Szólásszabság? Mihez van jogunk??


Sziszuka # 2009.08.19. 11:39

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne.
Az apósommal ma "vitába" keverdtünk.
Nemrégiben mikor mi nem voltunk itthon, átmászta a kerítésünket, hogy beljebb jusson, s a szomszéd bácsi megkérdezte Tőle, hogy miért??
Ami szerintem normális, hisz az apósom nem idevaló, még sosem látta. Sztem teljesen normális, hogy kérdőre vonta. Apósom persze nem volt hozzá túl kedves. Állítása szerint a szomszédnak NEM VOLT JOGA Őt kérdezgetni.
Sztem ez baromság, hisz akár betörőnek is vélhette,hisz normális dolog az, hogy vki átmássza más kerítését, ha az nincs otthon.
Szóval a kérdésem : - volt JOGA A SZOMSZÉDNAK megkérdznie Őt??

efi99 # 2009.08.19. 11:45

Érdekes definíciója a szólásszabadságnak, hogy szólhatunk-e, ha valaki kerítést mászik, vagy hallgassunk...
Serintem meg kéne nézni az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatában.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.19. 14:38

:)
Hova vezet a lila, ködevő emberjogászok tevékenysége...

Legislator # 2009.08.19. 14:45

Sajnos, pontosan ide:-D.


Sunshine after the rain.

Grád András # 2009.08.19. 14:58

Fiúk! Csak semmi szidalmazása az emberi jogi szakembereknek! :-) Részint nem mind hülye (magamat se tartom annak, igaz, zseninek sem!), :-) részint itt egyetlen emberi jog észrevételt sem látok. Ha egy vidéki ember nehezményezi, hogy rászóltak kerítésmászás közben, ez nem emberi jogi kérdés. Mindenki arra szól rá, akire akar, oszt ha az illetőnek nem tetszik, az érintett
a. pofán vágja
b. beperli
c. morog magában.

Ha jól értem, itt a c. variáns jött be, és ezzel vége is a történetnek. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Sziszuka # 2009.08.24. 19:17

Kedves András!

Igen a "vita" abból adódott, hogy apósom szerint nem volt joga megkérdezni miért mássza át a kerítést, sztem meg joga volt megkérdezni(és ez nem tetszett neki:)
Köszönöm a választ:)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.24. 20:23

Kedves Tanár Úr! Szerinted az idős falusi ember maga ötlötte ki, hogy a szomszédnak "nincs joga" megkérdezni, mi okból hágja a kerítést? Nos, nem. A tévéből tanulta a lila emberjogászoktól. Ugyanonnan, ahonnan az olaszliszkai gyilkos is azt, hogy neki kártérítés jár, ha valaki lincselésnek meri nevezni a cselekményét.

Grád András # 2009.08.24. 21:56

Szia KBS!

Nem vitatom, hogy vannak hülye emberi jogászok (miként "nem emberiek" is, azt hiszem mindketten tudnánk egy-két példát), :-) mindössze a hamis általánosítás ellen léptem és lépek fel. Mellesleg az olaszliszkai lincselőt elhajtotta a bíróság a kártérítési igényével együtt, és teljes joggal. Én is egy földön járó gyakorló jogász vagyok például, (ezt képviseltem emberi jogászként is Strasbourgban meg az Alkotmánybíróságon), akik személyesen is ismernek, pl. Leg, Pazs, Csipke stb. azok megerősíthetik, nagyon távol áll tőlem bármiféle lilaság. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dr.Attika # 2009.08.24. 21:57

Ha az apósnak családi háza van és akörűl kerítés is található és azt "áthágja" valaki, akkor mit lépne? Ezt kellene tőle megkérdezni.

Béla írta: " ..hágja a kerítést..."
Mezőtúron 1978 őszén a laktanya drótkerítésén keresztül az egyik őrkatona egy örömlány szolgáltatását vette igénybe. Szerencsétlenségére arra járt az őrparancsnok ellenőrző előljáróval. A katona a fenyítést megelőző meghallgatáson nyilatkozta, hogy ő nem az örömlánnyal közösült, hanem a kerítést vette igénybe nemi vágyai kielégítésére. Arról, hogy a kerítés másik oldalán egy hölgy is ezt akarta, arról ő nem tehet. Erre elterjedt az ügy kapcsán a laktanyában, hogy : "Megba....ta a kerítést, már ez is fegyelemsértés?"