Közös, vagy külön vagyon


luxe # 2010.08.20. 17:11

Hogyan erheto el, hogy a hazastarsam elso hazassagabol szuletett gyereke ne orokolojon a hazassagunk utan szerzett vagyonbol. 90 % -ban az en jovedelmembol elunk, ezert nem tartom igazsagosnak, hogy az altalam megszerzett vagyont az elso hazassagbol szuletett gyermek elvezze. A ferjem magyar, en szlovak allampolgar vagyok. Luxemburgban elunk. Most varjuk elso kozos gyermekunket.

Koszonom.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.20. 13:18

Arról nem is beszélve, hogy még ha közös tulajdon lenne is, de az egyik fél nyilvántartáson kívüli tulajdonos, akkor az, aki a nyilvántartás szerint 1/1 tulajdonos, minden további nélkül érvényesen, joghatályosan rendelkezhet az ingatlannal.

nandy # 2010.08.20. 10:12

Az ajándék különvagyonnak számít. Ha az ajándékba kapott lakás árából másik lakást vesz, az is különvagyon.
Nagyjából.

erdekelne (törölt felhasználó) # 2010.08.20. 09:41

Ha a házasság alatt valamelyik házastársnak a szülei ajándékoztak egy lakást, akkor az közös tulajdon lesz? 30 éve külön élnek, de házasok. Ha igen, akkor az, hogy történhetett meg, hogy ezt a lakást az a házastárs amelyik a lakást kapta el tudta adni a férje beleegyezése nélkül? Az új lakás már kizárólag a különélő házastárs tulajdona lesz? Vagy az is közös tulajdon lesz?

Köszönöm a választ!

geo29 # 2010.08.20. 07:14

Kedves kbs!

Köszönöm szépen a választ!

geo29

ObudaFan # 2010.08.18. 10:30

Nincs mit.

boticelli # 2010.08.18. 08:15

Kedves Obudafan!

Köszönöm szépen a segítséget.
Boticelli

ObudaFan # 2010.08.17. 10:57

Kérdésem, hogy igaz-e hogy az ő külön vagyona, amelyet mind vétel útján gyarapított házasságkötés előtt 8 év házasság után közös vagyonná válik-e???? ő ezt hallotta.

Rosszul hallotta.

Amíg nincs gyerekünk addig hogy lehet kivédeni, hogy sem váláskor, sem ha vele valami történik -vagyis örökléssel ne részesüljek az ő vagyonából? a szülei aggódnak a vagyon miatt.

elég végrendelkeznie a testvére javára és egy házassági szerződést kötni?

Igen, bár korlátozott özvegyi jogod még így is lehet.

mi van akkor ha az ő családja pénzén a házasságunk ideje alatt vásárol ingatlant, vagy épít egy házat az ő telkére, az ő pénzéből??
házasság alatt közös vagyonná alakulhat-e külön vagyon???

Nem.

boticelli # 2010.08.17. 09:29

Kedves fórumozók!

3 hónapja volt az esküvönk. Férjemnek több ingatlanja és bérbe adott szántóföldje van. Még nincs gyerekünk, 3 éve együtt élünk a szüleim házában.
Kérdésem, hogy igaz-e hogy az ő külön vagyona, amelyet mind vétel útján gyarapított házasságkötés előtt 8 év házasság után közös vagyonná válik-e???? ő ezt hallotta.

Amíg nincs gyerekünk addig hogy lehet kivédeni, hogy sem váláskor, sem ha vele valami történik -vagyis örökléssel ne részesüljek az ő vagyonából? a szülei aggódnak a vagyon miatt.

elég végrendelkeznie a testvére javára és egy házassági szerződést kötni?

mi van akkor ha az ő családja pénzén a házasságunk ideje alatt vásárol ingatlant, vagy épít egy házat az ő telkére, az ő pénzéből??
házasság alatt közös vagyonná alakulhat-e külön vagyon???

Várom a gyors válaszokat!

Köszönettel: boticelli

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 04:51

Nem keletkezhet, hanem keletkezett. Ugyanis a különvagyonba tartozó dolog haszna közös szerzemény.

misso # 2010.08.15. 21:20

Kedves Fórumozok!

Lenne egy talán egyszerűnek tűnő, de számomra teljesen bonyolult kérdésem.

Adott egy kft. Férj-feleség 50%-50% tulajdonos. Feleség alkalmazott 7 éve, igaz csak 6 hónapot dolgozott ténylegesen a többi idő gyes, gyed stb. Én vagyok az ügyvezető. A cég a külön tulajdonomat képező ingatlanban müxik, és bérleti díj fejében építőanyagot vásárolt az ingatlanom bővítéséhez. A munkadíjat én, mint magánszemély kölcsönökből fedeztem. Kérdés: az így kibővített melléképületek esetén (garázs 2 beállásos, plusz egy garázshoz hasonló tároló helyiség) keletkezhetett-e közös tulajdon amiatt, hogy a cég közös volt? Vagy bármi egyéb ok folytán? Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.15. 08:46

Az szja-t a jövedelem miatt kell fizetni. Hogy mit csinálsz a vételárral, az fikarcnyit sem számít.

geo29 # 2010.08.13. 22:16

Köszönöm a választ! Szja-t az alacsonyabb árú vétel miatt kell fizetni? Ezek szerint nem érdemes olcsóbban venni mint amiért eladom a másik lakást?

ObudaFan # 2010.08.13. 19:15

A két tanús szerződés lehet bizonyíték később, de a biztos megoldás az ügyvéd által ellenjegyzett házassági vagyonjogi szerződés.
Kell majd szja-t fizetni, és vagyonszerzési illetéket is.

geo29 # 2010.08.13. 15:25

Kedves Fórumozók!

A következő kérdésben szeretnék tanácsot kérni:

Férjemmel 4 éve élünk együtt, két éve mint házasok. Ő két én 3 gyermekkel érkeztem a kapcsolatba. Neki is és nekem is volt külön ingatlanunk,az övét eladtuk és hitelt vettünk fel,így egy nagyobb lakást vásároltunk és újítottunk fel,addig az enyémben éltünk.A lakás elkészülte után sikerült eladni az én ingatlanomat is, melynek árából a hitel nagy részét visszafizettük.De így a lakás teljes egészében a Férjem nevén van.Egy két tanúval aláírt szerződésben rögzítettük, hogy az én részem a lakás mindenkori értékének 20%-a illetve az ingóságok.Kérdésem, ez a szerződés elegendő biztosíték-e ha elhalálozásom esetén, hogy a gyermekeim megkapják a saját részüket, illetve ha a Férjemet érné valami, mi az utcára kerülünk?
Most vidékre kerültünk a munkánk miatt, így a lakást szeretnénk eladni. A következő ingatlan vásárlásakor már az én tulajdoni részem is szerepelne,de egy olyan házat vennénk, ami felújítandó. 2008-ban vettük a lakást, 36milláért,számlák vannak a felújításról,40-ért adnánk el. Most 16M lenne a ház(+ 20 kb a felújítás)Kell adót fizetni a különbözetért?Vagy nem érdemes felújítandót venni olcsóbban? Köszönöm a válaszokat!

hunfrakk # 2010.08.12. 17:22

Nem válik közös tulajdonná.

Továbbra is különvagyon (a feleség kizárólagos tulajdona) marad az ingatlan.

erdekelne (törölt felhasználó) # 2010.08.12. 17:06

Ha a házasságkötéskor kizárólag a feleség tulajdonában lévő lakás lett a "közös" lakás, akkor az közös tulajdonná válik a házasságal, vagy nem?
Köszönöm!

monalisa1 # 2010.07.21. 20:20

Ha a pénz netán még egy közös bankszámlán van, mint a számlatulajdonosok egyike jogod van a számla felett rendelkezni, ergo a másik hozzáférést kizárni.

A banktól kérhetsz napi számlaegyenleget, a későbbiekre nézve ez is bizonyíték lehet.

"Mona"
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.07.21. 19:58

Nem jogosult. Követelheted az értékének a felét.

kiccsibe # 2010.07.21. 15:15

Tisztelt Szakemberek!

Azt szeretném tudni, hogy a házasság alatt, amikor még nem váltunk el, a házasság alatt szerezett vagyont(pénz, kötvény)jogosult-e a feleségem saját maga által nyitott bankszámlára utalni, illetve eltűntetni a vagyonunkat. Ha ezt egy külön bankszámlára teszi én jogosult leszek rá, hiszen ez az évek alatt összegyűjtött vagyonunk és mivel tudom ezt bizonyítani.Gyors választ és segítséget kérek valakitől, mert elveszik az összes vagyonom.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.20. 19:24

Éppen, mert nincs jelentősége egy ilyen nyilatkozatnak, nyugodtan megteheted. Az ügyvédek meg valószínűleg azért ajánlották, mert mindegyik szeretné felnyalni a lét az iratszerkesztésért. (És elég ügyetlenek vagy ügyefogyottak, esetleg együgyűek ahhoz, hogy legeyn képük felesleges iratokat javaasolni.)

A különvagyon memválik közös vagyonná. Viszont a megszerzéséhez felvett kölcsön törlesztőrészleteinek a közösből való fizetése már az éllettársi vagyonközösség alatt is elszámolási igényt keletkeztet.

zsolti1 # 2010.07.20. 19:16

Tisztelt Szakértők!

Élettársammal 2006 óta élünk együtt. 2008-ban költöztünk abba a lakásba, amit párom a nagymamájától kapott pénzből vásárolt (így természetesen 1/1 tulajdoni hányaddal rendelkezik). A nagymama most azzal állt elő, hogy kellene nekem ügyvéd előtt nyilatkozatot tennem arról, hogy a lakásra a későbbiekben semmilyen mértékben nem tartok igényt. A nyilatkozat megtételét két ügyvéd is javasolta a nagymamának, és emiatt fordultam a jogi fórumhoz. Az rendben van, hogy majd házasság esetén írunk egy szerződést (bár ha jól gondolom ez a lakás akkor sem lesz közös vagyon), de jelenleg (vagy pl 30 év múlva) ugyan milyen jogcím alapján tarthatnék én igényt a lakás valamekkora hányadára? (bejegyzett élettársak sem vagyunk) Mi alapján javasolták az ügyvédek a nyilatkozat megtételét?
A másik kérdésem: Nekem is van egy saját lakásom, ami a csak az én nevemre szóló hitellel terhelt. Házasság után a hiteltörlesztés fizetése "közösnek" tekintendő, és így a házasságba bevitt különvagyon részben közössé válik, vagy különvagyoni minősége magmarad?
A segítséget előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 15:40

Nem.

oinoth # 2010.05.19. 15:05

Tisztelt Fórumozók!

A szüleim kb. 20 éve közösen szerzett pénzből vettek egy lakást, amely még kiskorúként az én tulajdonom lett (azt szokták mondani, hogy a "nevemre iratták", nem tudom, jogilag ez pontosan mit jelent), ők ketten pedig a haszonélvezői, és egészen mostanáig hárman együtt laktunk benne. Most 27 éves vagyok, és édesanyám válni akar édesapámtól. Egy esetleges vagyonmegosztási per során lehet-e bármelyiküknek is követelése erre a lakásra vonatkozóan? Lehet-e ez a lakás is a vagyonmegosztás tárgya?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.12. 20:46

A haszonélvezete már biztosított, arról újra rendelkezni nem kell. A közös tulajdon arányait egy élettársi vagyonjogi szerződéssel rendezni lehet.
De élj még sokáig!