Az új Polgári Törvénykönyv kodifikációja - Mikor lesz kész?


Egyjogász # 2009.11.25. 18:10

Ok., egyetértek, a politikusok szarjanak sünt:))

De akkor az alábbi bácsik miért mondják az alábbiakat?
Szerinted az ő álláspontjuk sem elég szakmai?

"Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint az új polgári törvénykönyv hatálybalépésének legkorábbi dátuma 2011. január elseje lehet.

Az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke pénteken elképzelhetetlennek nevezte, hogy a Ptk. rendelkezései jövő májustól hatályba léphessenek.

A fórumon, amelyen a főbíró a legfőbb ügyésszel és az ügyvédi kamara elnökével együtt vett részt, Baka András hangsúlyozta: a törvénytervezetet szerinte még legalább fél évig, háromnegyed évig csiszolgatni kellene, a szakma által javasolt kiigazításokat be kellene építeni ahhoz, hogy hosszú távon is jól működő magánjogi kódex szülessen.

Kovács Tamás legfőbb ügyész szerint a lakosság sem ismerhette meg eléggé az Ptk. módosításait, és noha az ügyészség észrevételeinek nagy részét beépítették a törvénybe, maga is a bevezetés elhalasztását tartaná jónak."

Forrás: Zalaihirlap.hu

Egyjogász # 2009.11.26. 08:45

Eléggé sokatmondó hogy a FIDESZ-KDNP (az egyik benyújtó Dr. Salamon László) a Ptk-t hatályba léptető törvényhez összesen 1 (egy) módosító indítványt adott be (ha jól tudom tegnap), az pedig összesen annyi, hogy a hatályba lépésről rendelkező 1. §-t törölni javasolják a törvényből.

(Tehát még csak nem is az, hogy 2010. május 1. helyett pl. 2011. január 1-én lépjen hatályba.)

Ez azért eléggé vicces, mert az 1. § nélkül az egész törvényt nincs értelme kiadni.....

Az indokolást sem bonyolították túl, egy mondat, mely szerint a FIDESZ-KDNP nem ért egyet a Ptk. hatályba léptetésével. (Nem a május 1-ivel, hanem úgy általában...)

Szerintem ez azért jelzés értékű, hogy mi fog történni, ha a FIDESZ hatalomra kerül....

Kacsa1111 # 2009.11.26. 08:59

Kedves Egyjogász,

az világos, hogy a fidesz mit akar...
de ha a maszop keresztül veri a jövő május 1.-et, akkor mindenki mehet a levesbe a szakmai véleményével...
és akkor lehet, hogy már jobb nem hatályon kívül helyezni...


Kacsa11

Egyjogász # 2009.11.26. 14:13

Abba inkább ne menjünk bele, hogy milyen jogalkotás az, amikor egy párt pártpolitikai érdekek mentén a szakma véleményére is nagy ívben téve szavaztat meg a szavazógépezetével jogszabályokat, adott esetben helyeztet hatályba eszetlen gyorsasággal egy ekkora volumenű Kódexet. (Egyébként kedvenced, Bánáti dr. is nyilatkozta valahol, hogy ez lehetetlenség, és az ügyvédek fogják emiatt a legnagyobbat szívni...)

Azon meg tényleg kár vitatkoznunk, hogy a Fidi mit fog csinálni, majd meglátjuk. Szerintem nem fogják annyiban hagyni....

Kacsa1111 # 2009.11.26. 14:30

Kedves Egyjogász,

messzemenően félreértesz:
amit a maszop csinál, nettó vérlázító.
az új Ptk. jelen formájában alkalmatlan arra, hogy betőltse szerepét (a szakértői javaslat sem volt sokkal jobb).
a fidesz ne is hagyja annyiban a dolgot.

DE!

ha a maszopon múlik, akkor ez május 1.-én hatályba lép.
márpedig rajtuk múlik.
ergó ez május 1.-én hatályba fog lépni. (de legalábbis tegyük fel, hogy hatályba lép)

én csak azt mondom, hogy rosszabb hatályon kívül helyezni, mint hatályban tartani és szétmódosítani...
szerintem.


Kacsa11

Rexor # 2009.11.26. 15:02

Még extrém esetben látok arra is lehetőséget (bár még utánszámolok ennek), hogy május 1-jén már megalakul az új parlament. Ha a lehető leghamarabb kitűzik a váalsztásokat. Így lehet hogy nem lép hatályba az új ptk. De hogy őszinte legyek erre nem sok esélyt látok. Ez bezony el lett cseszve.

Impossible # 2009.11.26. 17:49

Persze, új parlament...ugyanmár. MAJD :D

Egyjogász # 2009.11.27. 06:30

Na ha jól látom megvan a kompromisszum:

Egy MSZP-s, a Kormány által támogatott módosító javaslat szerint csak az Első és Második Könyvet (Bevezető rendelkezések + Személyek) léptetik hatályba
május 1-én, az összes többi Könyvet csak 2011. január 1-ével.......

Vajúdtak a hegyek és egeret szültek...., avagy tökös gyerekek vagyunk mi, de azért nem annyira....

Így meg ugye tudjuk, mi lesz ebből a Ptk-ból, ha a Fidi hatalmra kerül.

Én a magam részéről a hétvégére terveztem, hogy átrágom magam rajta, de inkább más programot csinálok ezek után...

Rexor # 2009.11.27. 09:59

Ez egy brilliáns megoldás. És 2011-ig két Ptk.lesz hatályban? Hiába egyre jobbak vagyunk. Régebben mi voltunk az egyetlen európi ország akinek nem volt Polgári törvénykönyve, most meg egyszerre kettőnk is lesz. Mi mindig az élen járunk :)

rockmachine # 2009.11.27. 11:03

2009. évi CXX. törvény az új Ptk. elnevezése?
aki meg kitalálta ezt a május 1. nosztalgia-sztorit nem volt egy Groschmid Béni...:)

Egyjogász # 2009.11.28. 05:25

Gondolom azért annyi eszük van, hogyha az új Ptk-ból hatályba helyezik a bevezető rendelkezéseket, meg a személyi jogi részt, akkor a vonatkozó részeket a régiből meg egyidejűleg hatályon kívül helyezik......

Olvastam a módosító indítványt, amelyet három általam ismeretlen nevű MSZP-s jegyez, és szépen leírják, hogy a Ptk. alkalmazásához felkészüléshez kell ennyi idő.

Viszont felmerül bennem, hogyha erre három mezei MSZP-snek kell felhívnia az IRM és a Kormány nagybecsű szakembereinek a figyelmét, akkor ezek a szakemberek mikor kapják kézhez a kirúgásukról szóló papírt?

Legislator # 2009.11.28. 08:55

Rexor!

Volt egy fasza szokásjog, és egy atomkigyúrt történeti alkotmány. (Mondjuk kár, hogy ehhez egy félfeudális társadalom társult.) A szokásjog jobb, mint bármilyen Ptk. Most bárki láthatja, hogy hogy is megy egy kódexcsinálás: politikai alapon.

Rockmachine!

Hiába, Grosschmid csak egy volt:-D.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.11.30. 12:44

Kedves Egyjogász,

Gondolom azért annyi eszük van, hogyha az új Ptk-ból hatályba helyezik a bevezető rendelkezéseket, meg a személyi jogi részt, akkor a vonatkozó részeket a régiből meg egyidejűleg hatályon kívül helyezik......

alábecsülöd a sötét oldal hatalmát...:)))


Kacsa11

Egyjogász # 2009.11.30. 17:02

A Dárt Véder az melyik a Parlamentben?:))))

Rexor # 2009.11.30. 17:13

Legislator! tényleg jó a szokásjog, de ha emlékeim nem csalnak volt azért egy Magánjogi Törvényjavslat is annó, amit jobb híján alkalmaztak a bíróságok. Tehát mégiscsak örültek a "leírt" kódexnek (még ha nem is lett belőlet törvény).

Attól még hogy hatályon kívül helyezik a régi Ptk-ból az új Ptk által hatályba léptetett részeket még 2 Ptk lesz. egy régi és egy új :) vagy lehet hogy az egyszerűsítés kedvéért lesz egy legújabb is...

Egyjogász # 2009.11.30. 23:36

Képzelem, hogy a 2010. május-júniusában polgári jogból államvizsgázók, szakvizsgázók hogy örülnek ennek a huzavonának.......

Rexor # 2009.12.01. 09:27

Hasonló volt a helyzet, amikor Be-ből mentem szigorlatozni, mert a régi és az új törvényt is tudni kellett :). Az új Ptk-t szerintem majd csak Vékás Lajos bácsi fogja kérdezni azoktól a szerencsétlenektől, akik hozzá kerülnek.

Legislator # 2009.12.01. 16:43

Rexor, azt 1928-tól alkalmazták (szokásjogi jelleggel:-D), de egy pár évszázaddal előtte is volt magyar (magán)jog.


Sunshine after the rain.

Egyjogász # 2010.02.11. 00:09

Úgy látom Ptk. ügyben megint bejött a papírforma.

A Maszopszadesz - "jó" szokása szerint - megint nagy ívben lexarja a köztársasági elnök úrnak a Ptk-t hatályba léptető törvényre vonatkozó észrevételeit
(minek is azokat megfontolni, a Maszopszadesz tele van zseniális alkotmányjogászokkal, úgy hogy egy Sólyom László véleménye nekik nem érdekes), és a törvényt változatlan formában kívánják szavazógépezetükkel megszavaztatni....

A Fidó illetékese persze rögtön nyilatkozott, hogy a Maszopszadeszesek elzavarása után nem sokáig fog ez a Ptk. hatályban maradni....

Csak azt tudnám, hogy a Maszopszadesz mi a túróért erőlködik már, nem fogják fel az elvtársak, hogy "game over"? (Talán elegánsabb lett volna, ha 2010-ben a választások előtt már nem is ülésezik a Parlament.)

Úgy tűnik valaki(k)nek nagyon fontos, hogy az új Ptk. a Maszopszadesz, vagy netán egy konkrét személy nevéhez kötődjön.

De végül is elérték amit akartak, a napokban mentem el a Markó utcában láthatóan szóbeli szakvizsgára gyúró kollégák mellett, és hallottam, amikor az egyik megkérdezte, hogy "ti belenéztetek a drazsépétékába is?" :) Úgy hogy úgy tűnik az elnevezés politikai berkekból kezd a jogászi körökbe is átterjedni....

justizmord # 2010.02.11. 02:58

товарищи конец...


Iniuria non excusat iniuriam

Kacsa1111 # 2010.02.14. 10:40

Kedves Egyjogász,

a legelegánsabb az lett volna, ha a bajnai kormány megalakítása helyett előre hozott választásokat írtak volna ki...

viszont nekem a héten nagyon kellett volna a trust jogintézménye és a szerződéses pozíció átruházása, szóval anyáztam a régit.:)

egyébként meg mit hittél, mit fog a maszop csinálni?:)))


Kacsa11

Egyjogász # 2010.02.14. 15:39

Kedves Kacsa,

Gondoltam hagyják a francba már...:)

De ha a maszopnyikok mindenképpen demonstrálni is akarják, hogy még két hónapig ők az urak, esetleg megtehették volna azt, ami a jogintézmény neve, azaz a megfontolásra visszaküldött törvényjavaslat kapcsán megfontolják amit köztársasági elnök úr mondott.
De nem.....

Egyjogász # 2010.04.26. 12:46

A játéknak vége......

Új Ptk. meg majd lesz......egyszer....valamikor....

(Akik meg kiadták a pénzt az újPtk-s kiadványokra, fejtágítókra, csak gratulálni tudok.)

Az Alkotmánybíróság április 26-án elfogadott határozatában alkotmányellenessé nyilvánította az új Polgári törvénykönyv (új Ptk.) hatálybalépte­téséről szóló törvény (Ptké.) egyes rendelkezéseit.

Az Ab az új Ptk. első két könyvének két lépcsőben történő hatálybaléptetését a jogbiztonság sérelme miatt minősítette alkotmányellenesnek. A kétlépcsős hatálybaléptetés ugyanis jogszabályok tömegének módosítását indokolta, és ez a hatályos, bizonyos rendelkezéseiben szintén módosított régi Ptk., valamint az új Ptk. első két könyvének az együttes alkalmazását követelte volna meg.

Az Ab döntése következtében a Ptké. és az új Ptk. Első és Második Könyve nem lép hatályba május 1-jén.

A Fidesz nyilatkozata szerint az egyik legelső intézkedéseik között lesz, hogy visszavonják a Parlament által tavaly novemberben elfogadott új Polgári Törvénykönyvet, és az egész Ptk-t visszaküldik átdolgozásra az új kódexet eredetileg kidolgozó és a Dr. Draskovits Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter által megszüntetett kodifikációs bizottságnak.

Rexor # 2010.04.26. 13:33

Nem baj, villámgyorsan jön majd a következő kb. 2060-ban. Csak addigra bővíteni kell a Marson tulajdont szerző űrtúristákra vonatkozó szerződésekkel, és lehet hogy az Alkotmánybíróság megint visszadobja...

Egyjogász # 2010.04.26. 17:39

Ez egészben csak az a bosszantó, hogyha a Draskovits nem veszi ki a Ptk. ügyét a kodifikációs bizottság hatásköréből, és a - ma már kimondható - egykori Maszop-Szadesz nem kezeli az egész Ptk. ügyét ilyen hatalmi arroganciával, lehet, hogy mára már lenne egy, a szakma által is elfogadott új Ptk.

De még idén februárban is volt képük lesöpörni a köztársasági elnök úr - az AB által most megerősített - alkotmányossági aggályait, és átnyomni a Ptk-juk hatályba léptetését.