hagyatéki leltár


pietrissimo # 2006.01.06. 08:33

Köszönet a gyors válaszért.
Lenne egy további kérdésem egy idöközben felmerült új aspektust illetöen.
Apai nagyanyám 1998-ban halt meg. Végrendeletében néhai édesapámat és két testvéremet / unokáit jelölte meg örökösként. Engem, harmadik unokáját nem emlitett meg – én ekkor már külföldön éltem. Egyetlen kikötése az volt, hogy örökösei (plural!) tisztességben temessék el.
(Temetésen – bizonyíthatóan - csak édesapám és a pap voltak jelen. Ez a körülmény, gondolom, csak morálisan kritizálható jogi jelentöség nélkül.)
Kérdésem a következö: adott körülmények között jogosult lennék-e örökségi köteles részre, és, ha igen, milyen szerepet játszik az idöközeben eltelt majdnem 8 év ?

ObudaFan # 2006.01.05. 19:11

Van lehetőség, és az sem probléma ömnmagában, ha így átadják a hagyatékot, mert tulajdoni perben lehet követelni minden vagyontárgy közös tulajdoni jellegének megállapítását. Ez mindössze bizonyítási kérdés, vagyis azt kell bizonyítanod, hogy a hagyatékhoz tartoztak ezek a tárgyak. Pl. szomszédok nyilatkozatának lehet jelentőssége.

pietrissimo # 2006.01.05. 18:18

Hogyan tovább?
Édesapám egy éve halt meg végrendelet hátrahagyása nélkül.
Két testvérem Budapesten él, én már húsz éve külföldön.
Mivel - mint ez be is igazolódott - attól tartottam, hogy a hagyaték felosztása nem testvéri önzetlenséggel folyik, arra kértem mind a XI. ker. közjegyzöt, mind pedig ügyvédemet, hogy a hagyatékról (ingó és ingatlan) leltárat készítsenek. Információim szerint ez hivatalból is készítendö lett volna, mivel én devizakülföldi magánszemélynek számítok.
A dolgok jelenlegi állása az, hogy az elsö közjegyzöi tárgyalás 6 hónappal késöbb az én értesítésem nélkül zajlott és egy hagyatéki leltár még mindig nem készült.
Az idöközben kiharcolt póttárgyalás csak az ingatlanokról és a pénzügyi hagyatékról diszponált közös tulajdonként Az ingó hagyaték idöközben egyre fogy - testvéreim azon a véleményen vannak, hogy nekem ehhez semmi közöm sincs. Legutóbbi budapesti látogatásom alkalmával a hagyatéki ügyintézést békésen rendezendö, testvéreim ügyvédjük által közöltették velem, hogy nekik se kedvük se idejük nincs egy velem való találkozásra, a szülöi ingatlanok személyes belépésére irányuló kérésemet pedig kategórikusan visszautasították.
Bele kell törödnöm ebbe vagy van-e lehetöség rá, hogy az ügy ptk-konform módon rendezödjön?