Kényszertörlés


frenyó # 2014.02.22. 16:26

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot kérek. Elhunyt feleségem kültag volt a 2 fős katás bt-nkben. Halála megrendített, nem foglalkoztam a helyettesítésével. Halálát a cégbíróságnak ugyan bejelentettem, de helyettesítésével nem foglalkoztam. Mire feleszméltem, kifutottam a 6 hónapos határidőből, pár napja kaptam meg a megszűnésre vonatkozó végzést, mely 2013. júliusától megszűntnek nyilvánít, de a cégközlönyben még nem jelent meg.
Számos kérdésre keresem a választ. Ilyenek: Mi legyen a hatályos szerződéseimmel? Mi történik a megszűnés óta befizetett adómmal? Értesítenem kell a partnereimet / bankomat? Bt-ként számlázhatok még, vagy jobb, ha már nem teszem? Fizetnem kell továbbra is a katás havi adót, ha igen meddig? Indíthatok-e most egyéni vállalkozást, hogy legálisan működjek (a végzésben nem vagyok eltiltva semmitől)? Fordultam már jogászhoz, de érdemben nem tudott mondani semmit, kft alapítására akart rábeszélni.
Segítségüket előre is köszönöm.

pabe # 2014.01.31. 08:35

Igen, igazad van, én is így gondolom. Csak az volt a fura, hogy a cégbíróság engem szólított fel, hogy igazoljam a vagyonom a banknál, mert a "bank a cégbíróság felhívása ellenére sem nyújtotta be a nyilatkozatot". Ezt írta a cégbíróság a 2013 dec-i levelükben szó szerint.

ObudaFan # 2014.01.30. 22:07

A bíróságnak köteles a bank válaszolni, nem neked. És a bíróság ezt ki is tudja kényszeríteni.

pabe # 2014.01.30. 13:48

Tisztelt "Tanácsadók"!

2012 június 6-án kényszertörlés alá került a cégem, ekkor zárolták a cég bankszámláját. Miután rendeztem a NAV felé az adóbevallásokat, tartozásom nem volt a hatóság felé, megszüntették a céget. Ekkor bementem a bankfiókba, hogy rendezett a cég helyzete, és a bennmaradó összeget szeretném felvenni. 2012 novemberben.Lemásolták a személyi igazolványom, lakcímkártyát, mondván, továbbítják a központ felé. Mivel nem kaptam semmi visszajelzést, bejártam havonta 1-szer. Minden alkalommal kijelentették, hogy ők nem adhatnak felvilágosítást, csak a központ, várjak.

Fél év bejárás után untam meg, hogy nem reagáltak semmire, és kértem meg a Cégbíróságot levélben 2013 májusban, hogy mint hivatalos szerv kezdeményezze a cég után fennmaradt vagyon kiosztását a bankból. Erre kaptam a Cégbíróságtól 2013 dec. 3-i levelet, miszerint én igazoljam a vagyonom az XXX Bank Zrt-nél, mivel a bank a bíróság felhívására ellenére sem nyújtott semmilyen nyilatkozatot. Mivel 2013 dec. 16-án ismételten megkért igazolás miatt 1 hét leforgása alatt megint nem válaszoltak, kivettem 1 nap szabadságot, és bementem a Budapest Váci utcai központba. Megint csak egy ablak mögötti hölggyel beszéltem, aki ott továbbította kérésem, lefénymásolta a Cégbíróság levelét, majd megkért, hogy én telefonáljak vissza 2 nap múlva. A helyszínen kijelentette, hogy semmiféle információt nem adhat a bankszámláról annak ellenére, hogy én vagyok a tulajdonos, mivel törölték. És ezen csodálkozva, hogy nem csak zárolták, hanem törölték, rákérdeztem, hogy miért van törölve. Milyen hivatalos papír alapján, és én miért nem tudok erről, mint tulajdonos. De a hölgy semmire nem tudott válaszolni, csak hogy 2 nap múlva hívjam telefonon. Ez meg is történt dec. 19-én, amikor is azt a választ kaptam, hogy levélben fognak nekem és a Cégbíróságnak írni. Erre a levélre várok a mai napig. (6 hete) Azóta sem kaptam semmiféle levelet a banktól.
Mindezt megírtam a cégbíróságnak is.
Véleményem szerint azonban a bank jogellenesen tartja vissza a pénzem és az információt.

Merre léphetek tovább? Várjak a Cégbíróság következő fél évben küldött levelére? Hiszen nekik sem válaszolt a bank?

Válaszokat nagy érdeklődéssel várom!
pabe

kopi-zoli # 2014.01.25. 20:29

Köszönöm szépen a segitséget

ObudaFan # 2014.01.25. 15:18

Ha már törölték, akkor a törlést követő 90 napos jogvesztő határidőn belül lehet pert indítani a cég volt többségi tagjának vagy ügyvezetőjének a felelőssége megállapítása iránt.

ObudaFan # 2014.01.25. 15:14

Ha még nem törölték a céget, akkor minél hamarabb tedd meg.

kopi-zoli # 2014.01.25. 14:07

Sziasztok!
Érdeklödni szeretnék,hogy mit tehetek akkor,ha most értesültem arról,hogy a volt munkaadóm cége ellen elindult 2013.08,hóban a kényszertörlési eljárás.Én 2011-ben jogerösen pert nyertem ellenük a munkaügyi biróságon,ahol megitéltek elmaradt munkabért és kártéritést,amit azóta sem fizettek ki.Azt az információt kaptam,hogy az eljárás meginditásától számitott 30 napon belül be kellett volna nyújtanom az igényemet.Megtehetem ezt még most is?
Köszönöm szépen a segitséget!