyermektartást behajtani, követelni, hova kihez érdemes fordulni?

Köszönöm előre is a segítségeteket

Cincimóki

ObudaFan # 2014.04.12. 06:26

Az eddig leírtaknál azért erősebb indok kell ahhoz, hogy ne vihesse külföldre. Mondjuk azt nem árt megnézni, hogy a lakóhelye szerinti ország a Hágai Egyezmény tagja-e.

Agitak03 # 2014.04.11. 18:57

Igen, mar tudom, es ezt szeretnem kijavitani! Inkabb megelozom a nagyobb bajt. Tudnak tanacsolni szamomra valamit? Azt kerhetem esetleg a birosagtol, ha nem adjak meg nekem a kizarolagos felugyeletit, hogy csak itt az orszagban lathassa felugyelettel? Bar en ezt is elakarom kerulni, de ahhoz hogy megszuntessek a felugyeletit neki veszelyeztetni kellene a testi lelki epseget. De ezt akarom epp elkerulni..

Dr.Attika # 2014.04.11. 14:56

Alapszabály: arabhoz ne menjen feleségül magyar nő.

Agitak03 # 2014.04.11. 14:46

Nem, arra utalt, hogy o elveszi tolem, de nem jogilag. Burkolt utalasokkal, de erre. Ot a jog nem erdekli, ezt is kijelentette.

ObudaFan # 2014.04.11. 10:23

Az, hogy arra utalt, hogy majd kérni fogja, hogy a gyereket nála helyezzék el, egészen biztosan nem alkalmas a szülői felügyeleti jog megszüntetésére.

Agitak03 # 2014.04.10. 15:20

Fenyegetett is, meg a tuneziai magyar nagykovetnek is igergetett, hogy majd torodik meg gondoskodik a kisfiamrol, de mar a tuneziai nagykovet is belatta, hogy ez nem igaz. Remelem ezt a nagykovetsegen leirjak, mert kertek, hogy csatoljam be, es par tanutol megerosito levelet, hogy nem csinal semmit, es mit muvelt terhessegem alatt, nem gondoskodott, fenyegetett, stb stb. A baj az, hogy o mindazt megtette, amiert meg lehetne szuntetni a felugyeleti jogat, de a kerdesem, hogy mi az a fo indok, amiert ezt megteszik? Mert fenyegetett, hogy elveszi a kisfiamat..

ObudaFan # 2014.04.10. 05:29

A szülői felügyeletről majd a jogerős ítéletben dönt a bíróság. Hogy korábban döntsön ideiglenes intézkedésben, ahhoz komoly indok kell. De a kizárólagos felügyelet sem azt jelenti, hogy ne tarthatná a gyerekkel a kapcsolatot. Azt a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti perrel lehet elérni, ahhoz meg az kevés lesz, hogy egyelőre nem érdeklődött a gyereke iránt.

Agitak03 # 2014.04.09. 18:41

Januar elso heteben. Igazabol a kizarolagos felugyelet miatt nagyon fontos, de azt is bizonyitanom kell, hogy miert.

ObudaFan # 2014.04.09. 14:58

A kézbesítés nem feltétlenül lesz könnyű. De egyáltalán mikor indítottad a keresetet?

Agitak03 # 2014.04.09. 14:52

Ha esetleg még tudnának nekem segíteni abban, hogy hogyan lehetseges az, hogy a magyar birosag meg nem ertesitette a tuneziaban levo meg ferjemet arrol, hogy valunk? Tegnap voltam meghallgatason ahol azt mondtak, hogy tobb bizonyitekot kell benyujtanom a kizarolagos felugyeleti joghoz, es meg meg sem indult az eljaras es nem is ertesitettek a kint levo alperest. Ez hogy van? Jol van ez igy?

Agitak03 # 2014.04.05. 16:33

Mert így ott kint úgy tűnik hogy nincs se gyereke se nem házas. A bíróságnak nem tudom van e bármilyen felhatalmázása hogy kint regisztrálja? Van kétoldalú egyezmény a két ország között, én csak a nagykövetségben nem vagyok biztos. Az én útlevelemet is kérték például a nagykövetségen a regisztráláshoz , ami szerintem furcsa.

Agitak03 # 2014.04.05. 16:29

Igen ez a cél, hogy ne lássa soha. De hogy gondolják jó ötlet e beregisztráltatni a nagykövetség által? Rá ugye csak a magyar jog érvényes hiszen itt él, a tartásdíj szempontjából lenne fontos a regisztrálás..

Agitak03 # 2014.04.04. 14:49

Igen, ezert sem fogja soha latni. De a berigisztralas Onok szerint kell modt vagy nem veszelyes a nagykovetnel? Mert tartasdijat anelkul be sem lehet hajtatni.

monalisa1 # 2014.04.04. 14:08

Ha az apa a gyermeket önkényesen kiviszi az Európai Unió területéről nem lesz könnyű a babát visszaszerezni.