Közös, vagy külön vagyon


er.pro # 2010.09.13. 17:08

Tisztelt Forumozók!

A válóper már folyik és az ingatlan ahol éltünk( én még élek)édesanyám tartási joggal ruházta rám ,hamarabb mint a házassákkötés történt.A per kezdetekor az alperes elismerte,hogy az a különvagyonom. Később kérhet-e,követelhet-e részesedést,élhet-e bármilyen igénnyel???
7 évet éltünk közös fedél alatt.

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.13. 17:07

Briliáns fogalmazás. Akkor mégis csak keletkezett közös vagyon, csak nem feltétlenül 1/2-1/2 arányú.

nickik # 2010.09.13. 17:05

A lényegi része így szól:
"A szerződés mellékletében a felek rögzítik egyikük és másikuk különvagyonát és megállapodnak abban, hogy a házassági vagyonközösség keletkezését a házassági együttélés egész tartamára kizárják. Így mindegyikük jövedelme a saját különvagyonát gyarapítja és az együttélés alatt közösen szerzett vagyontárgyak a megszerzésükhöz adott vagyoni hozzájárulás arányában képeznek közös tulajdont.
Közös háztartás költségeihez egyenlő arányban kívánnak hozzájárulni."
Bár nem értek hozzá, de azt gondolom ez a két bekezdés a lényeg, a többi az már utalgatás Csjt-re, meg hasonlók.

ObudaFan # 2010.09.13. 16:42

Hogy szól pontosan a szerződés?

nickik # 2010.09.13. 16:23

Sziasztok!

Adott egy családi ház, ahol 9 évig éltünk, házasságban. Kérdésem az, hogy amennyiben írtunk házassági szerződést és abban kizártuk a közös tulajdon keletkezését a jövőre nézve, úgy ennek ellenére keletkezhet-e közös tulajdon? Gondolok arra, hogy ha megtámadják ezen szerződést, mondván, hogy az nem felel meg a jogszabályoknak, mert állítólag nem lehet teljes körűen kizárni a közös tulajdon keletkezését, és ezért a szerződés szabálytalan. Ez így van? Remélem valamennyire érthetően írtam le a kérdésemet. Köszi

ObudaFan # 2010.09.13. 10:11

Lakáshasználati jog ellenértékére biztosan.

Csjt. 31/C. § (1) A lakásból távozó házastárs a lakáshasználati jog ellenértékének rá eső részére jogosult.
(2) A lakáshasználati jog ellenértéke - közös tulajdonban vagy valamelyik házastárs tulajdonában álló lakás esetén - a lakás beköltözhető és lakott forgalmi értékének különbözete. Bérlakás esetén a lakáshasználati jog ellenértéke legalább a hasonló önkormányzati bérlakásra - a szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése esetére - az önkormányzat rendeletében meghatározott pénzbeli térítés mértékének megfelelő összeg, függetlenül attól, hogy a távozó házastárs milyen lakásba költözik.

(3) A távozó házastárs a használati jog ellenértékének arra a részére tarthat igényt, amely őt a visszamaradt volt házastársra és a lakáshasználatra jogosult gyermekek számára figyelemmel, arányosan megilleti. A távozó házastárs igényelheti az értéknövelő - meg nem térült - ráfordítások költségét is, ha a ráfordítás a használati jog ellenértékében nem fejeződik ki. A jogosultnak járó összeg - különös méltánylást érdemlő esetet kivéve - a használati jog ellenértékének egyharmadánál kevesebb nem lehet, kivéve, ha a bíróság az egyik házastárs különvagyonában levő lakás vagy szolgálati lakás elhagyására kötelezte a másik házastársat, vagy ha a lakásnak a házasságkötést megelőzően önálló bérlője a lakásban maradó házastárs volt.

(4) Ha a lakásban maradó házastárs az ellenérték megfizetésére nem képes, illetőleg erre a célra felhasználható különvagyona nincsen, vagy egyébként, ha kéri, a házastársi közös vagyon rá eső részét az ellenérték összegével csökkenteni kell.
(5) A használati jog ellenértéke a lakás elhagyásával egyidejűleg esedékes.

balatonfoldvar # 2010.09.12. 21:19

Üdvözlök Mindenkit!

Segítségre lenne szükségem!Másfél éve házasodtam össze a férjemmel,de már évek óta együtt élünk.Megromlott a viszonyunk és én szeretnék elköltözni tőle.Kötöttünk vagyonszerződést,a férjemnek 2 lakása,nyaralója, autója van.Nekem semmim.Született egy gyermekünk 17 hónapos.Ha én őt elhagyom max.albérletbe tudok a ygerekkel menni,sajnos semmi segítségem nincsen,se szülők senki.Aztmondta ha elmegyek és viszem a gyereket,akkor úgy mehetek ahogy jöttem,egy szatyorral.Kérdésm lenne,hogy számíthatok e jogilag valami segítségre tőle,asszonytartás ilyenek,hogy legalább az albérletet fizetni tudjam!Ja a férjemnek természetesen bejelentett munkahelye nincs,de félmilliót keres havonta!

Előre is köszönöm!

sony1981 # 2010.09.12. 20:01

Ezért próbáltam megkérdezni mi minősül bizonyítéknak,mert nem babra megy a játék.Nem ott szeretném megtudni,pont azzal nem megyek semmire.Azért köszi a választ!!

MajorDomus # 2010.09.12. 18:23

Zsu...
Ne is kerd tole. Akkor az 5 millio ft a te kulonvagyonodnak szamit, a volt ferjed annyival kevesebbet kap a kozos vagyonbol. Te meg majd elszamolsz a testvereddel.

ObudaFan # 2010.09.12. 16:54

A bizonyítékokat a bíróság értékeli a tárgyalás alapján, nem én egy fórumbejegyzés alapján.

sony1981 # 2010.09.12. 12:55

Köszönöm szépen a válaszod!Elég,ha édesanyám kijelenti,hogy ajándék a bíróságon,vagy kell erről valami irat, esetleg ügyvédi ellenjegyzés?

Zsuzsanna69 # 2010.09.12. 12:29

Van egy hasonló problémám nekem is. Házasságunk ideje alatt testvéremtől az építkezéshez kaptunk 5 millió forint támogatást, amelyről én és a testvérem készítettünk egy papírt. Azt a férjem nem írta alá. Miután elváltunk, a testvérem a volt férjemtől visszakéri a kölcsön felét, a volt férjem arra hivatkozik, hogy ő anno nem írt alá semmilyen papírt. Én úgy tudom, hogy házasságon belül az ilyen kölcsönök visszafizetése is közös dolog.

ObudaFan # 2010.09.12. 12:08

Ha tudod igazolni, hogy ajándék volt, akkor nem.

sony1981 # 2010.09.12. 11:27

Sziasztok!Lenne egy kérdésem,amivel elakadtam.Házastársammal még életközösségben éltünk,amikor édesanyám vett ingatlant,és az 1/3-ad részét az én nevemre íratta.Így ajándékozta nekem,de semmilyen irat persze erről nincs.Azóta eltelt 19 év.17 éve az életközösségünk megszakadt.Követelheti a felét válás esetén?
Előre is köszi a választ!

Zsuzsanna69 # 2010.09.12. 02:30

Egyszer már kihívtam a rendőrséget, mert rongált, de azt mondták, mivel az ő tulajdona IS, ezért jogában áll.

MajorDomus # 2010.09.11. 21:36

Jelentsd fel birtokhaboritasert. A zaklatás és az anyagi előny szerzés az két különböző dolog.

Zsuzsanna69 # 2010.09.11. 20:21

Két éve elváltunk, volt férjem Pestre költözött, ott vett lakást. Azóta ott él új feleségével, a tartózkodási helye is oda van bejelentve. Azonban vidéki házunk tulajdonjoga fele-fele arányban az övé illetve az enyém, és az állandó lakcíme is ez. A lakáshasználat közös, kivéve két helyiséget. Neki is van egy saját, és nekem is van egy saját helyiségem a bírósági döntés értelmében. A többi közös használatban van. Kérdezem: válás után lehet-e kérni, hogy ugyan a tulajdonjog maradjon, de a kizárólagos lakáshasználatot megkaphassam, mert a két gyermekemmel havonta többször ki vagyunk téve annak, hogy hazajön, és öntörvényűen cselekszik. Kikapcsolja az áramot, a vizet, miután elmegyek dolgozni.

ObudaFan # 2010.09.09. 12:20

Írj e-mailt és megbeszéljük. Ptk-t találsz itt balra, törvénytárban.

Tzsuzsi # 2010.09.09. 06:41

Köszönöm! Rendben, bár már egy kicsit félek az ügyvéd választástól. Te elvállalnád az ügyet? Vagy van valami, valaki javaslatod? ( szept. 21-e a tárgyalás, előtte majdnem 1 éve volt) Hol tudok venni Ptk-et?
Zsuzsi

ObudaFan # 2010.09.08. 19:26

Szerintem ne egyedül csináld végig, nem fogsz jól járni. Amit írsz, az mind számít, ha bizonyítható. A lakáshasználat a gyerekkel lehet alapos.

Tzsuzsi # 2010.09.08. 13:56

Köszönöm a választ!
Azt nem hiszem, hogy a közös ajándékot bizonyítani tudom. De azt igen, hogy házasságunk ideje alatt újítottuk fel az ő ajándékát, és hogy amit közösen vettünk az is majdnem új építkezésnek számít. Így az általunk létrehozott otthonnak is arányosított része az Övé? Az számít valamit, hogy az én apukám szerelte ingyen az ő ajándékba kapott házába a villanyt? Meg az új házunkban is, meg a riasztót is( itt az anyagot is az édesapám állta), meg az öcsém csinálta a csatornázást?
Három éve próbálok megegyezni vele,amikor sikerült, másnap felhívott hogy az élettársa sír, mégsem jó. Ezt kb. ötször játszottuk már el. Mindig lefele viszik az árat, helyzetemet kihasználva.
Ha betudom bizonyítani, hogy ő nem tudja megváltani, az élettársa meg nem akarja, ill. csak méltánytalanul kicsi áron,és időhúzásra játszanak, akkor kérhetem a bíróságot, hogy amíg a per tart, visszaköltözhessek a gyerekekkel és ők menjenek albérletbe? (kizártak, zárcsere, 2 rottweiler kutya..stb.)
Sajnos élhetetlenül kicsi ez a 28nm.
Mivel tudom bebizonyítani, hogy a minimálbéren bejelentett férjem, közel egymillió bevétellel rendelkezik havonta?
Már két ügyvédem volt az első felmondott, mikor tényállásba ment át a bíróság, a másiknak magánéleti problémái lettek. Egyedül végig tudom csinálni?

ObudaFan # 2010.09.08. 13:16

Járhat a fele, ha bizonyítani tudod, hogy ez közös ajándék volt. Ha nem sikerül megegyezni, itt a bizonyítással lesz komoly gond.

Tzsuzsi # 2010.09.08. 08:10

Jó napot Mindenkinek!

Szeretnék egy kérdésemre választ kapni.
Három éve folyamatban van a válásom.
1988-ban házasodtunk össze, amikor két párnával összeköltöztünk a férjem nagymamájához. Összeköltözésünk után az első gyermekünk születésére, felújítottuk a nagymama házát. Konkrétan plusz áramot kértünk, villanyfűtést csináltunk, komplett új fürdőszobát, villanybojlert, teljesen új konyhabútort, lambériáztunk, tapétáztunk, festettünk,új szőnyegpadlót, új linóleumot fektettünk. Ez a felújítás többek között azért is történt, mert apósom ígérete szerint nekünk ajándékozza öröklés után.(a felét mert volt egy testvére). Nekünk szándékunkban volt eladni,és újat venni, építkezni. Amikor megörökölte, oda is ajándékozta, de csak a férjemnek. Én már akkor is szóvá tettem, hisz az a ház a felújítás nélkül szinte értéktelen volt. ( régi, vizes, samott téglából épült üreges falakkal) Eladás után ebből 600ezer forint lett. A férjem válasza akkor az volt, hogy csak nem gondolod, hogyha egyszer elválnánk, kisemmiznélek téged?! Én ezt elhittem, és így került az új ingatlan amit 2.600.000.-ért vettünk 1/2-ed arányban a nevünkre.(igazolás képp, hogy így gondolja) Amit vettünk egy félkész nyaraló volt, amit vissza kellett bontani. Tetőt levenni, nyílászárókat kicserélni, hozzá építeni, új tetőt csinálni, vakolni, az összes közművet bevezetni, fűtést, burkolatokat...stb. csinálni. Gyakorlatilag csak a főfalak maradtak.Tetőteret is beépítettük. Mindezt 10 éven át. Én természetesen az ő általa hozott 600 ezret minden további nélkül elszámoltam a javára, de ő szerinte arányosan kell felszorozni, és így a 30 milliót érő házunkból szerinte nekem csak 7 millió jár.Ő 3 éve bent lakik a házunkban az élettársával, én meg 28 nm albérletben a gyerekekkel. Ő rá ér. Neki nem fontos, hogy vége legyen, még a gyerektartásról sem született, még ideiglenes határozat sem. Szeretném már a végét látni, hisz mi egyik napról a másikra is éppen csak megélünk a gyerekekkel.
Mennyi jár neki tulajdonképpen a 600 ezer után?
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
További szép napot mindenkinek!
Zsuzsi

ObudaFan # 2010.09.07. 20:13

Értékesítheted, de nem lesz könnyű vevőt találni. Ha vitatja, neki van dolga: pert kell indítania.

frii # 2010.09.07. 15:25

Köszönöm szépen a válaszokat.
Más
A családi házunk 50-50% tulajdonjogú papíron, a kizárólagos lakáshasználat az ex-é, két kiskorú közös gyermekünkkel.
Szabadon értékesíthető e a tulajdonrészem, ha van vevőm rá?(nyilván elővásárlási joga van, vagy él vele vagy lemond róla)
Ha igen és ő vitatja a tulajdoni hányadot, mi várható?