elővásárlási jog


nonolet # 2018.02.09. 11:00

Edömér

Kösd meg a szerződést és majd abból kell kapniuk a jogosultaknak.

Akik majd nyilatkozhatnak,
hogy
a vevő helyébe akarnak-e lépni az adott feltételekkel.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.09. 10:55

Az elővásárlási jogról előre, általánosságban lemondani nem lehet; mindig csak egy konkrét ajánlatról (gyakorlatilag szerződésről) nyilatkozik a jogosult.

Edömér # 2018.02.09. 09:55

Jó napot!
Örökölt ingatlan értékesítésével kapcsolatban kérem segítségüket.
A lakás társasházi, a szomszédoknak elővételi joguk van. Nincs ezzel semmi gond, nekem mindegy, ki vásárolja meg. A kérdés az, hogy amennyiben az eladási procedúra elején keresem meg az érintetteket és nyilatkoznak róla, hogy NEM kívánják megvásárolni az ingatlant, ezt szükséges megismételni a vételi szándéknyilatkozat megtételekor illetve az adásvételi szerződés megkötésekor is?
Az egészet természetesen az ügyvédemre bízom majd (ha találok megbízható ingatlanjogászt).
Köszönöm válaszukat!

drbjozsef # 2018.02.09. 06:34

huorsi,

én a helyedben, ha megéri az X millió forint, plusz egy két éves időtartamra egy ésszerű összeg szerinted, akkor nyilatkozz, hogy élsz az elővásárlási jogoddal.

Ekkor majd ők fognak idegeskedni, hogy most akkor mi meg hogy legyen. Ezt elég nyilvánvalóan az elővásárlási jog megkerülésére találták ki, pláne, hogy az eladó külföldön él, teljesen életszerűtlen az egészségügyi szolgáltatás (kivéve persze, ha csak Grabovoj számok küldéséről van szó, de az meg nem drága).

Gondolom, kitalálnak valamit, amivel szívassanak, vagy rádijesszenek, mondjuk azzal, hogy évente hatszor akkor utazz ki Te külföldre, és végezd el a szolgáltatást, vagy ilyesmi. Te meg felajánlhatod, hogy ha az eladó ideutazik, akkor fizeted a lábmasszázsát.

Na ilyenkor van az, hogy ha akadékoskodnak a szerződéssel, akkor pereskedhetsz. Mivel elég szemet szúró szerintem ez az egészségügyi szolgáltatás, igen jó esélyed van rá, hogy a bíróság valami köztes megoldást hozzon legrosszabb esetben is (jobb esetben elküldi őket a sunyiba az elővásárlási jog kijátszásának kísérletével). Mondjuk Y összeg plusz kifizetésével, amiből a tulaj külfüldön is kezeltetheti magát. Összegszerűsíti a szolgáltatás értékét. Biztos még itt is próbálkoznának, hogy heti 6x járna London legdrágább csodamasszőréhez két évig alkalmanként 1000 fontért, de a bíróságot nem hiszem hogy nagyon meghatná. Ráadásul, mivel ők nem voltak hajlandóak ELŐRE részletezni a szolgáltatást, még megintcsak megilletne a jog, hogy mégis elállj a szerződéstől, ha feltűnő az értékaránytalanság az ingatlan meg a szolgáltatás tekintetében.

Hozzáteszem, nem vagyok jogász, ez csak a józan paraszti ész, szerintem ilyennel nem lehet kijátszani az elővásárlási jogot, de majd az ügyvéd urak kijavítanak, ha hülyeség.

nonolet # 2018.02.08. 22:15

Hát akkor talán nyilatkozni kéne... még időben.

A szabályzat szerinti módon.

huorsi # 2018.02.08. 20:17

Kedves Rexor!

Fuss neki újra és le is egyszerűsítem neked.

Van egy eladó lakás, amire elővásárlási jogom van a többi tulajdonossal együtt, akiknek tulajdonuk van a házban,ezt a társasház alapító okiratban szabályozza.

Kifüggesztette az eladó az eladás tényét, amiben a vételár részben forintosítva, részben egészségügyi szolgáltatásként lett feltűntetve.
Ez a szolgáltatás nincs részletezve.

Én szeretnék élni az elővásárlási jogommal. Vállalom én is a nem ismertetett szolgáltatást, és kifizetem a vételárat ugyan úgy, mint a 3. személy, akinek nincs elővásárlási joga.

Az eladó külföldön él, az okiratot szerkesztő ügyvéd nem együttműködő. Én jeleztem a társasház kezelőjének is, hogy élnék az elővásárlási jogommal. Ő is falakba ütközik. Kiállítani nem fogja az igazolást, mert tudomása van rólam és másik tulajdonostól is, hogy van érdeklődés házon belül is a lakásra. Mivel az ügyvéd elérhetősége van megadva érdeklődésre, gondolom nem is fog foglalkozni vele és ahogy hétfőn a kifüggesztés lejár, ő beadja a földhivatalba a szerződést.

huorsi # 2018.02.08. 19:59

Kedves Vadsuhanc!

A társasház alapító okirata szabályozza, hogy a társasházban tulajdonnal rendelkezők, egymás tulajdonára, - ami a társasházban van – előjoggal rendelkeznek, ha azt a tulajdonos ki akarja adni, vagy el akarja adni, vagyis előbérleti joga van, illetve elővásárlási joga van.

Vadsuhanc # 2018.02.07. 13:16

Kedves huorsi!

Te milyen jogszabályra alapítod/ alapítanád az elővásárlási jogodat?

Rexor # 2018.02.07. 12:44

Ebből a katyvaszból az első két mondatot értettem.

huorsi # 2018.02.07. 12:04

nonolet: ha csendben maradtál volna bölcs maradtál volna...

huorsi # 2018.02.06. 16:25

Szeretnék vásárolni egy lakást. A lakás tulajdoni lapjára nincs rávezetve az elővásárlási jog, de az alapíto okirat szabályozza.
A gyakorlat az, hogy kiszokták függeszteni a lépcsőházban zárt helyre az adásvételi szerződést, megadják az illetékes elérhetőségét. Ez jelen esetben is így van, viszont úgy került kifüggesztésre, hogy

"X M Ft és a vevő által biztosított kettő évig tartó egészségügyi szolgáltalás ellenében."

Ez csak 1 pontja a szerződésnek amit kiemeltem. A szerződés semmi, de semmi részéletet nem ír, hogy ez milyen szolgáltatás.
A lakást meg sem mutatják, a tulajdonos / eladó külföldön él. Az ingatlan üres, én is látom/nem látom, hogy lenne itt bármi mozgolódás. Nagyon alacsony a vételár, én valami "mutyira" gyanakszom.
Felvettem az ügyvéddel a kapcsolatot, aki szerkesztette a szerződést, teljesen elutasító.
Az ügyvédem is felvette velük a kapcsolatot, nekik is nesze semmit választ adott, idézek : "A Vevő már hosszabb ideje folytatja az eladó kezelését a köztük lévő mély baráti viszonyra is tekintettel, külön ellenszolgáltatás nélkül. A Vevő egyébként képzettségét tekintve bioenergetikus/energetikus, kinezológus, transzperszonális pszichológus, reflexológus."
Ez eladó állítólag Indiában él, a vevő pedig Budapest...

Mit lehet ilyenkor tenni?

nonolet # 2017.10.12. 09:55

Fxxtomi

Tehet rá vételi ajánlatot az új tulajdonosnak.
Aztán vagy eladják neki annyiért vagy nem.

Nyilván jócskán rá kell kínálni, ha akar valamit.

- -

Persze megvehette volna ős is, hisz hirdetve volt, hogy eladó.

drbjozsef # 2017.10.12. 04:47

Nem. Vissza semmiképpen sem vásárolhatja, hiszen sohasem volt az övé.

Ha az a kérdésed, hogy volt-e elővásárlási joga, és élhetne-e azzal utólag, az szintén nem : a szomszédnak nincs elővásárlási joga.

Általában a közös tulajdonnál a tulajdonostársaknak van elővásárlási joga a másik résztulajdonos részére.

Ha ez két önálló telek egymás mellett, akkor nincs elővásárlási joga. Ez szinte biztos, mert az otthon centrumosok nem hülyék.

Ha esetleg ez a szomszédos porta osztatlan közös tulajdonban volt a barátod házával, akkor lehetne elővásárlási joga. De ez nem túl valószínű.

Fxxtomi # 2017.10.11. 20:38

Üdvözlöm. Egy jóbaratom háza mellet eladó egy porta ö megszerette volna venni de kiadták egy otthoncentrumnak masok megvetek a napokba ő vissza vásárolhatja ?

kukucs # 2017.09.25. 12:41

Nagyon szépen köszönöm a választ!

lajcsó # 2017.09.25. 09:44

A társtulajdonosokat az adásvézeli szerződés átadásával/elküldésével kell tájékoztatni az eladásról, ugyanis ennek ismeretében tud nyilatkozni az elővásárlási jogáról.
Előzetes tájékoztatás nem kötelező, de nem haszontalan, hátha valamelyik tulajdonostárs megvásárolja a tulajdonrészt.

kukucs # 2017.09.25. 08:47

Üdv Mindenkinek!

Egy több éven át tartó bonyolult öröklési "játszma" eredményeként egy családi házas ingatlanon nyolc tulajdonos osztozik. (2 db 9/36, 1 db 6/36, 2 db 3/36 és 3 db 2/36 részben).

Az egyik tulajdonos, aki 9/36-od részben tulajdonolja az ingatlant szeretné eladni a részét.

  • Milyen kötelezettségi vannak ebben az esetben?
  • Kell-e előzetesen kell tájékoztatni a szándékáról a többi tulajdonost.
  • Esetleg fel kell-e előre ajánlani az elővásárlási jogot?
  • Ha hirdetésre jelentkezik vevő, akkor a kialkudott vételáron fel kell-e (újra) ajánlani a többi tulajdonos részére?

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2017.02.11. 14:35

zsolti,

a külön helyrajzi számon lévő egymás melletti telkek tulajdonosait úgy hívják, hogy szomszédok. Ahogy a többi szomszédodnak, úgy a testvérednek sincs elővásárási joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.11. 08:54

Mitől lenne? (Társasházban sincs főszabályként.)

Különben meg... Meg akarja venni? Licitáljon!

zsolti13 # 2017.02.11. 08:41

Köszönöm a hozzászólást,a kérdésem még mindig az lenne hogy mivel ez egy telek volt ami ketté lett osztva és családtag a szomszéd,van e elővásárlási joga?

Dr.Attika # 2017.02.11. 08:11

Üdvözlet!
A társasház és társasház jellegű ingatlan között annyi a különbség, mint a málnaszörp és a málnaízű szörp között. Előbbi alapanyaga a málna, utóbbiban csak málna mesterséges íz aroma van.

A társasház jogilag szabályozott tulajdonjogi viszonyokat jelöl, a társasház jellegű pedig csak annyit, hogy össze van építve a két ingatlan.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.11. 08:00

"társasház jellegű”"
Na neee...

zsolti13 # 2017.02.11. 07:12

Üdvözlet.Sajnos mi is devizás kölcsönt vettünk fel most már az árverési kiírásnál tartunk.A testvéremmel egymás melletti telken lakunk külön helyrajzi számon de az épületeket egymás mellé (egybe)építettük és a besorolása is "társasház jellegű".A kérdésem az lenne hogy ilyenkor a testvéremnek van e elővásárlási joga?

Diamondcat # 2016.11.12. 16:05

Az még nincs. Akkor valószínű, hogy a magasabb összeg lesz benne... :( Köszönöm!

lajcsó # 2016.11.12. 15:53

"Ilyenkor a vevő által felajánlott összeget kell megadnunk nekünk is?"
Az adásvételi szerződésben szereplő árat kell megadnotok!