Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


névváltoztatás

pazs #   2013.12.13. 15:14

Megnéztem, ikrek nem viselhetik ugyanazt a keresztnevet:
2010. évi I. törvény az anyakönyvi eljárásról
44. § (5) Az ugyanattól az anyától származó, ugyanazon a napon született gyermekek nem viselhetnek megegyező utónevet.

Egyéb szabályok, szintén anyakönyvi törvény 44. §
(3) Anyakönyvezni a szülők által meghatározott sorrendben legfeljebb két, a gyermek nemének megfelelő utónevet lehet a Magyar Tudományos Akadémia (a továbbiakban: MTA) által összeállított utónévjegyzékből. Az utónévjegyzéket az MTA a honlapján teszi közzé.
(4) Ha a szülők által választott utónév nem szerepel az utónévjegyzékben, az MTA az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter megkeresésére harminc napon belül nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről. Ha az MTA nyilatkozata szerint az utónév anyakönyvezhető, azt az utónévjegyzékbe haladéktalanul felveszi.

valamint

Csjt. 42. § 65 (1) A gyermek - szüleinek megállapodása szerint - apjának vagy anyjának családi nevét viseli. A házasságban élő szülők valamennyi, a házasság fennállása alatt született közös gyermekének csak azonos családi neve lehet. Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti. A gyermek családi neve legfeljebb két tagú lehet.
(3) A gyermek utónevét a szülők határozzák meg.

wers #   2013.12.13. 14:31

pazs, akár ikreknek is lehet azonos neve?

Ugyan az anyja neve, születési hely, idő?

pazs #   2013.12.13. 14:24

wers: de már nincs ilyen szabály, a múltkor pont ezeket olvasgattam. Az az egyetlen szabály, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek ugyanaz az anyjuk és az apjuk, csak azonos vezetéknevük lehet.

Joyce: nincs jogsértés - de miért nem Gelányi Istvánné esetleg Gelányi István Ferencné a sógornőd?

wers #   2013.12.13. 13:41

régebben biztos volt olyan szabály, hogy egy párnak nem anyakönyveznek ugyanazt a keresztnevet két gyereknek, főként egy anyának

meaclumpa # e-mail 2013.12.09. 20:17

Nem szeretem a romantikus filmeket,amit írtam az a valóság! Miért fogadna el bárminemű örökséget és miért is ajándékozná el? Hogy aztán az illetékekre meg a közjegyzőre rámenjen a gatyája is,arról nem is beszélve,ha adósságot örökölne!
Nos ha lekéstük,hát lekéstük!Köszönöm a választ!
Sajnos a sztori azon része,hogy miért is vártunk az apaság-dologgal eddig,az még sokkal romantikusabb és izgalmasabb,bár kissé törvényszegő!:)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.07. 11:00

de ő nem akar semmit a névszerinti apjától!
Túl sok romantikus filmet néztetek. De ha már ennyire megártott, és ragaszkodik hozzám, akkor elfogadja a hagyatékot, és szépen nekiajándékozza annak, aki a visszautasítás esetén örökölne.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.07. 10:58

A névváltoztatáshoz nem kell megdönteni az apaságot. (De ez szerintem a korábbi bejegyzésekből is kiolvashattad volna.) A vélelem megdöntése ügyében viszont minden lehetséges határidőt lekéstetek.

www.kbs-ugyved.hu

meaclumpa # e-mail 2013.12.06. 21:50

Üdvözlöm!
18 éve elváltam és a volt férjem nevén van egy lányom,aki a házasságunk fennállása alatt született,ezért a volt férjem nevét viseli,de nem ő a biológiai apja! Ezt már a születéskor sem titkoltam senki előtt! A lányom most 21 éves,ő is tud az igazságról 18 éves kora óta!Egyébbiránt a biológiai apjával élek már 18 éve,tehát ez nem okozott gondot,hisz ő nevelte!Viszont annó a válásunk után egyikünk se szorgalmazta az apaság vélelmének a megváltoztatását sajnos!Lehetséges-e és mi a dolog menete,hogy végre az édesapja nevét viselhesse,illetve jogilag is a gyermeke lehessen? Muszáj-e minden érintettnek személyesen találkozni az eljárás során(a lányom és a párom nem szeretnének találkozni a volt férjemmel)!Természetesen az apasági elismerő nyilatkozat aláírásának semmi akadálya a párom részéről és valószínűleg a volt férjem is simán lemond az "apaságról"!
És hogy miért csak most? Mert egy esetleges örökösödési eljárásban már nem mondhatna le az örökségről a lányom ugyanis neki is van már egy kisgyermeke,de ő nem akar semmit a névszerinti apjától!
Előre is köszönöm a választ!

monalisa1 #   2013.12.05. 16:57

Ha az ex férj nem ellened követett el bűncselekményt - pl. szándékosan az életedre tört -, akkor nemigen kérheted hogy tiltsák el őt a kettős névhasználattól. / Annak semmi akadálya hogy te magad elhagyd az ő családi nevét...

krisszi11 # e-mail 2013.12.05. 16:31

Sziasztok!
Válás után az exfeleség szeretné elérni, hogy az exférj ne használhassa a feleség vezetéknevét. (Kettős vezetéknevük volt). A feleség szeretne elhatárolódni a volt férjétől, mivel annak különböző büntetőügyei vannak folyamatban. Van esély a névviseléstől való eltiltásra?
Köszönöm!

monalisa1 #   2013.12.05. 15:51

Névváltoztatás iránti kérelemmel az anyakönyvi hivatalhoz lehet fordulni, egy nyomtatványt kell kitölteni melyen a kérelmet megindokolni., az ügyintézés 45 nap. Ha jól tudom 10e Ft illetéket kell fizetni. A kérelmet az illetékes minisztériumban bírálják el.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.05. 12:24

Elvileg bármilyen vezetéknevet felvehetsz, csak indokolni kell. Korábban a belügy intézte, de lehet, átkerült a KIM-hez.

www.kbs-ugyved.hu

Dzsunyi # e-mail 2013.12.05. 12:10

Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e arra lehetőség, hogy a gyermekem vezetéknevét felvegyem??
A gyermekem az édesapja nevét viseli. Viszont mi nem akarunk összeházasodni viszont fel szeretném venni a nevét. Azaz az eddigi vezetéknevemet örökre el szeretném felejteni és nem használni. Erre van-e mód és hol kell intéznem?
Köszönöm a segítséget!

dossi # e-mail 2013.09.29. 14:50

Érdeklődni szeretnék,ha a lányom lemond a nevemről és felveszi az anyja nevét,akkor lemond az őt illető örökségről is?

Magdi7 # e-mail 2013.09.18. 00:24

Érdeklődni szeretnék, afelől, hogy a vezeték és a keresztnevem is szeretném megváltoztatni, és van-e erre lehetőség, és ha igen, akkor hol? Betöltöttem a 18-at, nagykorú vagyok és innentől szeretném megváltoztatni a nevem személyes okok miatt.
Köszönettel.

caroly # e-mail 2013.07.13. 09:52

Tisztelt Jogi fórum!
Lányom útonevét szeretném megváltoztatni. Helyesebben ő szeretné,de én is jó ötletnek tartom,már régebben is gondoltam rá. 1997- ben született. Akkor még nem volt anyakönyvezve a Jessica név,engedélyeztetnem kellett,ami sikerült is,de csak így: Dzsesszika
Ezt szeretnénk megváltoztatni így: Jessica
Amiket eddig olvastam,az alapján nincs rá sok esélyünk,mert eltér a magyar írástól. De ez így .... hogy is fogalmazzak szépen,annyira .....lyén néz ki,és akárhol kérdezik a nevét,sosem tudják leírni,még az iskolában sem rendesen. Olvastam,higy egy jó indok kell a névváltoztatáshoz,de azt nem írhatom,hogy így jobban tetszik. Jelenleg külföldön tanul,Németországban,hát ott még nagyobb nehézségbe ütközik a név leírása. Ez talán lehetne egy kiinduló pontja a jó indoknak,de szerintem ez sem elég. Tudnának segíteni? Köszönöm.

monalisa1 #   2013.04.08. 16:05

Valószínűleg nem lesz akadálya a tervezett névfelvételnek, kérdezd az Anyakönyvi Hivatalt.

missdiaz # e-mail 2013.04.08. 00:02

Kedves Jogifórum,

Júniusban házasodunk vőlegényemmel. A házasságkötéskor fel szeretném venni az ő vezetéknevét, de még ezzel együtt egy második keresztnevet is. Ez a keresztnév szerepel az utónév jegyzékben. Kérdésem az lenne, hogy a házasságkötéskor van-e lehetőségem arra, hogy a férjem vezetéknevén túl egy másik keresztnevet is felvegyek?

Yogimargó # e-mail 2013.04.02. 15:08

Köszönöm szépen.

pazs #   2013.04.01. 18:33

PancsiCocó: A biológiai (anyakönyvben szereplő) apa beleegyezése mindenképpen kell a kiskorúak névváltoztatásához.

Yogimargo: a névváltozás nincs kihatással a rokoni kapcsolatra, így az öröklésre sem (igen, ugyanúgy örököl).

PancsiCocó # e-mail 2013.04.01. 18:11

Kedves monalisa1!

A családnév egyesítése lenne a lényeges számunkra, mert jelenleg 3 családnévvel élünk hárman egy családként!

Én arra gondoltam, hogy ha felveszem férjem családnevét -né nélkül, akkor (mivel csak nekem van szülői felügyeleti jogom) a biológiai apa beleegyezése nélkül is (a gyerekem kérésének eleget téve!) átírathatom lányom családnevét is (öröklési és egyéb jogai sérülése nélkül) új nevemre! Az enyémre amit férjemtől vettem fel!
Így lehetnénk egy családban egy családnévvel!

L.

PancsiCocó # e-mail 2013.04.01. 17:38

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.04.01. 17:24
PancsiCocó # e-mail 2013.04.01. 17:16

Köszönöm a válaszokat!

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Pontosan mit jelent amit írt? A névváltozás lehetséges ha a biológiai apa beleegyezik abba és attól még a jogaikat (láthatás, öröklés, tartásdíj ...stb.) megtarthatják? Létezik ilyen egyezség?

L.

Yogimargó # e-mail 2013.03.27. 12:31

T. Jogifórum!

Lányom az apja nevét le szeretné venni, és az enyémet felvenni, ő már felnőtt. Kérdésem, hogy ezután örökölhet-e vagy sem?