Bt kültag kiválás


Eudoxia # 2014.11.25. 05:31

Ezeket a dátumokat sem értem igazán. Nem lehetne vmit kezdeni velük? Meg semmit sem kaptam a felszámolotól sem. Ezekbe nem "köthetnék" bele?

Eudoxia # 2014.11.24. 16:07

Köszönöm!

A kijelölt felszámoló már lefolytatta. Nem tudom, mi lett a végeredmény, mert arról nincs semmi papírom, csak ebben az utolsó végzésben volt benne, hogy fizessem ki a dijját meg törölni fogják a céget a végzés jogerőre emelkedésekor. A Bt-ből az örökrész a húgomé lenne hagyatékilag, ha örökölhette volna. Akkor őt is megkereshetik?
Nincs semmi lehetőség erre részletfizetést kérni, vagy méltányosságból törölni v vmi?

ObudaFan # 2014.11.24. 15:21

Le kellett volna folytatni a végelszámolási eljárást. Az rendben van, hogy megszűnik a bt., mert nincs beltag, de attól még nem lehet törölni.
Szerintem az örökrészeddel valószínűleg felelni fogsz ezekért a költségekért, de itt még kijöhet szerintem az a helyzet is, hogy a vagyonoddal is, mert még vonatkozik rád az a szabály, hogy kültagként vezető tisztségviselő lettél, de már vonatkozhat rád az a szabály is, hogy kényszertörlés esetén a vezető tisztségviselő a vagyonával is felelhet.

Eudoxia # 2014.11.24. 14:51

Azt még elfelejtettem leírni, hogy a hagyatéki végzésben az szerepel, hogy a bt tulajdonjogát anyukám után a húgom örökölte. Bár akkor azt mondták, hogy igazándiból ezt teljesen feleslegesen írtuk bele, mert a bt-nek nem volt vagyona, a beltagság meg nem volt örökölhető.

Eudoxia # 2014.11.24. 14:41

Kedves Segítőkész Fórumozók!

2007. március 2-án meghalt anyukám, akivel volt egy közös Bt-nk, ő volt a beltag, én a kültag. Mivel a régi GT alapján lett alapítva, nem lehetett új beltagot választani, a Bt megszűnt, fel kellett (volna) számolni.
Nem is működött tovább a cég. Hagyatéki tárgyalás 2007. október végén volt.
A Bt Eva-s volt, könyvelő sem volt.
Én, 2007. 03.02-ig beadtam bevallásokat az eva-ról és az iparűzési adóról is.
Utána nem csináltam semmit.... Az az igazság, hogy ennek az ügyletnek az illetékkötelezettségei és könyvelői díja és minden egyéb akkora költség lett volna, hogy nem tudtam bevállalni. A Bt számláján semmi pénz nem volt, éppen annyi csak, hogy a bevallott adókat befizettem.
2007. november 5-én a Cégbíróság kijelölt felszámolónak, amit 2008.02.19-én jegyeztek be, de 2007.12.12-től volt hatályos.
2009. 03.08-án újabb végzés jött a cégbíróságból, hogy ha

  • 1 éven belül (2007. június 30-ig)
  • 3 éven belül (2009. június 30-ig) nem fejezem be a végelszámolást, akkor kirendelnek egy végelszámolót a cég költségére. Ezek a dátumokat ők írták.....

Ez már akkor sem értettem, hogy jönnek ki ezek a dátumok.
2011. április 7-én végzésben megírták újra, hogy ha nem nyújtom be az általuk kért iratokat, akkor kényszer-végelszámolásra fog sor kerülni.
Ezek után nem kaptam semmit, most, 2014. november 6-ig.
Újabb végzés, hogy a kirendelt végelszámoló kényszertörlési eljárást kezdeményezett és a munkadíját anyukám (….... aki több, mint 7 éve meghalt) és én fizessem be. De nem írták meg azt sem, hogy hová is kellene fizetnem.
Kérdéseim:

  • mik ezek a dátumok, amik számomra kibogozhatatlanok? Hogy jön itt ki az 1 meg 3 év? Egy márciusban megszűnt bt-ben mi történik a
  • ki kell-e ezt az összeget fizetnem, miután kültag voltam és a vagyoni betétem jóval kevesebb volt ennél? Vagy van valami lehetőségem, hogy ettől eltekintsenek méltányossági alapon pl?

Olvastam, hogy ilyen esetben vezető tisztségviselővé válok és van mögöttes felelősségem is talán, de, ha jól vettem ki, csak akkor, ha felróható, hogy a cég pénzével nem megfelelően gazdálkodtam.

Kicsit hosszú lett....
Remélem, sikerült érhetően megfogalmaznom a gondjaim, nehéz így, hogy én magam sem értem :)

Előre is köszönöm a segítséget.

Dóri73 # 2014.11.24. 13:27

Köszönöm!

ObudaFan # 2014.11.19. 19:17

Felmondhatja a társasági szerződést a kültag. De egyébként felmondhatja a beltag is - és ha ő mondja fel előbb, akkor a kültag marad egyedül.
Egyébként lehetsz végelszámoló.

Dóri73 # 2014.11.19. 19:11

Sziasztok!

Van egy Bt. melynek a beltagja egy egyszemélyes kft, mely kftnek én vagyok az ügyvezetője.
Kültag pedig egy magánszemély.
A bt-nek nincs senki felé tartozása és követelése, pénztára nullán van, idén már nem végzett tevékenységet.
A beltag kft-nek sincs jelenleg tartozása senki felé.

A kültag szeretne kilépni, kérdés, hogy ezt megteheti-e és akkor mi lesz?
Ugyanis nem találok senkit helyette.
Igazából a bt már felesleges, felmerült az egyszerűsített végelszámolás gondolata, de a könyvelő nem javasolja, mondván automatikusan nav 5 éves visszamenőleges ellenőrzéssel jár, ami miatt élből kicsúszna a 120 napból és akkor már sima végelszámolás, 3-4 évig is szokott tartani.

Másik probléma, ha végelszámolás lenne akkor én lehetnék-e végelszámoló, nem összeférhetetlen-e, hogy a jelenlegi beltag kft-ben vagyok ügyvezető, mert talán a végelszámoló is ügyvezetőnek számít, és én nem lehetek egyszerre az egyszemélyes kft és a bt ügyvezetője is.

Harmadik probléma, hogy ha kilép a kültag és nem találok senkit helyette, akkor kényszer törölhetik a céget.
Ha kényszer törlik, akkor a kényszer törölt cég ügyvezetőjét ami gondolom jelen esetben a beltag egyszemélyes kft ügyvezetője, vagyis én, eltilthatják öt évre az ügyvezetéstől, ezzel meg ellehetetlenülne a jelenlegi beltag kft ügyvezetése is, nem?

Akár el is adnánk, vagy átadnánk, de nem kell senkinek.

joseph # 2014.11.14. 07:33

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.11.13. 19:07

Alapból ezzel változik a jegyzett tőke, hacsak nem emelik meg a tagok a társasági szerződés módosításával.

joseph # 2014.11.13. 12:11

Sziasztok!

A kérdésem a következő:
Ha egy Bt.-nek felmond az egyik kültagja, akkor mi történik az őrá eső jegyzett tőkével? (Nem a vagyoni hányaddal, amit ki kell neki fizetni.)

Ilyenkor csökkenteni kell a társaság jegyzett tőkéjét?
Vagy rendelkezhetnek úgy a tagok, hogy pl. a másik kültag vagyoni hozzájárulása megnövekszik annyival, amennyi a kilépő tag része volt?

Illeték szempontjából sem mindegy, mert ugye, ha változik a jegyzett tőke, magasabb az illeték, mint általában.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv!

Joseph

ObudaFan # 2014.11.10. 14:11

A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.

Bármely tag a társaságban fennálló tagsági jogviszonyát írásban, az ok megjelölésével azonnali hatállyal felmondhatja, ha a társaság valamely más tagja a társasági szerződést súlyosan megszegi vagy olyan magatartást tanúsít, amely a vele való további együttműködést, vagy a társaság céljának elérését nagymértékben veszélyezteti.

Krisztina20142014 # 2014.11.08. 15:24

Tisztelt Címzett!

Egy betéti társaságnak vagyok a kültagja, de a társaság beltagjával megromlott a viszonyom ezért az ő bevonása nélkül szeretném a kültagságom megszüntetni. A cég már régóta nem működik és több tagja nincs. Mit kell tennem ahhoz, hogy kiváljak a cégből és milyen kötelezettségek terhelhetnek?

Előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.09.02. 21:19

A törvény nem zárja ki a felmondást felszámolás alatt sem. A másik fél felé kell közölni a felmondást, de a felszámolót nyilvánvalóan tájékoztatni kell. A cégbíróságon minden ezzel kapcsolatos irat nyilvános, így lehet figyelni, hogy be van-e adva a változás-bejegyzési kérelem.

zsoma # 2014.09.02. 11:04

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy felszámolás alatt álló bt-nél is felmondhatja a kültag a tagsági jogviszonyát (akár azonnali, akár rendes felmondással), mert a tagsági viszony a későbbi elhelyezkedéshez kizáró ok lenne. Ha igen, kinek kell küldeni a felmondást, beltagnak és a felszámolónak is? A felszámoló fog intézkedni a cégbíróság felé? A kültag hogy szerez tudomást arról, hogy a cégbíróságnál beadták-e a felmondást? Rendes felmondás esetén csak a 90 nap letelte után adják be a tagság lemondást a cégbíróságnál, avagy beadják egyszerre, de a cégbíróság jelzi a cégkivonaton, hogy 90 nap múlva hatályosul. Érheti-e anyagi hátrány, pl. pénzbeli büntetés a beltagot, amiért esetleg nem talál más kültagot a felszámolás miatt. Gondolom a felszámolás részét a tagviszony megszüntetés nem érinti,vagyis 6 hónap múlva nem fogják kültag hiánya miatt törölni a céget, hanem lefolytatják ennek ellenére a felszámolási eljárást.

Előre is köszönöm a választ.
Zs.

ObudaFan # 2013.04.07. 09:31

A társaságban fennálló tagsági jogviszonyát bármely tag három hónapra írásban felmondhatja (rendes felmondás). E jog kizárása vagy korlátozása semmis. Ha a felmondás lejárta alkalmatlan időre esik, a többi tag a felmondási időt legfeljebb további három hónappal meghosszabbíthatja.

Strom # 2013.03.14. 15:27

Üdv mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne. Sok évvel ezelőtt egy családtagom alapított egy Bt.-t melyben engem jelöltek meg kültagnak (még gyerekként). A cég nem működik, de jogilag még létezik. Hogyan lehet kiválni kültagként egy Bt.-ből? Vagyon nincs, tartozásról nem tudok.

Köszönettel:

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 12:33

Úgy lehet. Kösz.

ObudaFan # 2013.03.13. 11:20

A törvényességi felügyeleti illeték is ennyi, de csak ha a hibázó cégnek kell fizetnie. Itv. 65. § (1).

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 10:54

azt mondta a megkérdezett ügyvéd, hogy 50.000 Ft az illetéke

Az a felszámolás. Tehát vagy ti értettétek félre a kollégát, vagy ő nem értette, hogy ti mit akartok.

ObudaFan # 2013.03.13. 10:25

Utólag kell, ha nincs igazad. És akkor is csak 15.000.

Itv. 65. § (2) Kérelemre indult eljárás esetén, ha a cégbíróság a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatása iránti kérelmet jogsértés hiányában elutasítja, a kérelmezőt 15 000 Ft felügyeleti illeték terheli.

(3) A törvényességi felügyeleti eljárás alá vont céget terhelő felügyeleti illeték megfizetéséről a bíróság a törvénysértő működés megállapításával egyidejűleg végzésben rendelkezik. A törvényességi felügyeleti eljárást alaptalanul kezdeményező kérelmezőt terhelő felügyeleti illeték megfizetéséről a cégbíróság a kérelmet elutasító végzésben rendelkezik.

íródeák # 2013.03.13. 09:21

Anno 2007-ben azért nem indítottuk meg a törvényességi felügyeleti eljárást, mert azt mondta a megkérdezett ügyvéd, hogy 50.000 Ft az illetéke, amit a kérelem beadásakor le kell róni. Ez változott azóta?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 09:19

Az a 3. lehetőség elég érdekes. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ezt perben szükséges megállapítani ilyen tényállás mellett.

íródeák # 2013.03.13. 09:13

Köszönöm KGB!

Jaaaaj, ezek a jogi csűrés-csavarások :)!
A cégbíró rendelkezésére áll minden bizonyíték: -azonnali felmondás,

  • a felmondás átvételét igazoló tértivevény,
  • a társaság jogi képviselőjének levele miszerint az azonnali felmondást elfogadják és törvényes határidőn belül intézkednek.

Viszont nem intézkedtek, így a cégnyilvántartás nem valós állapotot mutat.
Ilyenkor a cégbíró miért nem indít hivatalból törvényességi felügyeleti eljárást, miért nekem sorolja a lehetőségeimet, miszerint:

  1. előlegezzem meg a mulasztó cégnek a változásbejelentés költségét
  2. indítsak törvényességi felügyeleti eljárást,
  3. bírósági peres eljárásban kérjem a tagságom megszüntetését

És 30 napon belül igazoljam, hogy mit léptem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.13. 08:44

Kérhetem-e a Törvényszéket, hogy hivatalból indítsák el a törvényességi felügyeleti eljárást?
:) Ha kéred, akkor az már nem hivatalból van. De bejelentheted, hogy szerinted helye van a hivatalbóli lefolytatásnak. (Más kérdés, hogy egyes bírók nem érzékenyek az árnyalatokra, és hajlamosak ezt is kérelemnek tekinteni.)
Amúgy szerintem sincs költsége.