Közös, vagy külön vagyon


ancsi38 # 2010.01.28. 14:26

Üdv!

Nagyon kacifántos nekem ez a külön és közös vagyoni kérdés.
A helyzet nálunk a következő:
2007 januárban házasodtunk a feleségemmel, most válunk. Meghalt édesanyjától (1987-ben) örökölt egy lakást a testvérével. A testvér a lakás árának felét kb 3 Mio Ft-t kifizette feleségemnek, amiből befizettük a közös lakást (már a házasságkötés után). 2007 május környékén a nagybátyja is kifizette egy másik lakás tulajdonrészét (1,8 mio Ft-t) is. Tehát a feleségem mindkét lakásról lemondott. A kapott pénzhez hitelt vettünk fel, ami az én nevemen volt. (8,2 mio Ft). Így hozzájutottunk a közös otthonhoz, amit kb másfél évvel késöbb (2008 ősz) eladtunk. Az eladás összegéből visszafizettük a hitelt, ill, a meg nem született gyerekre a szocpolt. Így nullával szálltunk ki a történetből.
Kérdésem lenne, hogy akkor ez az összeg, amit ő akkor kapott, külön, vagy közös vagyonnak számít (most a váláskor)? Követelheti-e vagy nem?
A másik kérdés, hogy az azóta felhalmozódott tartozásunk (kb 3 mio Ft) hogy oszlik meg. Ebben van személyi kölcsön, hitelkártya, és egy autó lízing. Az autót én használom, az én nevemen van és én fizetem a törlesztő részletet (mióta külön vagyunk -2009 október - azóta is). Ezt is a házasságunk alatt (2007 augusztus) vásároltuk.
Mire számíthatok osztozkodásnál, ha ő semmit nem akar felvállalni?

F.rob

bj1970 # 2010.01.26. 20:33

Kisokos!

Köszönöm! Persze, most már én sem keménykednék, de akkor még......................!

Köszönöm!

ObudaFan # 2010.01.26. 09:47

A közös vagyoni rész felére tarthatsz igényt. Egyébként a lakásból távozni kényszerülő házastárs pedig a lakáshasználati jog ellenértékére tarthat igényt.

dincsi76 # 2010.01.26. 08:26

Köszönöm a választ!
De...mi van akkor (ha ne adj' isten) válásra kerül a sor??A lakás megosztás hogyan fog zajlani???
(Tul.lap férjem nevén...de részben ez közös vagyon,mégis hogyan történhet a megosztás??Van-e jogom a feléhez vagy mehet az ember amerre lát??Számít-e,hogy ki adja be a válókeresetet???Tulajdonképpen az érdekelne,hogy így kerülhet valaki az utcára ha nincs egy másik lakás ahová mehetne???)
Nem egyszerű dolgok ezek...vagy én vagyok túl szőke? :)

kisokos # 2010.01.26. 07:56

bj1970,

a házasság alatt felvett hitelek is a közös vagyonba tartoznak, csak negatív előjellel, váláskor alapesetben ez is fele-fele arányban oszlik meg. Ha az életközösség megszakadása után a hitelt az egyik fél fizeti tovább v előtörleszti, akkor a vagyonmegosztási per során kérheti a másik félre eső rész megtérítését. Természetesen nem kérheted olyan kiadás megtérítését, ami neked sem került pénzbe. Így, ha tudsz spórolni az előtörlesztéssel, akkor ennek kedvező hatását a másik fél is élvezni fogja. Persze te is, hiszen kevesebbe került a hitelt, de ezzel együtt kevesebbet is követelhetsz a másik féltől.

az ő követeléseit a teljes kifizetés után még meg kell tennem
Ez már rajtad is áll, alku kérdése.

Tehát, mi tévő legyek?
gondold át, hogy hová akarsz jutni és az adott cselekedet mennyiben visz ehhez közelebb. Nincs sok értelme az olyan keménykedésnek, mint pl. hitel nemfizetés, amely után te v. te is rosszabb helyzetbe kerülsz. Érdemesebb lenne megegyezni, még akkor is ha erre most esélyt sem látsz. Anyagilag így jönnétek ki mindketten a legjobban.

bj1970 # 2010.01.25. 20:27

Szeretnék kérdést feltenni egy hozzáértőhöz!

2008 októberében váltunk el a feleségemmel, a gyerekelhelyezésnek lett vége, de a vagyoni kérdést a mai napig sem rendeztük. Ingatlanvásárlásra felvettünk hitelt, amit a különélésünk után én fizettem, míg a feleségem követeléseiről tájékoztatott. Ezután nem fizettem a hiteleket (próbáltam ezzel kényszeríteni a feleségemet arra, hogy fizesse ő 4 évig a hitelek részleteit). A bank felmondta a szerződést, rendkívül intenzív tempóban 2 év alatt kell kifizetnem a hitelt, ez azt jelenti, hogy havi 200.000ft. Ha egyösszegben kifizetném, akkor a 4.800.000ft-ból 2.000.000ft-ot faraghatnék le. Ha ezt megteszem, akkor az én pénztárcámból fog hiányozni az összeg, a feleségem meg profitál belőle.
Jól gondolom én ezt? Tehát a vagyoni kérdés rendezésekor az nem kerül figyelembe vételre, hogy ez a 2.000.000ft megtakarítás az én befizetésemnek köszönhető?
Nem is beszélve arról, hogy az ő követeléseit a teljes kifizetés után még meg kell tennem, mert a követeléseiből nem enged!

Tehát, mi tévő legyek? Fizessem a részleteket, mert ha egyösszegben fizetek akkor a feleségemnek kell majd kifizetnem a megtakarított 2.000.000ft-ot?

Köszönöm!

ObudaFan # 2010.01.21. 10:41

Egy perc házasság után is, ha a házastársak akkor szerzik. Nem ettől függ, hogy valami közös, vagy külön vagyon, hanem a szerzés jogcímétől.

dodo16 # 2010.01.21. 10:03

azt szeretném kérdezni akárkitől h a közös vagyon mióta közös vagyon hány év házasság után??

ObudaFan # 2010.01.20. 11:06

Az önerő része az ő különvagyona, a többi közös vagyon. Ilyen arányban kell az öröklésnél is számolni a hagyatékot.

dincsi76 # 2010.01.19. 22:37

Tisztelt KBS!

A következő ügyben kérném válaszát:
A férjemmel lakásvásárlásba fogtunk.Az önerő 1.8 millió a többi banki hitel lesz.Az önerő részben Anyósomtól és a férjem félretett pénzéből áll össze.A tulajdon lapon csak a férjem neve szerepel majd.A kérdésem a következő,ez most így is közös vagyonnak minősül,hogy az én neven nem szerepel majd a tul.lapon???
És hogyan zajlik az örökösödés?Neki 2 gyereke van,nekem 1.És ha lesz közös gyerek?
Elöre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 17:16

Őszintén szólva nem azt kérdeztem, hogy írásban megállapodtatok-e, hanem hogy megállapodtatok-e egyáltalán.
No, mindegy. Ha nincs megállapdoás, akkor közös. Fele-fele.

Holdacska, a szülőtől kapott ajándék külön vagyon, tehát ezt a kétmilliót - ha nincs meg, akkor a helyébe lépett értéket - nem kell elosztani, az egészében a férjedé. Az ajándékozási szerződés szóban is érvényesen létrejön.

De azért ez nem így megy. Nincs ügyvéded?

holdacska007 # 2010.01.14. 16:46

Tisztelt Hozzáértők!
Lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban, hogy: tavaly elváltunk, most folyik a vagyonmegosztás. Még a válás előtt felvett anyósom 2M Ft-ot a saját lakására odaadta a volt férjemnek /az akkori vállalkozásához kellett/ és most szerintük 1M Ft-ot levonnak az én részemből. Lehetséges ez? Hiszen nem hogy az én, még a volt férjem aláírása sincs a szerződésen. Köszi a választ előre is.


válás közös vagyonnal

dodo16 # 2010.01.14. 16:23

Mellesleg azt elfelejtettem mondani h azt szeretneé ha én fizetném ki a átiratás kölcségét

dodo16 # 2010.01.14. 16:17

semmiféle írásos módon nem állapodtunk meg. de mondtam neki használja. DE ő is énfelém ígért dolgokat és ezeket nem tartotta be éppen ezért akarom a kocsit amiért így viselkedett és átvert.( nem hadja h lássam a gyermekeimet pedig abban is megállapodtunk)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 12:44

Ezt én nem értem. Az egyes vagyontárgyak megszerzésére felhasznált kölcsönökből folyó tartozások megosztásáról megállapodtatok (miközben a kölcsönt nyújtó jogosult magasról tesz az ilyen megállapodásra), ugyanakkor magukról a vagyontárgyak megosztásáról nem (holott az tényleg csak rajtatok múlik)?

De akkor másképp kérdezem: egymás között, a bíróságon kívül, hogyan állapodtatok meg, kié az autó? (Nem érdekel, hogy "kinek a nevén van".)

dodo16 # 2010.01.14. 12:15

Kedves KBS

ez szerepel benne:
"Felek egyezséget kötnek arra vonatkozóan, hogy a C.. Banktól felvett 1.200.000. ft összegű gépjármű vásárláshoz nyújtott kölcsön törlesztésére kizárólagosan a felperes, míg a k...Banktól felvett 1.800.000 ft összegű lakásvásárlási kölcsön törlesztésére kizárólagosan az alperes köteles, míg a cséb biztosítást a felek közösen, fele-fele arányban fizetik." ennyi van írva és az én nevemen van. kösz a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 11:57

Kell abban a "bírói jegyzőkönyvben" lenni másnak is. Jelesül annak, hogy kinek a tulajdona az autó.

A rendőrismerős reumát nem gyógyít? Ahhoz sincs kevesebb köze, mint a joghoz.

dodo16 # 2010.01.14. 11:53

van egy autóm a mi az én nevemen van. de váláskor az ex feleségemnél maradt. volt még rajta 200.000 ft hitel amit ő fizetett. egy rendőr is merősöm szerint csak úgy el lehet hozni. EZ IGAZ??? mert a bírói jegyzőkönyvben csak annyi van leírva hogy én fizetem a lakás törlesztést ő pedig a kocsit ami már lejárt a ház törlesztése válás óta 720.000 ft amit én fizettem.

Pumita # 2009.10.30. 07:45

Köszi a válaszokat!

kisokos # 2009.10.29. 14:14

ő hibáját részletezni kell-e
Ha nem akartok ott leragadni, hogy a "te hibád!", "de nem is!", akkor érdemes részletezni. Különben majd azon megy a vita, hogy igaz ugyan, hogy megcsaltalak, de ez azért volt, mert nem törődtél velem eléggé. Tehát végül is a te hibád.
Érdemes ezt elkerülni és részletesen körülírni, hogy mit tartanak a felek a "hibának".

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 11:29

Neked is jár a házból tulajdonrész. Házassági vagyonjogi szerződést a házasság előtt, alatt, bármikor köthettek. Ha a férjed neked akarja adni a fél házrészt, hát bátran fogadd el.
Nem szükséges az egymásra mutogatás, el lehet normálisan is válni. A válóok tényleges meghatározása nem szükséges.

Pumita # 2009.10.29. 09:26

Sziasztok!
Újabb kérdés merült fel bennem.Mikor összeházasodtunk,a ház földszintje volt kész(a falak álltak), apósomék és a férjem pénzéből épült.Azóta hogy összeházasodtunk nem engedtem ,hogy pénzt fogadjon el a férjem a szüleitől,önerőből folytattuk az építkezést.Én általában jobban kerestem,mint a férjem,aki többször munkanélküli is volt.Tehát azóta nekem több pénzem van a házban,mint neki,de minden számla az ő nevére ment,és a ház az ő nevén van.Válás esetén ,hogy lehet eldönteni,hogy mi illet meg engem a házból?Vagy minden a férjemé lesz?
Kicsit aggódok,hogy a sok pénz,munka és energia,amit a házba fektettem elúszik,amennyiben elválunk,megjegyzem nekem nincs és valószínűleg nem is lesz szándékomban elválni.
Azt mondja a férjem ,benne lenne ,hogy amennyiben az ő hibájából bomlik fel a házasságunk,akkor a fél ház a nevemre kerüljön.Ezt tegnap mondta,és én elgondolkodtam rajta.Lehet-e ilyen szerződést kötni?Tudom,hogy létezik házassági szerződés,de azt házasság alatt is lehet kötni,vagy csak előtte?És ha igen,akkor az ő hibáját részletezni kell-e,úgy értem könnyű válás esetén egymásra mutogatni,én megcsalásra,szenvedélybetegségre,agresszív magatartásra gondolok ,illetve,ha ő adná be a válókeresetet,miközben én nem követnék el ilyesmiket.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 15:58

Az autó - az ajándékba kapott pénzre tekintettel - nem 1/2-1/2 arányban ugyan, de közös tulajdon.

Valamint ha az apám nevén van egy fél házrész ,amelynek az élvezeti joga a szüleié, azzal mi a helyzet, az közös vagy külön vagyonnak számít?

Azt én nem tudhatom. Attól függ mikor, hogyan szerezte.

Verängel # 2009.10.28. 13:34

Kedves K.B.S. !
Jogi értelemben mit értünk ajándékon, mert még ezen is megy a vita a szülők között, hogy az autó ajándéknak számít-e vagy sem, hogyha kézpénzen vette apám, aminek egy részét kapta csak az a szüleitől.
Valamint ha az apám nevén van egy fél házrész ,amelynek az élvezeti joga a szüleié, azzal mi a helyzet, az közös vagy külön vagyonnak számít?
Előre is köszönöm válaszát!

ancsa06 # 2009.10.26. 11:50

Kedves kbs,
köszönöm szépen válaszod.:)Válni nincs szándékunkban, a kérdés egyelőre elméleti volt.
További szép napot:
ancsa