Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

Amina2009 # e-mail 2009.02.01. 12:10

Sziasztok!

A vezeték- és a keresztnevemet is szeretném megváltoztatni. A kérelem beadásakor indokolni kellene. Ezt vajon mennyire veszik komolyan? Az én indokom "mindössze" annyi, hogy nagyon nem tetszik. (Bár nem vagyok szoros viszonyban a szüleimmel és a múltban történtek olyan dolgok, ami miatt ez a kapcsolat igen megromlott, de ha lehet ezt nem teregném ki a kérelemben, igazából nem ez miatt szeretnék változtatni, bár gondolom ez már megfelelő indok lenne.)
A másik kérdésem, hogy mi lesz a diplomámmal, nyelvvizsgáimmal? Újra el kell készíttetni? Erre kaptam valahol egy olyan választ, hogy nem, mivel amikor megkaptam, még ez a nevem volt, de azért kellemetlen helyzet lenne például új munkahely keresésekor magyarázkodni. Másrészt nyilván mindenféleképpen szakítani akarok a mostani nevemmel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.01.29. 11:43

Baba.goa: nincs szüksége gyámra annak a gyermeknek, akinek az egyik szüleje él. Ha mindenki úgy akarja, örökbefogadhatod a gyereket.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2009.01.29. 11:42

A gyerek apja csak úgy mondhat le, ha a jelenlegi férjed örökbe fogadja a gyereket. Nem is értem, hogy nem mondták ezt nektek, amikor "elindítottátok a jogi folyamatot".

Az örökbefogadott gyermek a vérszerintiekkel azonos módon örököl. Nem 18 éves korában, hanem akkor, amikor az örökhagyó meghal.

www.kbs-ugyved.hu

baba.goa22 # e-mail 2009.01.29. 11:37

Szia!
Jogi segítségre lenne szükségem. Most készülök hozzámenni a páromhoz, akinek van az előző házasságából egy 2 éves fia. Az anyja sajnos meghalt. Házasságunk után, jogilag is gyámja leszek a picinek, vagy ezt kérvényeznem kell majd?
köszi Csilla

pocak # e-mail 2006.06.27. 10:50

A házasság előtti vagyonjogi szerződés nem érinti az örökbefogadás miatti öröklését az örökbefogadottnak.
Az öröklési sorrned:

  1. gyermek
  2. házastárs
  3. szülő

Tehát ha az örökbefogadó apuka meghal, a halál pillanatában az ő teljes vagyona a gyermekeire száll, és ebben az örökbefogadott és a vér szerinti gyermek egyenrangú.
Ha van gyeremek (akár csak örökbefogadott is), akkor senki más nem örököl. Ha van házastárs, az pedig haszonélvezetét öröklni mindennek.

Végrendelkezni lehet, tehát meg lehet bárkit nevezni örökösnek, de ha van gyerek, akkor a kötelesrész ilyenkor is jár neki, az pedig annak a fele, amit egyébként végrendelet hiányában örökölt volna.
Tehát ha örökbefogadja a párod a gyerekedet, akkor valamennyit biztosan örökölni fog. Persze ki lehet ezt is játszani, vannak azért kiskapuk, de feltételezem, hogyha önszántából akarja örökbe fogadni a gyerekedet, és gondoskodni róla, valóban a gyerekének tekinteni, akkor nem fogja kijátszani az örökségből. (Nagyobb az esélye annak, hogy a mostoha nagymama nem éli túl a fiát, mint annak, hogy igen, és így neki már akkor nem lesz a fiad öröklésébe szava.)

A gyerekednek egyértelműen az az érdeke, hogy legyen hivatalosan apukája, ha már nem a vér szerinti, akkor örökbefogadó, tehát neked az örökbefogadást kell pártolnod. Nem a majdani, esetleges örökség itt a lényeg, nem is a névviselet, hanem az, hogy legyen két eltartója, amíg kiskorú. Mert ha a vér szerinti apuka lemond róla, és nem kell tartásdíjat fizetnie (bár úgy tudom, ilyen nincsen), és az örökbefogadás nem történik meg, akkor csak te leszel az egyetlen, aki az eltartására kötelezhető. És ez nem áll a gyerek érdekében.
A másik fontos az örökbefogadásban az érzelmi oldal, de azt most nem szükséges ecsetelni.

Érdekelne ez a lemondás, amit írtál, mert úgy tudom, ilyet nem lehet tenni. Nem lehet önként lemondani a szülői felügyeleti jogról, azt csak bíróság szüntetheti meg, alapos ok miatt. A gyámhivatalnál tett ilyen nyilatkozatot az exed, vagy csak ő írt egy ilyen papírt és aláírta és neked odaadta, de egyéb hivatalos formája nem volt még ennek? Azt hiszem, ez utóbbbiról lehet szó, ebben az esetben nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit szól majd ehhez a bíróság. Ha nem látogatja a gyereket, a kapcsolattartási jogát korlátozhatja a bíróság, de a felügyeleti jogot csak súlyosan felróható esetben szünteltetik, vagy szüntetik meg, aminek leginkább csak a gyermek ellen elkövetett bűncselekmény számít.

Úgy tudom, hogy a vér szerinti szülő lemondás helyett örökbefogadáshoz tehet hozzájáruló nyilatkozatot, de ezt csakis személyesen, és gyámhivatalnál lehet megtenni.
Hozzájárulhat az örökbefogadáshoz úgy is, hogy ti még nem kezdeményeztétek és indítottátok el a gyámhivatalnál az örökbefogadási procedúrát, és így ő az örökbefogadók adatainak ismerete nélkül járul hozzá az örökbefogadáshoz. Ezt hívjuk titkos örökbefogadásnak. Ekkor a vér szerinti szülőnek minden joga megszűnik a gyerekével szemben. A gyerek sem örököl utána. Elméletileg minden kötelezettségének is meg kell szünnie, de ez nem egyértelmű.
Ment ez ügyben több topicban is vita erről. Mármint hogy ekkor megszűnik-e a gyerektartási kötelezettsége vagy sem. Több olyan apukáról is tudok, akik tettek ilyen nyilatkozatot gyámhivatal előtt, de arra még nem tudok precedenst, hogy ilyen esetben a bíróság megszüntetné-e az egyébként már bíróság által megállapított tartásdíj fizetési kötelezettséget.
Érdekelnének a fejlemények nálatok, ha nem veszed tolakodásnak, írd meg majd az itt feltüntetett mail-címemre.
Köszi és üdv.

gittus # e-mail 2006.06.22. 19:35

Az örökbefogadás felbontható, de más módja is van hogy ne a gyermek örököljön hanem édesmama.
Végintézkedés, házasság előtti vagyonjogi szerződés stb.
A vagyon ne tartsa vissza a párodat az örökbefogadástól.

kata81 # e-mail 2006.06.22. 10:02

Kedves Pocak!

Köszönöm válaszodat, végül is részben megválaszoltad a kérdéseimet.
A jogi folyamat alatt azt értem, hogy a volt férjem aláírt egy papírt, hogy lemond a szülői felügyeleti jogáról, ezáltal nem lesz jogi beleszólása a gyermek ügyeibe, de valószínűleg tartásdíjat fizetnie kell, bár ő leginkább ezért mondott le a lányomról :-( elég szomorú dolog, de ha ő így döntött, akkor legyen. Most az ügyvédem beadja ezt a papírt a bíróságra, amiről majd születik egy bírósági határozat, miszerint a volt férjemnek nem lesznek meg az eddigi jogai a gyermek felett.
Na mindegy nem is ez a lényeg, hanem hogy a jelenlegi párom a nevére venné a gyermeket, de az anyós nagyon hadakozik az ügy ellen. Rendkívül pénzcentrikusak, féltik a vagyont, és nem akarom, hogy a páromat folyamatosan szekírozzák, ezért nem szorgalmazom az örökbefogadást. De mivel a lányom nagyon szereti őt, apjának tekinti, az ő nevét szeretné viselni. Én nem ragaszkodom hozzá, mert nem akarok 30 évig ezen veszekedni. Szóval ezért gondoltam arra, hogy felveszem a párom vezetéknevét, így a gyermek utánam is megkaphatná a nevet. Ez így van vajon??
Szóval ha még valaki tud nekem válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor írjon! Nagyon köszönöm!

pocak # e-mail 2006.06.22. 09:22

Azt írod, a gyereked apja úgy döntött, hogy lemond a gyerekről, és elindítottátok már a jogi folyamatot. Mi is ez pontosan, amit elindítottatok? Örökbefogadási eljárás?

Nem a névváltoztatás a lényeg, az csak egy technikai jellegű dolog, jogot és kötelezettséget nem keletkeztet. A gyerek névváltoztatásához a szülők hozzájárulása szükséges. Mindkét szülőé kell, akkor is, ha az egyik külön él és a szülői felügyeleti joga szünetel.
Így mindenféle eljárás és lemondás nélkül is hozzájárulhat az apuka, ha akar, ahhoz, hogy a gyereke neve változzon. És a gyerek felveheti az új férjed vezetéknevét, de ettől még nem lesz jogilag az apja, és örökölni sem fog utána.

Ha azonban az új férjed örökbefogadja a gyereked, és ehhez a gyerek édesapja hozzájárul, akkor az örökbefogadás folytán a gyerek édesapja elveszíti minden jogát és kötelezettségét a gyerekével szemben, az örökbefogadó pedig teljes értékű apuka lesz.
Azaz az örökbefogadás megtörténte után te és az új férjed lesztek a gyerek szülei és a ti kettőtök hozzájárulása kell a ygerek nevének megváltoztatásához. Továbbá az örökbefogadó apuka után ugyanúgy örököl a gyereked, mint a vér szerinti után. (A nyílt örökbefogadásnál a gyerek mind utánad, mind az örökbefogadó apukája után, mind a vér szerinti apukája után örökölni fog, titkos örökbefogadásnál azonban a vér szerinti után nem örököl, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint).
Az örökbefogadás után(akár nyílt, akár titkos) a vér szerinti apuka kapcsolattartási joga és gyerektartás-fizetési kötelezettsége is megszűnik. A gyerek tartására utána te és az új férjed lesztek kötelesek, akkor is, ha aztán ti is elváltok. Ezzel azért szembesítsd a jövőbeli férjedet, úgy a korrekt, ha tudja azt, hogy ha elváltok, akkor ő lesz köteles gyerektartást fizetni, hiába nem a vérszerinti gyereke, és kapcsolattartási joga lesz. Ha így is vállalja, az az igazi.

kata81 # e-mail 2006.06.22. 08:11

A következő kérdésben szeretnék jogi segítséget kérni.
4 éves kislány anyukája vagyok. A gyermekem apjával 3 éve elváltunk. Mivel a volt férjem nem igazán volt kíváncsi ezalatt a 3 év alatt a gyermekre, ezért most úgy döntött lemond róla. Már elindítottuk a jogi folyamatot.
Időközben én megismerkedtem jelenlegi párommal, akivel azóta összeköltöztünk, szeptemberben össze is házasodunk.
Szeretném tudni, hogy a párom nevére veheti-e gyermekemet, ill. hogy ez milyen jogi következményekkel jár.
Gondolok itt arra, hogy a ház amiben élünk a páromé (jogilag is), és az anyósom rettenetesen félti a családi vagyont, hogy a gyermekem majd 18 évesen esetleg benyújtja a kérvényt!
Tehát végül is azt szeretném tudni, hogy 1. nevére veheti-e a párom a gyermeket, 2. örökös lehet-e a gyermekem (nem ragaszkodom hozzá), 3. ill. ha én felvenném a férjem családi nevét, akkor azt utána átadhatom-e a gyermekemnek (megkerülve így a családi nézeteltéréseket)
Kérném, hogy mielőbb válaszoljanak! Nagyon fontos lenne!

Köszönöm! üdv: kata81