Céges meghívás


Masuimi # 2005.05.10. 19:42

Egy golfpályán dolgozom. Megkért egy pakisztáni férfi, hogy mivel már régóta szeretne nálunk golfozni, szerezzek neki vízumot (pénzért) céges meghívással, ugyanis csak ugy jöhet Magyarországra, állítása szerint golfozni szeretne itt és megnézni a várost.

Ez milyen kötelezettséget / felelősséget jelent a cégem számára, ha meghívom Magyarországra?

Lehet ebből bajom? Mit ellenőrizzek, ha mégis úgy döntök, segítek neki?

pazs # 2005.05.10. 20:15

Nos, az ő vízumát te nem tudod megszerezni, maximum az ehhez szükséges meghívólevelet. Ebben a beutazásához és tartózkodásához szükséges anyagi fedezetre vállalsz (vagy te vagy a cég) kötelezettséget. Az anyagi fedezet mellett a szállás és az esetleg szükséges egészségügyi ellátás költségét is viselni lehet/kell. (ezt a vízum kiadásához mindenféleképpen igazolni kell - a legegyszerűbben tényleg meghívólevéllel.). A meghívólevelet formanyomtatvány kitöltésével engedélyezik, érvényességi idején belül benyújthatja az illető a vízumkérelmét.
Bajod akkor lehet, ha az illető megsérti a beutazási és tartózkodási szabályokat. Nyilván nem érdemes valótlan adatokat megadni a meghívólevélhez (sem), mert ez a kérelem elutasításához vezet és esetleg más következményei is lehetnek.
A helyedben akkor segítenék, ha megbízom ebben az emberben. Ellenőrizni nagyon nem lehet ugyanis, hogy tényleg csak golfozni és várost nézni akar-e vagy valami mást (tiltott dolgot, esetleg, de előre tiltakozom, ha valaki azt hinné, hogy terroristának tartom!) Hogy lépett kapcsolatba veled? Itt van Magyarországon? A cégnek alkalmazottja vagy tulajdonosa vagy? Mit szólnak a főnökök?
Amúgy ha már golfozni és várost nézni akar, akkor nyilván a meghívólevél nélkül is rendelkezik megfelelő anyagi fedezettel a beutazáshoz, tartózkodáshoz és kiutazáshoz, vagyis simán kaphat vízumot.
Fura.

Masuimi # 2005.05.11. 17:23

Miért, ha van elég pénze, akkor meghívó levél nélkül is bejöhet az országra? Én ugy emlékszem , hogy nem ezt mondták a bevándorlási hivatalban.

Te máshogy tudod?

A golfpályán lépett kapcsolatba velem, hogy mint golfpálya, hivjuk meg, hogy tudjon golfozni nálunk. De a golfpálya tulajdonos nem akart ezzel foglalkozni, nekem meg van egy ismerősöm, aki mint cég meghívja őt, tehát ezzel nincs gond.

Köszi előre is.

pazs # 2005.05.11. 17:51

Mivel nem a meghívólevéllel utazik be, az csak a vízum kiadásához kell(het), azaz igen, ha van elég pénze, meghívólevél nélkül is bejöhet az országba.

Akkor jöhet be az országba, ha kap vízumot. Vízumot akkor kap, ha igazolja, hogy megvan az anyagi fedezete a be- és kiutazáshoz, tartózkodás idejére satöbbi. Ezt legegyszerűbben tényleg meghívólevéllel lehet igazolni, de mondjuk van például egy szép bankszámlakivonata, az is elég.

Lásd 2001. évi XXXIX. törvény a külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról:
5. § (1) A beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges anyagi fedezet igazolható:

  1. magyar vagy magyarországi pénzintézetnél átváltható külföldi fizetőeszközzel;
  2. érvényes meghívólevéllel;
  3. a külföldit magyarországi pénzintézetnél készpénz felvételére jogosító okirattal (bankszámlaszerződés, betétkönyv stb.);
  4. magyarországi kereskedelmi forgalomban elfogadott készpénz-helyettesítő fizetőeszközzel (csekk, hitelkártya stb.);
  5. utazási iroda útján lefoglalt és kifizetett szálláshely és ellátás meglétével;
  6. más hitelt érdemlő módon.
Masuimi # 2005.05.11. 18:29

És mégis mennyi pénznek kell lennie? (Eddigi tudásom szerint viszonyleg gazdag. )

Vajon ő miért inkább tőlünk kér meghívólevelet?

Mi kerülhetünk ezáltal bármilyen hátrányos helyzetbe?

Masuimi # 2005.05.11. 18:54

Amugy ugy tudom, Pakisztán azon országok között van, amelyeknek nem adnak "csak úgy" vizumot (sok pénzért sem.)

Conquer29 # 2005.05.12. 07:32

A

pazs # 2005.05.12. 08:51

Nem tudom, mekkora pénzösszeg igazolása elegendő a vízumhoz, talán érdemes lenne megkérdezni a BÁH-ot vagy esetleg a pakisztáni nagykövetséget (van emailcímük, lásd a Külügyminisztérium honlapján), mivel úgyis ők döntenek. A jogszabály csak általánosságban fogalmaz: ("a beutazás és tartózkodás akkor engedélyezhető, ha...)

  1. a beutazáshoz, továbbá a tartózkodás teljes időtartamára lakhatását és megélhetését, valamint a kiutazás költségeit is biztosító, jogszabályban meghatározott mértékű anyagi fedezettel rendelkezik, továbbá igazolja, hogy - kormányrendeletben meghatározottak szerint - az egészségügyi ellátások teljes körére biztosítottnak minősül vagy egészségügyi ellátásának költségeit biztosítani tudja; (...)"

Azt sajnos nem tudom, nem találtam meg, melyik jogszabály határozza meg ezt az anyagi fedezetet.

Nyilván azért kér meghívólevelet, mert így egyszerűbb vízumhoz jutni, hiszen nem kell azon tipródni, hogy vajon van-e "megfelelő anyagi fedezete", mármint amit a vízumkiadó annak tart.
Hátrányos helyzetbe csak akkor kerültök, mint írtam, ha az illető megsérti a beutazási és tartózkodási szabályokat. Mondom, ha tényleg csak golfozni és várost nézni fog, akkor ebből az égvilágon semmi gond nem származhat.

Képzeld el fordítva: egy magyar fiatal (mondjuk lakás és állás nélkül, mert egyetemista) valószínűleg nem kapna USA-vízumot, mert potenciális bevándorlónak néznék (pedig mondjuk komolyan csak a nevezetességekre kíváncsi, mint a legtöbb turista), viszont ha kapna egy USA-beli cégtől meghívólevelet, hogy mondjuk az általuk szervezett konferenciára megy, teljes ellátással és már ki is van fizetve a retúr repülőjegy, akkor kapna. Onnantól kezdve pedig, ha már beengedték, nem fogják ellenőrizni, hogy tényleg konferenciázik-e, feltéve, hogy rendben elhagyja az országot és nem csinál semmi törvénybe ütközőt, mielőtt hazamegy.
Hasonló a helyzete a pakisztáni férfinak is.

Masuimi # 2005.05.12. 22:46

Köszönöm szépen a hozzászólásaid és fáradozásaid, pazs!:)

Sokat segítettél.

Üdv:

Veronika

Masuimi # 2005.05.13. 08:34

Most nézem, a 4 fő közül 2 huszonéves.
Ebből mire következtessek?

pazs # 2005.05.13. 17:10

Hogy két fő nem huszonéves? :)
Nem tudom, tényleg. De eddig azt hittem, egy emberről van szó. Mondjuk mindegy is, tényleg.
Csak azt tudom mondani, mint eddig: ha a céged vállalja a költségeiket Magyarországon és megbíztok bennük, akkor adjatok nekik meghívólevelet, hogy kaphassanak vízumot és jöhessenek ide golfozni.
Egyszer próbáltam golfozni, tetszett. :)

Masuimi # 2005.05.16. 23:00

Az az egyetlen ami gyanus hgoy rengeteg pénzt ajánlottak fel erre....lehet hogy nem golfozni jönnek ide? Akkor mit csinálhatnak?

Sasfioka # 2005.05.17. 21:42

Hát ha van rengeteg pénzük ezért, akkor meg mi a szöszért nem legális úton próbálnak vízumot kérni? Szóval nem biztos, hogy ilyen játékokba bele kell menni...

SF

derill # 2005.06.01. 20:16

"(tiltott dolgot, esetleg, de előre tiltakozom, ha valaki azt hinné, hogy terroristának tartom!) " ??? esetleg:) mert tiltott dolog robbantgatni, meg kábitószert árulni is, meg még néhány dolgot fel tudnék sorolni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu