Szófi80
Fordulj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.
Szófi80
Fordulj a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz.
priva
Amíg kiskorú, addig biztosan kell fizetni. Aztán attól függ, hogy tanul-e tovább.
Bíróságon lehet mérséklést kérni, ha jelentősen csökken a jövedelmed.
Tisztelt Jogi Fórum!
Kérdésem felvetése előtt, hogy ne legyen ismétlődő igyekeztem korábbiakat elolvasni,de nem találtam hasonlót.
Az esetem:
Az élettársammal (nem bejegyzett) megromlott a kapcsolatunk. 10 hónapos gyermekemmel most el kíván költözni tőlem vkihez aki befogadja, eltartja.
GYES-el és CSP jövedelemmel rendelkezik.
Tisztában vagyok azzal, hogy jelenlegi szabályok szerint a fizetési kötelezettségem jövedelmem 20%-a lesz.
Kérdésem az lenne, hogy arra van vmi lehetőség, hogy az összeg felhasználását kontrolláljam? vagy egy részét kapja csak meg egy részét meg köteles lennék letétbe helyezni. A lényeg, hogy van arra mód, hogy a pénz amit legkevésbbé se sajnálok a gyermekemtől az biztosan az ő javára váljon az utolsó forintig ne pedig az anyuka és a szeretője élvezzék a számításaim szerint nem kis összeget.
Köszönöm szíves válaszukat.
Nincs erre mód.
Hogy-hogy ? Az Állam által megelőlegezettet el lehet
számoltatni ezt meg nem ?
Az Állam által fizetett csak előleg nem közpénz.
A gyermek érdeke nem kellő érv ?
Kedves groszfater, jogszabály nem ad rá lehetőséget. Esetleg, mondom, esetleg (és ne kerüljön rá sor), ha a nem csekély gyerektartás ellenére a gyerek elhanyagolt, alultáplált vagy ilyesmi, akkor a gyámhatóság közbeléphet és kérhet elszámolást, de ott nem ez lesz a legfontosabb. Pont a gyerek érdekében.
Amúgy azt honnan veszed, hogy az állam általi megelőlegzéssel el kell számolni?
Miért lenne érdeke a gyermeknek, hogy a szülei vitatkozhassanak a jogerősen megítélt tartásdíjon?
„Amúgy azt honnan veszed, hogy az állam általi megelőlegzéssel el kell számolni?”
Nem azt mondtam, hogy el kell hanem el lehet számoltatni.
„Miért lenne érdeke a gyermeknek, hogy a szülei vitatkozhassanak a jogerősen megítélt tartásdíjon?”
Amikor a Bíróság valamely szülőt gyermektartás fizetésére kötelezi azt nem a gyermek érdekébe teszi ?
És szinte minden esetben vita van a tartásdíj körül...
Oké, akkor azt honnan veszed, hogy azzal el lehet számoltatni?
Felnőtt emberekről beszélünk, viselkedjen mindkettő felnőtt módjára: azaz az egyik (persze a másik se) ne hanyagolja el a gyereket, a másik pedig ne bánjon gyerekként a másik szülővel azzal, hogy elszámoltatja. A jogalkotó úgy látta jónak, hogy nem ad az elszámoltatásra lehetőséget és kész.
200504853.rtf - AJBH
én innen, talán a 4 oldalon.
„a nem csekély gyerektartás ellenére a gyerek elhanyagolt, alultáplált vagy ilyesmi, akkor a gyámhatóság közbeléphet és kérhet elszámolást,”
de Te tulajdonképpen ugyanezt mondod, ugyanakkor tagadod is az elszámoltatás lehetőségét, -:)))
Az eredeti kérdés arról szólt, hogy a kérdező kontrollálni szeretné a gyerektartásdíj felhasználását. Erre nincs mód, ezt fenntartom.
A gyámhivatal, ha a gyerek elhanyagolt, alultáplált stb. (azaz ha a gyermekjóléti szolgálat úgy látja jónak), ellenőrizheti a már kifizetett összeg felhasználását. De ez se nem kontrollálás, se nem tételes elszámoltatás, pláne nem a kérdező végzi. Ebben az eljárásban ő nem is lesz fél, nem fogja a határozatot sem megkapni akár marasztaló, akár nem.
Köszönöm a válaszokat. Értem. Nos sajnálom, hogy tulajdonképpen a nőt is és szeretőt is kell "szponzorálnom"
látom magam előtt, hogy pl. egy minőségibb (nem luxus ) termék helyett a silányabbat kapja csak, hogy dohányra, italra, édességekre, bulikra stb legyen.
Egyetlen szóval nem állítottam , hogy a kérdezőnek módjában állna közvetlen módon elszámoltatni.
Azt állítottam van mód az elszámoltatásra jogszabályi
háttérrel a gyámhatóságnak és mivel iratbetekintési joga van a kérdezőnek azt meg is tekintheti.
„Ebben az eljárásban ő nem is lesz fél,”
Dehogynem, hiszen Ő maga is kezdeményezheti az elszámoltatást, kellő indokkal.
Nem, ő nem lesz fél, nem lesz iratbetekintési joga, az elszámoltatást nem ő kezdeményezi, hanem a gyermekjóléti szolgálat, ha úgy észleli, hogy a gyerek érdeke ezt kívánja.
,„ az elszámoltatást nem ő kezdeményezi,”
Miért ne kezdeményezhetné ?
Akár úgy is hogy beballag a Gyermekjóléti szolgálathoz.
Aztán a "kedves" gyámügyes ügyintéző vagy partner a dologban vagy nem...
Ugyan-ugyan, ne károgj már, nem egy jótékonysági egyesületről van szó, hanem hatósági munkáról...
T. Fórum!
Bocsánat, a kérdés lemaradt :)
Abban kérném a segítségeteket - miután sok kereséssel sem találtam rá az interneten választ -, hogy gyermektartásdíj megállapítási kereset esetén melyik bíróság lesz az illetékes? A gyerek vagy az alperes lakóhelye szerinti? Esetleg mindkettő? (Válásnál nem lett megállapítva, mert mindkét szülőnél maradtak gyerekek. Ezért több év után most lenne rá szükség.)
Köszönöm a segítséget!
Vagylagos, a felperes választása szerint.
Köszönöm!
(A jogszabályból én is így gondoltam, de annyira nem voltam biztos benne, és akiket kérdezni tudtam, ragaszkodtak hozzá, hogy ilyen perben csak a gyerek címe számít.)
Kedves Szakértô!
Két kérdésem lenne Önhöz.Pàromékmnàl folyik a vàlóper.Még nem volt kimondva,hogy mennyi gyermektartàst fizessen a pàrom,mivel a felesége nem jelent meg a tàrgyalàsokon.Pàrom tavaly òta minden hónapban fizetett utalàssal x.összeget a volt nejének gyerektartàsként.Àprilisban inkasszàltàk a fizetését ezért nem fizetett.Tegnap jött a bìròsàgról egy végzés miszerint a felesége beadta hogy àprilis 1-tôl letiltàst kér mert a pàrom magatartàsa veszélyezteti a gyerekek megélhetését.25-25% vagy 30-30eft.Ideiglenes intézkedés cìmen.A kérdésem,hogy veszélyezteti,ha eddig úgy is fizetett,hogy nem volt döntés?Otthon mi 2 gyermeket nevelünk a mértékét ki dönti el?
Köszönöm a vàlaszàt
Tisztelt szakértő
Nagy fiam tavaly érettségizett idén meg szak vizsgázott okj-s bizonyítvánnyal,
be adtam a bíróságra a kérvényem hogy idén szeptember elsejétől szüntessék meg a gyerektartás díjat mert ugye még a nyári szünet bele tartozik az adott évbe. Szeptembertől már nem tanuló lesz! A bíróságtól kaptam egy idézést október végére hogy akkor fogják tárgyalni a kérvényem! Kérdésem a következő: Míg nem lesz jog erős ítélet addig is vonni fogják gyerektartás díjat? Még úgy is hogy a fiam már dolgozni fog!? Elvileg szeptemberi fizetésemből már nem kéne fizessek!!
Igen.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |