Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


egyéni vállalkozás indítása

year07 # e-mail 2018.01.09. 10:28

Tisztelt Fórumozok!

Érdeklődnék, hogy lottózó nyitását milyen gazdasági formában megfelelő indítani. Illetve adózással kapcsolatban milyen költségek merülnek fel? Előre is köszönöm a válaszokat!

Rexor # e-mail 2017.12.04. 13:02

Igen, alkalmaznod kell valakit, akinek megvan a szükséges képestíése.

Demetriosz # e-mail 2017.12.04. 11:56

Kedves Fórumozók

11 évet dolgoztam üvegező-képkeretezőként,( 4 év alkalmazott, 7 év egyéni vállalkozó) A vállalkozást megszüntettem, mert több volt az adó, mint a bevétel.
Most nyugdijas lettem és szerettem volna mint nyugdijas mésodállásban ujra kiváltani az engedélyt.Nem kaphatok engedélyt mert az eu-szabvány szerint nincs szakképesitésem.Létezik megoldás? Köszönöm a választ.

wers #   2017.10.25. 10:18

Ezzel mindenképpen a jegyzőhöz kellene fordulni. Én láttam már mobil gumiszerelőt parkolókban is működni. Engedéllyel.

minimi75 # e-mail 2017.10.25. 10:04

Gumiszerelő műhely nyításához megfelelő egy sorgarázson lévő garázs, kaphatok rá engedélyt a működéshez? Végzettség van hozzá!

acridity # e-mail 2017.06.19. 15:31

Köszönöm lajcsó a segítségedet.
Munkajogviszonytól? Közalkalmazott vagyok, tanító, a kinevezésem határozatlan idejű, és gyeten vagyok egy ideje a fizetés nélküli szabadság mellett.
Ha így dolgozom a heti munkavégzés ideje meghaladhatja e a 30 órát? Vagy ez ilyen esetekben nem vonatkozik és dolgozhatok akár 36ot is egy héten?
köszönöm.

lajcsó # e-mail 2017.06.19. 11:58

"Lehetek vállalkozó?"
Igen.
"1es adószám kell hozzá, vagy hogyan működik ez?"
A válsztandó adózási mód többtényezős. Függ a tevékenységtől, a költség aránynak a bevételhez viszonyítva, stb.
"A főállású munkáltatómtól kell engedélyt kérnem?"
Ez a munkajogviszonytól függ.

Dr. Szücs Lajos
Ügyvéd

acridity # e-mail 2017.06.19. 10:29

Kedves hozzáértők!
Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok.
Lehetek vállalkozó? 1es adószám kell hozzá, vagy hogyan működik ez?
A főállású munkáltatómtól kell engedélyt kérnem?
Köszönöm a segítségeket.

nonolet # e-mail 2017.06.01. 19:28

"fizetem a havi 7.110,- Ft.az
egészségügyi szolg.járulékot ."

Nyugdíjasként ...minek-miért?!

A nyugdíjas BIZTOSÍTOTT!
Jár neki a TB ellátás alapban, ingyen.

Vállalkozóként ezért nem is fizet ilyesmiket.

Csak baleset biztosítást a bevétele alapján.

  • * -

Nagy a kavar a fejedben ... beszélgess egy értelmes könyvelővel!

Vagy okosodj pár hosszú estét az interneten.

zabojanosne # e-mail 2017.06.01. 17:19

Tisztelt Szakértők!
Nyugdíjas vagyok. Mellette egyéni vállalkozást kezdtem. Most lehetőségem lenne megbízási díjasként dolgozni napi pár órában,ahol fizetnék utánam a járulékokat.Nem KATA-s vagyok, fizetem a havi 7.110,- Ft.az egészségügyi szolg.járulékot .Kérdésem az lenne, hogy ha nyugdíj mellett megbízással dolgozom kell-e vállalkozóként a 7110 Ft-ot fizetnem. (Így sem érem a minimálbér 18-szorosát.)
Köszönöm válaszukat: Kati

Gabor1982 # e-mail 2017.02.24. 16:38

Tisztelt Hozzáértők!
Szándékomban áll a lakóházunk területén álló 28 négyzetméteres kis ház kiadása óradíjba. Egy úgynevezett szórakoztató szoba(külön álló épület fürdőszobával) kialakításán gondolkodom amiben egy projektor(3 méteres kivetítő vászonnal) kerülne elhelyezésre, X-box+házi mozi+tv+internet-el kiegészítve. Baráti társaságoknak szeretném kiadni óradíjban, maximum 8 főnek. Kényelmes fotelek,illetve egy kihúzható kanapé lenne elhelyezve benne(ezzel szeretném az ott alvást is biztosítani ha esetleg pároknak igénye lenne rá.)Semmi más szolgáltatást nem nyújtanék,azaz italt és ételt nem lehetne igényelni ezekről maguknak kellene gondoskodni. A kérdésem az lenne,hogy ezt végezhetném-e magánszemélyként adószámmal, mint magánszállásadó(vagy ehhez hasonló tevékenységként), tételes átalány adózási formában?Milyen pontos tevékenységi körbe sorolható ez? Az idegenforgalmi adót személyenként kellene megfizetnem(tehát ha 8-an lennének akkor 8 x az adó alkalmanként)? Várhatóan többnyire nem maradnának egész éjszakára,4-5 órás lenne az átlag bérlési időtartam. Az idegenforgalmi adó abban az esetben is fizetendő ha csak pár órára bérlik ki? Az a ház aminek a telkén a kiadandó épület van 2/3 részben az én tulajdonomban van, 1/3 részben a páromén. Az épületben egy szoba és egy kicsi fürdő lenne.
Előre is nagyon szépen köszönöm a választ. Tisztelettel:Gábor

Bea1 # e-mail 2017.02.17. 07:21

Én úgy tudom, a kormánynak sikerült kijárnia, hogy 4, azaz 4 db ilyen cég kapjon csak engedélyt a fővárosban, bár tény és való, hogy a terveikben csak 1 cég szerepelt, de a maradék 3 kijárta, hogy idén még működhessenek.

Mindezt a híradókban láttam, akkoriban eléggé kiverte ez a kormánydöntés az ebből élőknél a biztosítékot, úgyhogy én most arra tennék, hogy ez a szolgáltatási szegmens a fővárosban államilag szabályozott.

Gabor37 # e-mail 2017.02.17. 07:09

Tisztelt Ugyvedek/Hozzaertok,

Szeretnek egy Budapesten mukodo turistak reszere privat varosnezessel/turizmussal foglalkozo vallalkozast/egyeni vallalkozast letrehozni.
A turistak kozossegi oldalon elhelyezett hordeteseken keresztul szereznenek tudomast a vallalkozasrol.

Valamint lenne 1-2 fo "megallito" emberke akik Budapest forgalmasabb helyein "szereznenek" ugyfeleket.

Nem nagyuzemre kell gondolni, napi 3 varosnezes lenne, 2-2.5 oras idegenvezetos tura. Maximum 6 fo/alkalom.

Mielott megveszem a vallalkozashoz szukseges 9 szemelyes gepjarmuvet szeretnem megtudni, hogy egyaltalan a mukodesi engedelyeket a vallalkozas megkaphatja e?

  • Rendelkezem szemelygepkocsis szemelyszallitoi vizsgaval
  • Szemelyszallito vallalkozo vizsgaval

De mi a kovetkezo lepes, es tortenhet e olyan, hogy megvasarolom a gepkocsit, hogy utana barmelyik hivatalnal elbukik az engedelyeztetesi eljaras, es nem tudok mit csinalni a gepjarmuvel?

Valamint egyben ugyvedet is keresnek, aki az elejetol a vegeig vallalna ennek az engedelyeztetesi eljarasnak a lebonyolitasat.

Tisztelettel,
Gabor

zsuov #   2017.01.10. 09:57

SZiasztok

egyéni vállalkozást szeretnék indítani, de nincs olyan végzettségem amilyen tevékenységet szeretnék folytatni. Alkalmazni kell jogviszonnyal egy olyan embert akinek van képesítése és akkor lehet. De erre nem lenne pénzem. Megbízási szerződéssel lehetséges TEÁOR-t felvenni?

Amúgy nagy sok cég úgy folytat tevékenységet, hogy nincs is képesített foglalkoztatott a cégükben....biztos megoldható.

wers #   2016.07.13. 18:14

Az ügyvéd szerint megnyithatnánk

Az ügyfélkapun keresztül bárki bármikor bejelentheti, hogy a vállalkozói tevékenységet megkezdte.
Majd a hivatal felszólít, hogy a tevékenységhez szükséges feltételeket igazolja a vállalkozó. Ha nem teszi meg, vagy nem tudja igazolni, többek között a tulajdonostárs hozzájárulását, hivatalból meg fogja tiltani a tevékenység folytatását.

Deedi85 # e-mail 2016.07.13. 18:02

Az ügyvéd szerint megnyithatnánk, a hivatal szerint nem.... ez az utolsó közös házastársi lakás, lakáshasználatról még nincs végzés.

wers #   2016.07.13. 17:50

Birtokvédelemhez és bontóperhez nem értek, de az biztos, vállalkozó tevékenység végzéséhez a tulajdoni lap szerinti minden tulajdonos hozzájárulása kell.

ObudaFan # e-mail 2016.07.13. 15:39

Ez egyben az utolsó házastársi közös lakás? Van a bontóperben döntés a lakáshasználatról?

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Sherlock # e-mail 2016.07.13. 13:04

Menjetek el ügyvédhez. Jól láthatóan nem érted (értitek) a helyzetet. A birtokpernek pl. biztosan nem ez lett az eredménye.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Deedi85 # e-mail 2016.07.13. 12:54

Tisztelt Fórumtagok!

A mi helyzetünk elég bonyolult és nem tudjuk a megoldást...
Édesapám és édesanyám válófélben vannak, de vagyonmegosztás még nem volt, így 1/2 és 1/2 arányban tulajdonosok abban az ingatlanban, ahol a közös boltjuk is működött. Ezt az üzletet apu elvitte más székhelyre, amikor elköltözött, így anyu újra nyitott, mint Kft, de mivel apu aláírása kellett volna, így apu erre hivatkozva bezáratta az üzletet, a Kft pedig el lett adva.
Most volt egy birtokháborítási per, amit apu elbukott, tehát megvonták tőle a birtoklási jogot.
A kérdésem az lenne, hogy milyen módon tudna anyu újra megnyitni, mint egyéni vállalkozó?

Válaszukat nagyon nagyon köszönöm!

éber #   2016.06.08. 16:53

Tisztelt szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni. Tavaly nyáron pályázaton elnyert 6 havi támogatással egy ismerősömmel boltot nyitottunk,közösen,mindketten ugyanannyi tőkével. Viszont egyéni vállalkozáskènt lett bejegyezve az üzlet a "társam" nevére,szerződést sajnos nem írtunk,hogy én egyenlő arányban fiezettem vele egxütt minden kiadást,illetve, hogy a hasznot majd felezni fogjuk. Később kiderült,hogy a társ átvert, a támogatás egy részét (105 ezer forintot kapott a vállalkozás,nekem 50 ezret mondott) ezek után engem kirúgott,mivel a kevesebb kiadás érdekében én,mint alkalmi munkavállaló voltam bejelentve. Ķérdésem,hogy jogosan kérem-e vissza a befektetésem? Hozzáteszem szerződést nem írtunk de mindene amit állítok írásos bizonyítékom van. Köszönöm.

wers #   2016.06.05. 19:02

Legjobb lenne az okmányirodában érdeklődni, szinte naponta változnak a szabályok. Lassan a lufifújáshoz is szakképesítés kell, amit egy páréves gyerek is megtesz maga.
Azért én így elsőre azt gyanítom, nem lesz megfelelő a végzettséged.

tepi79 # e-mail 2016.06.04. 19:57

Tisztelt szakértő!
Másodállásként szeretnék egy vállalkozást indítani.Faipari szerszámok élezése és javításával foglalkoznék,iskolai végzettségem bútorasztalos.Közel 20 éve erdészetben dolgozok élezés munkakörben.Ezzel a tevékenységi körrel elindíthatom-e a vállalkozást,még úgy is,hogy nincs hozzá szakképesítésem? bár 1996.óta dolgozom ilyen munkakörben.Milyen lehetőségeim lennének ezzel kapcsolatban?Válaszát előre is köszönöm!

tepi79 # e-mail 2016.06.04. 19:56

Tisztelt szakértő!
Másodállásként szeretnék egy vállalkozást indítani.Faipari szerszámok élezése és javításával foglalkoznék,iskolai végzettségem bútorasztalos.Közel 20 éve erdészetben dolgozok élezés munkakörben.Ezzel a tevékenységi körrel elindíthatom-e a vállalkozást,még úgy is,hogy nincs hozzá szakképesítésem? bár 1996.óta dolgozom ilyen munkakörben.Milyen lehetőségeim lennének ezzel kapcsolatban?Válaszát előre is köszönöm!

tepi79 # e-mail 2016.06.04. 19:51

Tisztelt szakértő!
Másodállásként szeretnék egy vállalkozást indítani.Faipari szerszámok élezése és javításával foglalkoznék,iskolai végzettségem bútorasztalos.Közel 20 éve erdészetben dolgozok élezés munkakörben.Ezzel a tevékenységi körrel elindíthatom-e a vállalkozást,még úgy is,hogy nincs hozzá szakképesítésem? bár 1996.óta dolgozom ilyen munkakörben.Milyen lehetőségeim lennének ezzel kapcsolatban?Válaszát előre is köszönöm!