Egyesület alapítás, létrehozás


ObudaFan # 2010.03.31. 08:23

Vagy az újabb bírói gyakorlat szerint meghatalmazhatnak a szavazásra valakit - pl. a szüleiket.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.31. 07:07

Attól, hogy van szavazati joguk, nem feltétlenül kell élniük vele.

shajni # 2010.03.31. 06:49

Köszönöm szépen a választ!
Akkor ezek szerint, jobb ha az összes kiskorúnak lesz szavazati joga. Csak az a probléma, hogy a kis versenyzők csoportjában az átlagéletkor 9 év, a teljesen kezdő csoport pedig 4-6 éves.
Majd megpróbáljuk valahogy áthidalni a problémát.
Még egyszer köszi!
üdvözlettel: shajni

ObudaFan # 2010.03.30. 19:47

A jelenlegi bírói gyakorlat szerint életkortól függetlenül mindenkinek van szavazati joga. Véleményem szerint még a szülői képviselet sem fog feltétlenül átmenni a bíróságon. Az más kérdés, hogy a választott tisztségekből kizárhatók a kiskorúak.

shajni # 2010.03.30. 07:43

Kedves Segítők!
Egy táncegyesületet alapítunk. A kérdésem a tagok szavazati jogával kapcsolatos.
Szeretnénk, ha minden táncos, illetve táncot tanuló gyerek tag lenne. De szinte mindenki kiskorú.
A kiskorú tag hogyan szavazhat az egyesület közgyűlésén, és hogyan léphet be?
A 14 év és 18 év közöttieknek lehet-e szavazati jogot adni, ha a 14 év alattiakat mondjuk csak a szülő képviselheti? Sérülhet ezzel az egyenlő elbírálása tagoknak?
Köszönöm a segítséget.

szokejanos # 2010.03.01. 05:19

ObudaFan!

Hálásan köszönöm a válaszát.

Valahol bizonyára ez a megfogalmazás is benne van az alapszabályban, ha nem is így, de burkoltan bizonyára, mert az alapszabályt a felsőbb szervek (bíróság, ugyészség) korábban már elfogadta, sőt az Egyesületünk már régebben a Kiemelten Közhasznú Egyesület címet is megkapta, tehát nyílvántartásba is van véve.

Üdv.: Szőke János

ObudaFan # 2010.02.28. 18:31

Épp a mostani szöveggel van gond szerintem.

Ksztv. 4. § (1) A közhasznúsági nyilvántartásba vételhez a szervezet létesítő okiratának tartalmaznia kell, hogy a szervezet

  1. közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, szervezete pártoktól független és azoknak anyagi támogatást nem nyújt.
szokejanos # 2010.02.28. 17:48

Üdv.Mindenkinek!

Egy kiemelten közhasznú egyesület tagjaként kérnék segítséget.

Az egyesület alapszabályában jelenleg az alábbiak állnak:

1. Az Egyesület politikai pártoktól mentes, országgyűlési képviselőt és jelöltet nem állíthat, azoktól semmiféle anyagi támogatást nem fogad el,az Egyesület tisztségviselője nem lehet bármely Magyarországi párt tisztségviselője sem.

Én szeretném, ha a küldöttközgyűlés ezt az alapszabályi pontot megváltoztatná az alábbiak szerint:

1. Az Egyesület politikai pártoktól mentes, országgyűlési képviselőt és jelöltet nem állíthat, azoktól semmiféle anyagi támogatást nem ad,az Egyesület tisztségviselője nem lehet bármely Magyarországi párt tisztségviselője sem.

Ezen módosítást azért szeretném kérni az egyesület közgyűlésétöl, hogy - bár kiemelten közhasznú, politikátol teljesen mentesek vagyunk - alkalmanként azért munkánkat a politikai pártok is támogathatnák, ha az alapszabály általam történő módosítására van lehetőség.
Kérném mindezt az alapszabály alábbi pontját - melyet nem szeretném, ha módosításra kerülne - figyelembe véve:

● Az Egyesület elkerül minden olyan támogatást, felajánlást, ajándékozást és azok elfogadását, amely céljaival össze nem egyeztethető, illetve függőségeket eredményez.

A fentiek alapján, tehát csak az önzetlen, segítőkész támogatást fogadhatnánk el.

Hozzáértő jogász - én nem vagyok az - szakvéleményét szeretném kérni, hogy az alapszabályunk a fentiek szerint megváltoztatható-e, miközben a kiemelt közhasznú egyesületi besorolásunk továbbra is megmaradna.

Válaszukat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Szőke János

ObudaFan # 2010.02.26. 13:30

Ahogy erről az alapszabály rendelkezik.

fuji # 2010.02.25. 12:09

A 'kettős' aláírással kapcsolatban lenne további kérdésem. Ez azt jelentené, hogy az alapszabályban rögzített, az egyesület képviseletében eljáró két aláíró közül bármelyik aláírhat egy dokumentumot, vagy azt hogy mindkettőnek kötelező aláírnia?

ObudaFan # 2010.02.12. 11:22

Bele.

fuji # 2010.02.12. 10:28

Szeretnénk azt is megváltoztatni az alapszabályban, hogy két aláíró legyen, ne csak az elnök, mert akkor könnyebb a pályázatokhoz a papírokat kikérni pl. Apehtől stb. Ezt bele lehet venni az alapszabályba?

ObudaFan # 2010.01.22. 14:20

Meghatalmazások kellenek. Formanyomtatvány van rá.

fuji # 2010.01.22. 11:47

Köszönöm a választ,ill. újabb kérdésem lenne. A sportegyesület megváltoztatta a székhelyet és a közgyűlésen új címet fogadtak el. Mivel az egyesület tagjai többnyire 18 év alattiak, helyettük a szülők írták alá a jegyzőkönyvet. Így érvényes, vagy kell vmi nyilatkozat, hogy a gyerekek helyett írták alá? A bíróságnál hogyan kell bejelenteni a változást? Van vmi nyomtatvány erre?

ObudaFan # 2010.01.15. 08:25

Csak meghatalmazással, azonnal elkészítik, 100 Ft.

fuji # 2010.01.13. 18:05

Üdv mindenkinek!

A kérdésem az, hogy már korábban bejegyzett sportegyesület nyilvántartási adatairól bírósági kivonatot az egyesület képviselőjén kívül más csak meghatalmazással kérhet? Kell-e ehhez vmilyen nyomtatvány? Mennyi idő alatt készítik el? Van-e ennek díja, ha igen milyen összeghatárban mozog?

A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.11.15. 10:22

Célszerű lenne legalább az egyesület vezetőjének nagykorúnak lenni, hogy az ő jognyilatkozataihoz ne legyen szükség szülői hozzájárulásra. Az egyesület működésével kapcsolatos költségekre az egyesület vagyonát fel lehet használni. Az egyesület kft-vé nem tud átalakulni. Társasági adót elképzelhető, hogy kell fizetnie az egyesületnek, ez a vállalkozásból származó jövedelem mértékétől és nagyságától függ.

juhyajka # 2009.11.15. 00:04

Üdvözlet mindenkinek!

Olyan kérdéssel fordulnék a kedves Fórumozókhoz, hogy van egy internetes rádiónk. Na most, én lenni 16 éves, a bevételek pedig kezdenének jönni. Természetesen ezt mind vissza forgatnánk a rádióba, technikai fejlesztésre. Igen, mi olyan rádió vagyunk, hogy annak ellenére hogy interneten vagyunk rendelkezünk saját stúdióval (garázs... :-) )

Több kérdésem lenne:

  • Az alapító tagok lehetnek-e fiatal korúak, esetleg szülői beleegyezéssel
  • Muszáj-e felnőttkorúnak lenni az alapító tagok között.
  • Bevételek kivehetők-e például olyan célra, hogy rendezvényre a rádió dolgait visszük ki, és pl. benzin költséget fizetünk rá
  • Pályázatokon nyert összegek, befolyt összegek után kell e adózni
  • Ha olyan szintre jutunk, lehet-e átalakítani Kft.-vé
  • No és ha megszűnik, mi lesz az egyesület tőkéjével

Hálás köszönetem a válaszokért!