Ki a Cégbiróság felettese?


Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.24. 21:01

Tegyük hozzá, hogy egyedi ügyben senki (ismétlem: senki) nem utasíthatja az eljáró bírót. Sőt, miután meghozta a döntést, ő maga is kötve van hozzá.)

(Az ilyen kérdések általában nem sokat érnek, jobb lenne, ha a kérdező előadná, mi a konkrét problémája.)

rigoz # 2019.03.24. 19:06

Tisztelt Meli54!

A bírósági szervezetrendszerben egyik ügyszakban sincs "felügyeleti szerv", nincs olyan szerv, amely hatósági eljárásokat (ítélkezést) hivatalból felülbírálhatná.

Ha olyan jellegű problémája van, mely az ítélkezést nem befolyásolja közvetlenül, akkor azt panaszként a Budapest környéki Törvényszék Elnöke bírálja el elsőkörben, akinek a válaszával való egyet nem értés esetén az Országos Bírósági Hivatal - elnökének nevében - Igazgatásszervezési Főosztályának vezetője ad a további panaszra választ.

kismukk # 2006.06.12. 00:50

Köszönöm, elküldtem, a kollégiumvezető-helyettes asszonynak.
Informállak benneteket a közben nyert értesüléseimről.
A Főv.Bir. honlapján a Cégbiróságnál, az emlitett koll.vez-hely-asszony nevénél van egy e-mail. Miután egy hetig hiába vártam a válaszra (csak olyan szimpla kérdést tettem fel, hogy hova és kinek cimezzem, nem is "mertem" rákérdezni konkrét ügyre...), megkutattam a honlapon fellelhető 3 db e-mail cimet és megsoroztam. Aztán egy ismeretlen negyedikről, egy bizonyos "infoiroda"-tól jött a kioktatás: ne is próbálkozzak arra az e-mailre irni, mert ők semmiféle felvilágositást nem adhatnak folyó ügyekről (ismét bocsánatáért esdtem az illető aktakukacnak, hogy bátorkodni sem mertem közbenjárását kérni egyetlen ügyben sem), birónak sem továbbitanak semmit sem, jogi kérdésekben sem adnak infót. Mire visszairtam: akkor mi értelme van a honlapon az e-mailnek? Mert megtévesztő és félrevezető! Jogszabályhelyekre hivatkozás nélkül is belátható, hogy az e-mail cim megadása a szervvel való kapcsolatfelvételt szolgálja, - ha viszont az ő felfogásuk ezzel ellentétes, javasolom irják oda: "ide ugyan hiába ir nekünk, választ úgyse fog kapni!", vagy töröljék a honlapról.

Tértivevény.
A Cégbiróságtól mostanság a tértivevény szelvénye sem jön vissza! Fantasztikus teljesitménye ez a CB-nek, ugye? Nem egy küldeményemről van szó, hanem 6 db-ról. A legkorábbi márciusi feladású, a küldő postahivataltól küldemény-nyomozást kértem: másfél hónapja képtelenek kideriteni mi történt a levelemmel! A többi nyomoztatását is folyamatba tettem.
Még arra gondolnék,hogy személyesen felkeresni a cégbirónőt és ott helyben, videokamerával megörökítve valóban a kezébe nyomni. Ám arról is le kell tegyek, még telefonon sem elérhető. Egyáltalán, létezik a CB?
Kiváncsian várom ötleteiteket!

dr. közös # 2006.06.11. 20:53

Mindegy kinek a kettő közül, de tértievényes levélben kell megküldeni

ObudaFan # 2006.05.23. 21:24

Pontosan ez a helyzet. A cégbíróság a gazdasági kollégium keretei között működik.

kismukk # 2006.05.22. 23:00

Ahogy látom, a dr. Kiss kollégiumvezető, és gazdasági. Lehet, hogy alatta a CB-n kivül még más területek is vannak, igy CB-ügyet mindenképp a kollégiumvezető-h.-nek utal?

ObudaFan # 2006.05.22. 17:10

Célszerűbb közvetlenül a cégbírósáhot vezető kollegiumvezető-helyettesnek, mint a gazdasági kollégium vezetőjének.

kismukk # 2006.05.22. 15:34

Köszönöm az útmutatást!
Megtaláltam a dr.Kisst.
Viszont, ha rámegyek a Főv.Biróság honlapjára, onnan a Cégbiróságra, ott meg "főnöknek" egy bizonyos Könnyűné dr. Mondok Edit kollégiumvezető-helyettes szerepel. Õ lenne a cégbirónő felettese?
Vagy, irjak csak a dr.Kissnek, aztán ő majd "kiosztja" az illetékes feletteséhez?

A CB-nek látom van e-mailje, azon is beadhatom?

dr. közös # 2006.05.21. 08:38

A birosag.hu honlapon meg kell keresni a Fővárosi Bíróságot, azon belól a Cégbíróságot és ott cím név minden szerepel.
Ha jól láttam Dr. Kiss Gábor kollégiumvezetőnek kell benyújtani a panaszt. Ha mégsem akkor neki tovább kelladni hivatalból az illetékesnek!

kismukk # 2006.05.20. 15:13

Akkor most konkrétan hogyan tudom meg, hogy a bizonyos cégbiró időhúzó eljárása ellen hol, kinél tehetek panaszt?
Jó volna tudnom, név szerint kinek irjak és hová?

dr. közös # 2006.05.20. 10:25

Az IM válasza teljesen korrekt!
A cégbíróság döntése ellen az ítélő-táblához lehet folyamodni!
A cégbíró ellen pedig a kollégium vezetőhöz aki a hivatali felettese úgy, hogy a döntéseit nem befolyásolhatja, mert a Bíró mindig az előtte lévő tények, a jogszabályok és a lelkiiemerete alapján kell, hogy döntsön!

A Bíró ellen alkalmazható szabály a Polgári perrendtartás amiben a bíró kizárásáról és az elfogultságróül intézkednek. Az elején van!

Hogy mikor kell döntenie arról pedig a 144-es majd az új 5-ös tv. rendelkezik.

Remélem érthető.

kismukk # 2006.05.12. 02:29

Idemásolom, amit az Im küldött a kérdésemre, - aztán hámozzátok ki, hogy mit is jelent...

Jogi felvilágosítást kérő levelére válaszolva arról tudom tájékoztatni, hogy a cégbíróságnak a szó hétköznapi értelmében véve nincsen felettes szerve.

Jogi értelemben a cégbíróság ún. fővárosi első fokú hatáskörben jár el, ezért a jogszabály alkalmazásával kapcsolatos érdemi döntése elleni jogorvoslat elbírálása – a szakmai út figyelembe vételével – az ítélőtábla jogkörébe tartozik.

A nem jogszabály alkalmazással összefüggő panaszok elbírálása pedig a cégbíróság kollégiumvezető-helyettesének feladatköre.

A cégbíróságra vonatkozó eljárási szabályokat tartalmazó jogszabály a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 1997. évi CXLV. 2006. július 1-ig. Ez időtől kezdve lép hatályba a 2006. évi V. törvény (Ctv.). Mögöttes jogszabályként a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény (Pp.) alkalmazandó. (A jogszabály változás nem érinti a fent előzőekben leírtakat.)

Az említett normákat megtalálhatja a www.magyarorszag.hu weboldalon.
A www.magyarorszag.hu Kormányzati Portál nyitólapján jobb oldalon legalul találja Jogszabálykeresőt. Erre ráklikkelve, tájékoztató szöveg jelenik meg, melynek legalján két választható sor van. Ott kell választani, hogy a jogszabály-nyilvántartóba kíván bejutni, és ekkor már megnyílik a kereső ablak. Amilyen információja van a keresett jogszabályról – jelen esetben a pontos adatok is rendelkezésre állnak – azt a megfelelő ablakba be kell írni.

Még annyit, hogy a keresés megindítása után nem tűnnek el az ablakok, ahová beírta az adatokat, hanem a keresett jogszabály alul jelenik meg. Le kell tehát gördíteni az oldalt. Először a jogszabály(ok) nevét adja meg a program, majd rákattintva a kiválasztottra, megjelenik a jogszabály szövege is.

Bihariinci # 2006.04.26. 03:08

Kedves Kismukk,

irod a problemaimat. Remenykedve varom a valaszokat en is...
2000-ben az nelkul, hogy tudtam volna rola volt ferjem egyszeru kozokirathamisitassal "MEGVETTE" a cegem tolem.Igaz, hogy en soha nem adtam el.
Amikor megtudtam, a CB-on kezdtem, ahol 15 kg iratot beadtam...majd ugyvedet fogadtam, mert nem mehettem be a hivatalos adatokert, majd APEH-hez rohangaltam, mert csalas tortent....
Ma 2006 van, a CB nem hozott dontest, az APEH engem talalt meg a 4 Millios cegtartozassal, amikor nagynehezen kimasztam az ugybol, a lanyomra terheltek fenti osszeget, mondva 10 evvel ezelott 6 honapig megbizott vezeto volt.
A ceg mindenet ertekesitett, felemelt alaptokeje reg nincs meg -ahogy az elo van irva !- a hamisito visszakuldeti a haverpostassal az idezeseket, az ugy all.
Kivancsian varom milyen valaszt kapsz, mert en fulladok az ugyben s ugy tunik nincs segitseg

kismukk # 2006.04.26. 02:47

Szerintetek hol, kinél lehet panaszt tenni a cégbíró ellen? Ki a főnöke, a felettes szerve? És még egy kérdés: hol lehet megnézni, hogy milyen eljárási szabályok vonatkoznak a Cégbiróságra? A CB-t nem kötelezi valamiféle határidő? Mikor köteles azonnali döntést hozni például?
Van egy meginditott törv.felügy.eljárás, hát iszonyú lassan megy! A cb először "megtudakolta" a cégtől, hogy tényleg fennforog-e a bepanaszolt törvénysértés? (1 hónapot adott rá). A cég válaszolt, amit a cb nem talált kielégítőnek, erre ismét felhivta a céget (biztos rettentő udvariasan, mindenféle szankció nélkül) (újabb egy hónap). Ha erre sem kap kielégítő választ, akkor legközelebb majd szankciók "kilátásba helyezésével" (miféle kilátás?!) fogja felhivni (újabb nemtudomhány hónap...). És közben van még a postabontás, a levélfogalmazás stb., úgyhogy a beadványtól már a HATODIK HÓNAPNÁL TARTUNK!
Tudós barátaim! Szerintetek melyik az a paragrafus, amelyik lehetővé teszi ezt a kedélyes kérdezz-felelek levelezgetést a cb számára? Vagy inkább: melyik NEM teszi lehetővé?
Közben, a cég lassan lenullázza a tőkéjét. Ez olyannyira súlyos törvénysértés, hogy amennyiben a cég sajáttőke/jegyzett tőke aránya 75% alá csökken, a Gt előírja a cégvezetés számára az azonnali intézkedést: 8 napon belül! Hogy létezik akkor, hogy a cb meg hónapokat ülhet a dolgon és kedélyeskedhet?