Számlázó programok használata


Kerdezo95135 # 2019.11.07. 07:49

Tisztelt Cím!

A következő helyzet miatt szeretnék információt kérni egy ismerősöm számára:

Számlázó program használata szükséges egy cégnél, a program automatikusan elküldte a számlákat az adóhatósághoz, a SZAMLAZO nyomtatvány kitöltése megtörtént, de nem került elküldésre(az okát eddig nem sikerült kideríteni, vagy technikai probléma, vagy egyszerűen emberi mulasztás okozhatta), tehát érvénytelen, a 30 napos bejelentési határidő átlépésre került.

A program azóta nem volt használva, a kijelentést kívánták megtenni, akkor fedezték fel, hogy be sem lett jelentve a program. Ezt a helyzetet az adott cég vette észre, mert a programban a nyomtatványok között megtalálható a SZAMLAZO nyomtatvány kitöltve, módosíthatóként, nem elküldöttként.

Időközben, aki a számlázó program beszerzését rendezte, és az ő feladata lett volna a nyomtatvány elküldése is, már nem dolgozik a cégnél. Állítása szerint megtörtént a program bejelentése, de sajnos nem tudja dokumentummal bizonyítani. Az adott számítógépet csak ő használta.

Információt szeretnék kérni azzal kapcsolatban, hogy volt-e már hasonló eset, amennyiben igen, részletesen mivel járt, milyen folyamaton kell végig menni, mi a teendő ebben az esetben.

Utólagos bejelentési, majd kijelentési kötelezettség van-e?
Milyen mértékű bírságra lehet számítani?
Az automatikusan beküldött számlák érvényesek-e így? (Ettől is függ-e a bírság mértéke? Számlánként kell számítani bírságra?)
Mi enyhítheti vagy súlyosbíthatja a bírságot (pl. a számlázó használatba vételének ideje)?
Van-e elévülési idő?
Meddig húzódhat el a bírságolási folyamat?
Egyéb fontos információ?

Várom mielőbbi válaszát.

Köszönettel

Kerdezo

Marcsás # 2018.12.03. 10:08

Köszönöm!

Rexor # 2018.12.03. 09:46

Az Art. mulasztási bírságra vonatkozó részét kell nézni (220.§).

Marcsás # 2018.12.03. 08:00

Köszönöm a választ. További segítséget kérnék...nem találok a büntetésre vonatkozó részt.

köszönöm

Sherlock # 2018.12.02. 20:31

Regisztrációtól.
3/2014. (VI. 30.) NGM rendelet 11. §

Marcsás # 2018.12.02. 08:03

Érdeklődöm, ha internetes számlázó programot használok, aminél 30 nap a NAV-nál a bejelentési kötelezettség, akkor azt honnan számoljuk? A könyvelőm szerint az első számla kiállításától....valahol viszont azt olvastam, hogy a programra való beregisztrálástól...
Köszönöm a válaszokat
Marcsa