Gyerektartás és láthatás


Kaito # 2005.07.25. 17:54

Kedvesemnek van egy 2,5 éves kislánya. A válás során a bíróságon megegyeztek a gyerektartás fix havi összegében, azonban az apuka jelenleg „minimálbérért” dolgozik és szeretné mérsékelni az összeget, ilyenkor mi a helyzet? Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is? Ha az apa minimális gyerektartás mellett minimális láthatást kér az kivitelezhető? Vagyis összefüggésben van a gyerektartás összege a láthatási idővel? Mivel az apának 30 napos láthatása van a nyári időszakra, jogi alapot adhat-e ez, hogy 1 hónapot ne fizessen, mivel akkor úgyis nála van a gyerek?

Kapcsolattartás:
Az apuka általában csak elviszi és visszahozza a gyermeket, a fennmaradó időben az exanyósnál van a gyermek. Az exanyós telefonszámot cserélt, így kedvesem nem éri el, hogy érdeklődni tudjon a gyerek, hogylétéről.
Az apuka megtagadta a telefonszám kiadását, mondván „hívunk ha baj van, ne akarj beszélni a gyerekkel” Ezután pedig ő is elérhetetlenné vált. Mi
ilyenkor a teendő, megteheti ezt az apuka? Megtagadhatja e a láthatást
az anyuka, ha tudja, hogy nem az apjával van a gyerek, és nem fog tudni
kapcsolatot tartani vele?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Zoltán György # 2005.07.25. 18:06

Nincs összefüggés!

A gyerek akkor is eszik, ha az apja nem látja!

Nem tagadhatja meg!

Minden ilyen esetet azonnal be kell jelenteni a Gyámhivatalnál, azonnal!

Augusztus 1-től, börtönbüntetés is kiszabható az ilyen szülővel szemben, aki nem biztosítja gyermekének a különélő szülővel való kapcsolattartást!

Btk. 195.§.

e.maszat # 2005.07.25. 18:44

Rendkivűli láthatás alatt ugy is megilleti, hogy az apa nincs vele, csak elviszi meg hazahozza?
Mit lehet tenni ha nem akar gyerektarást fizetni, és a bíróság már megítélte, eddig fizetéséből tiltották, de munkahelyet váltott?


e.maszat

Kaito # 2005.07.25. 19:30

Augusztus 1-től, börtönbüntetés is kiszabható az ilyen szülővel szemben, aki nem biztosítja gyermekének a különélő szülővel való kapcsolattartást!

Jelent esetben ennek a forditottjáról van szó. Vagyis az apukánál van egy hétig a gyermek, és az apuka gátolja a kapcsolattartást. Ugyanez a helyzet ebben az esetben is?

Eddig az előző munkahely automatikusan fizette a bíróság kérésére a gyerektartást, munkahelyváltáskor átkerül az uj helyre az adó papírokkal a gyerektartás fizetési kötelezettség is?

Átkerül?

Zoltán György # 2005.07.25. 21:03

e.maszat!

Rendkívűli láthatáskor is elviheti és felelősséggel tartozik érte!

Az új munkahelyére is érvényes a gyermektartás letiltása, mert a gyerekek tekintetében nem állt be változás.
Ha muszály, akkor vidd be az ítéletet a munkahelyére és írásban kérd az átutalást.

Zoltán György # 2005.07.25. 21:11

Kaito!

Az apuka fizeti esetetekben a gyerektartást, azaz nálad helyezték el a gyermeketeket!

Vagy egy hét itt-egy hét ott, megoldással tudtatok válni?

Ha nálad van elhelyezve a gyermeketek, akkor az apukát csak láthatás illeti meg.
Telefonos kapcsolattartás lett szabályozva hivatalosan? Ha nem, akkor nincs!

Ilyen esetre mit ír az ítélet? A többi bla-bla...

A gyerektartás is átkerül, hisz sem a gyermeketek, sem a fizetési kötelezettség nem szünik meg! Ha kell jelentsd fel, ha szándékosan elmulasztja.

A nagymamát ne firtasd, mert elvileg ő is kérhet havi egy alkalommal láthatást...

derill # 2005.07.26. 10:52

Kaito: az apukának a birósághoz kell fordulnia ahhoz, hogy csökkent összeget fizethessen. A jogerős határozattól fizethet csak más összeget, ha a biróság más összeget állapit meg. Ha munkahelyet vált, az uj munkahely ugyanugy köteles fizetni, azonban előfordulhat, hogy feketén dolgozik, ez esetben ha nem fizeti a tartásdijat, feljelentést tehet ellene a párod tartás elmulasztása miatt. A gyerektartás nincs összefüggésben a láthatási idővel. Végig fizetnie kell a tartásdijat, hacsak a biróság nem dönt másképp, tehát arra az időre is fizetnie kell, amikor nála van a gyerek.

Nem tagadhatja meg az anya a láthatást. Az anyának ráadásul nincs kapcsolattartási joga, csak ha a kapcsolattartást szabályozó határozatban rögzitik, hogy biztositania kell az apának a telefoni kapcsolattartást. Azt teheti az anya, hogy vesz a gyereknek mobilt, és amikor az apánál van a gyerek, azon hivja a gyereket, feltéve, hogy az már akkora, hogy tudja kezelni. Azt is teheti, hogy amikor a gyerek nála van, ő sem biztositja a telefoni kapcsolattartást, ha az apa nem biztositja, feltéve, hogy ez nem szerepel az ítéletben - mármint az, hogy az apa telefonon is kapcsolatot tarthat a gyerekkel. Azonban ha az apa vesz mobilt a gyereknek, azt nem veheti el anyuka sem a gyerektől.

e.maszat: igen, megilleti. A különélő szülő rokonai ugyanis akkor jogosultak kapcsolattartásra, amikor a különélő szülő. Lehet kérni a tartásdij végrehajtását, feljelentést tehet tartás elmulasztása miatt, vagy kérheti a tartásdij állam általi megelőlegezését - ez mellett párhuzamosan feljelentést is tehet.

Zoltán: ez igy nem igaz. Telefoni kapcsolattartást nem kell ugyanis elvileg szabályozni, ha pl. vesz a gyereknek egy mobilt. Ez esetben ugyanis a gyereké a mobil, a szülő nem veheti el tőle, a gyerek üzemelteti, tölti, stb. amikor már képes kezelni. Ha a szülő elveszi, a gyerek meghallgatható, és a kapcsolattartás akadályozását jelenti, ha szándékosan akadályozza a telefonhasználatot. Már kérdés, ha visszaélésszerüen akarja a különélő szülő használni, tehát ha pl. napi többször is hivja a gyereket. Ez esetben szabályoztatható. Amig nem képes kezelni, addig természetesen kérni lehet ennek a szabályozását is. Az sem igaz, hogy a nagymama havi egy alkalommal kérhet. Kérhet, és az ügy körüményeitől függ, hogy mennyit, milyen rendszerességgel állapit meg a gyámhivatal. Előfordul, hogy kéthetente, de az is, hogy fél évente pár nap.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.26. 12:10

Köszönöm a kiigazítást!

Nálunk az exem tönre tette mind a két mobilt...
azt mondta, hogy a gyerek volt és véletlen...
Sajnos nincs szabályozva, ezért mehetek bárhova...

derill # 2005.07.26. 12:52

Akkor tegyél feljelentést rongálás miatt ismeretlen tettes ellen. Meglátjuk, mit csinálnak. Ha kiderül, hogy az exed volt, akkor bajban lesz, a rendőrség pedig meg fogja hallgatni a gyerekeket is. Egyébként elég nagy a káosz a telefoni kapcsolattartásról, már olyat is láttam, amikor a biróság kijelentette, hogy ő nem szabályozza, mert nem hozhat olyan határozatot, amit nem lehet végrehajtani, márpedig végrehajthatatlan egy telefoni kapcsolattartást szabályozó határozat. Szerintem csak akkor végrehajthatatlan, ha valaki nem akarja végrehajtani. Az a gyerek, aki tudja kezelni a mobilt, már el tudja mondani, hogy mi történt a telefonnal, miért nincs bekapcsolva, amikor kell. Ilyenkor pedig - mivel az anya köteles a zavartalan kapcsolattartást biztositani CSjt. 92. (1) - kapcsolattartás akadályozása miatt fel lehet lépni az anyával szemben, a telefoni kapcsolattartás megtagadása ugyanis egyértelmüen a szülői felügyelet visszaélésszerü gyakorlása, tehát véleményem szerint megalapozhat akár egy gyermekelhelyezési pert is.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.26. 20:59

Nem szándékosan tették tönkre a gyerekek, hanem elejtették.
Mindezek alapján a rongálás vétsége nem állapítható meg.

derill # 2005.07.27. 07:22

Akkor vegyél nekik másik telefont. Nem kell csudaszépnek lennie, tehát egy olyan üzletben, ahol használt telefonokat árulnak, meg tudod venni pár ezer forintért.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.27. 12:48

Az akkumulátor lett rövidre zárva és leégetve.
Nem a gyerekek csinálták.
Vettem új aksit, kifogástalanul működik...

derill # 2005.07.27. 13:17

Na most akkor a gyerekek csinálták, vagy nem. Ha tudod, hogy nem, akkor rongálás miatt feljelentés ismeretlen tettes ellen, ha meg igen, vagy nem vagy biztos, akkor nem teszel feljelentést. Egyébiránt ha ujra megtörténik, még mindig ráérsz feljelentést tenni, és kártéritést kérni. Egy idő után fura lesz, ha minden telefon elromlik, amit a gyerekeknek adsz.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Zoltán György # 2005.07.27. 15:35

Tudom, de nincs bizonyítékom...

Teszek rá milyen marhaságokat hisz el a rendőrség...

Nincs értelme hülyeségek miatt rohangálnom.

derill # 2005.07.27. 16:07

A bizonyitás nem a Te dolgod, nem vagy Te nyomozó hatóság. Te ilyenkor csak feljelentést teszel rongálás miatt ismeretlen tettes ellen, a rendőrség meg majd kinyomozza, hogy ki rongált.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.08.08. 06:02

Itt is írok egy kicsit... Zoltán György ahogyan sejtem az eddigi írásaidból, Neked is van bajod bőven az exeddel. Azt nem tudom, hogy amikor súlyos gondok vannak a szülők között , miért nem lép fel a hatóság komolyabban? Hallottam olyanról, hogy hazugságvizsgálat, de lehet az űrben élek és ez nem egy elfogadott módszer. Tud erről valaki valamit?

derill # 2005.08.08. 10:46

A hazugságvizsgálat több okból sem alkalmazható. Egyik az, hogy önkéntes. A másik az, hogy ezekben az esetekben végülis mindenki igazat mond - legalább is a saját szempontjából, és erről meg is van győződve - tehát a hazugságvizsgáló gép csődöt mondana, hiszen a lényege az elméletnek az, hogy az alany tudja, hogy hazudik, ezt mutatja ki a gép. De itt mindenki meg van győződve arról, hogy igazat mond. Az anya a gyereknek látszólag jót akar - védi a brutális apától, merthogy számára az vagy.

Amikor súlyos gondok vannak, akkor fellép a hatóság. Ilyen sulyos gond, amikor a gyermeket bántalmazzák, vagy a két szülő elkezdi egymástól ellopkodni. Ez utóbbi esetben ideiglenes intézkedéssel elhelyezik az egyik szülőnél. A kérdés az, hogy legalizálják a döntéssel az anya jogsértő cselekményét, vagy visszahelyezik a gyermeket a szokásos tartózkodási helyére (mint ahogy erre a nemzetközi gyakorlatban van is példa a Hágai egyezmény formájában. Jó ügyvéd kell a dologhoz és jó adag szerencse, hogy ne egy konzervativ nőpárti biróhoz kerülj, hanem egy felvilágosult, jogpártihoz, ahol tényleg egyenlő a két szülő.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.08.08. 19:54

Derill ebben a hazugságvizsgálóban nagy igazságot látok, nem gondoltam ennyire végig a dolgot...Valamelyik szülő jogsértéséről viszont nincs szó ha magával viszi a gyereket máshová, mondhatja hogy csak nyaralni indultak, vagy azt mondja akár hogy tarthatatlan volt otthon a helyzet és szó szerint menekülnie kellett a gyerekkel. Viszont a másik szülő is mondhatja a saját igazát és neki is joga van magával vinni a gyereket. Ez itt meglátásom szerint amíg ki nem mondják a válást, addig egy joghézag, amit valamelyest kifoldoznak egy ideiglenes elhelyezéssel, aminek pontosan olyan alaposnak kellene lennie mint egy gyermekelhelyezési pernek, hiszen egyik oldalról sincs bizonyítva, hogy a másik fél lenne ebben a bűnbak. Az ártatlanság vélelme ugye..... arról nem beszélve, hogy bírósági határozat nélkül sem a rendőrség, sem a gyámhivatal sem a gyermekjóléti sem az iskola nem tud, ahogyan olvastam eddig, azzal sem mindig.. de lehet nem jól látom ezt a kérdést, de eddig sajnos ezt tapasztaltam. Tehát a fene nagy döntésképtelenségben és a két vitatkozó szülő közül az van előnyben, amelyik hangosabban, többször, és okosabban kiabál

Zoltán György # 2005.08.08. 20:29

Tehát a fene nagy döntésképtelenségben és a két vitatkozó szülő közül az van előnyben, amelyik hangosabban, többször, és okosabban kiabál.

Örülök, hogy rájöttél!

kissember # 2005.08.08. 22:25

Gúnyból mondod?

derill # 2005.08.09. 10:11

Mondhatja, ha két hét nyaralás után hazamegy. Itt erről szó nincs. A menekülnie kellettet meg bizonyitani kell. Mondhatja a másik is, hogy menekülnie kellett, mert a másik folyton szekálta. Bizonyitani kell mindkét állitást.

Hatósági döntés nélkül azonosak a jogaid, mint azt már tudod. A rendőrség, az iskola és a gyámhivatal köteles elfogadni, hogy azonos jogaid vannak, tehát köteles intézkedni, ha az azonos jogaidat sértik. Az egyenjoguság, amit az Emberjogi Egyezmény 7. kiegészitő jegyzőkönyv 5. cikke mond, tevőleges magatartást követel az államoktól. Ez kb. azt jelenti, hogy ha a germeket elviszi az anya iskolába és Te értemész, senki nem akadályozhatja ezt meg, hiszen jogod van a gyermekedhez mindaddig, amig a szülői felügyeleti jogodat nem korlátozzák. Az már persze a Te feladatod, hogy a gyermekeddel olyan viszonyt alakits ki, hogy szeressen, és akarjon veled menni.

Nem gulyból irta. Csak tetszett neki és megismételte. Az ő helyzete ugyanilyen. Ezért emelte ki.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

andzsinszan # 2005.08.09. 11:32

Aki ért a gyerektartáshoz írja már le légyszí két mondatban, hogyha van egy a tengerentúlon élő anyuka a 17 éves fiával, az apa itt él Magyarországon, nem házasok, mennyi időre visszamenőleg követelhet tartásdíjat, (előre gondolom az első diplomáig) , ennek mennyi a legkisebb összege, ill. ha ez az összeg nem jön ki az illető fizetéséből, akkor végrehajtanak e??? kösz.

Zoltán György # 2005.08.09. 13:42

Kedves Kisember!

Nem, ezt nem gúnyból mondom, hanem cinizmusból, de ezzel a "rendszert" minősítem, amelynek alaptétele;

Angyali anyukák és ördögi Apukák...

kissember # 2005.08.09. 16:16

Értelek Z.Gy mostmár. Én úgy fogalmaznék, hogy a korlátoltság meg a berögzöttség dönt. No meg az általában úgy szokott lenni...
de azért azt hozzáteszem, hogy általában az apák is hajlamosak úgy látni hogy a gyerek helye az asszonnyál. És ha az apa annyira nem is ragaszkodik a gyerekhez, meg elfogadja azt hogy általában úgyis az anyának ítéli a bíróság a gyereket, és a bíróság is általában az anyának ítél majd és akkor a nagy általánosságból egyszer csak ilyen íratlan törvény lesz.... és ez valahol az apáknak is köszönhető valljuk be. Általában igazam van?

derill # 2005.08.10. 09:18

Általában igen. Ezért mindig azt mondom, nézzük mindig az egyedi ügyet.

andzsinszan: kérdés, hogy a tengerentul élő anyuka milyen állampolgár, illetve a tartásdijat magyar biróság fogja-e megállapitani. Ez ugyanis nem mindegy. A magyar biróság a magyar jogot veszi figyelembe, mig a külföldi a sajátját. Németországban például 100-400 euró közötti tartásdijat akkor is megállapit a biróság, ha az apának nincs jövedelme. Belátható, hogy ez viszont olyan összeg, amit egy magyar munkanélküli nem tud megfizetni, de még az sem biztos, aki dolgozik. A tartásdijat egyébként havi összegben szokták megállapitani, és nem egy összegben előre a gyerek első diplomájának megszerzéséig. A magyar jog szerint visszamenőleg max. 6 hónapra kérhető. Ha kint megállapitják és olyan összeget, amit nem tudsz megfizetni, akkor a magyar biróság fogja végrehajtani, tehát megpróbálják az egyéb vagyonod terhére behajtani. Ha nem megy, akkor megirják a kinti hatóságoknak. Ebben az eljárásban a gyámhatóság közremüködik (szükség esetén eseti gondnokot rendel a gyereknek, aki a birósági végrehajtási eljárást meginditja, esetleg feljelentést tesz tartás elmulasztása miatt, illetve nyilatkoztatja az apát, hogy miért nem fizet).


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu