Gyerektartás dij

ObudaFan # 2014.05.07. 07:46

Szófi80

Fordulj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.

ObudaFan # 2014.05.07. 08:05

priva

Amíg kiskorú, addig biztosan kell fizetni. Aztán attól függ, hogy tanul-e tovább.
Bíróságon lehet mérséklést kérni, ha jelentősen csökken a jövedelmed.

Atiszirmai # 2014.05.08. 07:25

Tisztelt Jogi Fórum!

Kérdésem felvetése előtt, hogy ne legyen ismétlődő igyekeztem korábbiakat elolvasni,de nem találtam hasonlót.

Az esetem:
Az élettársammal (nem bejegyzett) megromlott a kapcsolatunk. 10 hónapos gyermekemmel most el kíván költözni tőlem vkihez aki befogadja, eltartja.
GYES-el és CSP jövedelemmel rendelkezik.
Tisztában vagyok azzal, hogy jelenlegi szabályok szerint a fizetési kötelezettségem jövedelmem 20%-a lesz.
Kérdésem az lenne, hogy arra van vmi lehetőség, hogy az összeg felhasználását kontrolláljam? vagy egy részét kapja csak meg egy részét meg köteles lennék letétbe helyezni. A lényeg, hogy van arra mód, hogy a pénz amit legkevésbbé se sajnálok a gyermekemtől az biztosan az ő javára váljon az utolsó forintig ne pedig az anyuka és a szeretője élvezzék a számításaim szerint nem kis összeget.

Köszönöm szíves válaszukat.

pazs # 2014.05.08. 08:40

Nincs erre mód.

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 10:08

Hogy-hogy ? Az Állam által megelőlegezettet el lehet
számoltatni ezt meg nem ?
Az Állam által fizetett csak előleg nem közpénz.
A gyermek érdeke nem kellő érv ?

pazs # 2014.05.08. 10:12

Kedves groszfater, jogszabály nem ad rá lehetőséget. Esetleg, mondom, esetleg (és ne kerüljön rá sor), ha a nem csekély gyerektartás ellenére a gyerek elhanyagolt, alultáplált vagy ilyesmi, akkor a gyámhatóság közbeléphet és kérhet elszámolást, de ott nem ez lesz a legfontosabb. Pont a gyerek érdekében.
Amúgy azt honnan veszed, hogy az állam általi megelőlegzéssel el kell számolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.08. 10:12

Miért lenne érdeke a gyermeknek, hogy a szülei vitatkozhassanak a jogerősen megítélt tartásdíjon?

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 11:33

Amúgy azt honnan veszed, hogy az állam általi megelőlegzéssel el kell számolni?

Nem azt mondtam, hogy el kell hanem el lehet számoltatni.

Miért lenne érdeke a gyermeknek, hogy a szülei vitatkozhassanak a jogerősen megítélt tartásdíjon?

Amikor a Bíróság valamely szülőt gyermektartás fizetésére kötelezi azt nem a gyermek érdekébe teszi ?
És szinte minden esetben vita van a tartásdíj körül...

pazs # 2014.05.08. 11:37

Oké, akkor azt honnan veszed, hogy azzal el lehet számoltatni?

Felnőtt emberekről beszélünk, viselkedjen mindkettő felnőtt módjára: azaz az egyik (persze a másik se) ne hanyagolja el a gyereket, a másik pedig ne bánjon gyerekként a másik szülővel azzal, hogy elszámoltatja. A jogalkotó úgy látta jónak, hogy nem ad az elszámoltatásra lehetőséget és kész.

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 12:23

200504853.rtf - AJBH
én innen, talán a 4 oldalon.

a nem csekély gyerektartás ellenére a gyerek elhanyagolt, alultáplált vagy ilyesmi, akkor a gyámhatóság közbeléphet és kérhet elszámolást,

de Te tulajdonképpen ugyanezt mondod, ugyanakkor tagadod is az elszámoltatás lehetőségét, -:)))

pazs # 2014.05.08. 13:11

Az eredeti kérdés arról szólt, hogy a kérdező kontrollálni szeretné a gyerektartásdíj felhasználását. Erre nincs mód, ezt fenntartom.

A gyámhivatal, ha a gyerek elhanyagolt, alultáplált stb. (azaz ha a gyermekjóléti szolgálat úgy látja jónak), ellenőrizheti a már kifizetett összeg felhasználását. De ez se nem kontrollálás, se nem tételes elszámoltatás, pláne nem a kérdező végzi. Ebben az eljárásban ő nem is lesz fél, nem fogja a határozatot sem megkapni akár marasztaló, akár nem.

Atiszirmai # 2014.05.08. 13:29

Köszönöm a válaszokat. Értem. Nos sajnálom, hogy tulajdonképpen a nőt is és szeretőt is kell "szponzorálnom"
látom magam előtt, hogy pl. egy minőségibb (nem luxus ) termék helyett a silányabbat kapja csak, hogy dohányra, italra, édességekre, bulikra stb legyen.

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 13:35

Egyetlen szóval nem állítottam , hogy a kérdezőnek módjában állna közvetlen módon elszámoltatni.
Azt állítottam van mód az elszámoltatásra jogszabályi
háttérrel a gyámhatóságnak és mivel iratbetekintési joga van a kérdezőnek azt meg is tekintheti.

Ebben az eljárásban ő nem is lesz fél,
Dehogynem, hiszen Ő maga is kezdeményezheti az elszámoltatást, kellő indokkal.

pazs # 2014.05.08. 13:50

Nem, ő nem lesz fél, nem lesz iratbetekintési joga, az elszámoltatást nem ő kezdeményezi, hanem a gyermekjóléti szolgálat, ha úgy észleli, hogy a gyerek érdeke ezt kívánja.

groszfater@gmail.com # 2014.05.08. 13:57

,„ az elszámoltatást nem ő kezdeményezi,
Miért ne kezdeményezhetné ?
Akár úgy is hogy beballag a Gyermekjóléti szolgálathoz.

monalisa1 # 2014.05.09. 09:06

Aztán a "kedves" gyámügyes ügyintéző vagy partner a dologban vagy nem...

groszfater@gmail.com # 2014.05.09. 11:12

Ugyan-ugyan, ne károgj már, nem egy jótékonysági egyesületről van szó, hanem hatósági munkáról...

Patópál # 2014.05.13. 10:43

T. Fórum!

Patópál # 2014.05.13. 10:44

Bocsánat, a kérdés lemaradt :)

Abban kérném a segítségeteket - miután sok kereséssel sem találtam rá az interneten választ -, hogy gyermektartásdíj megállapítási kereset esetén melyik bíróság lesz az illetékes? A gyerek vagy az alperes lakóhelye szerinti? Esetleg mindkettő? (Válásnál nem lett megállapítva, mert mindkét szülőnél maradtak gyerekek. Ezért több év után most lenne rá szükség.)
Köszönöm a segítséget!

groszfater@gmail.com # 2014.05.13. 13:36
Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.13. 13:42

Vagylagos, a felperes választása szerint.

Patópál # 2014.05.14. 09:26

Köszönöm!
(A jogszabályból én is így gondoltam, de annyira nem voltam biztos benne, és akiket kérdezni tudtam, ragaszkodtak hozzá, hogy ilyen perben csak a gyerek címe számít.)

Mira74 # 2014.05.15. 04:26

Kedves Szakértô!

Két kérdésem lenne Önhöz.Pàromékmnàl folyik a vàlóper.Még nem volt kimondva,hogy mennyi gyermektartàst fizessen a pàrom,mivel a felesége nem jelent meg a tàrgyalàsokon.Pàrom tavaly òta minden hónapban fizetett utalàssal x.összeget a volt nejének gyerektartàsként.Àprilisban inkasszàltàk a fizetését ezért nem fizetett.Tegnap jött a bìròsàgról egy végzés miszerint a felesége beadta hogy àprilis 1-tôl letiltàst kér mert a pàrom magatartàsa veszélyezteti a gyerekek megélhetését.25-25% vagy 30-30eft.Ideiglenes intézkedés cìmen.A kérdésem,hogy veszélyezteti,ha eddig úgy is fizetett,hogy nem volt döntés?Otthon mi 2 gyermeket nevelünk a mértékét ki dönti el?

Köszönöm a vàlaszàt

frewa # 2014.07.24. 14:51

Tisztelt szakértő

Nagy fiam tavaly érettségizett idén meg szak vizsgázott okj-s bizonyítvánnyal,
be adtam a bíróságra a kérvényem hogy idén szeptember elsejétől szüntessék meg a gyerektartás díjat mert ugye még a nyári szünet bele tartozik az adott évbe. Szeptembertől már nem tanuló lesz! A bíróságtól kaptam egy idézést október végére hogy akkor fogják tárgyalni a kérvényem! Kérdésem a következő: Míg nem lesz jog erős ítélet addig is vonni fogják gyerektartás díjat? Még úgy is hogy a fiam már dolgozni fog!? Elvileg szeptemberi fizetésemből már nem kéne fizessek!!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.24. 15:59

Igen.