Életbiztosítás - kedvezményezett


Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 06:19

Nem, nem örökség.

mercyke # 2010.07.15. 23:37

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni hogy ha kedevzményeztt vagyok azeletbiztosításnál akkor az most örökségnek számít és beletartozik a hagyatéki eljárasba vagy attól független?
Köszönöm a választ elöre is!

monalisa1 # 2010.01.01. 20:48

Valóban szükségesek a kezdeményezett személyes adatai, nos a szem.igaz. számát valahogy írd ki magadnak egy cetlire. Ha nem laktok együtt a pontos lakcímét is másold ki. Aztán még kellhet a születési hely és idő, és az anyja neve.

Ha a biztosító kéri az aláírását az okmányon, akkor muszáj lesz a hölgyet "elráncigálnod" magaddal...

ObudaFan # 2010.01.01. 20:47

Amit éppen a biztosító kér.

mikós # 2010.01.01. 20:38

értem valamedig de egyet szeretnék még hogy mi szükséges ehez okmányokra gondolok név születési év vagy mi kell hozá köszike

monalisa1 # 2010.01.01. 18:47

Nem okvetlenül kell tudnia róla, de arról azért igen, hogy van/lesz egy életbiztosításod., esetleges "bekövetkezés" esetén tudjon jelentkezni a biztosítónál. Tehát nagy általánosságban informáld a dologról, valamint azon okból is, hogy egy bizonyos összeg mint havonkénti díjfizetésed végül is mire megy ki - már amennyiben közös kasszán vagytok.

Szóval ha nem látja a kötvényt akkor nem tudja, hogy ő a kezdeményezettje.

"Mona"
laikus hozzászóló

mikós # 2010.01.01. 18:24

sziasztok én kötnék egy élt biztositást a párom lenne a kedvezményzet kel e tudnia hogy ő az vagy nem nem tudom csak őt szeretném lehet e de ugy hogy ő ne is tudja köszönöm a választ előre is

ObudaFan # 2006.08.07. 20:14

Életbiztosítási szerzôdésben kedvezményezett lehet

  • a szerzôdésben megnevezett személy;
  • a bemutatóra szóló kötvény birtokosa;
  • a biztosított örököse, ha a kedvezményezettet a szerzôdésben nem jelölték meg, és bemutatóra szóló kötvényt sem állítottak ki.

Ha az életbiztosítási szerzôdésben a kedvezményezettet nem jelölték meg, és bemutatóra szóló kötvényt sem állítottak ki, a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontja szerint kedvezményezettnek minôsülô örökösöket egymás közti viszonyukban a biztosított összeg olyan mértékben (arányban) illeti meg, amilyen mértékben (arányban) erre öröklés esetében igényt tarthatnának.
A törvény azzal, hogy az említett esetben az örököst kedvezményezettnek minôsíti, egyben az életbiztosítási összegbôl való részesedés mértékét is meghatározza. Az örökösnek mint kedvezményezettnek a törvényben meghatározott joga a Ptk. öröklési szabályaiban meghatározott tartalmú jogosultságot jelent. Ellenkezô esetben a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontjában foglalt rendelkezés nem szüntetné meg az életbiztosítási összeg felvételére való jogosultság tekintetében fennálló bizonytalanságot olyan esetben, amikor több örökös van, tehát nem tölthetné be azt a funkciót, amelyet pedig a törvényhozónak a vonatkozó rendelkezések logikai összefüggésébôl is kitûnô szándéka szerint betölteni hivatott. Az említett rendelkezés nemcsak a kedvezményezettek személyét jelöli meg, hanem meghatározza egyben a kedvezményezetti jogosultság tartalmát is: az örökösnek mint kedvezményezettnek annyi joga van, amennyi ôt mint örököst megilletné. Ez következik abból is, hogy az említett rendelkezés általában "örökös"-t említ anélkül, hogy különböztetne törvényes és végrendeleti örökös között.
A fentiek szerint tehát abban az esetben, ha az elhunyt biztosított után végrendelet nem maradt, a törvényes örökösök - mint a Ptk. 560. §-a (1) bekezdésének c) pontja értelmében kedvezményezettek - a törvényes öröklés szabályai szerint osztoznak az életbiztosítási összegen. A túlélô házastársat is az öröklési jog szabályaiban meghatározott tartalmú haszonélvezeti jog illeti meg. Végrendelkezés esetében pedig az egyegy örököst megilletô kedvezményezetti jogosultság mértékét (arányát) illetôen a végrendeleten alapuló öröklésre vonatkozó jogszabályok jönnek figyelembe. Az ági örökösök - ilyen minôségükben - természetszerûen nem lehetnek kedvezményezettek, mert a biztosítási összeg nem olyan jellegû, hogy ezzel kapcsolatban ági öröklésnek egyáltalán helye lehetne. (Ld.: PK 75)

Rob1 # 2006.08.07. 20:07

Sziasztok! Halál esetén az életbiztosításból járó összeget ki kapja, ha nincs megadva kedvezményezett (ha létezik ilyen egyáltalán)? A házastárs vagy a gyermek vagy az öröklés szabályai szerint (fele-fele arányban)? Ha 100%-ban a gyermek van megjelölve kedvezményezettként, akkor a gyermek kiskorúsága esetén a házastárs (aki a gyermeket neveli) hozzáfér-e az összeghez vagy a gyermek részére zárolásra kerül?