alapítvány létrehozása


ujalapitvany # 2016.10.28. 13:16

Tudna valaki alapítvány létrehozásában és működésében jártas jogászt és könyvelőt ajánlani, aki jól beszél angolul?

ujalapitvany # 2016.10.28. 11:47

Köszönöm válaszát!!

ObudaFan # 2016.10.28. 10:47

A magyar eljárás nyelve a magyar, tehát magyar nyelven mindenképpen be kell adni. Hogy emellett még milyen más fordításokat csatolsz, az a te dolgod.

Az alapító belefolyhat az alapítvány életébe oly módon, hogy szponzorokat kutat fel, rendezvényeket szervez ill. bonyolít le?

Igen.

Az alapítvány kuratóriumának tagja egy Magyarországon élő külföldi állampolgár lenne, aki lehet, hogy az alapítvány képviselője is lenne. Ez így jogilag működhet?

Nem látom akadályát.

ujalapitvany # 2016.10.28. 05:35

Angolul be lehet adni az alapító okiratot? Az alapító belefolyhat az alapítvány életébe oly módon, hogy szponzorokat kutat fel, rendezvényeket szervez ill. bonyolít le? Az alapító okirat minta megtalálható valahol angol nyelven? Tájékoztató az alapítvány alapításának feltételeiről, stb található angolul? Az alapítvány kuratóriumának tagja egy Magyarországon élő külföldi állampolgár lenne, aki lehet, hogy az alapítvány képviselője is lenne. Ez így jogilag működhet?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.21. 05:57

Persze.

ujalapitvany # 2016.10.21. 05:50

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem lenne, hogyha egy alapítvány alkalmazottja vagyok(könyvtár), akkor alapítója/kuratóriumi tagja/képviselője lehetek-e egy másik alapítványnak, ami teljesen más céllal jött létre és ahol mindenki önkéntesként végzi feladatait, mindennemű fizetség nélkül.

Immaculata # 2016.10.09. 07:33

Nem kaphat.

KVerocs # 2016.10.09. 07:30

Kedves Tanácsadó!

Az alapítvány alapítója, ha nem kuratóriumi tag, kaphat-e tisztelet díjat vagy bármi más néven nevezett, fizetést, pénzt?

Köszönettel:

Veronika

Dr.Attika # 2016.10.08. 18:13

Kedves Veronika!
Alapíthat. Nem kizáró ok.

KVerocs # 2016.10.08. 18:07

Kedves Tanácsadó!

Szeretném megkérdezni, hogy alapító lehet-e olyan személy, aki Bt-ben beltag vagy kültag, vagyis gazdasági társaságban benne van, de nem maga a gazdasági társaság alapító, hanem csak egy személy.

A válaszát előre is köszönöm.

Veronika

feketetooni # 2016.09.29. 07:47

Tisztelt Uram!

Szeretném a segítségét kérni már meglévő alapítvány működéséhez.
Alapítványunk 2016 tavaszán került bejegyzésre, szeptemberben kezdtük el a tényleges munkát.

A kérdéseimet sorszámozva írom le:

1. Adománygyűjtő doboz kihelyezése. Milyen jogi követelményei vannak a dolognak?
Kell-e szerződni az adott üzlettel (ha igen, milyen típusú szerződésre van szükség)

2. Sportolók által dedikált relikvia árverése.
A hazai sportolók, olimpikonokat fogjuk felkérni hogy ajánljanak fel dedikált relikviákat. Kell-e valamilyen együttműködési megállapodást, vagy adományozási dokumentumot készíteni?

3. Ha kiválasztunk egy kedvezményezett beteg gyermeket, aki számára elindítjuk a jótékonysági akciót, akkor milyen dokumentáció szükséges?
Kell-e valamilyen szerződés, megbízási megállapodás?
Gondolok itt arra, hogy a gyermek történetét, képét, nevét közzétehessük az interneten, levelekben stb.

Segítségét nagyon szépen köszönöm!
Tisztelettel
Fekete Antal

MTEL # 2016.09.20. 13:23

Köszönöm a választ,

valóban mást néztem, a helyes űrlap megnyitható az abev nyomtatványkitöltővel.

ObudaFan # 2016.09.19. 05:18

Szerintem te nem a friss nyomtatványt használod. Itt található a jelenleg alkalmazandó nyomtatvány: http://birosag.hu/…yomtatvanyok

MTEL # 2016.09.19. 00:06

Üdvözlöm!

Új alapítvány bejegyeztetésénél két kérdésben kérem segítségét.

  1. Ürlap 25. pont A kérelem célja (kódtár): ponthoz az Alapítvány célja szerinti besorolására szolgáló kódtár kódjet kell-e beírni (pl. 2. sporttevékenység ) ?
  2. 26. A begyezni kért adat: ponthoz kell-e valamit írni vagy ez csak a változtatásokra vonatkozik.

Köszönöm segítségét.

ObudaFan # 2016.08.25. 17:31

Lehetnek. Dolgozhat, csak ne ő írja alá munkáltatóként a saját szerződését és a kuratóriumban ne is szavazzon róla.

nyitigabi # 2016.08.25. 15:24

Tisztelt Uram!

Alapítványban 3 fős kuratóriumban lehetnek.e élettársak kuratóriumi tagok, illetve kuratóriumi tag főállásban dolgozhat-e az Alapítványban?
Köszönöm válaszát.

ObudaFan # 2016.05.12. 14:11

A töréke kell benyújtani változásbjegyzés kérelmet, amiben kérni kell az alaítván képviselője adóazonosító jelnek a bejegyzését és az alapítvány adószámának és a statisztiai számjelének a beszerzését. Az előbbit a áltozásbejegyzési formanyomtatvány "E" lapján,az utóbbit a "C1" lapon lehet megtenni.

feketetooni # 2016.05.12. 13:30

Tisztelt Uram!

A kérdésem az, hogy mi a teendő akkor, hogy ha az alapítvány nyilvántartásba vételi kérelme során nem kérvényeztünk adószám megállapítást.
A tegnapi napon megkaptuk a bejegyzésről szóló határozatot, ma pedig az adóhivatalban arról tájékoztattak, hogy adószám megállapítást kell kérnem a Törvényszékről.
Mi ennek a módja és menete? Milyen egyéb megoldás lehet a problémára Ön szerint?

Segítségét köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.26. 15:10
  1. Szerintem legfeljebb a kuratórium üléséről, ha a kuratórium maga választja az elnökét.
  2. Szerintem nem probléma.
  3. Azzal lehet gond, hogy megtévesztőnek tarthatja a nevet a bíróság.
doktorT # 2016.04.26. 14:15

Tisztelt ObudaFan!

Az alapítványok egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárásával kapcsolatban lenne néhány kérdésem.

  1. Az alapítványt egy magánszemély alapító hozza létre. Ilyen esetben szükséges-e a mintaokirat jegyzőkönyv részét kitölteni? Egyáltalán milyen ülésről lehet jegyzőkönyvet felvenni az alapításkor? Esetleg egy kuratóriumi ülést arról, hogy a kuratóriumi tagok elnököt választanak maguk közül?
  2. A kuratórium három tagú lenne, melyből 2 tag az alapító hozzátartozója. A Ptk. azt mondja ki, hogy a kuratóriumban az alapító és a közeli hozzátartozói nem lehetnek többségben. A Ptk. értelmező rendelkezései szerint azonban a kuratóriumi tagok közül csak egy minősül közeli hozzátartozónak. Ebben az esetben megfelel-e a kuratórium a törvényi rendelkezéseknek? (az alapító nem a kuratórium tagja).
  3. Végezetül arra lennék kíváncsi, hogy az alapítvány milyen feltételekkel használhatja a nevében a nemzeti kifejezést? Szükséges-e ezzel kapcsolatban valamilyen engedélyt beszerezni?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.04.05. 16:14

Lehetsz képviselő, ha a kuratoriumban egyebkent tobbsegben vannak a fuggetlen tagok.

Az ingatlan tulajdonosainak (esetleges haszonelvezoinek) a hozzajarulasa szükséges. Legfeljebb annyi kenyelmetlenseg lehet, hogy a székhelyén kereshetik az alapítványt.
Megszuneskor az alapítót nem illetheti több, mint amit alapításkor o juttatott.

snufkin22 # 2016.04.05. 08:36

Tisztelt Obudafan!

Kulturális értékeket közvetítő, rendezvények szervezésével foglalkozó alapítványt szeretnék létrehozni. Kérdésem lenne, hogy ha jómagam lennék a kuratóriumi tag, az alapítvány képviselője, akkor nagykorú testvérem lehet-e az alapítvány alapítója? Ő nem lenne aktív tag, csak a létrehozáshoz lenne szükséges a jelenléte. Az alapítvány székhelye lehet a családunk tulajdonában levő panellakás(jelzáloggal terhelt)? Ha igen, milyen engedélyek, stb kellenek ehhez? Illetve érheti-e valami jogi vagy ilyen kár a lakás tulajdonosát(szülők), ha az alapítvány székhelye lesz a lakás? Milyen jogi következményekkel jár? Illetve az alapítvány megszűnése esetén az addig felhalmozott vagyon (pénzbeli ill. tárgybeli) megilletheti az alapítót vagy az alapítvány képviselőjét?

Köszönöm előre is válaszát!

Rexor # 2016.02.22. 06:44

Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2016.02.22. 05:48
  1. Szerintem nemmegoldhatatlan, de a kurátor és hozzátartozója nem lehet kedvezményezett.
  2. Annyi a kikötés, hogy az alapítót, a csatlakozót és az egyéb adományozót, továbbá ezek hozzátartozóit megillető vagyon nem haladhatja meg az alapító, a csatlakozó és az egyéb adományozó által az alapítványnak juttatott vagyont.
Rexor # 2016.02.21. 17:06

Kedves Kollégák,

Alapítvány létrehozása esetén (rendezvényszervezésről lenne szó) , ahol az alapítvány kurátora és az alapító nem áll egymással hozzátartozói viszonyban 2 kérdés merült fel:

  1. A kurátor családtagjainak a tevékenysége (pl. táncoktatása) bekerülhet e a kedvezményezett célok körébe?
  2. Megoldható e hogy az alapítvány jogutód nélküli megszűnése esetén a kurátor közvetlen hozzátartozója (gyermekei) vagy az alapító tulajdonában álló gazdasági társaság legyen az alapítványi vagyon „örököse”?

Köszönöm a segítséget!