Felszámolás,végelszámolás


Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:17

Mivel van ügyvéded, ügyvéd nem adhat neked tanácsot. Mások tanácsa pedig eléggé kétes értékű lesz. (Nem mintha az ügyvédeké biztosan nem lenne az.)

fogdl # 2014.03.04. 21:03

Üdvözlet!

Igen van. Hét év alatt a harmadik, és Ő is az ügyvédsegédet küldi minden tárgyalásra, aki egyébként feltehetően remek ügyvéd lesz pár év múlva, de nekem az utolsó tárgyalásomon nem erre lenne szükségem!
Sajnos 7 év alatt azt is megtanultam, hogy jobb ha én járok utána a sok dolognak. Igen ellentmondásos vélemények vannak ugyan azon esetekről,de nem szeretnék ez irányba elmenni.
Korábbi kérdésemre szeretnék válaszokat, tanácsokat kapni.

Üdvözlettel FL

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.04. 18:00

Fogdl, van ügyvédetek.

nandy # 2014.03.04. 17:44

NagyZizi:

A tagi kölcsönről nyílvántartást kell vezetni. Ki, mikor, milyen összeget adott, milyen határidőre stb...
A 6 évvel ezelőtt kilépett tag is lehet hitelezője a cégnek, ha korábban kölcsönadott.
Ezeknek a korábbi évek könyveléséből ki kell derülnie.

Te magad is írod, hogy meglévő tagi kölcsön miatt húzódik a végelszámolás, talán ezt próbálták rendezni az átutalásokkal.
Megjegyzem, az alkatrész vásárlásról számla kell, továbbá az is kérdéses, hogy egy nem működő vállalkozásnak minek még alkatrész?

fogdl # 2014.03.04. 14:30

Tisztelt Fórumozók

Alábbira mondjon valaki nekem használható infót, mert az eddig kapottak-olvasottak ellentmondásba ütköznek.

Röviden

Cégem hét éve pereskedik egy állami tulajdonba lévő intézménnyel, 3,5millió forintot nem fizetnek ki. 5 évig azzal a "dumával", hogy nem jogutódok elhúzták az ügyet. Azóta a másodfokú bíróság is kimondta, hogy azok, még 2 évet elhúztak azzal, hogy anno nem a megfelelő tarifával történt a számlázásunk. Új első fokon szakértő bevonásával megállapították, hogy de igen, tökéletesen számláztunk..
Tehát elsőfokon meg is nyertük a pert.

Az anno megnemkapott 3,5millió Ft után ÁFÁ-t kellett volna fizetnünk amit mivel nem kaptuk meg a kiszámlázott összeget nem tudtunk teljesíteni.Így azóta szépen ketyeg a NAV kamat..

Cég jelenleg kényszertörlés alatt van és itt kezdődik az igazi probléma, ugyanis ha a márciu 19.-én lévő tárgyalásunkig a cégbíró megszünteti a céget akkor ugrott a 7 éve várt követelésünk, tartozásunk pedig fent fog maradni!!

Ez az álláspontja az ügyvédünknek és a cégbírónak is.
Ez valóban megtörténhet???

Még egy jó kérdés a végére, ki volt tűzve már a másodfokú bíróság tárgyalása is, a testület azért nem hozott döntést mert azt mondták megvárják mi lesz a céggel, fél évvel elhalasztották az ítélethozatalt..
Ez telik le most bő két hét múlva.
Joga volt erre a másodfokú bíróságnak? Miért nem hozták meg a döntésüket akkor? Azóta feltehetően megkaptuk volna a jogos követelésünket és vissza tudtuk volna fizetni a NAV tartozást is.

Tehetünk valamit március 19.-én ha a bíróság esetleg megint halaszt? meddig csinálják ezt míg meg nem szűnünk és így spóroltak a költségvetésnek 7milló Ft-t. Ugyanis bírósági és jegybanki alapkamattal már kb ennyi jár nekünk.

Köszönettel FL.

ObudaFan # 2014.03.03. 19:44

A NAV szempontjából elsősorban a vagyonosodási vizsgálatok miatt figyeli a tagi kölcsönöket, egyébként a végelszámolásra szerintem sok hatása nincs.

NagyZizi # 2014.03.03. 17:13

Szép estét!

Több mint fél éve a végelszámolás mellett döntött a KKT.A tagi kölcsönök miatt húzódik,és húzódik.
Részemről akadt egy kis gond. Ma hozzám került a KKT banki folyószámla kivonata.Meglepődtem,olyan utalásokat találtam amiknek nincs mögöttük bizonyíték.
Pl.a képv.a családtagjának utalt pénzt ,ilyen szöveggel:kölcsön kp.alkatrész kifizetés.
A másik egy 6 éve kilépett tagnak :hitel visszafizetése néven ment.
Kettőt a képv.saját magának utalt ,tagi kölcsön kivét elnevezéssel.

Szerintem már a sikkasztás gyanúja állhat fenn,nem tud ezekről az utalásokról semmit mutatni,mert nincs is.Egy ilyen személyt kéne kineveznünk végelszámolónak! Na azt már nem!

Azt szeretném megkérdezni,hogy egy ilyen eset befolyásolja-e a végelszámolás folyamatát? Ez milyen hatással lehet a KKT felé ? Gondolom a NAV
a pénztárt is kéri ,és úgyis kiderül,főleg,hogy van nyoma,utalva van minden,most már semmi el nem tüntethető.

ObudaFan # 2014.03.03. 13:47

Ha a cég megszűnését a bíróság jogerősen megállapítja, akkor kényszertörlési eljárás indul. Itt majd be kell jelenteni, hogy a cégnek vagyona van és tartozásai is vannak. Ebben az esetben felszámolási eljárássá alakul az eljárás, ahol először a hitelezőket kielégítik, majd ha még marad valami a vagyonból, azt megkapják a tagok.

Csempe # 2014.03.03. 13:12

Tanácsot szeretnék kérni. Végrehajtás folytán a beltag tagsági jogviszonya megszűnt. Új beltagot 6 hónapon belül (határidőn belül) választottunk. Viszont az ügyvéd akit megbíztunk a társasági szerződés módosításával, cégbírósági eljárás lefolytatásával, nem adta be határidőben a módosításokat. Így jogerős végzés alapján a cégbíróság megszüntette a Betéti Társaságot. Az ügyvéd fellebbezett, most már a Kúriához írogat. Nagyon elkeserítő, hogy az ügyvéd helyett a társaságot marasztalja el az összes bíróság. Ha a Kúria is elutasítja a kérelmet, hogy ne szüntessék meg a céget, mi fog történni a betéti társasággal, tele van ingatlannal, jelzáloghitellel. Kérlek, ha valaki tud segíteni, hogy hova lehetne fordulni, milyen lehetőségünk van a cég életben tartására. Egyébként a banki hiteleken kívül semmiféle tartozásunk nincs, a hiteleket is folyamatosan törlesztjük.
Köszönöm

ObudaFan # 2014.03.02. 11:46

Rendben, de az iratok puszta átadása költséggel aligha jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.02. 11:20

(Timea a cégvezető kifejezést tévesen, az ügyvezető szinonimájaként használja.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.02. 11:19

kérdés, hogy a már rég lemondott vezetőt lehet-e bármire kötelezni.

Nem mondott le az ügyvezető, lejárt a határozott időre szóló megbízása. S mivel az iratokat, a vagyont nem adta át senki másnak, egyelőre csak tőle követelheti a felszámoló.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.02. 11:17

Tehát nem is kért semmit a felszámoló a tagtól. Ez esetben javaslom, térjünk vissza a kérdésre akkor, ha majd kér valamit.
(Engem egyébként érdekelne, hogy a kedves tag hogy-hogy nem észlelte, hogy a tagságával működő cégnek másfél éve nincs törvényes képviselője, hogy-hogy nem érdekelte másfél éven keresztül, hogy mégis mit csinál a cég? Tudod, évente legalább egy taggyűlést tartani kellene, ha másért nem, hát a a kötelezően közzé teendő beszámoló elfogadása miatt.)

ObudaFan # 2014.03.02. 11:16

A vezető tisztségviselő a társaságtól kérhet, ha a társasággal kötött szerződés szerint erre jogosult és persze, ha van miből. De a Csődtv. alapján szerintem igencsak kérdés, hogy a már rég lemondott vezetőt lehet-e bármire kötelezni.

tímea78 # 2014.03.02. 08:20

Adott egy kft amely felszámolás alá került. A kft-nek két tagja van 50-50% tulajdonrésszel, az egyik tag lett a képviselő de a kinevezése lejárt 1,5 éve,a felszámoló a volt képviselőt szólította fel az együttműködésre, tőle kéri a cég papírjait, a felmerülő költségeket is a volt cégvezető állja (posta, könyvelő stb...).A kérdés: -csak a cégvezetőt keresik vagy a tagot is meg fogja keresni a felszámoló?

  • a volt cégvezető kérhet-e bármit a másik tagtól, gondolok itt a felmerülő költségek vállalására?

A tagtól a felszámoló eddig semmit nem kért.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.02. 08:00

Ez szerinted konkrét? És a másik két kérdésre sem válaszoltál.

tímea78 # 2014.03.02. 07:12

Elnézést ha nem volt érthető a kérdés, konkrétan a tag felelőssége és kötelezettsége érdekelne.

Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.01. 16:10

Nem jó ez a kérdés így. Konkrétan mi a problémád? A felszámoló vagy, a volt ügyvezető vagy a tag? Mit kér a felszámoló a tagtól?

tímea78 # 2014.03.01. 10:16

Tisztelt Fórum!
A következőkben kérnék segítséget: egy felszámolás alá került kft-ben ahol az ügyvezető kinevezése 1,5 éve lejárt az a tag aki 50%-ban tulajdonos és többségi törzsbetéttel rendelkezik milyen kötelezettséggel és felelősséggel tartozik a kft ill. a felszámoló felé?
A kft volt képviselője kötelezheti ill. felszólíthatja-e a tagot együttműködésre, ügyintézésre a kft ügyeivel kapcsolatosan?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.28. 21:29

Hát készíttess egy mérleget az átadáskor könyvvizsgálóval és akkor nincs akkora kockázat.

Rita10 # 2014.02.28. 19:33
  • A jelenlegi bérlő javasolta (az üzletrész-szerzést), mert azt mondta, hogy így kapna rá hitelt, magát az ingatlant meg nem tudja így megvenni. Az ő ügyvédje ajánlotta.

De ha ilyen komoly felelősség van rá, akkor valószínű ez nem lesz jó.

  • Minden bizonnyal, de azért van ez a fórum, hogy a jogban kevésbé jártasak tudakozódjanak szerintem. Én összegyűjtöm az információkat, és utána el fogom dönteni, hogy mit kezdek vele.

Köszönöm az eddigi segítségeket!

ObudaFan # 2014.02.28. 19:19

Az illeték dolgában, mivel nem tudjuk, hogy az ingatlan értéke a az összes eszköz értékéhez hogyan viszonyul, és így a cég belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül-e, biztosak nem lehetünk. Bár természetesen valószínűleg annak.
Végelszámolásból eredő ingatlan után szerintem kell visszterhes vagyonszerzési ileltéket fizetni, mert ennek a körébe sorolja az Itv. az ingatlanok megszerzését , ha az nem esik öröklési vagy ajándékozási illeték alá.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 17:45

Az úgynevezett "ingatlantulajdonnal rendelkező" cég üzletrésze megszerzésére ugyanaz az illetékmérték vonatkozik, mint magára az ingatlanra. A végelszámolásból kapott értékre illetéket egyáltalán nem kell fizetni, a jövedelemadó meg attól függ, hogy a kapott érték hogyan viszonyul az üzletrész névértékéhez.

Ne haragudj Rita, de annyira tele vagy téves információkkal, hogy fel nem foghatom, miért nem bízol meg egy hozzáértő ügyvédet. Különösen, hogy amúgy is kötelező. Végelszámoláshoz is, üzletrész eladásához is.

ObudaFan # 2014.02.28. 14:38

És vajon ugyanannyiért tudnád eladni azt az üzletrészt, amiből még valakinek az ingatlant ki kell hámoznia, mint magát az ingatlant?

Természetesen eladhatod az üzletrészt, ha lesz, aki megveszi, de akkor még azt a kockázatot is felvállalod, hogy ha három éven belül csődbe megy a cég és nem tudod igazolni, hogy az átruházáskor még minden rendben volt, akkor a saját vagyonoddal felelsz majd a tartozásokért.

Rita10 # 2014.02.28. 12:45

Végelszámolás lenne indítva.

Fő kérdés az lenne, hogy lehet legjobban kiszállni ebből, mert van aki azt tanácsolja, üzletrészként adjam el (ekkor 10% az illeték), ha végelszámolom-átírom akkor pedig 20 % körüli az adó.

Van e egyáltalán ilyen lehetőség (üzletrész eladásként), és van-e adókedvezmény-mentesség lehetőség. Van-e bármi más mód?