Felszámolás,végelszámolás


Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.09. 11:51

A munkaviszonyod a cég törlésével szűnik meg. Jár mindaz, ami felmondás esetén járna.
Szerintem ezt nem kell külön bejelentened hitelezői igényként, ez a) kategóriás a felszámolás költségei közé tartozik.
De az lenne a biztos, ha beszélnél a felszámolóval.

cicuka78 # 2016.03.09. 11:05

Tisztelt Szakértők!

Az alábbiakban szeretném segítségüket kérni:
Jelenleg GYED-en lévő kismama vagyok. Cégem értesített, hogy megkezdődött a felszámolási eljárás ellenük.
Idén októberben lesz már 20 éve, hogy ott dolgozom.
Tudomásom szerint felszámolás esetén ugyanúgy jár a felmondási idő, végkielégítés, ki nem vett szabadság.
Esetemben a szabadság a THGY idejére és a GYED első fél évére jár. Kislányom 2015.01.05-én született, én akkor 37 éves voltam, ha jól számolom a részemre járó szabadság: 29 nap.
Kérdésem, hogy mikor kell bejelentenem az igényemet a felszámolónak? Hiszen ezek összege nem kis értéket képvisel. A végkielégítés és felmondási idő számításánál milyen időpontot kell figyelembe venni (pl.: felszámolás lezárása) ? Amikor lezárul a felszámolás akkor szűnik meg a munkaviszonyom?

Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlettel

Dóri73 # 2015.12.17. 13:38

Köszönöm!

van kiút? # 2015.12.16. 19:12

Nagyon köszönöm a válaszát!
Ezek szerint a legjobb elkerülni....

ObudaFan # 2015.12.16. 17:19

Szabo68gy

Elvileg nem, de a kozmuceg esetleg lehet, hogy eroskodik, hogy nem koti vissza addig a szolgaltatast, amig nincs kifizetve.

Van kiut

Ha konyveles nincs, abbol lehet problema, akar a vezeto sajat vagyonaval felelhet a tartozasokert. A merlegeket el kell kesziteni es be kell nyujtani es a felszamoloval egyutt kell mukodni.

Dori73

A ceg lemondhat a zalogjogarol (de esetleg ha a kovetelesrol is, akkor mar ajandekozasi illetek es tarsasagi ado felmerulhet) vagy a tagra atruhazhatja. Utobbi esetben szja merulhet fel, de ha a koveteles behajthatatlan es igy nem er semmit, akkor szerintem nem merul fel. Egy konyvelo majd megerosit vagy cafol engem.

Dóri73 # 2015.12.16. 15:06

Sziasztok!
Végelszámolás esetén mi a sorsa a végelszámolandó kft javára szóló, harmadik fél ingatlantulajdonán bejegyzett jelzálogjognak?
A jelzálogjognak megfelelő követelés (600 ezer ft értékben) behajthatatlan, mert a 3-ik fél ingatlan tulajdonán be volt már jegyezve ezt megelőzően több, összességében kb. 60 ezer svájci frank hitel. Most attól parázok, hogy végelszámolás során a 600 e értékű jelzálogjog után meg kell-e adózni, mert ebből a követelésből sosem fog realizálódni egy fitying sem. Beszámítható legalább a végelszámolandó kft. törzstőkébe?

van kiút? # 2015.12.15. 19:28

Vagyon nincs, nem is volt, irattár sincs, mivel semmilyen tevékenység sem történt a megalakulás óta. Könyvelő sem volt. A tagok sem elérhetőek. Ezért nem tudom mi fog történni. Kérhetnek olyat ami nincs? Lesz ennek valami következménye?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.15. 18:58

Az irattárat és a könyvek szerinti vagyont.

van kiút? # 2015.12.15. 18:08

Köszönöm a pontosítást. Esetleg azt tudja mit fognak kérni tőlem? Csak mert működés nem volt így papírok sincsenek, nem tudom mire számítsak.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.15. 17:00

Felszámolás lesz.

van kiút? # 2015.12.15. 16:36

Kedves ObudaFan!
Kérdésem kissé bonyolult. Adott egy egyesület, amely sok éve jött létre, de tulajdonképpen már a kezdetektől nem működött, vagyona sincs.
A bíróság kimondta a megszűnést, de mivel Nav bírsága van, ami beszámolók elmulasztásából származik, és azt befizetni képtelenség, kényszer végelszámolás lesz, kijelölt végelszámolóval.
A kérdésem az lenne, hogy az egyesület volt vezetője mire számíthat végelszámolás esetén? Mi fog történni az adóssággal, ha az egyesületnek nincs vagyona?
Válaszát köszönöm!

szabo68gy # 2015.11.27. 16:56

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszát!
Ebben az esetben sem marad rajta teher, amikor több, mint tíz szeres tartozása van a kft-nek?
Még közüzemű tartozásért sem lesz felelős az új tulajdonos?

ObudaFan # 2015.11.27. 14:51

Ha azok a terhek is a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet tartozásaiból erednek, akkor nem igazán maradhat abból semmi az árverést követően az ingatlanon.

szabo68gy # 2015.11.27. 10:02

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
A következő kérdésben kérnék értelmezési segítséget, javaslatot:
Felszámolás alatt álló cég ingatlanvagyonát fogják árverezni, engem érdekelni is a tétel, de kérdéseket vet fel bennem az, hogy nem tehermentes az adott ingatlan. Tegyük fel, hogy az ingatlan felbecsült értéke 30 millióm de a rajta lévő teher kb. 400 millió. A gyakorlati megközelítésben azt szeretném tisztán látni, hogy és amennyiben én lennék a sikeres licitáló, úgy milyen terheket kellene még átvállalni - természetesen az árverési áron kívül. Minden választ és segítséget előre is köszönök!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.26. 14:57

Hogy milyen értékű vagyontárgyai vannak egy cégnek, nem sok mindent mond arról, mennyi a nettó vagyona.
Amúgy miért titok a neve a cégednek? Valami állambiztonsági fedőszervezet?

ObudaFan # 2015.11.26. 13:19

Ha a cég végelszámolás alatt áll, akko rnincs felszámoló biztosa, hanem végelszámolója van. És hozzá kellene fordulnod, ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan is áll a cég.

Ferenc00 # 2015.11.24. 15:23

Akkor most felszámolás alatt, vagy végelszámolás alatt van a cég? Ha az előbbi, akkor aligha lesz vagyona, amit feloszthat a részvényesek között, ha utóbbi, akkor lehet.
Ha arra szeretnél célozni, hogy a cég vezetői jogellenesen tüntették el a cég vagyonát, akkor az ebből eredő kárt meg lehet próbálni jogi úton érvényesíteni.

A céginformációs adatbázis szerint végelszámolás alatt áll jelen pillanatban.

+Elméletileg nagymértékű vagyontárgy (telkek, 10-20M gépek /db autók és stb maradt bent...) értékesítések után azért illene maradnia valaminek.

Engem az is zavar, hogy értesítést soha nem kaptam arról, hogy lényegében a "tulajdonommal" mi a helyzet mit mennyiért adtak el hol tartunk mennyi maradt vagy nem a folyamatban lévő végelszámolás alatt.

Ui:
Illetve sejtésem van róla hogy a felszámoló biztos mindaddig marad amíg a saját pénzét össze / ki tudja szedni ebből az ügyből tehát ha kell akkor még 4 évig elhúzza, ha érdeke úgy kívánja.

ObudaFan # 2015.11.24. 12:43

Akkor most felszámolás alatt, vagy végelszámolás alatt van a cég? Ha az előbbi, akkor aligha lesz vagyona, amit feloszthat a részvényesek között, ha utóbbi, akkor lehet.
Ha arra szeretnél célozni, hogy a cég vezetői jogellenesen tüntették el a cég vagyonát, akkor az ebből eredő kárt meg lehet próbálni jogi úton érvényesíteni.

Ferenc00 # 2015.11.24. 11:15

Tisztelt Ügyvéd úr!

Anno régebben kisebbségi tulajdonos voltam egy Zrt.ben (munkaviszony után kaptam részvényeimet, cc. 1-2M összértékben).

A bizonyos Zrt. vel munkaviszonyom megszűnt részvényeim maradtak.... a céggel szemben felszámolás kezdődött (2011), érdemi értesítést nem kaptam erről... jelen állapot szerint VA alatt van a vállalkozás. A felszámolótól mint kisebbségi tulajdonos semmilyen papírt dokumentumot vagy felhívást nem kaptam.

Kérdésem az lenne, hogy bármi nemű tulajdon igényemmel élhetek e? (kártérítés-részvények értéke...stb.) (100M nál több vagyonelem kerülhetett "értékesítésre" "árverezésre")

Ha igen ilyen esetben mit kell tenni, érdemes e vele foglalkozni, tekintve, hogy 1m forint is sok pénz lehet a mai világban.

Ui.: Eddig nem foglalkoztatott a történet mivel nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz és a főbb részvényesek utolsó beszélgetésünkön azt mondták nekem, hogy igen volt de most-már 0 forintot érnek a részvényeim, mert csődbe mentünk.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.20. 14:31

Stykee

Akkor felelsz, ha a felszámolással fenyegető helyzetben nem a hitelezői érdekek elsődlegességét szem előtt tartva jártál el. Ha a beszámolók nincsenek benyújtva, nyújtsd be őket, a felszámolónak pedig add át a hiánytalan könyvelést és működj vele együtt.

RichJerk

Miért, megvalósult eltiltási ok?

Stykee # 2015.11.19. 13:07

A kérdésem a következő lenne:
Gyakorlatilag 1 éve semmilyen tevékenységet nem folytat a KFT-m. Tartozás nem áll fenn, NAV bírságolt és nem tudtam megfizetni, ezért a NAV felszámolást indított a vagyontalan cégem ellen. A felszámoló kéri költségei megfizetését (100 e.Ft) Mivel a cég 0-ás nincs miből kifizetni, kérheti e így is a felszámoló, illetve ha igen miből kellene megfizetni? Ha nem fizetem meg mi fog történni?

RichJerk # 2015.11.19. 12:46

És ha a cég felszámolásra kerül, akkor a végelszámolót is eltilthatják az ügyvezetéstől?

ObudaFan # 2015.11.19. 12:04

A képviseleti joga megszűnik. De mivel a könyvelés vélhetően nála van, fel kell vennie a kapcsolatot a felszámolóval.

RichJerk # 2015.11.18. 20:05

Amennyiben egy céget felszámolnak, akkor a végelszámoló hatásköre megszűnik? Értve itt azt, hogy a végelszámoló külsős, nem tag és nem is ügyvezető a cégben. Tehát ilyenkor az ügyvezetés kerül közvetlen kapcsolatba a felszámolóval, vagy maradt a végelszámoló-felszámoló viszony?

ObudaFan # 2015.10.31. 09:55

A másik kérdésem inkább az ügyvéd urak által tapasztaltakra vonatkozik, hogy a gyakorlatban mennyi életszerű, hogy a NAV az általam leírt esetben peres eljárást indít, mi ezzel kapcsolatosan a tapasztalat hasonló esetben (Ha volt ilyesmi a praxisban) hogyan jártak el?

Elég életszerű.