Népszámlálás2022


Claudia2022 # 2022.09.30. 09:01

Tisztelt Szakértők!
Ezt a cikket a Jogi Fórumon találtam éppen most: https://www.jogiforum.hu/…apcsolatban/ A 2022-es népszámlálási kérdőíven orcapirítóan személyes (!!!!) adatokat kérnek. A fenti cikk, az Alaptörvény, Adatvédelmi rendelet tükrében is: jogomban áll NEM megadni a személyes adataimat? Bár valószínűleg mindent tudnak már rólunk, sőt, olvastam, hogy a következő népszámlálás már csak adatbázisból fog megtörténni. Köszönöm szépen a válaszokat.

Claudia2022 # 2022.09.30. 09:21

Ui. Azt hiszem, rossz helyre írtam a kérdésemet. Elnézést.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.30. 10:30

Szerintem nem is kérik a személyes adataidat. A népszámlálás "egysége" a lakóingatlan.

drbjozsef # 2022.09.30. 10:46

KBS,

Igen, de kérik a kitöltő lakcímét a KÉRDŐÍVBEN - ez pedig sima összekapcsolhatóságot jelent a kitöltött adatok, és az ott lakó személy között (esetleg személyek, de családoknál azt is ujjgyakorlat szétszálazni).
Ha külön kezelnék az igazolást, hogy XY címről kitöltötték, és magát a kitöltést, az esetleg elmenne. Persze, én ezt sem hinném el nekik, se online, se offline...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.09.30. 11:09

Jó, hát aki paranoiás, az paraniás. Dehogy vitatkozom én vele!

gerbera317 # 2022.09.30. 11:58

de kérik a kitöltő lakcímét a KÉRDŐÍVBEN - ez pedig sima összekapcsolhatóságot jelent a kitöltött adatok, és az ott lakó személy között
Szerintem ez csak technikai dolog, hogy senkit se számoljanak meg kétszer, vagy akár háromszor is. Hatalmas zavart tudna kelteni a mátrixban, ha valakit megszámolnának a lakóhelyén, a tartózkodási helyén, és a szeretőjénél is. Vagy ha mégis, akkor a mátrixnak tudnia kell, hogy ez háromszor is ugyanaz a Béla. Ja, nem: Józsi. Bocs.

drbjozsef # 2022.09.30. 12:06

gerbera317

Senkit se számoljanak meg kétszer vagy háromszor?

Értem én, hogy élnek ebben az országban egyszerűbb emberek is, de a 10 évente egyszer, legalább másfél órás adatfelvételt (vagy hogy éppen ő tölti ki online) csak észrevesz az emberfia, nem?
Vagy úgy érted, vannak olyan önélzetes kis latolok, akik direkte kétszer-háromszor akarják felvetetni magukat, hogy ezzel meghekkeljék a rendszert, és ezt ki kell szűrni?

Sehogy se életszerű ez nekem.

Az meg, hogy ki paranoiás ebben az országban a Pegazus és a most vett új közösségfigyelő szoftver után, az persze ízlés kérdése.

drbjozsef # 2022.09.30. 12:15

(megjegyzem, itt nem a paranoiáról van szó. Azt, hogy mit gondolok az éppen regnáló kormányról vagy bármelyik hatóságáról, az egy dolog, de az egy másik, hogy ha _TÉNYLEG_ nem akarják összekapcsolni, akkor szerintem egy normális országban az adatkezelés alapja a minimalizálás és a célhoz kötöttség elve kellene legyen, csak azt gyűjtsék be és kezeljék, amit szükséges az adott feladathoz. Szerintem itt nem okozna külön erőfeszítést - ahogy a linkelt cikkban le is írták -, ha megoldanák azt, amit eleve meg kellett volna oldaniuk)

osztap # 2022.09.30. 12:41

Szerintem az a meglepő, hogy valaki még meg van lepve, hogy az adatok személyhez köthetők.

A lakáskérdőív azonosítóját a személyi kérdőívre rá kell másolni, tehát ezek összeköthetősége biztosított. A lakáskérdőíven kérik a teljes lakcímet. A személyi kérdőíveken pedig az első két kérdés a nem és a születési dátum. Ha valaki hozzáfér a BM lakcím- és anyakönyvi adatbázisához, innen egy szimpla lekérdezéssel megoldható, hogy a kérdőívet egy konkrét emberhez rendelje. Ha meg nem, akkor nagyon magas valószínűséggel ki tudja találni, hogy pl. a Harap u. 3. alól bejott négy darab személyi kérdőív közül melyik az apukáé.

Nem mellesleg, a 2011-es kérdőív ugyanígy működött. Tehát ha valaki most ébredt, az már legalább tíz évvel le van maradva.

Szomorú örökös # 2022.10.02. 11:31

KBS

Szerintem nem is kérik a személyes adataidat.

Szerintem meg igen. Én ma délelőtt töltöttem ki, a nevemet is kérték.
Konkrétan az ingatlanban élő személyek számát követően volt ez a kérdés.
Az már más kérdés, hogy a letöltött PDF kivonatban már nem szerepel semmi ebből.

Majordomus # 2022.10.02. 16:57

Na, a végén még be tudnak azonositani?

Én majd a jövő héten fogok nekiveselkedni.

oligaliga # 2022.10.03. 09:19

Azért érdemes elolvasni az adatvédelmi tájékoztatót is:
5. pont:

Az adatkezelés időtartama:
A kérdőív lezárásának és elküldésének pillanatában, akár az interneten keresztül töltik ki, akár a számlálóbiztos tölti ki az összeíró eszközön, automatikusan megtörténik az adatok álnevesítése. Ez azt jelenti, hogy a nevet leválasztjuk a kérdőívről, és a kérdőív adatai vissza nem fejthető alfanumerikus kód segítségével egy automatikusan generált technikai azonosítót kapnak.
Az álnevesített adatok kapcsolata a természetes személyekkel kizárólag az adatok előkészítésével, feldolgozásával összefüggő célból, a cél eléréséig szükséges mértékben és ideig állítható helyre, és kizárólag az adatok előkészítésével, feldolgozásával összefüggő célból, a cél eléréséig szükséges mértékben és ideig kapcsolható össze a 2022. évi népszámlálás céljára felhasznált adminisztratív adatokkal.
A vallásra és nemzetiségre vonatkozó álnevesített adatok kapcsolatát a természetes személlyel az adatfeldolgozás lezárását (2023. november 28.) követően véglegesen meg kell szüntetni.

Az adatkezelés célja:
A társadalmi folyamatok változása szükségessé teszi, hogy a magyarországi és az európai uniós döntéshozók számára döntéseik előkészítéséhez és hatásainak méréséhez megbízható, időszerű és területileg részletes adatok álljanak rendelkezésre. A tízévenként
végrehajtott népszámlálás ehhez egyedülálló adatforrást biztosít, mivel részletes képet ad a népesség nagyságáról, demográfiai viszonyairól, nemzetiségi, vallási összetételéről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, háztartási, családi viszonyairól és életkörülményeiről. A népszámlálás nemcsak minden egyes, Magyarországon életvitelszerűen élő személyre terjed ki, hanem az ország lakásállományának teljes körű összeírása is, így a lakások jellemzőiről is részletes tájékoztatást ad.
A KSH a népszámlálás során gyűjtött adatokat kizárólag statisztikai célból kezeli, nem használja fel konkrét személyre vonatkozó intézkedés vagy döntés alátámasztására, és e célból sem továbbítja más szervezet részére.

drbjozsef # 2022.10.03. 09:24

oligaliga,

Köszönöm szépen, én olyan szinten megnyugodtam most, hogy megyek is és kitöltöm legalább kétszer.