Gyermekelhelyezés megváltoztatása 14 év felett


loretta71 # 2012.12.07. 07:33

Köszönöm a gyors választ!
Vagy az apával, és az apa párjával, vagy a nagyszülővel kell egy szobában élnie.

ObudaFan # 2012.12.06. 20:09

Kérdés, hogy mennyire nem alkalmasak a lakáskörülmények, mert azért környezettanulmányra lehet számítani. Ha nem teljesen alkalmatlanok, akkor alighanem megoldható lesz.

loretta71 # 2012.12.06. 12:22

Üdvözlöm, a következő lenne a kérdésem. Az ismerősömék 6 éve elváltak, a most 15 éves lányukat az anyánál helyezték el. A lánynak most barátja lett, akivel elég rossz társaságba is került, csavarog, nagyon sok a hiányzása, több tárgyból bukásra áll. Az anya, aki azóta férjhez ment és van egy kislány az új házasságból, már nem nagyon bírja idegileg a dolgot. Próbál szigorú lenni, ami azt eredményezi, hogy a kamaszlány dacol vele, és el akar onnan költözni az apjához. Az apa viszont a válás óta a szüleivel él, és a lakáskörülményeik nem igazán alkalmasak a lány szükségleteinek a kielégítésére. De ennek ellenére magához venné a gyereket. Mivel az anya is lemondana róla, mivel már nem bírja tovább ezt az állapotot, aláírná az elhelyezés megváltoztatását. Kérdés, hogy a lakáskörülmények befolyásolják-e a gyerekelhelyezést, vagy ha az anya önként lemond, és a gyerek is szívesen menekülne a szigor elől az apjához, akkor ez utóbbi fontosabb szempont, és engedélyezik az elhelyezés megváltoztatását?

Korina430 # 2012.08.06. 13:10

Hát ez nem valami megnyugtató...mondjuk mi magunktól kerestük fel a gtámhatóságot,hogy hàtha megilyed ès ott egyèrtelmüen kilyelentették hogy nem a mi hibánk.sajnos akkor az apuka nem jelent meg a megbeszèlt idöpontban ,ès idén januárban mikor ismét sokadjára nyakoncsiptük megint megjelentünk a gyámügyön ahol azonnali intézeti elhelyezést inditottak el,csak a jegyzö segitett kollégiumi elhelyezést rendezni.Ideig müködött de amint ott is beállt a szigoru rend ès nem volt kimenö délelött logott a városban,szoval akkor megmondta a gyámügyis hölgy hogy ö az apát alkalmatlannak tartja...gondolom most majd öt ist is megkèrdezik :( a kissebek hallani se akarnak arrol hogy az apjukhoz menjenek...a kicsi is 11 èves és ö egyáltalán nem egyezik a fiammal.

ObudaFan # 2012.08.06. 10:53

Ezt lehetetlen megmondani. Majd a szakértő elemzi, hogy a 17 éves gyereknél mi vezetett ide, meg azt is, hogy a kisebbek melyikőtökhöz kötődnek, és a nagyobbikhoz mennyire kötődnek.

Korina430 # 2012.08.06. 09:30

Sziasztok!Mi 2006-ban váltunk el,a 3gyereket nálam helyezték el.A 17éves fiammal rengeteg gond volt,megjártuk a gyámhatoságot is hátha észhez tér és megjavul...sajnos semmi nem volt eredményes,és odáig fajult a dolog,hogy nevelõintézetbe kerül.Ezt sem a gyermekjolétis sem a jegyzönö nem akarta de már nem lehetett tovâbb huzni a dolgot.Felmerült,hogy az apához kerüljön,bagynehezen ugy is lett....az apja most beadta a gyermelelhelyezés megvâltoztatását.A két lányal nincs semmi gond,ilyenkor mire számithatok?az ex adta be mégis a mama neveli..az exemmel ki lehet jönni de a volt anyos meg az uj asszony áskálodos,nem akarom a két lányt elvesziteni!Kèrem segitswtek.Köszönöm

Nancsa71 # 2012.03.11. 09:18

Sziasztok!
Nekem a következő lenne a problémám: Párom 2008-ban elvált, akkor mindkét gyermeket anyánál helyezte el. Most az anya a gyermeket elzavarta az apához. Aláírtak egy megállapodást, tehát a gyermek apánál történő elhelyezése közös megegyezéssel történt, a gyermek is egyetért.
A gyermek már az apa lakcímére van bejelentve állandó lakosként. A kérdésem az lenne, hogy melyik bíróságra kell beadni a keresetet? A gyermek vagy az anya lakóhelye szerint illetékes bíróságnak? A távolság ugyanis 180 km. Csak a bíróság döntése után igényelhet apa családi pótlékot? A gyámhivatal szerint csak ekkor.

separeni # 2012.02.22. 15:20

Sziasztok!!!!!!
16 éves vagyok(lány),roppant rossz otthon élni szüleimmel,mivel mindent meg teszek amit mondanak mosok főzök takarítok mint egy robot és jobban mondva édes anyám állandóan leszól engem ,meg nem kifejezés milyen csúnyán beszél velem és miknek el nem hord engem még persze,hihetetlen ember,nos a barátomtól el tilt mindig mondja h találkozhatunk,de közbe soha nem engedi meg mikor azon lenne van a sor hogy na most akkor ráér ő is meg én is ...nem egyszer megvert fenyegetett ... olyan szavakkal illetett engem meg hogy már lelkileg nagyon fáj lelkileg anyukám teljesen leromból...
Szeretnék barátomhoz költőzni mi hamarabb kérem valaki írjon hogyan lehetne....mert már nem bírom..barátom 20 éves..és én 110% h akar
ok menni hozzá

ObudaFan # 2012.01.16. 14:16

A gyámhatóság hozzájárulásával.

Sztike0226 # 2012.01.16. 13:38

Sziasztok!
Én azzal a problémával szeretnék felétek fordulni, hogy elmúltam 16, és lassan töltöm a 17. életévemet. A szüleim 7 éves koromban szétmentek és én édesapámmal maradtam. Egy darabig minden rendben ment, meg volt mindenem, csak a tőrődés volt kevés.. Ez kihatott a Középiskolás éveimre. Édesanyámmal nem lehet megférni egy házban már, mert folyamatosan veszekszik. Édesapám meg eltilt egy két dologtól, így büntet, mert nem tudok rendesen tanulni. De már az ő környezetükbe nem vagyok nyugodt, sőt feszült, bezárkózom, és nem tudok így a tanulásra koncentrálni. És el szeretnék innen szabadulni amilyen hamar csak lehet, mert kikészülök. A barátom meg engedné, sőt örülne neki ha hozzá költöznék.. Ő is aggodik értem emiatt a dolgok miatt. A kérdés az, hogy hogy juthatnék minél hamarabb a barátomhoz, úgy hogy a szüleim ezzel szemben állnak? Előre is köszi :)

monalisa1 # 2011.03.27. 17:55

Kedves Tanár Ur! Köszönöm a kijavítást, bizony csúnyán elírtam...

Grád András # 2011.03.27. 17:49

Bocs Urak, de Monalisa beírásával kapcsolatban nem árt tisztázni, hogy a 12.000 forint illeték csak addig érvényes, amíg csak bontóperről van szó a járulékos kérdésekkel, de ebben NINCS BENNE a házastársi közös vagyon megosztásának az illetéke. Hogy egészen pontos legyek, az ingóságok megosztása a közös megegyezés esetén még benne van, de semmi más. Vagyis ha valaki a közös vagyon ingatlanra is kiterjedő megosztását is a bontóperben érvényesíti, ez már külön illetékkel jár, ami az általa követelt ingatlanhányad értékének 6%-a, de max. 900.000 forint. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2011.03.27. 17:43

Ameddig nem tudod meggyőzni a feleségedet a láthatás / kapcsolattartás kölcsönösen elfogadható rendezéséről, addig a témában sok jóra ne számíts.

Egy un. tényfeltárásos válás 4-6 tárgyalást is igényelhet miközben általában kölcsönös a sárdobálás, a kigyót-békát egymásra...

Én csak leírtam ezt.

A közös vagyon megosztását is ezen perben kellene tudni rendezni mert így csak 12.000 Ft a költség, ellenben egy külön vagyoni per nincs ingyen és időigényes.

Minden jót, a jelen kialakult helyzetnél jobbat!

Grád András # 2011.03.27. 17:40

Kedves Szepcsy!

A kapcsolattartásról a bíróság dönt majd, aminek persze előkérdése maga az elhelyezés. Sok dolog nem egészen tiszta nekem az ügyben, pl. hogy miért ellenzi a közös megegyezéses válást, vagy az, hogy miként nem tűnt fel semmi abból, hogy probléma lehet a kapcsolatukban, ha a felsége elment. Ez egyébként a nagyon gyakori Nyúlcipő című játszma utolsó felvonása, olvasson utána a játszmaelméletben (pl. Berne: Emberi játszmák, F. Várkonyi Zsuzsa: Már százszor megmondtam stb.). A gyermekek szava sokat fog számítani az ügyben, ha nem tudnak megegyezni, de ha Ön szerint se valószínű, hogy Önhöz akarnának költözni, végképp nem értem, miért akar sárdobálásos bontópert. Ettől senkinek sem lesz jobb, legkivált Önnek! A gyermekekkel való kapcsolattartáshoz amúgy természetesen joga van, de ez nem is kérdés. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

szepcsy77 # 2011.03.27. 17:17

Nos ez a lopkodós téma kicsit fura nekem:))))
Én azt mondtam a gyerekeimnek is ,h ha esetleg velem is élnének együtt( aminek kicsi a valószínüsége sajnos)akkor és amikor szeretnének mehetnének az édesanyjukhoz!
Nem vagyok híve ennek a tiltásnak,mert a gyerekeknek joguk van mindkét szülőhöz!!!
Én is csak azért nem láthatom ,mert nem mentem bele a közös megegyezéses válásba.......
Én reménykedem azért benne h visszatalál még a feleségem hozzám,és talán ha tiszta lappal indítunk egy új kapcsolatot akkor működhetne még a házasságunk!

monalisa1 # 2011.03.27. 17:10

Valószínűleg behívják majd a gyámügyre és megpróbálnak a lelkére beszélni a láthatás / kapcsolattartás átmeneti rendezése végett., a két nagyobb gyermek akár a hétvégét is nálad tölthetné azzal, hogy mindig visszaengeded őket - különben legközelebb nem kapnád meg őket.

Most kezdődik amikor egymás elől "lopkodják" a gyermeket a szülők, abban a hiszemben, hogy akinél éppen van előnyben van a másikkal szemben a gyermekelhelyezési per során.

A bíróságtól lehet kérni ideiglenes intézkedést is, a végső döntésig.

A gyámügyön majd elmagyarázzák a fent leírtakat.

szepcsy77 # 2011.03.27. 16:49

Köszönöm a hozzászólást!

Türelmes voltam,de szeretnék én is a gyerekekkel lenni!
Holnap elmegyek a gyámügyre és megpróbálok valamit intézni!
Nyomos ok az lenne rá h ne maradhassanak nála....de ezt nem bolygatom majd csak a bíróság előtt!
Viszont ha mást nem a láthatást megpróbálom elintézni mindenképp!

monalisa1 # 2011.03.27. 16:44

Az hogy a feleséged soha nem dolgozott ez így elég durva., 14 éve gondoskodik rólad valamint ez idő alatt szült neked három gyermeket, vagyis nem semmi. (Az hogy un. háziasszony lett belőle a te döntésed volt.)

monalisa1 # 2011.03.27. 16:32

Házastársak esetében a gyermekfelügyeleti jog legtöbbször közös, így lehetnek nála és lehetnek nálad - akár. Be kell adni a válópert és abban kérni a gyermekelhelyezésről a bíróság rendelkezését, ezzel együtt a t.díj dolgában is döntést hoznak. (Eltart egy ideig a per...)

Ha a láthatás / kapcsolattartás dolgában nem tudtok megállapodni abban a kérdésben is bíróság dönt majd helyettetek. (Annak alapján a gyámhatóság már eljárhat ha valamelyik fél nem tartja be az előírtakat.)

Szóval ameddig a fentiekről nincs jogerős itélet addig csak kérhetsz a feleségedtől (...) ő meg nem köteles azt teljesíteni...

Jó tudni: testvéreket nemigen választanak szét, ha mégis, annak nyomós oka kell hogy legyen.

Külön: mivel még friss a szétmenésetek mondanám legyél türelemmel, lehet hogy visszamegy az asszony...

Tudod, nem kis gond és felelősség más három gyermekét felvállalni, vagyis lelohadhat a "szerelmesek" közti jelen fellángolás.

És ha igen, mondj köszönetet az égieknek: visszakapod a gyermekeidet - és a feleségedet...

Amúgy gyermekelhelyezés dolgában a gyermekpszichológusi vizsgálat valamint a kölcsönös környezettanulmány elengedhetetlen.

Szóval beszélj szépen (...) az otthonról elköltözött feleségeddel, ha időnként kapcsolatot akarsz a gyermekekkel.

Aztán a válópert majd meglátod, eldöntöd.

monaLuis
laikus hozzászóló

szepcsy77 # 2011.03.27. 12:32

Sziasztok

A segítségeteket szeretném kérni!
A feleségem 2 hete 14 év jó házasság után lelépett egy másik pasival,ami számomra sajnos érthetetlen,mivel semmi előzménye nem volt a dolognak:(
Amiben szeretném a segítségeteket kérném:
A feleségem nem engedi hozzám a gyermekeimet hiába szeretnének velem élni és lakni!
3 gyermekem van ,ebből 2 már van annyira idős h tudja mit szeretne.
11 éves a lányom és 7 a kisfiam,a legkisebb csak 1,5 éves:(
A 2 nagyobbik gyereket szeretném magamhoz venni és nem tudom mit kellene tennem ehez a gyámügynél h jó eséllyel induljak egyáltalán ez ügyben!
A feleségem sajnos soha nem dolgozott és mindig én tartottam el az egész családot!
Ezek után is meg tudnám oldani a gyereknevelést és a családfenntartást!
Viszont a feleségem elköltözött az édesanyjához így be se engednek oda h a gyerekekkel legyek,több mint 2 hete költöztek el és csak 3 órát lehettem velük,de akkor is már elzavart a nejem h menjek haza:(((
Kérem aki tud extra gyorsan segítsen ez ügyben!
Előre is köszönök minden jótanácsot!

monalisa1 # 2011.02.05. 19:23

Ha két pasi kézenfogva megy az utcán az feltűnő, ezzel szemban ha két lány teszi ugyanezt akkor ők barátnők...

Vannak telefonos lelki segélyszolgálatok (állami és egyházi) ahová tanácsért, segítségért lehet fordulni, de anyukád akár felkereshet egy pszichológust is, aki szépen elmagyarázza neki hogy ma már "ilyesmi" is előfordul, ergo nem segít ha a gyermekkel szemben "keményen" lépnek fel.

Amit apukáddal kapcsolatban írtál az gázos lehet a gyámhatóságnál, mert csak kérdezik az "előéletét".

Esetleg nincs felnőtt testvéred vagy egy megértő nagymama?!

A Családjogi Törvény (csjt.) 77. § (2) bekezdése szerint: "A 16. életévét betöltött gyermek a szülői házat vagy a szülők által kijelölt tartózkodási helyet a gyámhatóság engedélyével a szülők beleegyezése nélkül is elhagyhatja, ha az fontos okből érdekében áll."

A jogszabályt megtalálod itt balra a "szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatban, jobbra fent csjt. alatt.

Ha a barátnőd felelőséggel tudna gondoskodni rólad -lévén kiskorú vagy még-, valamint biztosítaná a díjtalan szállást és étkezést, továbbá az iskolai tanulmányok nem romlanának, meg lehetne próbálni az ideiglenes összebútorozást., lakva ismerszik meg a másik.

agnes94 # 2011.02.05. 18:43

Köszönöm a gyors választ. Történetesen itt arról van szó hogy meleg vagyok, amit édesanyám nem tud elfogadni. Ezért nem hibáztatom, ő konzervatívabb, és ez nem olyan dolog amit könnyű elfogadni. De az amit ő csinál, az nem megoldás semmire, ő is tökremegy benne és én is. Attól félek hogy apa régen ivott és drogozott, és hogy esetleg a bíróság nem engedné hogy most hozzá mennyek, de mivel anyáéknál sem maradnék így nem tudom mi lenne velem.

monalisa1 # 2011.02.05. 18:11

A 16. életévet betöltött gyermek már annál a szülőnél lakik amelyiknél akar - előzetes gyámhatósági jóváhagyással. Tehát apukáddal együtt keressétek fel a jelzett hatóságot. (Az engedély megadása előtt anyukádat meg fogják hallgatni.)

Ha okés, akkor átcuccolhatsz, egyidejűleg apukádnak bírósághoz kell fordulnia és kérni a gyermekelhelyezés megváltoztatását, ami együtt jár a t.díj fizetés kötelezésének megváltoztatásával...

Ha esetleg még nem töltötted be a 16. életévedet valahogy húzd ki otthon addig, és azt követően a fentiek szerint eljárhattok majd.

Külön: lehet hogy anyukád nem ok nélkül tilt különféle dolgokat, de ezt nem részletezted - igaz, nem is ide tartozik.

Tény, hogy egy "érésben lévő" fiatal sok minden ellen tiltakozik, okkal - ok nélkül.

agnes94 # 2011.02.05. 17:49

Jó estét mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. 16 éves vagyok. a szüleim hét éve koromban elváltak, akkor a bíróság úgy döntött édesanyámnál kell lakjak. Egy ideid agyon jól megvoltunk, aztán egyre rosszabbak lettek a dolgok, és már egyáltalán nem jövünk ki egymással. Vannak hibáim amiken változtatni sajnos nem tudok és nem fogad el olyannak amilyen vagyok, így "büntetésből" inkább eltilt mindentől, minthogy megpróbálnánk megoldani a problémákat. A helyzet olyan drasztikus hogy már bármit megtennék csak ne kelljen hazajönnöm, mert nem szeretnék a saját házunkban csak egy "megtűrt" személy lenni. A kérdésem az lenne hogy hogyan érhetném el azt, hogy édesapámnál lakhassak? A válaszokat előre is köszönöm!

Tordesillas # 2010.12.30. 13:31

"Azonnal bejelentették a gyámhatósághoz, a gyermekelhelyezési per még bő 1,5 hónappal későbbre van kitűzve. A gyámhatóságtól semmilyen apukánál történő elhelyezésre átmeneti engedélyt nem ad, várják a tárgyalást…"

Ha ez így igaz, akkor a gyámhivatal szerintem nagyon nagy mulasztást követett el, ugyanis ideiglenesen el kellett volna azt a gyermeket azonnal helyezni az apánál és keresetet benyújtani a bírósághoz a gyermekelhelyezés megváltoztatása iránt, egyidejűleg megkeresni a MÁK-ot, hogy a családi pótlékot az apának folyósítsák, apának pedig mondani, hogy ne fizessen tartásdíjat.