Gyerektartás és láthatás


Vikus # 2005.09.17. 10:27

derill, szept. 23-ra gondoltam

Vikus # 2005.09.16. 17:41

Derill,
Ezek szerint, október 23-a mindkettőnk életében meghatározó dátum. Te akkor vizsgázol, párom akkor megy tárgyalásra a gyámhatóságra, az apai kapcsolattartás végrehajtásának ügyében.
Én szorítok Neked...
Képzeld, párom felhívta mind a nyolc bölcsit, ami a városban található, meglepő módon az összes vezető nagyon készséges és kedves volt. Párom elmondta, hogy az anya teljesen elzárkózott, semmit nem tud a kicsiről, mindenhol megértőek voltak. Sajnos nem járt eredménnyel, a kisfiú egyikbe sincs beiratva.
Az egyik vezetőnő tanácsként ajánlotta a gyámhatóságot, mondtuk, azon már túl vagyunk. Azt mondta, drukkolok önnek apuka, kívánom, hogy sikerüljön az ügye a gyámhatóságon és magához ölelhesse a fiát.
Tudod ez jól esett a páromnak, ő nem ilyen reakciókra számított, azt hitte mindenhol elutasítóan, a megszokott, "szegény elhagyott anyukát védjük" stílusban fognak válaszolni, és elküldik...
Pozitív csalódás, az élet apró örömei.

Ditti # 2005.09.16. 15:26

Kedves Derill! Szeretném megköszönni a segítségedet mind a jogi kérdésben és mind emberileg! Igazad van, nagyon sok normális és rendes ember él még ebben a világban, erre te magad is kiemelkedő példa vagy. Ilyenkor úgy érzem, érdemes még újrakezdeni és valóban összeszedni magamat, a romokban heverő életemet. Elsősorban a gyerekeimért, de talán azért is, mert még léteznek olyan emberek mint te is.
A jogszabályt ezek szerint valóban nem tudtam értelmezni, de így már minden világos és érthető. Köszönöm mégegyszer!

A szenvedély betegséghez fűznék még hozzá annyit, hogy ez valóban nem gyógyítható sajnos. Egyenlőre. Tudom, mert én annak idején már valósággal átmentem pszichiátrbe, mindent elkövettem, voltak ideig-óráig tartó javulások a volt férjem esetében is, de sajnos ahogy azt érezte, hogy mellette állok, hogy a támasza vagyok, amikor úgymond szilárdnak érezte a lába alatt a talajt, akkor kezdődött minden előről.
Tudom, nem én vagyok az egyetlen akinek az élete e miatt a betegség miatt futott zátonyra. Sajnos sokan és egyre inkább többen vannak. Elég csak a közvetlen környezetünket megfigyelni. Önmagában nem csak a beteg emberek szorulnának itt segítségre, de azok is, azok a családok, idegösszeomlást kapott asszonyok és lelkileg összetört gyerekek is, akik mind ennek a betegségnek köszönhetik a válságba jutott életüket. Elég szomorú, hogy korunkban a már amúgy is sok szenvedély betegség mellett újabbnál újabbak ütik fel a fejüket. (internetfüggőség,sms függőség,stb,) Akár egy életre szólóan is sérült gyerkeket, ártatlanokat hagyva maga után. Bizony itt nagy segítségre lenne szükség, és én nem hiszem, hogy feltétlen gyógyszerekre vagy pszichiáterekre,pszichológusokra lenne itt szükség...de ebbe már tényleg nem mennék bele. A világhálón erről rengeteg publikáció található, akit érint és érdekel, az úgy is igyekszik jártasságot szereuni benne és nem fog "butaságokat " beszélni. Igazából pedig csak annak van az egészről fogalma, aki ebben benne élt, aki mindezt megtapasztalta.

derill # 2005.09.16. 13:52

Ditti: a tartásdij alapja. Ez azt jelenti, hogy ezt kell alapulvenni, de minden rendszeres (és ha a biróság igy állapitja meg rendkivüli) jövedelem is figyelembe vehető a tartásdij megállapitásánál. Nyilvánvalóan, ha külföldön rendszeres jövedelme van, akkor azt is figyelembe veszik. Ilyen esetben ugy állapitják meg a tartásdijat, hogy megállapitanak a rendszeres itthoni jövedelme alapján egy minimum fix összeget, de egyébként a tartásdijat százalékos alapon állapitják meg. Tehát mondjuk a jövedelme itt nettó 50 ezer, abból két gyerekre megállapitanak 10 ezer minimumot. De azt mondják pl-, hogy egyébként viszont a jövedelmének a 20 százalékát kell gyerekenként fizetnie. Ez számára azt jelenti, hogy amig van kint jövedelme, addig az itteni és az ottani jövedelmét összeadják, és annak a 20 százalékát kell fizetnie. Amint visszajön, és kint már nincs jövedelme, akkor is 20 százalékot, de minimum ezt a 10 ezret akkor is, ha mondjuk betegállományba kerül, és a jövedelme nettó 40-re csökken. Remélem érthető. Ha a biróság pedig azt is leirja, hogy minden egyéb jövedelme 20 százalékát is meg kell fizetnie, ez már kiterjed a külön juttatásokra is, pl. 13. havi fizetés, végkielégités.

Sajnos nem láttam még példát rá, hogy játékszenvedélyből valaki kigyógyult volna. Olyat igen, hogy átmenetileg, de amint lehetősége lett, ujrakezdte. Elhiszem, hogy mindent megtettél, ezért irtam, hogy nem olyan egyszerü, ahogy Sücy irja. Mégis, hátha van valami ötlete, ez másoknak is segithet, ezért vagyok rá kiváncsi. Pontosan tudom mire képes ez a betegség, viszont kizárólag gyenge jellemü, gyenge akaratu embereknél jelentkezik (megengedő tipusnál).

Szerintem ne hagyd az életedet romokban heverni. Szedd össze magad, kezdj uj életet. Mindig gondolj arra, hogy vannak emberek nálad sokkal rosszabb helyzetben is. Születhettél volna nyomoréknak, lehetne halálos betegséged (ami mellesleg depressziótól akár ki is alakulhat, márpedig a gyerekeid miatt nem engedheted meg magadnak).

Igen sok, nagyon normális pasi él a világban. Próbálj uj életet kezdeni azzal a tudattal, hogy volt ilyen is, de ennek most vége.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Sücy # 2005.09.16. 09:36

Kedves Ditti! Derill kért, hogy írjak még valamit, azért írtam utolsó hozzászólásomat. Persze, fejezzük be ITT, folytassuk e-mailben.

Ditti # 2005.09.16. 09:17

Kedves Sücy! Megértelek, hogy próbálsz egy beteg emberen segíteni, de itt most nem róla van szó.Szerintem. Arra vannak más helyen más topikok, remek és ilismert pszichiátriai intézetek ,szakemberek (jó magam is ilyen helyen dolgozom - megjegyzem, nem mint orvos - tehát elhiheted mindent megtettem annak idején, hogy meggyógyuljon a volt férjem) .
De itt most éppen, nem az én volt férjem szenvedély betegségének leszokása miatt jöttem, ezt vedd már figyelembe.
De írok még neked inkább e-mailt, amiben részletesebben is mesélhetek miként tette tönkre egy "betegség" egy család életét, Köztük két kiskorú gyermekét mind mentálisan, mind szociálisan.S hogy miket élt át akkoriban egy 8 éves kislány és egy 13 éves kisfiú... Õk persze senkit sem érdekeltek, csak engem, és most téged sem, bezzeg a "beteg" édesapa igen...hát érdekes, Te biztosan gyermekközpontú ember vagy...

Hála, én még itt vagyok, és most is a gyermekem érdekeiért küzdök, mert már semmi más miatt, csak Õ érte, értük élek! Az én életem már romokban hever, de legalább a gyerekemét sikerüljön még jobbra fordítanom valamivel. Mert nem tudom, én még meddig tudok lenni és küzdeni,kitartani mellettük ebben az eltorzult, elhidegült , megromlott világban.
Ezzel én szeretném is a "vitát" ITT lezárni. Folytathatiuk e- mailban.

Ditti # 2005.09.16. 08:53

Kedves derill! Nagyon szépen köszönöm a válaszodat! Végre valaki aki segíteni akar!

Sajnos még mindig vannak bennem kérdések, mivel rég óta próbálok ez ügyben tanni valamit, sokat próbáltam a jogszabályok között is böngészni, de sajnos nem túl biztató eredményekkel. Én az alábbi jogszabályt találtam, ami benne kétéségeket ébreszt, ez a CSjt.69/C törvény. Idézem:

(A Csjt. 69/C. §-ához)

(5) Tartós külföldi szolgálatot teljesítő, külföldön magyar hatósági engedéllyel munkát vállaló, valamint ösztöndíjasként külföldön tartózkodó kötelezett esetében a tartásdíj alapja a kötelezett belföldi munkaviszonyára megállapított munkabér és juttatás, ennek hiányában a nem munkaviszonyból származó jövedelem. A (3) bekezdést ebben az esetben is megfelelően alkalmazni kell.

Ami bennem a kérdést veti fel az, hogy ex-férjemnek a jövedelme, mint azt korábban is írtam, két részből tevődik össze : egyszer a belföldi munkaviszonyból, amire kapja a minimálbér összegét, és a külföldön devizában kapott jövedelemből. Ami után adózni is külföldön kell.
Nem világos számomra, hogy akkor most belföldi munkaviszony jövedelme alatt csak az itthon forintban utalt minimálbér számít? Vagy ebbe bele számítható a külföldi jövedelm is?

Lehet, most buta kérdéseket tettem fel, ezért elnézést kérek, de én tényleg nem értem, nem tudom a jogszabályt értelmezni sajnos.

Sücy # 2005.09.16. 08:42

Tudom, hogy nem olyan egyszerű, mint írom. De léteznek más szenvedélybetegségek, amikből lehet szabadulni, drog-, gyógyszer-, alkoholfüggőség. A játékszenvedély is ilyen, csak nem egy addiktív anyag, hanem egy cselekedet "tart fogva". A káros hatás egyértelmű. Körbe kell nézni a neten, vannak ilyen leszoktató helyek, szinte bárhol tudnak iránymutatást adni, ahol szenvedélybetegekkel foglalkoznak. De lehet, hogy sikerül konkrétabb válaszokat is adnom, egy kis idő múlva...
Egyet viszont tudok: az adott személy elutasítása mindig is ront a helyzeten. Nem a személyt kell elutasítani, hanem azt, amit tesz... Nem mindegy...

derill # 2005.09.16. 08:30

Südy: ez sajnos nem olyan egyszerü, ahogy irod. A játékszenvedélyről valakit leszoktatni szinte lehetetlen. Nyilvánvaló, hogy ha a házasságuk alatt nem sikerült, most még kevésbé fog. Esetleg fejtsd ki itt is a mikéntjét, érdekelne mire gondolsz.

Ditti: fordulj a birósághoz, kérd a tartásdij felemelését a jövedelmi viszonyaira tekintettel, kérd, hogy százalékos összegben állapitsák meg, és azt, hogy tiltsák le. Indokold egyrészt azzal, hogy a gyerek igényei jelentősen nőttek, másrészt az apa jövedelme is lehetővé tenné a magasabb összegü tartásdij fizetését, ellenben ha nem tiltják le a jövedelméből, abból nem látsz egy fillért sem, mivel játékszenvedélye miatt eljátsza. Bemehetsz a birósághoz személyesen is ügyfélfogadási időben, és jegyzőkönyvbe mondhatod, hogy mit szeretnél (igy ott segitséget kapsz ahhoz, hogy mi szerepeljen benne), vidd magaddal a tartásdijat megállapitó határozatot.

adrivik: neked már valahol válaszoltam ugyanerre.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kiábrándult # 2005.09.16. 07:45

Ki mondta, hogy külföldi jövedelemből nem lehet tartásdíjat vonni? Fekete jövedelemből nem lehet, de a bíróság a magas életszínvonal alapján eltitkolt jövedelmeket is figyelembe tud venni, ha ott kéred az apuka megváltozott körülményeire való hivatkozással az emelést. Nem várni kell, hogy majd az apuka fizet, hanem a fizetéséből le kell tiltatni a mindenkori 25%-ot.

Egyébként, amíg nem jelentkezik Derill, a téma szakértője, hogy leírja a pontos eljárást, addig olvasgass vissza a témakör hasonló című topikjaiban, rengeteg hasonló esetet fogsz találni, remek megoldási javaslatokkal.

Ditti # 2005.09.16. 06:57

Sziasztok! Akkor újra feltenném a kérdésemet, és várom a segítséget olyan embererktől akik otthon vannak a jogban. Félreértések elkerülése végett : jogi segítséget kérek és nem "kioktatást". Jogilag úgy vélem kérdésemre van valamilyen megoldás, annak ellenére, hogy egyébként "bonyolult" lehet hozzá nem értők számára, így persze számomra is. De hiszen ezért írok ide, jogi kérdésekben itt lehet eligazítást kérni és kapni. Vagy tévedek?

Tehát.
3 éve váltam el, akkor a tartásdíjat volt férjem mindenkori jövedelme 25%-ban illetve egy minimun fix összegben azaz 10 ezer forintban állapították meg. A mai napig a fix összeget vagyis 10 ezer forintot fizuet az ex-férjem.

Tavaly februártól a volt férjem külföldön dolgozik, a jövedelme azóta havi nettó 300 ezer forint. Ezt bizonyíteni is tudom. Szeretném a tartásdíj felemelését kérni. Ebben szeretnék felvilágosítást kérni. Mivel a dolog sajnos nem éppen egyszerű.
Ex-férjem fizetése úgy tevődik össze, hogy a magyarországi cégtől kap egy minimálbér összeget és ehhez kap még külföldön devizában a fizetést.
Időközben a gyermekünk tartási költségei megnőttek.Gondolom ezt minden gyermeket nevelő szülő ismeri, főleg az egyedülálló szülők. Csak példaként megemlítve: kislányom 13 éves, most kezdenek pályaválasztással kapcsolatos elképzelései kibontakozni,különböző szakkörökre,különórákra jár,idén zeneiskolába iratkozott (csak a fuvolája tetemes összegbe fog kerülni) s bizony ezek mind jelentős költségekkel járnak.
Valamint van még egy nagykorú gyermekem is, aki felsőfokú nappali tagozatos tanuló, az ő tartásáról is gondoskodnom kell.
Sajnos a kislányunk apukája többszöri kérés (gyerek maga is kérlelte, NEM AZ ÉN KÉRÉSEMRE! ,hogy segítse mert anyának nehéz egyedül) persze eredménytelenül.

Elnézést mindenkitől ha netalán tán "sokat rizsáztam", de úgy gondolom ezeket meg kellett osztanom, hogy tisztább képet adhassak magunkról.
Kérdésem nagyon röviden tehát csak az lenne, hogy kérhetem-e a tartásdíj felemélést olyan formában, hogy a fix összeget kérem megemelni (mivel jogilag sajnos a külföldön kapott jövedelmből nem lehet tartásdíjat megállapítani). Viszont ha bizonyítani tudom a teljes jövedelmét, akkor fix összegnél figyelembe veszik-e majd ezt, vagy ot is "védelem" alá tartozik a külföldi jövedelem tartásdíjfizetés szempointjából?

A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

Sücy # 2005.09.15. 18:36

Kedves Ditti! E-mail ment... Nem vagyok jogász, de az eddigi fórumokból úgy tűnik, hogy egy év után mindenképpen kérhetsz felülvizsgálatot, és ha hitelt érdemlően tudod bizonyítani, hogy ennél több tartásdíjat is tudna fizetni az exed, akkor biztos vagyok benne, hogy kérhetsz új tartásdíj-megállapítást. 10.000 Ft önmagában véve is kevés, hiszen 20.000 Ft-nál biztosan többe jön ki havonta az "eltartása" egy 13 éves gyereknek, és a java csak most jön, hiszen ballag, aztán középsuli, bejárás, bérlet... De erre inkább válaszoljanak a jogászok...

Ditti # 2005.09.15. 14:03

Kedves Sücy! Ez így már valóban túlmutat a jogi fórumon, de én nem is akartam ebbe az irányba terelni a dolgot. Én csupán jogi segítséget szerettem volna kérni arra vonatkozóan, hogyan lehetne a gyermek részére a volt férjem 300 ezer forintos jövedelméből valamivel azért 10 ezer forintnál több tartásdíjat "kimenekíteni", és nem hagyni, hogy mindent csak elszórakozzon, eljátsszon. A gyermek már így is sok levét itta meg az apukája nemtörődésének, de ezt nem szeretném itt publikussá tenni, ez már egyáltalán nem ide tartozik. A gyermekemen akarok segíteni. Ennyi. Természetesen szívesen fogadom az emailedet!

Sücy # 2005.09.15. 11:49

Értelek, és nagyon remélem, hogy sikerül ebből a helyzetből kilábalnotok, elhiszem, hogy nem ilyen tanácsra vártál, mégis azt mondom, hogy először mentálisan kell az ex-férjedet rendbetenni, mert addig nem sokat ér még a bírósági végzés sem. De ez, ennek a miként-je sajnos tényleg túlmutat a Jogi Fórumon. (Ezt a részét, ha nem haragszol, e-mailben kifejtem.)
A jog nem cél, hanem eszköz arra, hogy emberi dolgaink normálisak legyenek.

adrivik # 2005.09.15. 11:46

Nagyon örültem, hogy megtatáltam ezt a fórumot, mert nagyon szeretnék néhány kérdésben tisztán látni és a segítségeteket kérem.
2003-ban közösmegegyezéssel elváltunk és a gyermektartásban (bár nem akartam,de megzsarolt) fix összegben egyeztünk meg, pontosan 40.000.
ban 2 gyerek után, amin időközben nem emelt, bár kértem. (infláció, stb.). Akkor a fizetése nettó 120.000.- volt.

Kérdésem. Jelenleg tudomásom van róla, hogy a nettó fizetése 150-160.000.- és van egy másodállása, ahol óraadó nem tudom milyen formában, de jövedelemhez jut. (Lehet megbízási szerződés.)
Közben született egy gyermeke is egyik kapcsolatából.
Szeretném tudni, hogy a számok ismeretében van-e értelme kérni a gyermektartás újbóli esetelg 35%- ( a 3. gyerekre való tekintettel) megállapítását mindennemű jövedelméből. Mert jelenleg még a 13. haviból sem adott. A másodállásából kaphatnak-e a gyerekei?
És egyáltalán hogyan kezdjek ehhez az ügyinézéshez?

Ditti # 2005.09.15. 10:57

Szerintem én azzal már elég sokat segítettem, hogy hagytam veszni a saját (gyerekek öröklési) tulajdonát is az otthonunkból és onkább mentem én "majdhogy nem" az utcára, mint hogy a volt férjem menjen a börtönbe. Mivel így tudta az uzsorás hiteladóit kifizetni, ami hiteleket persze annak idején úgy vett fel, hogy nekem sejtelmem sem volt róla. Sajnálom, de ennél többet nem segíthetek rajta. Én annak idején elvittem pszichiáterhez is, sajnos nem segített. Felnőtt ember, az életét ő irányítja. Nam azt akarom, hogy az eltartója legyen, de ha már az apja nem tud lenni, legalább ennyiben legyen a gyermeke mellett. Ne ő lopja el a zsebpénztét is, hanem ő segítse! Mert lenne miben segíteni, a gyereknek most kezdenek az álmai kibontakozni. De így, ő az apukájára soha nem fog tudni számíthatni. Én azóta egyedül vagyok, nincs másik kapcsolatom. Nagyon nehéz egyedül. Nem ilyen tanácsra számítottam , de azért köszönöm szépen a jóindulatot!

Sücy # 2005.09.15. 10:50

Ditti! Úgy tűnik, hogy azzal tudnál legjobban segíteni, ha valahogy segítenéd abban az ex-férjedet, hogy leszokjon a szenvedélyéről... Utána pedig lehetne beszélni arról, hogy nézzen rá többet a gyerekre, és segítse normálisan. Csak így lesz apja is a gyereknek, nem csak "eltartója".

Ditti # 2005.09.15. 10:40

Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni gyermektartási díj felemelése kérdésben. 3 éve váltam el, akkor a volt férjem 60 ezer fornit jövedelmet vallot be a bíróságon. Százalékos formában illetve fix összegben (10 ezer Ft.) állapították meg a tartásdíj összegét. Tavaly februártól volt férjem külföldön dolgozik, a nettó jövedelme azóta havi nettó 300 ezer forint. A fizetése úgy tevődik össze, hogy a magyarországi cégtől kap egy minimálbér összeget és ehhez kapja még külföldön devizában a fizetését.
Nekem nem a cég küldi a tartásdíjat, mert eddig nem kértem mivel a válás után úgy egyeztünk meg, hogy volt férjem küldi a tartásdíjat. Időközben a gyermekünk tartási költségei megnőttek (13 éves, különböző szakkörökre,különórákra jár amik sajnos költségesek, de a gyereknek szüksége van rá, hamarosan továbbtanulás előtt fog állni. Valamint még egy nagykorú gyermekem is van, akinek a tartásáról gondoskodom, mert még tanulmányait folytatja nappali tagozaton) amiket egymagam fedezek, az apa külön nem járul hozzá semmihez a tartásdíjon felül.
A kérdésem az lenne, van-e lehetőségem a tartásdíj felemelését kérni a mostani jövedelmi viszonyait figyelembe véve? Mivel már másfél éve az ő havi jövedelme négyszerese a még 3 évvel ezelőttinek, ami után akkor meg lett állapítva a tartásdíj. Tájékozódásom szerint sajnos a külföldön kapott jövedelme után nem állapítható meg tartásdíj, csak a forintban kapott minimálbér után. Kérhetem-e a fix összegnek a felemelését úgy, hogy annál a volt férjem teljes (tehát külföldön kapott) jövedelmét is figyelembe véve állapítsák meg? Ha most 300 ezer forint a jövedelme, akkor kérhetem-e a fix összeget 50 ezer forintban?

Nem "kihasználni" akarom a volt férjemet, nehogy így tűnjön! Ahhoz tudni kell azt is, hogy a válásunk miért törént. Játékszenvedélye van a volt férjemnek, amire mindenünk ráment. Az otthonunk is. Az utcára kerültünk a gyerekekkel miatta. Negyedévente jár haza szabadságra, a gyerekét külön nem segíti semmivel. Sőt, legutóbb a gyerek zsebpénzét lopta el, hogy a szabadságáról vissza tudjon utazni külföldre. Még most is játszik és sejtésem szerint a külföldön kapott jövedelmét is (300 ezer forintot!) eljátssza. Ezért kényszerül a gyerekétől lopni. Holott neki kellene adni és segíteni.Miatta élünk évek óta szinte a nyomorúság határán.

kissember # 2005.09.15. 10:31

Derill semmi gond, lehet üldözési mániában szenvedek, annyi minden történt az utóbbi időben. Most is azt érzem, mintha követnének. Futok is tovább voááááááááááoooááá :)))

derill # 2005.09.15. 09:37

Vikus: 23-án vizsgázom. Nem tudom, hogy a bölcsi ad-e információt, elvileg köteles, de hallottam már olyat, amikor nem adott.

Zsejkee: nem gond, szerintem abból amit irtál, elég jó a kapcsolatotok, tehát valószinü, hogy vissza fogja adni, ha neki nem kell, vagy nektek kell. Viszont ha elkezded átjelentgetni a beleegyezése nélkül, ez a viszony villámgyorsan fog megromlani. Nem biztos, hogy megéri.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

zsejkee # 2005.09.15. 08:05

sziasztok!

Köszönöm az infot. Semmit sem szeretnék vele (lakcímkártya), csak nemrég anyuka elkérte tőlünk az útlevéllel együtt és egy kicsit most bepánikoltam :(

Szebb napokat mindenkinek!

Zs.

Vikus # 2005.09.14. 19:12

derill, köszönöm a választ.
még egy kérdés: tudod, párom már 2 hónapja nem látta a kisfiát, anya telefonja ki van kapcsolva, abszolút nincs információnk a kisfiúról.
Azt tudjuk, hogy szeptembertől bölcsibe jár ( legalábbis ezt tervezték) .
Én most kiírtam az összes X városban található bölcsi számát, szerinted, ha párom felhívja őket, hogy oda jár-e a kicsi és egyáltalán jól van-e, válaszolnak?
Nem akar odautazni, megjelenni, csak egy igent hallani arra a kérdésre, hogy jól van-e a kisfia. Megteszik?
Más.
Írtad, hogy szeptemberben vizsgázol.
Rendben ment?

derill # 2005.09.14. 18:57

kissember: tuti nem mondtam, valamit félreértettél. (Tudod az a tipusu potenciális tanu vagyok, akinek fogalma nincs, hogy pontosan mi történt egy balesetnél, kin milyen ruha volt, ki honnan jött, de arra tuti emlékszem, hogy ki mit mondott, sőt még arra is, hogyan. Igy arra pláne, hogy én mit mondok, főleg, ha amit állitasz, az alapjában ellenkezik a tapasztalataimmal, tehát eleve ilyet sosem mondanék.) Egyébiránt egy gyermekelhelyezési per végignézése semmiféle tapasztalatot nem fog adni. Szerezd meg Dr. Grád András: Félrelépők kézikönyvét, abból igen sok hasznos tanácsot kapsz a perre vonatkozóan. (A cim félrevezető, valójában arról szól, hogy mitől mennek szét kapcsolatok, és mit lehet tenni utána - vagyonmegosztás, gyerekelhelyezés, sőt, még a keresetlevél tartalmi kellékei is benne vannak).

Zselyke: azt mire akarod felhasználni? Ugyanis kizárólag az illetékességet dönti el, ezen felül másra nem jó. A közös szülői felügyelethez ennek semmi köze. Azt a biróság vagy megállapitja vagy nem, ha megállapitja, bármely fél kérelmére köteles megszüntetni, tehát nem sokra mész vele. Viszont a gyerek elhelyezéséről közös szülői felügyelet esetén is dönteni kell. Két lehetőség van, elhelyezi valamelyik szülőnél, vagy elhelyezi mindkét szülőnél. Ha valamelyiknél helyezi el, akkor miután az bármikor kérheti a közös szülői felügyelet megszüntetését, biztos,hogy ezután a gyerek nála marad, és ő diktálja a feltételeket. Tehát a lakcimmel önmagában semmire sem mész, ráadásul szerintem anyuka nem fogja odaadni a lakcimkártyát.

kriga: kérhetsz. Az alperes - apa lakóhelye szerinti - vagy a gyermek lakóhelye szerinti birósághoz menj be, és ott mondd jegyzőkönyvbe.

Hejt: szabad bizonyitási rendszer van, ezért használható fel minden. Pp. egyik alapelve. 166. § (1) Bizonyítási eszközök különösen a tanúvallomások, a szakértői vélemények, a szemlék, az okiratok és egyéb tárgyi bizonyítékok - tehát bármi. Egyébként a magnóra vonatkozó pedig egy BH. BH 2001. 110 Más nyilatkozatát tartalmazó hangfelvétel akkor is felhasználható a polgári perben bizonyítékként, ha személyhez füződő jogok megsértésével keletkezett, vagy jutott nyilvánosságra. A tartásdij összegét a bíróság a felek jövedelmi viszonyainak és a gyerek szükségleteinek figyelembevételével a kötelezett jövedelme 15-25 százaléka között állapitja meg, tehát lehet akár 50 százalék is a két gyerekre.

Svejk: menj a jegyzői gyámhatóságra, kérd a védelembe vételt azzal, hogy az anya elzár a gyereked életéből, ezekről a fontos dolgokról nem tájékoztat. Egyébként az iskola köteles erről tájékoztatást adni, kérj tőlük is. Pótanyának igaza van:)

Vikus: elmennék, de mint emlitettem, nem biztos hogy jó, ha minden ügyintéző elmegy - bár az is igaz, hogy elvileg csak hozzáértőnek szabadna ott maradni.

Az anyának kötelező elmenni, merthogy ő idézve lesz. Az eljárás az apa kérelmére indult, ezért az Áe. szerint őt nem idézhetik, ezért ő csak értesitést kapott. Meghallgatják az anyát, hogy miért tette amit tett, elismeri-e, ha nem ismeri el, akkor a tanuk nyilatkozata alapján, vagy ha az hiányos, kétséges stb. akkor behivásuk után dönt a gyámhivatal. Elvileg tisztázott tényállás esetén a kérelem benyujtásától számitott 15 napon belül kell dönteniük, tisztázatlannál 30 nap (mindkettő 30 nappal hosszabbitható csak).

fblade: használom, örülök, ha küldöd. Van, hogy tele van a postaládám és nincs mindig időm üriteni, ezért esetleg a derill@vipmail.hu-ra is küldheted.

Kissember: a biróság ugy látszik nem lát indokot a sürgős intézkedésre, mivel neked ugyanolyan szülői felügyeleti jogod van, mint az anyának, tehát elviheted a gyereket. Ne aggódj, ha elvinnéd, azonnal sürgősnek látná.

Svejk: ne gondold. Anyukára ugyanugy mutogatnak, ez nézőpont kérdése. Ugyyanis látják igy, hogy ragaszkodsz a gyerekhez.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kissember # 2005.09.14. 13:25

Svejk pontosan értema szitut, ezt nevezik előítéletnek vagy mittomén minek. Tudom, hogy egy anya alapból alkalmas a gyerek nevelésére, az apának meg külön be kell ezt bizonyítania. Nem is akarok prófétaságot játszani, egyszerűen csak azt szeretném, ha egy apa megkapná az őt megillető figyelmet, függetlenül attól, hogy az exnek más tervei vannak az életével. Bár ha ez már a házasságban sem működött, akkor azután hogyan is működne? Különben meg egy anyának azt kellene valahol legalább honorálnia, hogy az apa ragaszkodik a gyerekéhez és nem azt, hogy biztos csak azért csinálja mert.... és a pontok helyett jönnek az egyéni ízlésnek megfelelő indokok. Ellenkező esetben persze nyávogna az anya, hogy "az én exem persze egy olyan semmirekellő és nem érdekli a gyerek egyáltalán mert...." és a pontok helyett jönnek a szintén egyéni indokok. Gusztustalan dolog az egész.

svejk # 2005.09.14. 13:04

Szia Pótanya! Természetesen bementem a suliba, még az igazgatónál is jártam, a gyereket eddig tanító összes pedagógussal beszéltem... Az igazgató kicsit hülyének nézett, hogy mit keresek ott, miért nem a sulin kívül intézem el a dolgokat... Ez akkor történt, amikor kb. 4 hónapig nem adta oda a gyereket láthatásra és még nem volt bírói határozat. Voltam szülői értekezleten is, az anyuka az első padban és a másodikban ültem... Hidd el, minden lehetőséget megragadok, hogy figyelemmel kísérjem a gyerek iskolai teljesítményét, csak gyanítom, hogy ujjal mutogatnak rám a hátam mögött, mit keresek már megint bent a suliban... (Bár ez egyáltalán nem érdekel.) Szóval, hidd el, hogy mindent megpróbálok, mégis én vagyok a szemét...


Svejk