névváltoztatás


Kato # 2022.07.12. 06:41

Sziasztok! Lassan precedens ügy lesz a párom válása.
A válóper indulásakor még szolgálati lakás volt, a párom volt a kizárólagos bérlő a család a vele költöző, A párom a visszaköltözés jogának fenntartásával elköltözött hozzám egy éve. Közben vissza járt a közüzemi órákat fotózni. A neje (alperes) lezárt egy szobát magának és egy szobát a nagykorú fiuknak, aki azóta már főiskolai diplomát szerzett. Múlt héten a párom megvette a lakást. 1/1-es tulajdoos lett.
Közben a nő soron kívüli lakásmegosztást kért a szeptemberi tárgyalásig , amit az amúgy szint 0km-es bíró meg is adott úgy, hogy lehetett fellebbezni, de a határozat szerint a "jogerőre emelkedés előtt végrehajtandó" a lakásmegosztás. Ezt a nő úgy értelmezi, hogy kérjen engedélyet a párom, ha oda akar menni, illetve semmit sem csinálhat a lakásban az engedélye nélkül. Nagyon komoly beázási probléma van a fürdőszoba fala már rohad, a vele szomszédos gardrob szintén. Penész mindenhol, mert nem szellőztetnek, bent szárítanak. Redőnyök leszakadva, de nem engedi be a redőnyöst.
Birtokvédelmet kért a párom amit elutasított a jegyző. Két nap múlva a nő kért birtokvédelmet, amit két hete vizsgál az az ügyintéző, aki a párom ügyét is előkészítette. Háromszor tett eddig nyilatkozatot ellenérdekeltként, most személyes egyidőben történő meghallgatásra hívta őket. Persze az ügyvédünk azt mondta szó sem lehet róla és nem is érti az ügyintéző hogy gondolja ezt, hiszen tudja, hogy perben állnak polgári bíróságon és a per érinti a lakásmegosztást is.
Közben a fiuk megkapta a főiskolai diplomáját és fel lett szólítva hagyja el a lakást. Tegnap írt egy levelet, hogy ő megy tovább MA szakra és nem kell elmennie. Az ügyvédünk azt mondja marhaság, a törvény az első szakma megszerzéséig ír eltartási kötelezettséget.
Jelen állapot az, hogy a párom vett egy 84 M-s lakást, bemenni nem tud, felújítani nem tud, a nagykorú gyereket kirakni nem tudja.
Ezen felül van egy közösen épített házuk Noszvajon 300nm ami a csaj nevére került anno, mert a régi szabályok szerint állítólag ha nem kérték máshogy akié a telek volt, azé lett a ház is. Ennek ellenére bizonyítható, hogy a házasságkötés után két évvel kezdtek építkezni. Abba házba be sem tud jutni, kulcsa nincs, viszont tele a ház a saját pénzen vásárolt, illetve a szüleitől örökölt kb 3-4M-s értékű mezőgazdasági gépekkel. Tavaly novemberben hatósági tanúkkal és a körzeti megbízottal tudott bemenni a házba a téligumijaiért.
Ilyenkor mi van???

leveles # 2022.07.04. 21:24

Hát igen... a hagyomány az nagy úr... mindenhol.
Amúgy engem nem zavar a magánéletben, csak a publikációim miatt nem akarom ezt már tovább bonyolítani. Úgyhogy ezek szerint írhatok a leánykori nevemen.
Köszönöm mindenkinek a segítségét!

Majordomus # 2022.07.04. 19:46

De miért a - leendő-férjed ragaszkodik hozzá? Az kizárólag a te jogod,hogy milyen nevet viselsz esküvő után!

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.04. 12:09

Szerintem a szerzői név használata a tudományos publikációban is megengedett.

leveles # 2022.07.04. 08:15

Azért is érdekes, amit írtok, mert vagy 12 évvel ezelőtt, amikor még magyar férjezett nevem volt egy rövidebb ideig, azt mondták -tudományos körökön belül-, hogy muszáj (?) azt a nevet használnom publikáláshoz is, ami a hivatalos nevem. De soha sehol nem találtam erre vonatkozó szabályt, így beletörődtem, hogy ez van. Hogy a példánál maradjunk, akkor így jelent meg cikkem:
'Tóth-Szemerkényi Erika'
A válásom után újból 'Szemerkényi Erika' néven írtam.
De ha azt mondjátok, hogy az újabb házasságommal felvehetem a férj nevét, de nem 'kell' azon a néven publikálnom, a további bonyolítást elkerülve, akkor az még jobb!

Tehát lehetek 'Mrs Erika O'Neil' minden hivatalos papíron külföldön (jobb a példa, mert a Smith-t le lehet fordítani, az O'Neil-t nem), a magyaron pedig 'O'Neil Erika', de továbbra is publikálhatok 'Szemerkényi Erika' néven?

A leendő angol férjem szeretne ragaszkodni ahhoz, hogy az ő nevét vegyem fel, de ne legyen kötőjeles megoldás, azaz Mrs Erika O'Neil- Szemerkényi. Nekem valóban mindegy a magánéletben, csak a publikálásnál nem akarok tovább bonyolítani.

Tadegi # 2022.07.04. 05:57

Az biztos, hogy a szerzői jogaidat ez nem érinti, hiszen te ugyanaz maradtál, csak a neved lett más, a szerzői jog pedig nem a névhez, hanem a személyhez kapcsolódik.
Egyébként ha a lánykori nevedhez már komoly tudományos háttér társul, akkor tudomásom szerint használhatod továbbra is azt, vagy pár évig a régi és az új nevedet egymás mellett: "Kovács Erika / Erika Smith" például. Több publikációban láttam már így, és pár év után a lánykori nevet el lehet hagyni.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.04. 05:34

a szerzői jogaim változnak ez által?
Ez kb. olyan kérdés, mint az, hogy "ha megváltozik a nevem, elvesztem az ingatlantulajdonomat"?

leveles # 2022.07.03. 20:45

Mármint Mrs Erika Smith...

leveles # 2022.07.03. 20:22

Jó felvetés! Utána kell néznem, hogy Angliában meg tudom-e tartani a 'teljes' leánykori nevemet is. Mondjuk hagyományosan a férj neve válik az én vezetéknevemmé. Pl. Mrs Smith Erika.

Majordomus # 2022.07.03. 19:54

De miért nem tartod meg a saját nevedet is?
Frau Zimmer Kovács Gabriella.
Ekkor mindkét cél megvalósul.

leveles # 2022.07.03. 19:30

Külföldön élek és házasság útján a leendő - nem magyar - férjem nevét szándékozom felvenni. Az lenne a kérdésem, hogy használhatom-e továbbra is a leánykori nevem tudományos publikációkhoz, ha azon a néven már évek óta jelennek meg szakcikkek Magyarországon?
Ha le kell minden dokumentumot cserélnem (útlevél, személyi igazolvány stb.) - konzulátuson keresztül - a szerzői jogaim változnak ez által?
Köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.11. 18:33

Akkor néhány hónap.

Bigyo95 # 2021.04.11. 12:20

Természetesen meg van az apa is, beleegyezik...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.04.10. 14:03

Az apa megvan és benne van? Mert ha nem, akkor eléggé felesleges minden más kérdés.

Bigyo95 # 2021.04.10. 13:05

Kedves Fórum!
A következő kérdésem lenne azokhoz akiknek már van ebben tapasztalata, vagy aki jártas az ilyesmiben: Párom szeretné nevére venni gyermekemet és egyúttal örökbe fogadni is, szeretnénk hogy a gyermek minden irataban ő szerepeljen mint apa. Azt már tudjuk , hogy a gyámhatóságnál kell indítványozni és hogy házasoknak kell lennünk. De mi külföldön élünk, ebből kifolyólag érdekelne hogy mennyi ideig tart egy ilyen procedúra? Hogyan zajlik le egy ilyen eljárás? Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2021.03.26. 05:34

Értem. Köszi.

wers # 2021.03.26. 05:15

Hivatalos aláírásra miért nem? Az nem olyan, amelyiet akarsz? Van rá előírás? Van akinek egy krikszkraksz...

Kovács_Béla_Sándor#e- 2013.10.17. 17:59
Ehhez képest az aláírás az, ami annyi elkülönül tagból áll, amennyiből a név, és legalább a szókezdő nagybetűk felismerhetőek. Ami nem ilyen, az kézjegy, és ahol jogszabály aláírást kíván, nem megfelelő.
Bukott már meg ezen végrendelet.

gerbera317 # 2021.03.25. 22:20

Megkülönböztető betűjelnek hívják. Ilyenje van a tévébemondó Kovács P. Józsefnek is. Viszont Berend T. Iván akadémikus T.-je nem ilyen, hanem önkényes rövidítés. A tiéd is önkényes rövidítés lenne, csak hát előbb meg kéne szerezned azt a nevet, amit le akarsz rövidíteni.

bbalasz # 2021.03.25. 21:35

akkor jól láttam, hogy ha nem hivatalos az utónév, akkor nem fogják anyakönyvezni, köszönöm a megerősítést.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.25. 21:00

Az inkább csak kézjegy.

drbjozsef # 2021.03.25. 19:10

Hivatalos aláírásra miért nem? Az nem olyan, amelyiet akarsz? Van rá előírás? Van akinek egy krikszkraksz...

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.25. 16:33

Felvett névként, megkülönböztető névként a mindennapi érintkezésben minden különösebb procedúra nélkül használhatod (bemutatkozáskor, névjegyen, nem hivatalos aláíráskor stb.)
De szerintem ezt így anyakönyvezni nem fogják, mert az L. nyilván nem egy utónév.

bbalasz # 2021.03.25. 16:02

Tisztelt Fórum,
a segítségeteket kérném névváltoztatás témakörben.
Nevem Balogh Balázs, és nevemet szeretném egy betűvel megtoldani nevelőapám utónevének (László) kezdőbetűjének felvételével: Balogh L Balázs. Úgy látom, hogy ez nem egy hétköznapi ötlet, és nem is találok rá nagyon precedenst.
Szerintetek megoldható, vagy nagyon elvetemült az ötlet?
Köszönettel
BB

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.30. 11:46

Igen.

Yvone # 2021.01.29. 20:45

Kedves Fórum!
Nevem, S-né Z. Yvone! Húsz éves szakmai múltam alatt kialakult, hogy csak lánykori nevemen ismernek. Szeretnék nevet változtatni, nincs szándékomban elválni. Lehetséges-e az S-né elhagyása és csak Z. Yvone-ként használni nevemet?

Köszönöm a segítséget: Yvone